Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing 2 pojazdów a podatki

Featured Replies

Napisano

Trochę może NTK, ale może ktoś zna temat od podszewki.

Sytuacja:

DG jednoosobowa.

Stan zatrudnienia - zero.

Branża stricte biurowa - nie żaden transport/kurier czy inna tam mać.

Co powie urząd skarbowy na sytuację:

1. Mam w lizingu samochód osobowy

ORAZ

2. Mam w lizingu motocykl

Total - 2 środki transportu na 1 łeb, umowy lecą jednocześnie.

Uzasadnienie - "bo muszę dojeżdżać po mieście, a w lecie na moturze szybciej".

Ktoś ćwiczy taki układ i co na to skarbówka? Zwłaszcza w układzie "tak chciałem, ale mi upitolili", bądź "absolutnie się nie czepiali"?

Mile widziane doświadczenia praktyków.

Napisano

:

> 1. Mam w lizingu samochód osobowy

> ORAZ

> 2. Mam w lizingu motocykl

Powiem Ci tak, moja księgowa jest z tego co zauważyłem bardzo ostrożna w odliczeniach - choc oczywiscie zrobi jak klient chce..

Do tego jej córka pracuje w US...

Ale co do jednoczesnego odliczania auta i motocykla nie widzi przeszkód...

Napisano

A czemu nie? IMHO możesz mieć nawet 5 aut pod firmą - do tego klienta jeździsz zawsze tym, a do innego innym. Pod warunkiem, że sensownie wyjaśnisz w razie kontroli, to nie sądzę, aby urzędnicy byli aż tak wredni. Albo inaczej - jako urzędas, choć w innej branży - nigdy nie podejmę decyzji krzywdzącej dla strony, jeśli nie ma wiążącej podstawy prawnej - i niekoniecznie z miłości do klienta, lecz raczej w obronie własnych czterech liter - żeby później nie mieć postępowania dyscyplinarnego i smrodu w pracy.

Napisano

> A czemu nie? IMHO możesz mieć nawet 5 aut pod firmą -

Quote:

DG jednoosobowa.

Stan zatrudnienia - zero.

Branża stricte biurowa - nie żaden transport/kurier czy inna tam mać.

>do tego klienta jeździsz zawsze tym, a do

> innego innym.

Bo jeden nie lubi czerwonego a inny ma alergię na zielony?

A jeszcze innemu czarny kojarzy się z karawanem?

>Pod warunkiem, że sensownie wyjaśnisz w razie kontroli, to nie sądzę,

Motocykl i auto wg mojej wiedzy jest OK.

2 auta to śliski temat choć znajomy lekarz weterynarii ma nawet 3 auta i urząd mu się nie czepił w przypadku kontroli -

ale:

1. typowy osobowy

2. Terenowy

3 dostawczy z boxem na duże zwierzę w części ładunkowej.

Inny mój znajomy majacy DG w ternie bardzo wiejskim ma na dzialalności typowa osobówkę i 4x4 z dużym prześwitem.

Napisano

> Trochę może NTK, ale może ktoś zna temat od podszewki.

> Sytuacja:

ja mam trzy osobowe i dwa dostawcze , na jednoosobową bez zatrudnienia ...

tylko jednego z osobowych nie odliczam smile.gif

Napisano

> Co powie urząd skarbowy na sytuację:

Urząd skarbowy powie to, co powie urząd skarbowy zlosnik.gif Może to truizm, ale prawda jest taka, że odpowiedź na swoje pytanie będziesz miał dopiero wtedy. Przerabiałem podobny temat (w małej modyfikacji - więcej samochodów) i odpowiedź mojego doradcy podatkowego (praktyka od ponad 12 lat) była taka, że generalnie się nie przyczepiają, ale zawsze się może zdarzyć. Jakieś motywy takiej sytuacji trzeba zazwyczaj podać - ale jak podasz realne, a nie wydumane to nie powinno być problemu.

Ale wiesz jak jest - możemy Cię za jakiś czas w faktach oglądać, jako przedstawiciela small businessu ciemiężonego przez krwiopijców z US zlosnik.gif Takie życie.

Napisano

Motocykl i samochód ma dosyć sensowne wyjaśnienie (które podałeś).

Oczywiście kontroler skarbowy może mieć swoje zdanie na ten temat zlosnik.gif

Dobrze jest mieć (w razie kontroli) jeszcze trzeci środek transportu nie używany w firmie, całkowicie prywatny. Jako wyjaśnienie czym jeździsz po bułki, do teściowej i do kościoła.

Napisano

> Uzasadnienie - "bo muszę dojeżdżać po mieście, a w lecie na moturze szybciej".

Tak, znam taki układ - dentysta, jest OK.

> Mile widziane doświadczenia praktyków.

Jak chcesz mieć pewność, napisz o interpretację indywidualną - jak Ci potwierdzą, że jest OK, będziesz miał mocny dupochron.

Napisano
  • Autor

> >Nie ma z tym problemy mam wiecej aut niz pracownikow

Ale jak zatrudniasz, to już bez problemu uzasadnisz nawet spory park maszynowy - "się psują, a muszę mieć mobilność" i o ile nie jest to 5x tyle wozów co ludzi to argument jest nie do podważenia...

Napisano

Ja mam 3 auta i sam prowadzę działaność, jest ok.

