Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie egzaminacyjne

Featured Replies

Napisano

Rozwiązując testy online (podobno zgodne z rzeczywistymi trafiłem na pytanie z którym nie zgadzam się z odpowiedziami.

285333178-pytanie.jpg

i zastanawiam się - albo ja źle rozumuję (według mnie można wyprzedzić po prawej), albo są błędne odpowiedzi w teście (w wersji online, chociaż w dwóch miejscach takie same odpowiedzi spotkałem). A może na "prawdziwym" egzaminie tez można takie coś spotkać - i czy wtedy można się "kłócić"?

post-24362-14352514127276_thumb.jpg

Napisano

> Rozwiązując testy online (podobno zgodne z rzeczywistymi trafiłem na pytanie z którym nie zgadzam

> się z odpowiedziami.

> i zastanawiam się - albo ja źle rozumuję (według mnie można wyprzedzić po prawej), albo są błędne

> odpowiedzi w teście (w wersji online, chociaż w dwóch miejscach takie same odpowiedzi

> spotkałem). A może na "prawdziwym" egzaminie tez można takie coś spotkać - i czy wtedy można

> się "kłócić"?

a to kolega nie wie, iż dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia wyprzedzanie z prawej strony jest zabronione?

art. 24 PoRD

Napisano
  • Autor

> a to kolega nie wie, iż dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia wyprzedzanie z prawej strony jest

> zabronione?

> art. 24 PoRD

Hmm.. nie wynika to jakoś wprost z tego paragrafu.

Co prawda:

Quote:

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

ale

Quote:

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

jednokierunkowej;

dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

A jeśli mamy trzy pasy ruchu to dopuszczalne jest wyprzedzanie po prawej..

Napisano

> Hmm.. nie wynika to jakoś wprost z tego paragrafu.

Bo jeszcze brakuje zastrzeżenia z paragrafu 10.

Quote:

Oddział 6

Wyprzedzanie

Art. 24.

(...)

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

1. jednokierunkowej;

2.
dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

(...)

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
przy zachowaniu
warunków określonych w ust. 1
i 7
:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2.
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Pogrubiłem istotne dla tego zagadnienia punkty...

Napisano

> Hmm.. nie wynika to jakoś wprost z tego paragrafu.

> Co prawda:

> Quote:

> 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

> przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

> ale

> Quote:

> 8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

> jednokierunkowej;

> dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża

> na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest

> to zabronione znakami na jezdni.

> A jeśli mamy trzy pasy ruchu to dopuszczalne jest wyprzedzanie po prawej..

mnie w 1984 uczyli, że nie można wyprzedzać ale jak się wczytałem to widzę że można śmigać icon_eek.gif

Napisano

> mnie w 1984 uczyli, że nie można wyprzedzać ale jak się wczytałem to widzę że można śmigać

Od '84 to trochę się zmieniło... Warto byłoby zajrzeć raz na jakiś czas do kodeksu drogowego, chociażby z racji wykonywanego zawodu!

Napisano
  • Autor

> Pogrubiłem istotne dla tego zagadnienia punkty...

W sumie to rzeczywiście, można rozumieć, że nie można wyprzedzać po prawej przy dojeżdżaniu do wzniesienia bo nie jest zachowany punkt 7. Chociaż wydawało by się, że punkt 8 wyłącza działanie punktu 7, jeśli jedzie się po części drogi przeznaczonej tylko dla naszego kierunku ruchu.

Szczerze mówiąc, to już w którymś miejscu stwierdzam że kodeks drogowy jest napisany tak, żeby cięzko było zrozumieć (odwołanie z punktu do punktu który jest zmieniany przez jeszcze inny punkt)..

Na szczęście to jedyny błąd :-)

Napisano

Po pierwsze pytanie pokazuje jak się u nas jeździ, prawy pas wolny,a jedzie środkowym zlosnik.gif.

Można pogonić światłami,żeby zjechał na prawy.

Napisano

> Bo jeszcze brakuje zastrzeżenia z paragrafu 10.

> Quote:

> Oddział 6

> Wyprzedzanie

> Art. 24.

> (...)

> 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

> 1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

W pkt.7 ustawodawcy raczej chodziło o niewyjeżdżanie na przeciwny pas ruchu przed wierzchołkiem wzniesienia.

