Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie Croma 1.9 150KM

Featured Replies

Napisano

Jestem swieżym posiadaczem Cromy 1.9 JTDM 150KM z 2008r. Walczę ze spalaniem, ale oprócz wydania forsy na diagnostykę nic nie zdziałałem. Na trasie, droga wojewódzka 90-100-110km/h nie mogę zejść poniżej 6,2-6,4 km. W miście to trudno porównywać, pokonuję jakieś 5km w jedna stronę, to nie daję rady zejść poniżej 9,5-10l/100km

Jak pisałem, byłem na diagnostyce - brak błedów,czyszczono mi czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym, EGR, jakaś zaślepka, wymieniano filtr powietrza, kazano lać specyfik do czyszczenia wtryskiwaczy.

Ale moze tak ma być? Czy Wam Croma paki mniej?

Napisano

> Jestem swieżym posiadaczem Cromy 1.9 JTDM 150KM z 2008r. Walczę ze spalaniem, ale oprócz wydania

> forsy na diagnostykę nic nie zdziałałem. Na trasie, droga wojewódzka 90-100-110km/h nie mogę

> zejść poniżej 6,2-6,4 km. W miście to trudno porównywać, pokonuję jakieś 5km w jedna stronę,

> to nie daję rady zejść poniżej 9,5-10l/100km

> Jak pisałem, byłem na diagnostyce - brak błedów,czyszczono mi czujnik ciśnienia w kolektorze

> dolotowym, EGR, jakaś zaślepka, wymieniano filtr powietrza, kazano lać specyfik do czyszczenia

> wtryskiwaczy.

> Ale moze tak ma być? Czy Wam Croma paki mniej?

Wpisz w kącikową wyszukiwarkę lub google frazę "klapy wirowe". Pozostałymi winowajcami mogą być: przepływomierz - można odpiąć wtyczkę i zobaczyć, czy się polepszy, wtryskiwacze, egr, blokujące hamulce. Większość spraw można zdiagnozować samodzielnie za pomocą programu FES i interfejsu ELM wzglednie VAG KKL.

Byłoby fajnie, gdybyś się przywitał w odpowiednim wątku i uzupełnił profil. Forum jest generalnie po to, by dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami z innymi, dlatego jeśli uda ci się rozwiązać swój problem, to znajdź chwilę czasu i podziel się rozwiązaniem z innymi.

Pozdrawiam

Napisano

Witamy....

Tak jak kolega napisał:

- Hamulce czy przypadkiem jakaś z felg nie jest cieplejsza

- Ciśnienie w oponach - dla 16" 2,4 Bar... dla 17" więcekj

- masz automat?

- Masz filyt cząstek stałych?

- jak sie ma spalanie z kompa do faktyczego spalania?

Dla dystansu max 5 km to normalne spalanie jest około 8,8 litra... i więcej...

J mam takie spalanie: ( kliknij i zobacz)

icon1.png

A po nagrzaniu auta i prędkości 90 km/ h spalanie oscyluje na prostej w granicy do 5 litrów/100 km

Napisano

tu masz link mojej historii użytkowania samochodu http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/31084

Croma jest dość ciężkim autem, sylwetka też nie "pomaga niższym spalaniu" swoje musi spalić, skoro autko jest z 2008r. to pewnie masz DPF który także wpływa na spalanie, do tego uwzględnij skrzynię manualną czy automat, rozmiar kół, klimę itd

patrząc na Twoje pomiary jak dla mnie spalanie nie odbiega od widełek normy

Napisano

1. Uzupełnij profil.

2. Przywitaj się.

> Jestem swieżym posiadaczem Cromy 1.9 JTDM 150KM z 2008r.

3. Gratuluję, jeździsz autem, które waży ponad 1,5tony.

> Walczę ze spalaniem, ale oprócz wydania

> forsy na diagnostykę nic nie zdziałałem. Na trasie, droga wojewódzka 90-100-110km/h nie mogę

> zejść poniżej 6,2-6,4 km. W miście to trudno porównywać, pokonuję jakieś 5km w jedna stronę,

4. Patrz punkt 3.

> Jak pisałem, byłem na diagnostyce - brak błedów,czyszczono mi czujnik ciśnienia w kolektorze

> dolotowym, EGR, jakaś zaślepka, wymieniano filtr powietrza, kazano lać specyfik do czyszczenia

> wtryskiwaczy.

