Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo benzyna - chłodzienie turbiny?

Featured Replies

Napisano

Trzeba chłodzić turbo jadąc tylko na podciśnieniu?

Krótka odpowiedź i wyjaśnienie mile widziane wink.gif

Napisano

> Trzeba chłodzić turbo jadąc tylko na podciśnieniu?

> Krótka odpowiedź i wyjaśnienie mile widziane

Teoretycznie - zawsze warto.

Praktycznie - ja uważam, że nie.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie - zawsze warto.

> Praktycznie - ja uważam, że nie.

Pytanie: czy jadąc na tzw. ujemnym doładowaniu turbo pracuje, bo jeśli nie, to ja sensu chłodzenia nie widzę 270751858-jezyk.gif

Napisano

Temat był ostatnio bardzo mocno dyskutowany. Szukaj w archiwum ok.gif

Napisano

> Pytanie: czy jadąc na tzw. ujemnym doładowaniu turbo pracuje, bo jeśli nie, to ja sensu chłodzenia

> nie widzę

Uszkodzenia turbosprężarki powodują 2 czynniki:

1. Wysoka prędkość wirnika w momencie odcięcia smarowania (zatrzymania silnika)

2. Wysoka temperatura całej turbosprężarki (zwłaszcza gorącej strony) w momencie odcięcia smarowania.

Jeżeli nie mamy czynika temperaturowego (długa jazda hamując silnikiem - duuużo praktycznie zimnego powietrza przepompowanego przez turbosprężarkę, dużo oleju przepompowanego przez łożyskowania), to kwestia prędkości wirnika będzie W TYM KONKRETNYM PRZYPADKU bez znaczenia.

Do całkowitego zatrzymania wirnika przy pracującym silniku nigdy nie doprowadzisz, więc jakiś-tam wybieg będzie.

Istotnie wysokie prędkości obrotowe wirnika pojawiają się przy pracy pod (pełnym) obciążeniem, a pełne obciążenie to nie jest np gazowanie - nawet pod odcinkę - na postoju, bo to g... nie obciążenie, w porównaniu z intensywnym przyspieszaniem z niskiego biegu.

Podsumowując - z mojego pktu widzenia, w sytuacji gdy dojeżdżając na miejsce postoju robisz dłuuuuugi wybieg hamując silnikiem (ważne, bo turlanie się na luzie to nie to samo), to gasić silnik można praktycznie od razu po zatrzymaniu.

Nooo, chyba, że wcześniej samochód był piłowany nonstop przez długie dziesiatki km z prędkością bliską maks, to wtedy można poczekać dłużej.

Napisano

Jeżdżąc z niskimi prędkościami/obrotami nie musisz przejmować się turbiną.

Jak z nią postępować powinieneś miec napisane w instrukcji.

U żony w autku z klekocikiem jest wlepka, gdzie piszą, że przy jeździe miejskiej nie trzeba chodzić turbo.

Po jeździe pozamiejskiej trzeba chłodzić kilkadziesiąt sekund.

Po jeździe autostardowej zalecają 2 minuty chlodzenia.

W praktyce, przeważnie ostatni odcinek drogi pokonywany jest na zwolnioncyh obriotach, więc zalecenia chłodzenia nie mają zastosowania.

Napisano

> Nooo, chyba, że wcześniej samochód był piłowany nonstop przez długie dziesiatki km z prędkością

> bliską maks, to wtedy można poczekać dłużej.

Zgadzam się w pełnej, ale tak sobie pomyślałem, czy właśnie lekka przegazówa na luzie podczas "chłodzenia" pompki nie byłaby rozwiązaniem wskazanym. Wiadomo, przy zerowym obciążeniu ilość spalin będzie na tyle niewielka, że wirnik nie specjalnie zdąży się rozkręcić, natomiast w funkcji obrotów znacznie podniesie się ciśnienie oleju...

hmm.gif

Napisano

> Zgadzam się w pełnej, ale tak sobie pomyślałem, czy właśnie lekka przegazówa na luzie podczas

> "chłodzenia" pompki nie byłaby rozwiązaniem wskazanym. Wiadomo, przy zerowym obciążeniu ilość

> spalin będzie na tyle niewielka, że wirnik nie specjalnie zdąży się rozkręcić, natomiast w

> funkcji obrotów znacznie podniesie się ciśnienie oleju...

Tyle, że to wcale nie musi oznaczać podniesienia ciśnienia oleju przepływającego przez turbo.

Napisano

> Zgadzam się w pełnej, ale tak sobie pomyślałem, czy właśnie lekka przegazówa na luzie podczas

> "chłodzenia" pompki nie byłaby rozwiązaniem wskazanym. Wiadomo, przy zerowym obciążeniu ilość

> spalin będzie na tyle niewielka, że wirnik nie specjalnie zdąży się rozkręcić, natomiast w

> funkcji obrotów znacznie podniesie się ciśnienie oleju...