Wiadomo - z powodu tego że pojazdy jadące z naprzeciwka mogą być schowane za wierzchołkiem.

Tego zastrzeżenia tam brakuje no i jest kolejny paragraf-potworek,

kuriozum z którego można się tylko śmiać..

Napisano

> kuriozum z którego można się tylko śmiać..

Aczkolwiek wyprzedzanie prawą stroną przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia też niesie ze sobą podwyższone ryzyko - za wierzchołkiem może stać np. zepsute auto, albo ledwo wlec się (oczywiście chodzi mi o wartość względną - różnicę prędkości) np. mocno załadowana ciężarówka.

Napisano

Niestety, w testach jest kilka pytań, których odpowiedzi można "różnie " zinterpretować. Musisz je zapamiętać zlosnik.gif

Napisano

> Aczkolwiek wyprzedzanie prawą stroną przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia też niesie ze sobą

> podwyższone ryzyko - za wierzchołkiem może stać np. zepsute auto, albo ledwo wlec się

"Albo może tam stać pańska matka" grinser006.gif

Napisano

> W pkt.7 ustawodawcy raczej chodziło o niewyjeżdżanie na przeciwny pas ruchu przed wierzchołkiem

> wzniesienia.

> Wiadomo - z powodu tego że pojazdy jadące z naprzeciwka mogą być schowane za wierzchołkiem.

> Tego zastrzeżenia tam brakuje no i jest kolejny paragraf-potworek,

> kuriozum z którego można się tylko śmiać..

To raczej reguluje pkt 8.2. artykułu 24, który właśnie dopuszcza wyprzedzanie na wzniesieniu przy zachowaniu pewnych warunków.

Napisano

> To raczej reguluje pkt 8.2. artykułu 24, który właśnie dopuszcza wyprzedzanie na wzniesieniu przy

> zachowaniu pewnych warunków.

A nie przeczy temu to?

"przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7"

7 = "przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia"

Zagmatwane to takie że chyba to na kacu pisali icon_rolleyes.gif

Napisano

> A nie przeczy temu to?

> "przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7"

> 7 = "przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia"

> Zagmatwane to takie że chyba to na kacu pisali

Są w kodeksie rzeczy bardziej niezrozumiałe. Jeszcze raz, powoli i dokładnie...

Oddział 6

Wyprzedzanie

Art. 24.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu;

(...)

3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2 (czyli przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi), na jezdni:

1. jednokierunkowej;

2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

(...)

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 (czyli po upewnieniu się, że kierujący ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu; upewnieniu się, że kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania i upewnieniu się, że kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu) i 7 (czyli pod warunkiem, że nie odbywa się to przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia; na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi lub na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany).

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Napisano

> "Albo może tam stać pańska matka"

Matkę pewnie spotkamy tam sporadycznie - ale jeżeli wzniesienie jest już oznakowane (czyt. spore), to perspektywa zdychającej ciężarówki rozpędzającej się mozolnie na prawym pasie jest już bardzo realna.

Napisano

> Rozwiązując testy online (podobno zgodne z rzeczywistymi trafiłem na pytanie z którym nie zgadzam

> się z odpowiedziami.

> i zastanawiam się - albo ja źle rozumuję (według mnie można wyprzedzić po prawej), albo są błędne

> odpowiedzi w teście (w wersji online, chociaż w dwóch miejscach takie same odpowiedzi

> spotkałem). A może na "prawdziwym" egzaminie tez można takie coś spotkać - i czy wtedy można

> się "kłócić"?

Jak juz nizej koledzy Ci napisali - jak najbardziej nie mozna wyprzedzac z prawej strony w tej sytuacji. Wiec zarowno z pytaniem, jak i odpowiedziami jest wszystko ok.

Napisano

> Po pierwsze pytanie pokazuje jak się u nas jeździ, prawy pas wolny,a jedzie środkowym .

Pytanie pokazuje z jaka sytuacja mozna sie spotkac na drodze.

> Można pogonić światłami,żeby zjechał na prawy.

I on wtedy Ci pokaze srodkowy palec, bo nie masz prawa nikogo pouczać hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Aczkolwiek wyprzedzanie prawą stroną przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia też niesie ze sobą

> podwyższone ryzyko - za wierzchołkiem może stać np. zepsute auto, albo ledwo wlec się

> (oczywiście chodzi mi o wartość względną - różnicę prędkości) np. mocno załadowana ciężarówka.