Mi pali więcej, ale ja mam w głębokim poważaniu ograniczenia prędkości i bardzo ciężką nogę, do tego mam dpf i automat.

Chociaż jest nadzieja, że spadnie mi spalanie bo ostatnio zauważyłem, że jeździłem na oponach napompowanych o 0,3-0,4bar za mało, ponieważ nie miałem przy sobie instrukcji obsługi to nadmuchałem przód do 2,3bar a tył do 2,2bar a powinno być 2,4bar. Dopompowywałem bo zauważyłem dziwne zachowanie autka i nastąpiła poprawa. Jutro mam trasę to ocenię co to dało.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tu masz link mojej historii użytkowania samochodu

> http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/31084

> Croma jest dość ciężkim autem, sylwetka też nie "pomaga niższym spalaniu" swoje musi spalić, skoro

> autko jest z 2008r. to pewnie masz DPF który także wpływa na spalanie, do tego uwzględnij

> skrzynię manualną czy automat, rozmiar kół, klimę itd

> patrząc na Twoje pomiary jak dla mnie spalanie nie odbiega od widełek normy

Odbiega, co najmniej pół litra na trasie i litr w mieście. Zanim spadła mi listwa od klap spalanie na trasie do 120, wynosiło maksymalnie 5,9 przy załadowanym aucie, po spadnięciu listwy wzrosło do 6,4. W mieście miałem średnią 7,2-7,6 - teraz o litr więcej.

Napisano

dla mnie nie odbiega od WIDEŁEK normy:) spalanie jest wynikiem tak wielu czynników że +/- 1l/ 100km można spokojnie zrobić biorąc pod uwagę tylko czynniki nie dotyczące stanu poszczególnych podzespołów samochodu

Napisano

> dla mnie nie odbiega od WIDEŁEK normy:) spalanie jest wynikiem tak wielu czynników że +/- 1l/

> 100km można spokojnie zrobić biorąc pod uwagę tylko czynniki nie dotyczące stanu

> poszczególnych podzespołów samochodu

Przykładowo ja do dzisiaj nie wiem jakim cudem Stilo 1.6 16V 103KM pali mi litr mniej z Poznania do Łodzi niż z Łodzi do Poznania, żeby było ciekawiej to zwykle w drodze powrotnej jest większy ruch, więc muszę hamować i przyśpieszać do prędkości ustawionej na tempomacie. W Krowie MJTD też chyba tak jest, tylko różnica mniejsza.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przykładowo ja do dzisiaj nie wiem jakim cudem Stilo 1.6 16V 103KM pali mi litr mniej z Poznania do

> Łodzi niż z Łodzi do Poznania, żeby było ciekawiej to zwykle w drodze powrotnej jest większy

> ruch, więc muszę hamować i przyśpieszać do prędkości ustawionej na tempomacie. W Krowie MJTD

> też chyba tak jest, tylko różnica mniejsza.

> Pozdrawiam BAS

To akurat moim zdaniem dość prosta zagadka palacz.gif

Napisano

> To akurat moim zdaniem dość prosta zagadka

Myślisz, że aerodynamika ma większy wpływ niż hamowanie i przyśpieszanie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Myślisz, że aerodynamika ma większy wpływ niż hamowanie i przyśpieszanie?

> Pozdrawiam BAS

Przy prędkościach autostradowych zdecydowanie - odpowiedzią na twoje pytanie o zużycie paliwa są zachodnie wiatry, które przez ostatnie kilka lat się nasiliły. Zacząłem się nad tym zastanawiać po którymś z kolei przejeździe autostradą. Mój rekord to spalanie 5,2 przy średniej 145 km/h na A4. Najwyższe spalanie autostradowe to także A4 - 8,6 , przy średniej 136 km/h. Wszystkie pomiary dotyczą Stilo.

Pozdrawiam

Napisano

> Przy prędkościach autostradowych zdecydowanie - odpowiedzią na twoje pytanie o zużycie paliwa są

> zachodnie wiatry, które przez ostatnie kilka lat się nasiliły. Zacząłem się nad tym

> zastanawiać po którymś z kolei przejeździe autostradą. Mój rekord to spalanie 5,2 przy

> średniej 145 km/h na A4. Najwyższe spalanie autostradowe to także A4 - 8,6 , przy średniej 136

> km/h. Wszystkie pomiary dotyczą Stilo.

