Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie Croma 1.9 150KM

Featured Replies

Napisano

> Qrcze ja jeżdżąc w Warszawskich korkach nie mogę zejść poniżej 7,5

Po Gdańsku na dystansach max do 9 km i z Vśred gdzieś na poziomie 28 km/h mam tyle samo... wink.gif

Napisano

> Nie wiem jak to robicie ze wam tyle pala Moja w miescie jak nic lyka 7l.

Sam się zastanawiam wink.gif

Dziś miałem okazję pojeździć Stilo JTD mojej mulher.gif i nie mogłem się nadziwić jak ona to robi, że wyszła jej średnia z ostatnich 250km = 9,3 litra na sto icon_eek.gif

Dam jej Cromę, ciekawe ile wykręci panic.gif

Napisano

tempo uzywam na krakowskiej ale koncowce - tam spoko - mniejszy ruch.

spalanie srednie to ok 7,2-7,4 wg kompa. mix miasto i trasa po autostradzie.

ale nie pamietam - nie robilem zdjec ale maks udalo mi sie zjechac do ok 5 l. ale to byla jazda z łapczycy do rzeszowa - niektorzy znaja trase.

Jechalo sie kulturalnie ale rowno ok 40 - 60 km/g.

Trasa " normalna " nie na maksa to ok 6,5

Wiec u mnie książkowo

Napisano

U mnie zaczyna się robić masakryczne - używam auta tylko na dojazdy i powroty do/z firmy, trasa 5 km w mieście. Średnie spalanie z połowy baku to 8,5 l angryfire.gif Cały czas rozważam nowe, małe auto do celów firmowych, brałem pod uwagę zagazowanie czegoś małego lub przeróbkę na elektryka. Przy obecnych temperaturach "elektryk" został praktycznie wykluczony.

Napisano

> U mnie zaczyna się robić masakryczne - używam auta tylko na dojazdy i powroty do/z firmy, trasa 5

> km w mieście. Średnie spalanie z połowy baku to 8,5 l Cały czas rozważam nowe, małe auto do

> celów firmowych, brałem pod uwagę zagazowanie czegoś małego lub przeróbkę na elektryka. Przy

> obecnych temperaturach "elektryk" został praktycznie wykluczony.

Moja też zimy nie lubi, skoczyła na 7,4 ostatnimi czasy. Ale trasy takie że ledwo się wskazówka dzwiga

Napisano

> U mnie zaczyna się robić masakryczne - używam auta tylko na dojazdy i powroty do/z firmy, trasa 5

> km w mieście. Średnie spalanie z połowy baku to 8,5 l Cały czas rozważam nowe, małe auto do

> celów firmowych,

Dla 5 km to nawet szkoda gazu - nie rozgrzeje się i nie przełaczy na LPG..... mały silnik benzynowy w Yarisie lub jemu podobnym aucie z silnikiem 3 cylindrowym ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jako że przedwczoraj wybrałem się na pierwszą dalszą przejażdżkę Cromą oto wyniki spalania. Paliwo Shell v-power

Trasa Bydgoszcz ->Łódź (temperatura -23stopnie) - średnia 7,4.

Łódź->Katowice (temperatura -12stopnie) - średnia spadła do 6,9.

Katowice->Zakopane->Katowice (temp -15stopni) trasa nie Zakopianka ale górki i dołki - średnia wzrosła do 7,5 na kompie.

Wyniki z dystrybutora: 52,7 litra a przejechane 754km. Średnia 6,99. Moim zdaniem jak na taką temperature i automat i 4 dorosłe osoby i bagaż to nieźle.

Jutro trasa Katowice->Bydgoszcz->Gdynia->Bydgoszcz

Napisano

> Jako że przedwczoraj wybrałem się na pierwszą dalszą przejażdżkę Cromą oto wyniki spalania. Paliwo

> Shell v-power

> Trasa Bydgoszcz -Łódź-Katowice-Wyniki z dystrybutora: 52,7 litra a przejechane 754km. Średnia 6,99.

> Moim zdaniem jak na taką temperature i automat i 4 dorosłe osoby i bagaż to nieźle.