No niekoniecznie.

Pamiętaj, że:

1. Współczesny silnik ma SPORE zapotrzebowanie na ciśnienie oleju, już od najniższych obrotów.

2. Za duże ciśnienie oleju jest też szkodliwe

3. Dlatego pompa ma zawór upustowy, skalibrowany na odpowiednie ciśnienie oleju.

Sumując powyższe - współczesny silnik ma b. wydajną pompę oleju, która podaje stałe, wysokie ciśnienie już od najniższych obrotów. W f-kcji obrotów ciśnienie oleju już tak nie rośnie, bo coraz więcej idzie w przelew, aby nie zaszkodzić.

Ergo - przegazówki nie mają sensu.

Turkotanie na wolnych ma za zadanie przede wszystkim pozwolić na ochłodzenie turbosprężarki przez przepływający olej - tak, aby się nie zatrzymał, nie przegrzał i nie skoksował, uszkadzając przy tym łożyskowanie.

Nawet niewielki przepływ chwatit.

Napisano

> No niekoniecznie.

Przyjąłem argumentację ok.gif

Napisano

> Tyle, że to wcale nie musi oznaczać podniesienia ciśnienia oleju przepływającego przez turbo.

A mnie się wydawało, że to to spięte razem...

Napisano

> A mnie się wydawało, że to to spięte razem...

Przed Turbo jest restryktor, ograniczający ciśnienie oleju. Inaczej uszczelnienie by długo nie przeżyło wink.gif

Napisano

W Saabie Turbo było chlodzone zarówno woda jak i olejem + miało własna pompke elektryczna potrzymujaca chłodzenie po wyłączeniu silnika.

Napisano

> Przed Turbo jest restryktor, ograniczający ciśnienie oleju. Inaczej uszczelnienie by długo nie

> przeżyło

Rozumiem, dzięki ok.gif

Napisano

> W Saabie Turbo było chlodzone zarówno woda jak i olejem + miało własna pompke elektryczna

> potrzymujaca chłodzenie po wyłączeniu silnika.

To jest system najbliższy idealnemu, szkoda tej firmy. Zastanawiam się, jak rozwiązano ten problem w autach z systemem start/stop?

Napisano

> To jest system najbliższy idealnemu, szkoda tej firmy.

Tyle ze do tego rewelacyjnego systemu dodawali zbiorniczek wyrownawczy z plastiku który płynął przy 100C. Dwa razy mi wybuchł w czasie jazdy a raz prosto w twarz gdy zaniepokojony para spod maski ja otworzyłem, dopiero za trzecim razem zamontowani zmodyfikowany który nie wybuchał.

Napisano

> W Saabie Turbo było chlodzone zarówno woda jak i olejem + miało własna pompke elektryczna

> potrzymujaca chłodzenie po wyłączeniu silnika.

Tak mam w swoim TSI. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Pytanie: czy jadąc na tzw. ujemnym doładowaniu turbo pracuje, bo jeśli nie, to ja sensu chłodzenia

> nie widzę

Turbosprężarka jest zamontowana na kolektorze wydechowym i napędzana spalinami z silnika.

Przeczytaj powyższe i zastanów się kiedy turbo "pracuje" grinser006.gif

Podpowiem grinser006.gif Turbosprężarka kręci się ZAWSZE od momentu uruchomienia silnika, ALE jeżeli jeździsz w podciśnieinu to jest na tyle nieobciążona, że do zmniejszenia jej obrotów wystarczy czas parkowania itd.

Akcji typu wyłączanie jeszcze dojeżdżając z rozpędu na miejsce parkingowe czy zanim silnik zejdzie z obrotów unikałbym nawet po jeździe w podciśnieniu.

Napisano
  • Autor

> Turbosprężarka jest zamontowana na kolektorze wydechowym i napędzana spalinami z silnika.

> Przeczytaj powyższe i zastanów się kiedy turbo "pracuje"

> Podpowiem Turbosprężarka kręci się ZAWSZE od momentu uruchomienia silnika, ALE jeżeli jeździsz w

> podciśnieinu to jest na tyle nieobciążona, że do zmniejszenia jej obrotów wystarczy czas

> parkowania itd.

> Akcji typu wyłączanie jeszcze dojeżdżając z rozpędu na miejsce parkingowe czy zanim silnik zejdzie

> z obrotów unikałbym nawet po jeździe w podciśnieniu.

No i wszystko jasne - na taką odpowiedź czekałem, mniej więcej grinser006.gif

Druga sprawa, że "ja ogarniący tematy mechaniczne" to najdelikatniej mówiąc oksymoron, stąd też moje pytanie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.