Ja głównie porównuję na A2 smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> dla mnie nie odbiega od WIDEŁEK normy:) spalanie jest wynikiem tak wielu czynników że +/- 1l/

To prawda.... jazda z górki pod górke z wiatrem pod wiatr ... zaraz za autem lub samemu itp.....

Ale można przyjąc , że jak masz prostą i masz auto już rozgrzane ( i nie wypalasz DPF-a ) to przy 90 km/h gdzie opory powietrza jeszcze nie sa tak wielkie jak przy 120 .... 160... km/h można coś wnioskować..

Jeśliauto spala 6 litrów no to albo masz napęd na 4 koła zlosnik.gif właczony albo coś jest nie teges...

Napisano

> Ale można przyjąc , że jak masz prostą i masz auto już rozgrzane ( i nie wypalasz DPF-a ) to przy

> 90 km/h gdzie opory powietrza jeszcze nie sa tak wielkie jak przy 120 .... 160... km/h można

> coś wnioskować..

aż sam sprawdzę ile wychodzi u mnie... rozumiem że odcinek prostej przy prędkości 90km/h i z wbitą 6?

Napisano

> aż sam sprawdzę ile wychodzi u mnie... rozumiem że odcinek prostej przy prędkości 90km/h i z wbitą

> 6?

Dokładnie tak przy wskaz. temp płynu w pionie bez klimy... najlepiej w obie strony sprawdzić aby być pewnym że to jest prosta pozioma oraz na tempomacie ......

Napisano
  • Autor

> Witamy....

> Tak jak kolega napisał:

> - Hamulce czy przypadkiem jakaś z felg nie jest cieplejsza

> - Ciśnienie w oponach - dla 16" 2,4 Bar... dla 17" więcekj

> - masz automat?

> - Masz filyt cząstek stałych?

> - jak sie ma spalanie z kompa do faktyczego spalania?

> Dla dystansu max 5 km to normalne spalanie jest około 8,8 litra... i więcej...

> J mam takie spalanie: ( kliknij i zobacz)

> A po nagrzaniu auta i prędkości 90 km/ h spalanie oscyluje na prostej w granicy do 5 litrów/100 km

Dzięki z odp.

Mam Cromę z poprawionymi klapami wirowymi i DPF na manualu.

Co do przywitania, już się poprawiłem.

Napisano
  • Autor

> tu masz link mojej historii użytkowania samochodu

> http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/31084

> Croma jest dość ciężkim autem, sylwetka też nie "pomaga niższym spalaniu" swoje musi spalić, skoro

> autko jest z 2008r. to pewnie masz DPF który także wpływa na spalanie, do tego uwzględnij

> skrzynię manualną czy automat, rozmiar kół, klimę itd

> patrząc na Twoje pomiary jak dla mnie spalanie nie odbiega od widełek normy

Mam manuala z DPF. Komputer oszukuje w górę ok 0,2 l/100 i biorę na to poprawkę. Ciśnienie w kołach 2,4 bar, ponoć nie dotyczą mnie kłopoty z klapami wirowymi (po lifcie).

Mam manuala z DPF. Komputer oszukuje w górę ok 0,2 l/100 i biorę na to poprawkę. Ciśnienie w kołach 2,4 bar, ponoć nie dotyczą mnie kłopoty z klapami wirowymi (po lifcie).

Napisano

> Mam manuala z DPF. Komputer oszukuje w górę ok 0,2 l/100 i biorę na to poprawkę. Ciśnienie w kołach

> 2,4 bar, ponoć nie dotyczą mnie kłopoty z klapami wirowymi (po lifcie).

> Mam manuala z DPF. Komputer oszukuje w górę ok 0,2 l/100 i biorę na to poprawkę. Ciśnienie w kołach

> 2,4 bar, ponoć nie dotyczą mnie kłopoty z klapami wirowymi (po lifcie).

Jaki przebieg auta, kolektor poliftowy aluminiowy, czy plastikowy? Hamulce lubią się blokować w Cromach, znam trzy przypadki uszkodzonej pompy hamulcowej w tych autach - objaw to blokowanie kół po przekątnej. Można zrobić prosty test, przejechać odcinek trasy, najlepiej w nocy, żeby uniknąć hamowań, powiedzmy 5 km, zatrzymać auto używając biegów i silnika. Sprawdzić temperaturę felg w środku i jeśli nie są gorące, dotknąć palcem klocka hamulcowego i narożnika tarczy hamulcowej piasta/tarcza. Jeśli któreś koło będzie wyraźnie ciepłe to mamy jedną z przyczyn, jeśli cieplejsze będą koła po przekątnej, to podejrzanym jest pompa hamulcowa. Możemy też sprawdzić ogólne blokowanie hamulców zatrzymując bardzo wolno jadące auto rozpędem, na bardzo niewielkim wzniesieniu - powinno się płynnie zatrzymać i bez żadnego szarpnięcia/zatrzymania, zacząć toczyć do tyłu.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki z odp.

