Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] zbiornik gazu- wielkość

Featured Replies

Napisano

Do posiadaczy LPG w AG:

Jaki największy zbiornik gazu mieści się w miejsce koła zapasowego w astrze G? Jeśli to ma znaczenie to hatchback. Jaka pojemność i jakie wymiary. Najlepiej taki, który nie wystaje ponad wysokość podłogi bagażnika?

Napisano

Widzę, że brak odpowiedzi, bo i pytanie dziwne, jakbyś miarki uzywać nie umiał... Ja mam zbiornik 41,5-litrowy (ZTW 600/200), wchodzi 34-35 litrów LPG. Jesli chcesz wcisnąć tak duży, jak się da, to musisz:

- zmierzyć średnicę wnęki i jej wysokość

- wejść na stronę polskich producentów zbiorników, szukaj: STAKO i GZM Grodków, ściągnąć od nich katalogi w pdf i sobie dobrać

Pozdr.

Napisano

42 litry, wchodzi 37L gazu

Napisano

> Do posiadaczy LPG w AG:

kombi 47L wchodzi ok 38-40L

Zbiornik równo z podłogą, klapa maskująca koło zapasowe zamyka się bez problemów

Napisano

> 42 litry, wchodzi 37L gazu

Niezgodnie z przepisami: powinno wejść 80%, czyli max. 33,6l, chyba, że cię podczas tankowania roluja na 4 litry, albo krzywo stoisz podczas tankowania wink.gif

Pozdr.

Napisano

> Niezgodnie z przepisami: powinno wejść 80%, czyli max. 33,6l,

Znając życie to ma podgięty pływak zlosnik.gif

Napisano

> Znając życie to ma podgięty pływak

Oczywiście to był mój mały żart.

W rzeczywistości jest bardzo trudno ustawić ramię pływaka tak, aby do zbiornika wchodziło idealnie 80% jego objętości nominalnej...

A na ilość zatankowanego gazu ma wpływ położenie pojazdu: jeśli wielozawór jest z przodu zbiornika, to stojąc przodem pod górkę wejdzie więcej LPG, niż stojąc z górki. Różnice mogą być duże ze względu na małą wysokość w stosunku do średnicy zbiorników toroidalnych.

Pozdr.

Napisano

> A na ilość zatankowanego gazu ma wpływ położenie pojazdu: jeśli wielozawór jest z przodu zbiornika,

> to stojąc przodem pod górkę wejdzie więcej LPG, niż stojąc z górki.

Na stacjach paliw podłoże jest zawsze poziome, chyba nawet wymagają tego przepisy.

Co do zbiornika - to chyba nie zależy od marki i modelu, tylko wielkości koła zapasowego. U mnie w sceniku jest pełnowymiarowe i ma 15 cali, wszedł zbiornik 40 litrów. Nic nie wystaje.

Można też zmierzyć wnękę.

Napisano

48 i wystaje na tyle że się jedynie odznacza na dywaniku.

Pływak podgięty to nie będę pisał ile wchodzi smile.gif

Napisano

> 48 i wystaje na tyle że się jedynie odznacza na dywaniku.

> Pływak podgięty to nie będę pisał ile wchodzi

U mnie taki sam 48l.

Napisano

> Znając życie to ma podgięty pływak

Nie wiem. Ma tak od nowości więc nie interweniowałem. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Widzę, że brak odpowiedzi, bo i pytanie dziwne, jakbyś miarki uzywać nie umiał...

icon_eek.gif Dzięki za miłe słowo, lubię takie odpowiedzi waytogo.gif Mam wątpliwości więc pytam, wydaje mi się, że od tego jest to forum, a pytanie skonstruowałem zrozumiale (mam nadzieję). Auto jest nie moje, więc nie mam teraz możliwości pomierzyć, poza tym bywa, że teoria różni się od praktyki i ja sobie mogę mierzyć do woli, wybiorę zbiornik, który powinien pasować, zamówię i okaże się, że po zamontowaniu wystaje za dużo.

Chciałbym tego uniknąć, dlatego pytam użytkowników, żeby wiedzieć jak to wygląda w praktyce.

Napisano

> Dzięki za miłe słowo, lubię takie odpowiedzi

Odpowiedź na pytanie o rozmiar dostałeś, podałem ci również instrukcję, jak sobie samemu to ustalić. Zauważ, że nikt oprócz mnie nie podał typu zbiornika i jego wymiarów, sama pojemność nic nie mówi.

A komentarz to element walki z rozprzestrzeniającym się czasem lenistwem. Ja po prostu bym się wstydził zadać takie pytanie na forum. Jesli nie miałeś dostępu do samochodu, wystarczyło to zaznaczyć i prośba jak najbardziej byłaby stosowna i zachowałbyś poziom, a tak, wyszło, jak wyszło... sam sobie jesteś winien, więc pretensje kieruj do siebie.

PS. Są fora, na których za podobne pytania dostaje się od admina warna lub bana. Również za pytania, na które odpowiedź już kiedyś padła, a wystarczyło poszukać lub odpowiedź jest w Googlu.

Ze zniecierpliwieniem czekam na coroczny temat: "[G] Szyby parują, jaka przyczyna???" i "Jakie wycieraczki polecacie???"

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.