Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik buczy...

Featured Replies

Napisano

.. w sposob taki, jakby gdzies sie rozsczelnil tlumik, i to tuz za silnikiem. Czy moze byc innyy powod takiego buczenia oprocz dziurawego tlumika. Auto ma 4 lata i jakies 80k km, wiec wszystko mozliwe, chociaz troche szybko jak na fabryczny tlumik... Okrutnie mnie to wkurza furious.gif

ASO obejrzalo auto i nic nie stwierdzilo, aczkolwiek ich ekspertyza jest dla mnie nic nie warta, bo ostatnio robili klime, w ktorej teraz znalezli korek powietrzny, i niby juz wszystko mialo byc OK, ale nadal nie jest facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Czy moze byc innyy

> powod takiego buczenia oprocz dziurawego tlumika.

Dziurawy dolot. Gazik nie strzelił?

Napisano
  • Autor

> Dziurawy dolot. Gazik nie strzelił?

Pierwsze i ostatnie auto w kuchence bylo w latach 2002-2004.

W kabinie nie slychac, tylko przy otwartcych szybach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moze zlacze elastyczne?

Moze byc. Buczenie jest jeszcze dosc delikatne, i tak jak pisalem nie slyszalne z kabiny. A po podniesieniu maski slychac jakby zaraz za silnikiem.

Zlacze moze byc hmm.gif

Napisano

> Moze byc. Buczenie jest jeszcze dosc delikatne, i tak jak pisalem nie slyszalne z kabiny. A po

> podniesieniu maski slychac jakby zaraz za silnikiem.

> Zlacze moze byc

Złącze elastyczne na 80% wink.gif

Napisano
  • Autor

> Złącze elastyczne na 80%

Czyli czekac jak zacznie bardziej buczec zlosnik.gif?

Napisano

> Złącze elastyczne na 80%

badz dziurka w kolektorze gdzies w tylnej czesci, w okilicach miski olejowej.

Napisano

W łączniku elastycznym masz zdaje się taką stożkowa podkładkę z wełny stalowej. Jeśli się wydmuchała to i buczy

Napisano
  • Autor

> W łączniku elastycznym masz zdaje się taką stożkowa podkładkę z wełny stalowej. Jeśli się

> wydmuchała to i buczy

Spojrze na to waytogo.gif

Napisano

> .. w sposob taki, jakby gdzies sie rozsczelnil tlumik

ok.gif może wewnątrz się wypalił ?

u mnie też buczy frown.gif od lipca grinser006.gif

byłem u tłumikarzy nic nie znaleźli, potem szukał mechanior i też nic

poprzykręcaliśmy tylko osłony, niby trochę lepiej, ale dalej buczy, tak od 2krpm do 3krpm

co ciekawe jak skręce delikatnie kierownicą w lewo (siła odśrodkowa) to buczy mocno, a jak w drugą to nie buczy hehe.gifspineyes.gif

na zakrętach to samo

w poprzednim aucie miałem tak przez prawie rok, wypalił się wkład w ostatnim tłumiku i auto zaczęło buczeć, dopiero doszedłem do tego, jak wypadła dziura na wylot

teraz też może się wypali grinser006.gif

bo łożysko chyba nie może tak buczeć ?

tak mnie kiedyś naszło

Napisano
  • Autor

> bo łożysko chyba nie może tak buczeć ?

> tak mnie kiedyś naszło

No w moim przypadku to raczej nie lozysko, bo i na postoju buczy wink.gif

Napisano

> No w moim przypadku to raczej nie lozysko, bo i na postoju buczy

Który buczy? Vectra czy Megane?

Bo jeśli renówka to czy nie wymieniałes ostatnio filtra powietrza?

Napisano
  • Autor

> Który buczy? Vectra czy Megane?

> Bo jeśli renówka to czy nie wymieniałes ostatnio filtra powietrza?

Vectra. Jest akurat po serwisie w ASO, i zauwazylem buczenie na drugi dzien po serwisie. Ale moglo i wczesniej buczec, tyle, ze nie slyszalem spineyes.gif

Napisano

> Vectra. Jest akurat po serwisie w ASO, i zauwazylem buczenie na drugi dzien po serwisie. Ale moglo

> i wczesniej buczec, tyle, ze nie slyszalem

Sprawdź obudowę filtra powietrza, taki efekt wystepuje gdy jest ona źle domknięta....

Napisano
  • Autor

> Sprawdź obudowę filtra powietrza, taki efekt wystepuje gdy jest ona źle domknięta....

Sprawdzalem. W ogole sciagnalem waz ktorym idzie powietrze z filtra, i nie zmienilo to nic w dzwieku silnika.

Podobny efekt daje tez sciagniecie korka oleju... Wiem, bo odbieralem auto z innego ASO po serwisie, w ktorym ktos zapomnial rzeczony korek zlozyc - auto buczalo jak rasowa rajdowka hehe.gif

Napisano
  • Autor

No i wczoraj wsadzilem auto na podnosnik.

Wyglada na zlacze elastyczne. Splotka przetarta kompletnie od strony katalizatora, rura sobie luzno lata w te i wewte.

Przy okazji - brawo dla ASO Vauxhalla, dla ktorego wszystko bylo OK i niczego nie znaleziono. Pomijam milczeniem nie wymienienie swiec przy przebiegu ~80kkm i 4 latach, mimo, ze producent zaleca ~65kkm/4 lata. Po poziomie fachowosci wnosze, ze jednak z klima, z ktora walcza od dawna tez sobie nie poradza. No bo jak sobie moga poradzic, jak w klimie, ktora sami naprawiali w czerwcu (wymiana skraplacza) znalezli korek powietrzny.

Pozdrawiam wielbicieli ASO - jednak zostane z panem Kaziem i faktura VATowska, przepraszam panem Chrisem w moim przypadku hehe.gif

Napisano

Udało ci sie znalezc przyczynę tego przetarcia? W czteroletnim samochodzie to raczej nie powinno nastąpić?

Napisano
  • Autor

> Udało ci sie znalezc przyczynę tego przetarcia? W czteroletnim samochodzie to raczej nie powinno

> nastąpić?

To nie Lexus, to VX - auto dla ludu. Skoro w niespelna czterolatku potrafily peknac dwie sprezyny, nie oczekiwalbym od pozostalch elementow wiekszej dlugowiecznosci.

Chociaz swiece daly rade, choc przerwa na oko 3x taka jak w nowych hehe.gif

Napisano

> Pozdrawiam wielbicieli ASO - jednak zostane z panem Kaziem i faktura VATowska, przepraszam panem

> Chrisem w moim przypadku

ale Twoje ASO to banda debili z jakiejś łapanki zlosnik.gif daj małpie samochód do naprawy, no daj... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.