> Mam Cromę z poprawionymi klapami wirowymi i DPF na manualu.

> Co do przywitania, już się poprawiłem.

Moja rada to zakupić sobie kabelek na alledrogo i sciągnoś oprogramowanie "FES" nawet w wersji demo do diagnozy silnika.... tam sprawdzisz jak wygląda korekcja wtrysków jak pracuje przepływomierz, ile % masz zapchany DPF... praktycznie wszystko sam sprawdzisz - oprogramowanie również poda tobie w jakich przedziałach dane wartości powinny być więc nawet jesli jestes laikiem bardzo prosto to rozpracujesz... Co do ASO to niestety pracują tam tylko ludzie i mi osobiście kiedyś zdazyło sie uczyć serwisanta - hehe.gif

A co do spalania to niestety DPF ma to do siebie, że spalanie jest większe nawet o 0,6-1 litr/100 km.... sick.gif

Napisano

> Jestem swieżym posiadaczem Cromy 1.9 JTDM 150KM z 2008r. Walczę ze spalaniem, ale oprócz wydania

> forsy na diagnostykę nic nie zdziałałem.

moje:

icon1.png

Napisano

u mnie po małym testowaniu - odcinek ok 4,5 km tam i powrót prędkość 90km/h, wbita 6 + tempomat = średnia spalania 4,7l

czyli wydaje się być ok:)

Napisano

> u mnie po małym testowaniu - odcinek ok 4,5 km tam i powrót prędkość 90km/h, wbita 6 + tempomat =

> średnia spalania 4,7l

> czyli wydaje się być ok:)

dystans 4.5km nie jest miarodajny...

Na takim odcinku P2 JTD potrafiłem zejść do 3l/100km przy sprzyjających okolicznościach hehe.gif

Napisano

U mnie książkowo:

Automat

Felgi 17" opony letnie michelin średnio 7,5 l/100km

ostatnio na zimówkach 16" Barum Polaris 3 średno i 7,1 l/100km

Trasa około 500km w jedną stronę

Zwróćcie uwagę, że w książce piszą

7,8 l/100km średnie...

BTW: Wydaje mi się, że dmuchać w oponkę 2,4 i więcej to za dużo (jeśli nie jeździ się wyładowanym na maxa)

Napisano

Mam tak samo:

- średnie - 7,3

osiągnięcia szczególne:

- min - 6,1

- max - 11,0

Zawsze: pomiar z dystrybutora, w 99% przypadków pełne zbiorniki, zazwyczaj Neste czasem Orlen.

Kiedyś znajomy mnie poinstruował, że jego C5 to strasznie mało żre, a Croma to musi być pijaczka jak diabli.... Okazało się, że C5 136KM to zapewne wciąga te 4,5-4,8l/100km w trasie, ale trzeba się pilnować: VI bieg, 1300-1500 obr i delikatniuśko bez szaleństw, przyspieszeń, itp...!!! Po jaką cholerę tak pałować silnik w trasie? Ja osobiście staram się mieć minimum 2000obr przy długich odcinkach. Przy toczeniu i dotaczaniu można mieć poniżej 2000obr. Szkoda silnika IMHO... Mój styl jazdy jest raczej płynny i delikatny, choć zdarzają się dość często wyjazdy wskazówki w okolice 150-160kmh na prostej jak nie ma ruchu i są warunki. W mieście raczej dynamicznie - nie wyciągam auta na jedynce za skrzyżowanie, a po wyjeździe na prostą wrzucam dwójkę - taki styl jazdy mnie dobija...

285450969-CROMA.jpg

post-4671-14352514490269_thumb.jpg

Napisano

Dodam tylko, że niesprawne klapy wirowe znacząco podnoszą spalanie i zmniejszają dynamikę auta. Wczoraj metodą pomysłowego dobromira, zreanimowałem wytarte łożyska na listwie sterującej klapami, która spadła jakiś czas temu. Efekt to zmniejszenie spalania o około litr i zdecydowane polepszenie dynamiki w dolnym i górnym zakresie obrotów. Dla mnie to koronny i ostateczny argument za pozostawieniem ich na swoim miejscu, po wcześniejszej modyfikacji.

