Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,3 CDTI olej cofany z pokrywy zaworów - typowe? nie usterka

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co prawda temat dot. Corsa D, natomiast 1,3CDTI jest powszechny w Astrach a na dodatek wiem, że mogę liczyć na poradę na tym kąciku.

Usterka jak na załączonych foto. Zaolejenie.

Po konsultacji z ASO Mucha Tychy, określono to zjawisko jako typowe i nie wymagające naprawy "jeszcze gwarancyjnej"

Czy rzeczywiście takie zaolejenie nie jest podstawą do naprawy?

Czy takie wycieki rzeczywiście nie szkodzą w żaden sposób silnikowi?

285370949-PICT0003.JPG

285370949-PICT0001.JPG

285370949-PICT0007.JPG

post-52827-14352514230264_thumb.jpg

Napisano

Czy są zaobserwowane ubytki oleju na bagnecie?

Napisano
  • Autor

> Czy są zaobserwowane ubytki oleju na bagnecie?

ubytki muszą występować jednak nie na tyle by możliwe było ich zaobserwowanie na bagnecie.

Napisano

Nie daj sobie kitu wciskać to nie jest typowe , z turbiny leci oliwa , piszesz że masz auto na gwarancji , przebieg pewnie też nie za wielki , ja mam astrę H co prawda 1.7 nalatane 150 kkm i turbina jest SUCHA , nie odpuszczaj tematu bo jak po gwarancji padnie turbina to popłyniesz finansowo .

Napisano

> Witam,

> Co prawda temat dot. Corsa D, natomiast 1,3CDTI jest powszechny w Astrach a na dodatek wiem, że

> mogę liczyć na poradę na tym kąciku.

> Usterka jak na załączonych foto. Zaolejenie.

> Po konsultacji z ASO Mucha Tychy, określono to zjawisko jako typowe i nie wymagające naprawy

> "jeszcze gwarancyjnej"

> Czy rzeczywiście takie zaolejenie nie jest podstawą do naprawy?

> Czy takie wycieki rzeczywiście nie szkodzą w żaden sposób silnikowi?

Mam taką Corse i w tych miejscach jest suchutko jak makiem zasiał. Auto ma 77 tys przebiegu. Wiec to chyba nie będzie normalne.

Napisano

> (...) określono to zjawisko jako typowe i nie wymagające naprawy

> "jeszcze gwarancyjnej"

hehe.gifhehe.gificon_eek.gif

no gwarancyjnej to pewnie nie ale zaraz jak się owa gwarancja skończy to zapewne KONIECZNIE trzeba będzie to zrobić.

Czy jak samochód był nowy to było tam również mokro? Nie sądzę. A skoro nie było - trzeba usunąć usterkę. Proste jak drut. I na pewno nie na Twój koszt.

Napisano
  • Autor

zacytuję serwis Opel Mucha.

Quote:

Zapocenie olejowe przewodu powietrznego do turbiny, które przedstawił Pan na zdjęciach jest normalnym zjawiskiem w tym silniku.

Olej dostaje się do tego przewodu w postaci mgiełki z przewodu odpowietrzającego skrzynię korbową.

Nie ma potrzeby i możliwości wyeliminowania tego zapocenia.

Napisano

Wg. mnie serwis ma rację. Jeśli od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać oleju, nic niepokojącego się nie dzieje.

Napisano

> Wg. mnie serwis ma rację. Jeśli od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać oleju, nic niepokojącego

> się nie dzieje.

Niby racja, ale w innych silnikach jednak jest sucho.

Napisano

> Wg. mnie serwis ma rację. Jeśli od wymiany do wymiany nie trzeba dolewać oleju, nic niepokojącego

> się nie dzieje.

Servis ma rację , BZDURA no i że to w niczym nie szkodzi angryfire.gif mgła olejowa w połączeniu ze spalinami, które wpuszcza EGR doprowadza skutecznie do zasyfienia całego kolektora ssącego , czyściłem już kilka takich kolektorów, widok masakryczny , pomijając zmniejszenie średnicy w dolocie , może wystąpić także falowanie obrotów na biegu jałowym spowodowane zatarciem EGR-a , servis będzie bronił się na wszelkie sposoby aby tego u ciebie nie naprawiać , bo nie jest to dla nich prosta sprawa , mają procedury których się kurczowo trzymają , zamontuj na odmie separator olejowy i zapomnij o problemie

Napisano

> nich prosta sprawa , mają procedury których się kurczowo trzymają , zamontuj na odmie

> separator olejowy i zapomnij o problemie

A jak się taki separator zapcha to oddasz koledze pieniądze na remont silnika?

Napisano

> Olej dostaje się do tego przewodu w postaci mgiełki z przewodu odpowietrzającego skrzynię korbową.

> Nie ma potrzeby i możliwości wyeliminowania tego zapocenia.

Mucha nie wyjaśnia jednak jak to się dzieje, że olej wychodzi na zewnątrz przestrzeni silnikowej. Po to jest tam "fest szlauch" i opaski, by penetracja na zewnątrz nie następowała.

A co najciekawsze obie opaski na pokrytym olejem wężu (unikaj słowa spocona, bo to wypacza istotę rzeczy), nie są chyba oryginalne, tj. takie jakie zakładają w montowni. Prawdopodobnie złącza te były już naprawiane!

Podtrzymuj wobec serwisu usterkowość jako przyczynę tego zjawiska!

Pozdrawiam

Napisano

> A jak się taki separator zapcha to oddasz koledze pieniądze na remont silnika?

Separator mam u siebie od dwóch lat i JAKOŚ się nie zapchał , no chyba że podłączysz go przewodami fi 5mm , poza tym to trzeba wiedzieć co się pod maską dzieje , a kolega jak chce to niech ufa specjalistą z ASO , zawsze prawdę ci powiedzą zlosnik.gif

Napisano

W ASO nie stosują rozwiązań nie zatwierdzonych przez centralę GM, więc czego się spodziewałeś?!

Pokaż ten separator, który zamontowałeś jeśli już tak polecasz jego założenie.

Napisano

> W ASO nie stosują rozwiązań nie zatwierdzonych przez centralę GM, więc czego się spodziewałeś?!

> Pokaż ten separator, który zamontowałeś jeśli już tak polecasz jego założenie.

Pewnie że polecam w wolnym czasie wstawię fotki , lubię klientów którzy przyjeżdżają z problemami , których przyczyną jest odma szybka robota i szybka kasa , gadałem z mechanikami ASO opla o tych właśnie procedurach , ręce mi opadły

Napisano

> Pewnie że polecam w wolnym czasie wstawię fotki , lubię klientów którzy przyjeżdżają z problemami ,

> których przyczyną jest odma szybka robota i szybka kasa , gadałem z mechanikami ASO opla o

> tych właśnie procedurach , ręce mi opadły

No i jak, poda kolega typ tego separatora? Nie musi być zdjęć, wystarczy typ.

Poza tym proszę o opisanie wrażeń "zimowych" związanych z separatorem. Przejrzałem forum OCP i użytkownicy zgłaszali nagminne zamarzanie separatora, co prowadzi do zwiększonego ciśnienia w silniku i możliwości uszkodzeń uszczelnień oraz turbosprężarki. Jedyną skuteczną metodą jak na razie jest demontowanie separatora na okres zimowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.