Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skąd wziąć sygnał do prędkościomierza....

Featured Replies

Napisano

... mam stary prędkościomierz na linkę, ale silnik BMW który wsadzam do Łady bierze sobie sygnał do prędkościomierza z czujki ABS, której ja oczywiście mieć nie będę. Oryginalny prędkościomierz będę przerabiał tak żeby wyglądał na oryginał a w środku żeby były jakieś inne bebechy....

pytanie:

1) czy komputer potrzebuje sygnał z czujki ABS do czegoś jeszcze?

2) czy są na rynku jakieś uniwersalne prędkościomierze wraz z czujkami które się w jakiś sposób gdzieś montuje wraz z czujnikiem na kole czy do wału?

ma ktoś pomysł jak to ugryźć? icon_rolleyes.gif

prędkościomierz by sie jednak przydał czasami zlosnik.gif

Napisano

A skąd bierze oryginalny? Już doczytałem smile.gif Skrzynię jak rozumiem też zmieniasz?

Napisano
  • Autor

> A skąd bierze oryginalny?

ze stalowej linki zlosnik.gif ze skrzyni , jest mechaniczny

Napisano

Musisz kupić przetwornik z linki na impulsy, taki przetwornik montuje się np do starych taksówek z elektronicznym taksometrem, potem trzeba by jeszcze sprawdzić jaka liczba impulsów odpowiada jakiej prędkości i odpowiedni mnożnik wykonać (dla dobrego elektronika nie powinien to być problem)

Ja mogę mieć takie 2 elementy:

Przetwornik obrotów mechaniczny

Zamawiający powinien dokładnie określić markę i model samochodu, w którym będzie to montowane.

55,00 zł netto

Przetwornik elektroniczny (z łącznikiem) Przetwornik do samochodów, w których impulsy wyprowadzone są w instalacjach elektronicznych. W przetworniku można ustawić dzielnik :2, :4, :8, :16, lub :32.

55,00 zł netto

Napisano
  • Autor

> Musisz kupić przetwornik z linki na impulsy,

> Przetwornik obrotów mechaniczny

hmm chyba nie o to chodzi, ja nie będę miał linki zlosnik.gif

najchętniej kupiłbym jakiś uniwersalny prędkościomierz z uniwersalnym zestawem czujnik/magnesik i bebechy tego prędkościomierza wrzucił w obudowę licznika Łady zlosnik.gif

Napisano

> 1) czy komputer potrzebuje sygnał z czujki ABS do czegoś jeszcze?

Generalnie tak, np choćby do cut-off'u. Czasem gdy odepniemy czujnik nic się nie dzieje, czasem zaczyna szarpać itp, musisz się zdoktoryzować z konretnego systemu wtryskowego jaki masz w tym silniku

Napisano
  • Autor

> Generalnie tak, np choćby do cut-off'u.

do odcinki? a to nie przypadkiem czujnik położenia wału jest potrzebny ?

Napisano

> do odcinki? a to nie przypadkiem czujnik położenia wału jest potrzebny ?

To chyba zależy od samochodu. W każdym razie u nie w starej ladze był licznik na linkę ale na końcu tejże linki miał przetwornik podłączony do kompa. Myślałem że jest niepotrzebny ale jak kiedyś go przypadkiem nie podpiąłem to wywalił check.

Napisano
  • Autor

> To chyba zależy od samochodu. W każdym razie u nie w starej ladze był licznik na linkę ale na końcu

> tejże linki miał przetwornik podłączony do kompa. Myślałem że jest niepotrzebny ale jak kiedyś

> go przypadkiem nie podpiąłem to wywalił check.

wiesz ja generalnie spodziewam sie wielu błędów na kompie, w końcu w Ładzie nie bede miał wielu modułów z których komp ten dostaje normalnie sygnał. Cały wic będzie polegał na tym żeby zrobić tak żeby silnik nie pracował w jakimś awaryjnym trybie zlosnik.gif

Napisano

> do odcinki? a to nie przypadkiem czujnik położenia wału jest potrzebny ?

Do ocięcia paliwa podczas hamowania silnikiem wink.gif

Napisano
  • Autor

hmmm a to przypadkiem nie załatwia czujnik położenia przepustnicy?

silnik "wie" że ma obroty i "wie" że przepustnica jest na zero i nie podaje mieszanki chyba hmmm spineyes.gif

ponadto klapa przepływki też zamknieta... chyba byłby głupi jakby lał paliwo zlosnik.gif

Napisano

> hmmm a to przypadkiem nie załatwia czujnik położenia przepustnicy?

> silnik "wie" że ma obroty i "wie" że przepustnica jest na zero i nie podaje mieszanki chyba hmmm

Wszystko zależy od sterownika - niektóre nie odcinają poniżej zadanej prędkości.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od sterownika - niektóre nie odcinają poniżej zadanej prędkości.

no ok, a czemu np w E39 jak pójdzie tylny czujnik ABS to silnik pracuje normalnie? Nie działa prędkościomierz, ekonomizer i pomiar ilości paliwa w baku ale silnikowi nic nie jest... no nic wyjdzie w praniu zlosnik.gif

Napisano

> pytanie:

> 2) czy są na rynku jakieś uniwersalne prędkościomierze wraz z czujkami które się w jakiś sposób

> gdzieś montuje wraz z czujnikiem na kole czy do wału?

do moto są na 100%, tylko tanie to to nie jest...

tutaj Louis proponuje instrumenty pokładowe, w większości cyfrowe, ale są też "analogowe" postarzane.

a tutaj jest wspominany w opisie (pdf) tachosensor.

Napisano

> no ok, a czemu np w E39 jak pójdzie tylny czujnik ABS to silnik pracuje normalnie? Nie działa

> prędkościomierz, ekonomizer i pomiar ilości paliwa w baku ale silnikowi nic nie jest...

Ale wiesz, to są niuanse typu ledwo wyczuwalne szarpnięcie lub wahnięcie obrotów którego nie było. Byłoby łatwiej coś poszperać jakbyś napisał co to za silnik lub jeszcze lepiej jaki ma system wtryskowy. Być może w strategiach sterownika wogole nie biorą tego pod uwagę i nasza dyskusja jest czysto akademicka wink.gif

no nic

> wyjdzie w praniu

Napisano

> najchętniej kupiłbym jakiś uniwersalny prędkościomierz z u

niwersalnym zestawem czujnik/magnesik

hmm.gif

hmm.gif

Rowerowy hehe.gif

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Byłoby łatwiej coś poszperać jakbyś napisał co to za silnik lub jeszcze lepiej jaki ma system

> wtryskowy.

M42B18 smile.gif

Napisano
  • Autor

> niwersalnym zestawem czujnik/magnesik

> Rowerowy

w ostateczości hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> M42B18

Jeśli będziesz tam miał Motronic 1.7.3 to sterownik używa informacj o prędkości do sterowania krokowcem (redukcja efektu hamowania silnikiem oraz wysokość wolnych obrotów uzależniona od prędkości pojazdu).

Napisano
  • Autor

> Jeśli będziesz tam miał Motronic 1.7.3 to sterownik używa informacj o prędkości do sterowania

> krokowcem (redukcja efektu hamowania silnikiem oraz wysokość wolnych obrotów uzależniona od

> prędkości pojazdu).

nie wiem jaki mam (jutro zobaczę ale albo Motronic 1.7 albo 1.7.2) hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.