> Jutro trasa Katowice->Bydgoszcz->Gdynia->Bydgoszcz

Czytam te nasze wypowiedzi i dochodzę do jednego wniosku - kiedyś mały fiat był marzeniem, spalał przy swojej masie i ,,mocy'' okolice 6-7 litrów PB. Nasze Cromki to 1,5 tonowe czołgi z silnikami zwykle po 150 km , a spalają podobnie co taki maluch...... nie ma na co narzekać, trzeba się cieszyć i tak chyba bym to wszystko podsumował. Dziś robię traskę , zobaczymy ile wyjdzie liczę na to, że okolice 5 l i padnie mały osobisty rekord tym wozidłem smile.gif

Napisano

> Jako że przedwczoraj wybrałem się na pierwszą dalszą przejażdżkę Cromą oto wyniki spalania. Paliwo

> Shell v-power

> Trasa Bydgoszcz -Łódź-Katowice-Wyniki z dystrybutora: 52,7 litra a przejechane 754km. Średnia 6,99.

> Moim zdaniem jak na taką temperature i automat i 4 dorosłe osoby i bagaż to nieźle.

> Jutro trasa Katowice->Bydgoszcz->Gdynia->Bydgoszcz

Na drogę powrotną zatankowałem Vervę.

Trasa Katowie->Bydgoszcz, temperatura -10, jedna dorosła osoba i 2 dzieci + bagaże. Spalanie z kompa: 6,5.

Później 20km po moim miasteczku (kręte jednokierunkowe uliczki, o dł kilkudziesięciu metrów), krótkie odcinki i spalanie średnie wskoczyło na 6,8.

Wczoraj trasa Bydgoszcz -> Gdynia - > Bydgoszcz. Temp od -5 do -16 st. Spalanie spadło do 6,5. Po trasie zatankowane 54,69 litra i przejechane 841,6 km. Średnie spalanie z dystrybutora: 6,49. Mam nadzieję że w lato da się zejść niżej.

Napisano

Moja była Croma jeżdżąc codziennie na tej samej 70 kilometrowej trasie spalała średnio 7,4 /100

Minimalnie 6.9 /100

Maxymalnie 8.8/100 (ale wtedy było szybko i po wariacku)

Najniższe zanotowane spalanie to 6.3/100 w trasie Warszawa - Włodawa.

Auto od nowości u mnie i bez DPFa.

Cromy dużo palą frown.gif

Dla porównania - jak jade swoim starym TDI na zwykłej pompie wtryskowej to przy wariackiej jeździe mam 6.6/100 a jadąć normalnie - 5,6/100

Nowoczesne diesle to zło czacha.gif

Napisano

> Cromy dużo palą

> Dla porównania - jak jade swoim starym TDI na zwykłej pompie wtryskowej to przy wariackiej jeździe

> mam 6.6/100 a jadąć normalnie - 5,6/100

> Nowoczesne diesle to zło

dwa pytanka dot. tego TDI:

- jaka moc i moment tego silnika?

- ile waży samochód?

Napisano

> Cromy dużo palą

Na trasie nie, może +0,4 litra więcej od Stilo ... w mieście a i owszem potrafi zlosnik.gif

Ja myślę że jest tak:

Za posiadanie automatu + 0,8 litr

Za posiadanie DPF-u +0,4 litra

Za posiadanie opon 225 +0,2 litra

Ale to tylko moje przypuszczenia zlosnik.gif

Napisano

> dwa pytanka dot. tego TDI:

> - jaka moc i moment tego silnika?

> - ile waży samochód?

Myśle że to niezniszczalny Pastuch b5 - The Legend :>

Napisano

> Za posiadanie DPF-u +0,4 litra

> Ale to tylko moje przypuszczenia

Czy ktoś zauważył taką różnicę biorąc pod uwagę spalanie mając DPF i po usunięciu?

Napisano

> Czy ktoś zauważył taką różnicę biorąc pod uwagę spalanie mając DPF i po usunięciu?

Jak usuwali to zaraz wirusowali więc zlosnik.gif

Ale dodatkowe paliwo wtryskiwane by wypalić Filtr jest bezprzecznie .... Nawet poziom oleju się podnosi. Przy zatkanym Filtrze np 90% auto już tak nie ciągnie jak przy 10%.. itp... więc można śmiało tak napisać...

Napisano

Dzisiaj w trakcie powrotu ze wsi Mućka się chyba zepsuła i wyszło spalanie z załącznika yikes.gif. Komputer w mojej krówce zawyża o 0,2 litra, więc wynik ciekawy. Pomiar włączony bezpośrednio po tankowaniu na nowej stacji 123 (Tani Statoil) w Grodzisku - literek po 6,60. Na pokładzie 3 osoby i wcale nie byłem zawalidrogą, tam gdzie było można było prawie 120 i jeszcze korek przed Poznaniem.