Napisano

To teraz moje pytanie do tych, którzy mają kilka aut przy jednoosobowej dz.g. - ktoś z Was miał kontrolę z U.S.? grinser006.gif

Napisano

> To teraz moje pytanie do tych, którzy mają kilka aut przy jednoosobowej dz.g. - ktoś z Was miał

> kontrolę z U.S.?

nie nie miałem ... ale podobne pytania zadawałem w biurze co mnie rozliczają ...

odpowiedź ...

2 osobowe - proszenie się o problemy ... ale zalezy lokalnie od urzednika

poradzili mi żeby jeden miał "cieżarowy" drugi "osobowy" wtedy jest ok

... przy motocyklu jest prosta sprawa ... w deszcz i śnieg jeżdze autem ... jak świeci słońce jeżdżę na moto ...

Napisano

Parę godzin w Wordzie, 40 PLN opłaty skarbowej i będziesz wiedział grinser006.gif

Napisano

Zarowno ksiegowa jak i nieoficjalna interpretacja US skarbowego brzmiala w moim przypadku tak, ze lepiej nie wpuszczac w takim przypadku w koszty utrzymania 2 aut jednoczesnie.

Dokladnie to chodzilo mi o przejsciowa sytuacje zanim sprzedam stare auto po kupnie nowego.

"No chyba, ze nie moze go Pan sprzedac przez pol roku to 1 no moze 2 mozna go zatankowac na fakture".

Podejrzewam, ze duzo zalezy od konkretnego kontrolujacego, choc motocykl i auto to jest jakaies wytlumaczenie.

Napisano

> Zarowno ksiegowa jak i nieoficjalna interpretacja US skarbowego brzmiala w moim przypadku tak, ze

> lepiej nie wpuszczac w takim przypadku w koszty utrzymania 2 aut jednoczesnie.

> Dokladnie to chodzilo mi o przejsciowa sytuacje zanim sprzedam stare auto po kupnie nowego.

> "No chyba, ze nie moze go Pan sprzedac przez pol roku to 1 no moze 2 mozna go zatankowac na

> fakture".

> Podejrzewam, ze duzo zalezy od konkretnego kontrolujacego, choc motocykl i auto to jest jakaies

> wytlumaczenie.

Ludzie, ja wiem, że każdy chce dobrze wujkowi zrobić, ale proszę nie piszcie o nieoficjalnych interpretacjach prawa podatkowego przez US hehe.gif bo Sibui i tak takie rzeczy zleje ciepłym moczem, natomiast innym, mniej ogarniętym namieszacie w głowach 270751858-jezyk.gif

Uniwersalna zasada wrzucania wydatków w KUP: wydatek stanowi koszt uzyskania przychodu tak długo, jak długo będziesz w stanie uzasadnić przyczynę jego poniesienia w związku z prowadzoną działalnością zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Sytuacja:

> DG jednoosobowa.

> Stan zatrudnienia - zero.

> Branża stricte biurowa - nie żaden transport/kurier czy inna tam mać.

> Co powie urząd skarbowy na sytuację:

> 1. Mam w lizingu samochód osobowy

> ORAZ

> 2. Mam w lizingu motocykl

> Total - 2 środki transportu na 1 łeb, umowy lecą jednocześnie.

> Uzasadnienie - "bo muszę dojeżdżać po mieście, a w lecie na moturze szybciej".

> Ktoś ćwiczy taki układ i co na to skarbówka? Zwłaszcza w układzie "tak chciałem, ale mi upitolili",

> bądź "absolutnie się nie czepiali"?

Mi pani na kontroli powiedziała że moge mieći 10 samochodów abym płacił podatki a nie wykazywał strate i będzie OK.

Napisano

Moze zlac co chce i jak chce, nic mi do tego.

Skoro zapytal, to 2 grosze wtracilem na konkretnym przykladzie.

Jezeli liczy sie tylko oficjalna interpretacja to trza wystapic o nia do konkretnego US, a nie pytac na AK.

Napisano

> Mi pani na kontroli powiedziała że moge mieći 10 samochodów abym płacił podatki a nie wykazywał

> strate i będzie OK.

a czasem klient płąci ileśdziesiąt tysięcy zł podatku doch. (+ vatu od pyty co miesiąc) a i tak włażą na kontrolę i się przypieprzają do byle czego szukając dziury w całym

zależy od US

Napisano

> Ktoś ćwiczy taki układ i co na to skarbówka? Zwłaszcza w układzie "tak chciałem, ale mi upitolili",

> bądź "absolutnie się nie czepiali"?

Miałem kiedyś na DG jedno auto osobowe i jedno auto ciężarowe w nadwoziu osobowym (znaczy Seicento VAN zlosnik.gif)

Leasingu nie było, ale była amortyzacja i fakturki na paliwo głównie na vana.

Miałem kontrolę US i się nie czepiali.

Dobra odpowiedź? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mi pani na kontroli powiedziała że moge mieći 10 samochodów abym płacił podatki a nie wykazywał

> strate i będzie OK.

Ale Ty zatrudniasz ludzi i wozisz towar, więc tu to Cię mogą cmoknąć w..(iadomo gdzie).

Gorzej, jakbyś miał działalność niesklepową i zerowe zatrudnienie (nawet na umzlec, tudzież jak politycy mówią "umowę śmieciową), a taki przypadek rozważam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.