Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X20DTL kontrolka silnika + kontrolka układu chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Jadąc dzisiaj Zafirą poczułem nagłe szarpnięcie i zapaliły się kontrolki jak w tytule czyli check engine i ta druga ze śnieżynką w zbiorniczku, jednocześnie obrotomierz przestał działać. Auto jak to z check'iem mulasto zaczęło jechać, od razu się zatrzymałem i na wolnych obrotach co jakiś czas chwilę nierówno chodziło. Po zgaszeniu i uruchomieniu silnika nic się nie zmieniło. Dokulałem się jakoś do domu i po godzinie postanowiłem sprawdzić jeszcze raz objawy, o dziwo silnik pracował bez problemu i opisywanych efektów. Zostawiłem go tak na wolnych obrotach i po jakiś 10 minutach obroty silnika trochę się zwiększyły (tak jakby ktoś przegazówkę zrobił) zatelepał się i zapaliły się znowu opisywane kontrolki.

Miał ktoś może z forumowiczów taki przypadek i coś może podpowie? Jutro jadę do mechanika, ale fajnie by było mieć już jakiś trop.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Bez kodu błędu to wróżenie z fusów oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Bez kodu błędu to wróżenie z fusów

Myślałem, ze zestaw kontrolki plus niedziałający obrotomierz są objawem jakiejś typowej usterki.

Tak czy siak jutro auto odstawię do warsztatu to się podepną pod kompa.

Napisano

Często brak obrotka to awaria czujnika położenia wałka ale u ciebie są także inne icon_rolleyes.gif. Ładowanie masz w normie ?

Napisano
  • Autor

> Często brak obrotka to awaria czujnika położenia wałka ale u ciebie są także inne . Ładowanie masz

> w normie ?

Raczej tak, kontrolka nie świeci ani nie mruga. Ale ładowanie ostatnio sprawdzałem na wiosnę i było przepisowe 14,4 V

Napisano

Wygląda to na usterkę czujnika poł. wału korbowego. Śnieżynka jest następstwem braku sygnału z ww. czujnika w module chłodzenia. Silnik chodzi awaryjnie na czujniku w pompie wtryskowej.

Napisano

Na 99% czujnik położenia wału ale dla pewności podłączyć pod kompa, A i się nie przestrasz bo mechanicy od razu będą krzyczeć że pompa poszła się 270747800-sex.gif tak jak to było w moim przypadku hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jadąc dzisiaj Zafirą poczułem nagłe szarpnięcie i zapaliły się kontrolki jak w tytule czyli check

> engine i ta druga ze śnieżynką w zbiorniczku, jednocześnie obrotomierz przestał działać. Auto

> jak to z check'iem mulasto zaczęło jechać, od razu się zatrzymałem i na wolnych obrotach co

> jakiś czas chwilę nierówno chodziło. Po zgaszeniu i uruchomieniu silnika nic się nie zmieniło.

> Dokulałem się jakoś do domu i po godzinie postanowiłem sprawdzić jeszcze raz objawy, o dziwo

> silnik pracował bez problemu i opisywanych efektów. Zostawiłem go tak na wolnych obrotach i po

> jakiś 10 minutach obroty silnika trochę się zwiększyły (tak jakby ktoś przegazówkę zrobił)

> zatelepał się i zapaliły się znowu opisywane kontrolki.

> Miał ktoś może z forumowiczów taki przypadek i coś może podpowie? Jutro jadę do mechanika, ale

> fajnie by było mieć już jakiś trop.

> Z góry dzięki za pomoc.

Dzięki za sugestie z tym czujnikiem położenia wału korbowego.

W związku z tym mam pytanko, czy wymiana takiego czujnika to jakaś większa filozofia?

Napisano

> Dzięki za sugestie z tym czujnikiem położenia wału korbowego.

> W związku z tym mam pytanko, czy wymiana takiego czujnika to jakaś większa filozofia?

Prościzna klucz oczkowy 8 lub 10 (nie pamiętam dokładnie)pieć minut roboty na parkingu tyle ze trzeba się położyć na glebie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Tak dla potwierdzenia, odczytałem dzisiaj błędy i wykazało następujące:

P0725 - nieprawidłowy sygnał obwodu wejścia sensora prędkości silnika

P1335 - pompa wtryskowa: brak sygnału prędkości silnika z modułu sterującego

Wygląda więc chyba na ten czujnik położenia wału korbowego confused.gif

Napisano

Nie wiem jak w Zafirze, ale w Omedze najwięcej czasu zajmuje montaż/demontaż osłony silnika. Sam czujnik to jedna śrubeczka i jedna wtyczka. smile.gif

Napisano

> Witam

> Tak dla potwierdzenia, odczytałem dzisiaj błędy i wykazało następujące:

> P0725 - nieprawidłowy sygnał obwodu wejścia sensora prędkości silnika

> P1335 - pompa wtryskowa: brak sygnału prędkości silnika z modułu sterującego

> Wygląda więc chyba na ten czujnik położenia wału korbowego

100% Czujnik położenia wału. Miałem te same błędy.

Te czujniki nazywane są "stukowymi" ponieważ ociera się o nie wał korbowy i po prostu się zużywają.

Napisano

> 100% Czujnik położenia wału. Miałem te same błędy.

> Te czujniki nazywane są "stukowymi" ponieważ ociera się o nie wał korbowy i po prostu się zużywają.

nic sie o nie nie ociera - przylega do walu ale nie ociera. i nic sie nie zuzywa - poprostu pada i tyle - elektronika

Nowy Bosch - kolo 150 pln

Napisano

> nic sie o nie nie ociera - przylega do walu ale nie ociera. i nic sie nie zuzywa - poprostu pada i

> tyle - elektronika

> Nowy Bosch - kolo 150 pln

Porównałem stary czujnik z nowym. W nowym ten metalowy trzpień od czoła wystawał ze 2mm w starym był starty praktycznie do zera i było widać ślady że coś o niego się ociera. Tak też powiedział klient w serwisie i to od niego usłyszałem nazwę "stukowy". Czy w środku jest elektronika to bym się spierał bo jest to zwykła głowica "tacho" czyli cewka z rdzeniem. Nie wiem czy jeszcze mam stary ale jak jest to rozbebeszę i zrobię fotki z sekcji zlosnik.gif

Napisano

> powiedział klient w serwisie i to od niego usłyszałem nazwę "stukowy".

Bzdura. Czujnik nie ma prawa dotykać i nie ma nic wspólnego ze stukami. Szczelina powietrzna <1mm.

Napisano
  • Autor

> Bzdura. Czujnik nie ma prawa dotykać i nie ma nic wspólnego ze stukami. Szczelina powietrzna

Czujnik wymieniony i problem na razie się nie pojawił. Stary czujnik po oczyszczeniu nie wyglądał na mechanicznie zużyty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.