Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 CDTI - co ile wypala wam DPF-a?

Featured Replies

Napisano

Tak pytam z ciekawości, bo mam 2 znajomych i oboje mówią co innego smile.gif

Napisano

> Tak pytam z ciekawości, bo mam 2 znajomych i oboje mówią co innego

Ale to jest zalezne chyba od stylu jazdy. Wiec odpowiedzi beda rozne.

Napisano
  • Autor

Zatem opiszcie także swój styl jazdy jeśli można smile.gif

Napisano

Zależnie od stylu jazdy.

Typowo w jeździe miejskiej będzie to 600-800 km, poza miastem 800-1500 km.

Napisano

co ok 400 km ale 90% to jazda dużych poranno popołudniowych stołecznych korkach Średnia prędkośc w.g kompa to 25km/h frown.gif

Napisano
  • Autor

O widzisz. To by tłumaczyło to co się dzieje w moim. Czyli takie wypalanie co 600-800 km to będzie ok.

Napisano

> O widzisz. To by tłumaczyło to co się dzieje w moim. Czyli takie wypalanie co 600-800 km to będzie

> ok.

OK tylko dlatego że TTTMiewają, ale bezwzględnie kontroluj poziom oleju silnikowego. Raz na 1-2 tygodnie. Nie żartuję.

Napisano

U mnie przed wywaleniem EGR'a w jeździe miejskiej też tak co ok. 450 km, teraz i co 550 km

Napisano

> OK tylko dlatego że TTTMiewają, ale bezwzględnie kontroluj poziom oleju silnikowego. Raz na 1-2

> tygodnie. Nie żartuję.

Spokojnie grinser006.gif Jeśli DPF i jego układ jest sprawny a wypalanie nie będzie przerywane to nie ma prawa nic przybywać. Lada dzień minie 2 lata jak to ćwicze na własnym DPFie Robie wymiany co 15 kkm i nigdy nie miałem za dużo oliwy. Ciężko znaleźć gorszy profil jazdy niż mój a jednak jak sie poświęci troche czasu na poznanie autka to obywa sie bez kłopotów.

Napisano

Ja również nie mam problemów z przybywaniem oleju, a często mi się zdarza wypalanie na postoju (nie serwisowe) z prostej przyczyny - jazda miejska. Oleju nie przybywa nic, także nie taki diabeł straszny.

Napisano
  • Autor

mówicie że oleju może przybywać w samochodzie? smile.gif

Napisano

> Spokojnie

ależ jestem bardzo spokojny gdyż udało mi się tego urządzenia nie posiadać zlosnik.gif

A znam 3 przypadki identyczne, w tym Zafira w firmie - przy przebiegu 80tkm, gdzie już wtryski poszły się kochać bo tak już lały. Chciała wypalać i wypalać. Dosłownie dziury.

Tylko miejska jazda praktycznie, wypalanie co 200-300tkm, nie przerywane. Wskazania kompa średnie: 11.5L/100km.

Poziom oleju był mocno ponad maximum.

Zafira to raz nawet rozpędziła się jak dziki koń: 5tys obr na liczniku, stacyjka szybko wyłączona a ona drze dalej. Koszmar.

Pozostałe 2 przypadki to Astry H w tym 1 byłego kącikowicza co czasem do firmy zajrzy (chyba byłego, nie mogę znaleźć jego w miarę świeżego posta). Ale miał dokładnie to samo.

Napisano

> A znam 3 przypadki identyczne, w tym Zafira w firmie - przy przebiegu 80tkm,

A to firmowe auto to miało jednego kierownika czy jeździł ten kto pierwszy dorwal sie do kluczyków?

Pytam bo znam przykład firmowej Astry którą koleś wyłączał jak na postoju za dużo paliła sciana.gif żeby było oszczędniej

Napisano

> mówicie że oleju może przybywać w samochodzie?

To już nie jest olej tylko mieszanina oleju i ropy.

Napisano

> A to firmowe auto to miało jednego kierownika czy jeździł ten kto pierwszy dorwal sie do kluczyków?