Dystans: 45 km

Średnia prędkość: 68 km/h

Czas przejazdu: 39 minut

Napisano

> literek po 6,60.

Wiem, że paliwo jest drogie, ale chyba machnąłeś się o 1zł!!!

W Łodzi ON po ~5,70zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dzisiaj w trakcie powrotu ze wsi Mućka się chyba zepsuła

Było z wiatrem.... Mućki są tak wielkie, ze jadac z wiatrem silnik spalinowy jest niepotrzebny hehe.gif

Napisano

> Wiem, że paliwo jest drogie, ale chyba machnąłeś się o 1zł!!!

> W Łodzi ON po ~5,70zł.

> Pozdrawiam BAS

To z rozpędu, tyle pewnie będzie kosztować za miesiąc lub dwa.

Napisano

> To z rozpędu, tyle pewnie będzie kosztować za miesiąc lub dwa.

Pamiętaj, że mam do Ciebie tylko kawałek A2, więc za takie podnoszenie mi ciśnienia wieczorem w niedzielę możesz zarobić but.gifrotfl.gif

WrRRRrrRRRRRRRRRRRR

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Było z wiatrem.... Mućki są tak wielkie, ze jadac z wiatrem silnik spalinowy jest niepotrzebny

Z wiatrem, czy pod - wynik mnie zaskoczył. Tak małego zużycia z tej trasy nigdy nie miałem na blacie. W Stilo bywało mniej, nawet 4,7, jednak tam komputer zawsze zaniżał, w Krowie zawsze zawyża o 0,1 do 0,3 litra i jest to powtarzalne. Zobaczymy co się będzie działo ze spalaniem w mieście - z ostatniego baku i średnich temperaturach -15, wyszło 8,7 na odcinkach poniżej 5 km angryfire.gif. No i jak widać na zdjęciu termostat niedomaga, na trasie zazwyczaj jest jedną kreskę przed pionem, po mocniejszym przyciśnięciu pół kreski - to o około 10 stopni za mało.

Napisano

> mieście - z ostatniego baku i średnich temperaturach -15, wyszło 8,7 na odcinkach poniżej 5 km

To raczej norma .... ja miałem podobne na odcinkach do 9 km i z Vśred na poziomie 20 km/h...

Napisano

Bas Ty chyba masz cromę po FL ja też i osiągnięcie spalania takiego jak u kolegów Pepcio czy ABM graniczy z cudem. Może te po FL zostały fabrycznie zepsute aby paliły więcej wink.gif. Ja w mieście dojazd do pracy 10 km to między 8-8,6l w zależności od pory roku.

Napisano

> Bas Ty chyba masz cromę po FL ja też i osiągnięcie spalania takiego jak u kolegów Pepcio czy ABM

> graniczy z cudem. Może te po FL zostały fabrycznie zepsute aby paliły więcej . Ja w mieście

> dojazd do pracy 10 km to między 8-8,6l w zależności od pory roku.

Mam DPF+automat+bardzo ciężką nogę, więc spalanie mam jakie mam. Nie wyobrażam sobie 7L/100km, musiałbym chyba jechać na autostradzie 90km/h, przy 160km/h(licznikowych) wychodzi 8,5-9L/100km wg komputera co tak na oko zgadza się ze stanem faktycznym. Po mieście komputer potrafi pokazywać 11-12L/100km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bas Ty chyba masz cromę po FL ja też i osiągnięcie spalania takiego jak u kolegów Pepcio czy ABM

> graniczy z cudem. Może te po FL zostały fabrycznie zepsute aby paliły więcej . Ja w mieście

> dojazd do pracy 10 km to między 8-8,6l w zależności od pory roku.

Ale ja w mieście na krótkich odcinkach tez mam 8 - 8,5, to normalne spalanie. na trasach zazwyczaj w okolicach 5,4 - 5,7. Dlatego wynik 4,8 bardzo mnie zaskoczył. Dzisiaj z domu do firmy 5,5 km - wyszło 7,9.

Pozdrawiam

Napisano

W zeszłym roku na trasie do hiszpanii i z powrotem czyli razem wyszło około 4700km, śr spalenie 6,2l, momentami było i 5,6l. Obecnie na trasie to tak w okolicach 6,5l z tym,że mam ciężką nogę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.