Zgadza się, że logika nakazuje raczej wybrać lewą stronę.

Ale przepisy w tym wypadku nie są IMHO jednoznaczne.

Napisano

przed wzniesieniem lub łukiem drogi, nie można wyprzedzać z prawej strony, w KD jest to wyraźnie napisane

Napisano

> Zgadza się, że logika nakazuje raczej wybrać lewą stronę.

> Ale przepisy w tym wypadku nie są IMHO jednoznaczne.

Pilzner to jednoznacznie wskazał. Wyprzedzanie z prawej strony przy dojeżdżaniu do wzniesienia jest zabronione.

Napisano

> Zagmatwane to takie że chyba to na kacu pisali

Z tego co mi mówił już emerytowany znajomy, do robienia zmian w KD dorwała się grupa ludków z kompleksami wykształcenia prawniczego i chciała światu pokazać, jacy to oni sprytni są.

Napisano

> (oczywiście chodzi mi o wartość względną - różnicę prędkości) np. mocno załadowana ciężarówka.

Sama jazda prawym pasem może wtedy być niebezpieczna zlosnik.gif

Jest takie miejsce na trasie Toruńskiej w Warszawie, bodaj nad Obozową, gdzie jak mogę to przed wierzchołkiem uciekam na lewy pas, bo na prawym, już nie raz się naciąłem na coś wyjeżdżające z zatoki, którą ktoś inteligentnie zaprojektował za wierzchołkiem wiaduktu i za zakrętem.

Napisano

> Sama jazda prawym pasem może wtedy być niebezpieczna

Oczywiście waytogo.gif Niemniej jednak większa szansa, że na środkowym (lewym) nic nie będzie i da się uciec - niż w momencie, gdy zaczynamy się "ścigać" pod górę wyprzedzając prawym pasem.

> Jest takie miejsce na trasie Toruńskiej w Warszawie, bodaj nad Obozową, gdzie jak mogę to przed

> wierzchołkiem uciekam na lewy pas, bo na prawym, już nie raz się naciąłem na coś wyjeżdżające

> z zatoki, którą ktoś inteligentnie zaprojektował za wierzchołkiem wiaduktu i za zakrętem.

Oj ile jest kompletnie nieprzemyślanych miejsc na naszych drogach...

Napisano

> Jak juz nizej koledzy Ci napisali - jak najbardziej nie mozna wyprzedzac z prawej strony w tej

> sytuacji. Wiec zarowno z pytaniem, jak i odpowiedziami jest wszystko ok.

podzielam Twoje zdanie ale w takim razie wytlumacz mi logicznie to

Quote:

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2 (czyli przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi), na jezdni:

1. jednokierunkowej;

2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

Napisano

Było... Prawo trzeba rozpatrywać całościowo, a nie wybiórczo cytować pojedyncze artykuły.

Zacytuję jeszcze raz (było wyżej):

Oddział 6

Wyprzedzanie

Art. 24.

(...)

1. jednokierunkowej;

(...)

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Napisano

> podzielam Twoje zdanie ale w takim razie wytlumacz mi logicznie to

> Quote:

> 8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2 (czyli przy

> dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi), na

> jezdni:

> 1. jednokierunkowej;

> 2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na

> część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione

> znakami na jezdni.

Zgodnie z ust. 7 pkt 1 i 2 ze względu na możliwe ograniczenie widoczności nie można wyprzedzać przed górką i za zakrętem, chyba że (tu właśnie zaczyna się ust. 8) jedzie się drogą jednokierunkową albo dwukierunkową z wyznaczonymi pasami ruchu i nie przejeżdża się na pas ruchu dla jadących z przeciwka podczas wyprzedzania, bo wtedy ryzyko zderzenia się z pojazdem jadącym z naprzeciwka teoretycznie nie występuje... niewiem.gif

Napisano

> podzielam Twoje zdanie ale w takim razie wytlumacz mi logicznie to

> Quote:

> 8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2 (czyli przy

> dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi), na

> jezdni:

> 1. jednokierunkowej;

> 2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na

> część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione

> znakami na jezdni.

Mowimy o wyprzedzaniu z prawej strony. Prosze bardzo:

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.