> Pytam bo znam przykład firmowej Astry którą koleś wyłączał jak na postoju za dużo paliła żeby

> było oszczędniej

nie nie, to nie "firmowy" samochód w znaczeniu jak ogólnie znane tylko samochód człowieka z firmy, jeździ tylko On względnie Małżonka która jest poinstruowana co i jak jeśli nagle wzrosną obroty biglaugh.gif

Ale tylko te osoby ją użytkują, kupił jak miała niecałe 40tkm.

I jeszcze jedno na temat: brak wskaźnika temperatury w Astrach czy Zafirach to jest kolejna porażka w Oplach i dzisiaj chyba nie tylko... Wypalanie DPF nie startuje poniżej 78'C i jak ktoś nie może/nie wie żeby podejżeć temp silnika na wyświetlaczu to nie wie ze termostat do wymiany, jeździ nieświadomy na zbyt zimnym silniku, nie startuje wypalanie, komp dostaje info o zbyt dużym nasyceniu, wtryski leją, no ale temperatury nie ma - nie wypala... Dopiero w zdrowym korku jak postoisz to zaczyna, ale zimą to rzadko.

Ma to sens?

U mnie termostat od początku jak kupiłem ledwie przekraczał 75'C (wskaźnikowo i na wyświetlaczu) i to rzadko, no ale DPF brak, ciepło było zlosnik.gif, pali względnie mało więc przeciągnąłem temat o rok. Ale w końcu się zebrałem i po wymianie mam stale 87-90'C nie stojąc w korkach.

Myślę że przy DPF miałbym podobną historię co wspomniana Zafira.

Napisano

> Wypalanie DPF nie startuje poniżej 78'C i jak ktoś nie

> może/nie wie żeby podejżeć temp silnika na wyświetlaczu to nie wie zew termostat do wymiany,

DPF wypala sie od 70`C ale IMHO najpraktyczniejszym wyjściem powinna być jakas informacja o tym że sie zaczął proces a tymczasem kierownik jest informowany dopiero jak sie cos spier.... i mu zaczyna migać kontrolka.

W Vectrach miał byc na to jakiś soft że kontrolka świec ma migać przy wypalaniu ale w Astrach to oczywiście nie ma bo po co . facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> DPF wypala sie od 70`C ale IMHO najpraktyczniejszym wyjściem powinna być jakas informacja o tym że

> sie zaczął proces a tymczasem kierownik jest informowany dopiero jak sie cos spier.... i mu

> zaczyna migać kontrolka.

Jak zaczyna migać to nie oznacza, że się coś popsuło, tylko właśnie, że trzeba doprowadzić do wypalania DPF'a bo automat nie dał rady (100% w mieście i takie tam, podobne przypadki) Ja tak raz miałem zimą, jak uszkodziło mi się zasilnie/sterowanie czwartym wtryskiwaczem i nie było siły żeby się dogrzał na 3 garach. Kontrolka migała, a po wymianie wiązki sterującej wtryskami wypaliłem DPF'a i do dziś jest cacy.

> W Vectrach miał byc na to jakiś soft że kontrolka świec ma migać przy wypalaniu ale w Astrach to

> oczywiście nie ma bo po co .

Nie wiem jak Kolega ale ja nie mam najmniejszego problemu wyczuć, że DPF się wypala.

Inna praca silnika, delikatne buczenie, spalanie "na luzie" w okolicach 3l/h. Mi te trzy sygnały w zupełności wystarczają.

PS Co do tematu, to co prawda nie mam 1.9 ale DPF wypala się u mnie mniej więcej co 800km w cyklu mieszanym.

Pozdrawiam.

Napisano

Wyciąć, wyłączyć, zapomnieć...

...aaa i jeszcze zapłacić za usługę. wink.gif

Napisano

> Wyciąć, wyłączyć, zapomnieć...

> ...aaa i jeszcze zapłacić za usługę.

i mieć nadzieje że dobrze zrobili i za pare tysi problem nie powróci z samochodem biglaugh.gif

Napisano

> Wyciąć, wyłączyć, zapomnieć...

> ...aaa i jeszcze zapłacić za usługę.

Jak zawsze najwięcej doświadczenia mają szpece jeżdżący benzyniakami facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> i mieć nadzieje że dobrze zrobili i za pare tysi problem nie powróci z samochodem

trzeba wybrać taki warsztat co ma już doświadczenie (nie na papierze) a nie działać "u pana Henia w garażu" ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.