Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawe zewnętrzne lusterko

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak to jest z obowiązkiem posiadania takiego?

Czy obecnie w zwykłym samochodzie osobowym nie ma obowiązku posiadania prawego lusterka? Pomijam ciągniecie przyczepy itd. Czy jest jakaś różnica, gdy jeżdżę ze zbitym/odkręconym/urwanym?

Dzięki za info

Napisano

> Witam,

> jak to jest z obowiązkiem posiadania takiego?

> Czy obecnie w zwykłym samochodzie osobowym nie ma obowiązku posiadania prawego lusterka? Pomijam

> ciągniecie przyczepy itd. Czy jest jakaś różnica, gdy jeżdżę ze zbitym/odkręconym/urwanym?

> Dzięki za info

O ile dobrze pamiętam to prawe zewnętrzne lusterko jest wymagane w przypadku braku lusterka wstecznego. Jeśli masz lewe zewnętrze i wsteczne to prawego chyba mieć nie musisz.

Napisano
  • Autor

> jak mial w homologacji to miec musi koniec kropka

czyli jeśli jest na wyposażeniu auta to musi być, tak?

Napisano

> czyli jeśli jest na wyposażeniu auta to musi być, tak?

tak by wypadało. Na dodatek od jakiegoś czasu nowo sprzedawane samochodymuszą mieć jakieś tam minimum wyposażenia czylim.in abs, 2xpp, zagłówki w ilości do jakiej auto jest przystosowane i właśnie chyba prawe i lewe lustreko zewnętrzne.

Napisano

> O ile dobrze pamiętam to prawe zewnętrzne lusterko jest wymagane w przypadku braku lusterka

> wstecznego.

Lusterko wsteczne (to w kabinie pod szybą), nie wiem po co, ale jest wymagane nawet jak samochód nie ma tylnej szyby hehe.gifscrewy.gif

Jeśli masz lewe zewnętrze i wsteczne to prawego chyba mieć nie musisz.

Jak samochód ma je fabrycznie, to nie można go wymontować, ale jak nie ma, a są lewe i środkowe pod szybą, to montować nie trzeba. Oczywiście bez wersji z przyczepą.

Napisano

> czyli jeśli jest na wyposażeniu auta to musi być, tak?

Chyba znalazłem:

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

...

5) w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:

a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,

b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,

c) wewnętrzne - w odniesieniu do samochodu osobowego;

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

Więc tak jak mówiłem - jeśli masz wewnętrzne to prawego możesz nie mieć.

Napisano

> Lusterko wsteczne (to w kabinie pod szybą), nie wiem po co, ale jest wymagane nawet jak samochód

> nie ma tylnej szyby

Nie jest. Przeczytaj rozporządzenie cytowane przeze mnie.

Napisano

> Nie jest. Przeczytaj rozporządzenie cytowane przeze mnie.

Przeczytałem - wybierz mi z tego co zacytowałeś równanie, z którego wynika możliwość braku w pojeździe wewnętrznego lusterka.

Napisano
  • Autor

> Chyba znalazłem:

> § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

> ...

> 5) w lusterka zapewniające kierującemu niezbędną dla bezpieczeństwa ruchu widoczność do tyłu:

> a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu

> osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,

> b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w

> odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i

> samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do

> tyłu,

> c) wewnętrzne - w odniesieniu do samochodu osobowego;

> http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

> Więc tak jak mówiłem - jeśli masz wewnętrzne to prawego możesz nie mieć.

to chyba wszystko wyjaśnia

dzięki waytogo.gif

Napisano

> Przeczytałem - wybierz mi z tego co zacytowałeś równanie, z którego wynika możliwość braku w

> pojeździe wewnętrznego lusterka.

b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,

"w odniesieniu do pozostałych pojazdów" - w tym stwierdzeniu zawiera się zbiór aut bez tylnej szyby. Wymaga się co najmniej dwóch luster zewnętrznych. Nie ma słowa o lusterku wewnętrznym.

Napisano

> b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w

> odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i

> samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do

> tyłu,

> "w odniesieniu do pozostałych pojazdów" - w tym stwierdzeniu zawiera się zbiór aut bez tylnej

> szyby. Wymaga się co najmniej dwóch luster zewnętrznych. Nie ma słowa o lusterku wewnętrznym.

sprawdź sobie, co to jest samochód osobowy smile.gif I dlaczego jest to auto do 3,5t (chyba, że się definicja zmieniła, ale nic mi o tym nie wiadomo) i później odnieś się do punktu c z podanego przez Ciebie przepisu.

Napisano

> to chyba wszystko wyjaśnia

> dzięki

no chyba jednak nie, bo przytoczony link jest nieaktualny - z roku 2002... facepalm%5B1%5D.gif

tegoroczna nowelizacja rozporządzenia ominęła lusterka, ale w 2009 zostały wprowadzone nowe wytyczne - miłej lektury waytogo.gif30.GIF

Napisano

> no chyba jednak nie, bo przytoczony link jest nieaktualny - z roku 2002...

> tegoroczna nowelizacja rozporządzenia ominęła lusterka, ale w 2009 zostały wprowadzone nowe

> wytyczne - miłej lektury

z tego co widzę nie ma zmian dotyczących lusterek w autach osobowych hmm.gif

Napisano

> z tego co widzę nie ma zmian dotyczących lusterek w autach osobowych

ja widzę, że lusterka zewnętrzne dla kategorii M1 są obowiązkowe.

Napisano

> ja widzę, że lusterka zewnętrzne dla kategorii M1 są obowiązkowe.

a widzisz, ja teraz też widzę, że Ty dobrze widzisz grinser006.gif Faktycznie nie zauważyłem, bo skupiłem się na tekście, a nie na tabelkach no.gif

Napisano

> Lusterko wsteczne (to w kabinie pod szybą), nie wiem po co, ale jest wymagane nawet jak samochód

> nie ma tylnej szyby

Nieprawda.

Jeżdżę nowym VW Crafterem (w kabinie brak tylnej szyby - jest blacha) i żadnego lusterka wewnętrznego nie ma. Oczywiście są dwa duże lusterka boczne "dwudzielne".

Napisano

> Czy jest jakaś różnica, gdy jeżdżę ze zbitym/odkręconym/urwanym?

jeśli go używasz (prawego), a nie da się nie używać podczas wyprzedzania, parkowania itp

to natychmiast poczujesz różnicę jak ci go zabraknie

znam z autopsji smile.gif

Napisano

> tak by wypadało. Na dodatek od jakiegoś czasu nowo sprzedawane samochodymuszą mieć jakieś tam

> minimum wyposażenia czylim.in abs, 2xpp, zagłówki w ilości do jakiej auto jest przystosowane

w jakim kraju jest taki przepis?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.