Napisano

U mnie dzisiaj

Średnia 74 km/h

Dystans 61 km

Spalanie 4,7

(Od domu z zimnym silnikiem .. max prędkość to 120 km/h na trasie szybkiego ruchu ... trochę na tempomacie poza terenem zabudowanym z 10 km V=90 km/h do tego może 6 postojów na czerwonym świetle )

Tak więc nie spiesząc się i jadąc wcześnie rano o 5.00 gdzie jeszcze nie ma ruchu można uzyskac w tym aucie spalanie <5l/100km....

Napisano

u mnie jak poniżej, ale taka jazda to nie jazda; Croma nie jest stworzona do takich prędkości smile.gif Przysłowiowa 'jazda o kropelce' to męczarnia dla samochodu i kierującego. Już wolę jak mi spala te 7l ale przynajmniej mam jakieś zadowolenie z jazdy. I nie oszukujmy się, tak duży i ciężki samochód nie będzie miał spalania pokroju Clio DCI; poza tym pisałem to wielokrotnie - próba spalania na 4,5km, 61km czy nawet te moje 150km, jest guzik warta. Wystarczy że zjedzie się z trasy do miasta i już od razu spalanie skacze. Niech ktoś mi pokaże takie spalanie na całym baku i dystansie 700-800 km (oczywiście nie trasa non stop, tylko jazda po mieście, jazda po trasie, poranne odpalanie, korki itd itp)

GroteFoto-YLLYSSJM.jpg

GroteFoto-67MUT8S4.jpg

GroteFoto-LPDVLNLX.jpg

Napisano

> u mnie jak poniżej, ale taka jazda to nie jazda; Croma nie jest stworzona do takich prędkości

> Przysłowiowa 'jazda o kropelce' to męczarnia dla samochodu i kierującego.

Zgadzam się z tobą w pełni zlosnik.gif Raz to zrobiłem i mnie to kompletnie wyczerpało.. a i tak kila razy nie wytrzymałem but.gif na całym baku zrobiłem rekord bo prawie 1200 km ale powiedziałem nigdy więcej...

Tylko czy ja pomykam o kropelce... nie....... pomykam płynnie lewym pasem lub prawym i bynajmniej nie jestem zawalidroga... hehe.gif To raczej sposób na wykorzystanie olbrzymiej masy Cromy i jej energii kinetycznej... i tak gdyby "ktoś" za mną sie przejechał to murowane 40 punktów za przekroczenia prędkości ... Zresztą wykręć średnia 74 km/h z czego 1/3 trasy w terenie zabudowanym z 30 światłami... bo tyle jest miedzy Gdynia a Wejherowem to nie tak prosto...

Najwięcej Croma Pali na pierwszych 5-8 km... zanim się rozgrzeje... i wtedy to jest cos koło 8-9 litrów.... a potem tyle co inne Diesle... zlosnik.gif

Napisano

Ja wracajac z Belgii ale predkosc przelotowa byla 140km/h, to srednie wyszlo 5.6l/100km.Po miescie jezdza mam kolo 7l/100km.

Napisano

> Ja wracajac z Belgii ale predkosc przelotowa byla 140km/h, to srednie wyszlo 5.6l/100km.Po miescie

> jezdza mam kolo 7l/100km.

Tylko dodaj, że to wyniki na tuningowanym paliwku, które w kraju z nad Wisły jest nieosiągalne. grinser006.gif.

Napisano

> Tylko dodaj, że to wyniki na tuningowanym paliwku, które w kraju z nad Wisły jest nieosiągalne. .

Ale powiem Ci widac roznice miedzy naszym paliwem, a ich.Jezdza po Śląsku spalanie 7,5l, jezdzac po Belgii tam mam spalanie 6l.

Napisano

> Ale powiem Ci widac roznice miedzy naszym paliwem, a ich.Jezdza po Śląsku spalanie 7,5l, jezdzac po

> Belgii tam mam spalanie 6l.

A w cenie jaka róznica? bo u mnie już 5,49 / litr ON na BP a na Shelu 5,47 buu.gif

Napisano

> A w cenie jaka róznica? bo u mnie już 5,49 / litr ON na BP a na Shelu 5,47

W Belgii placilem 1,4 Euro za litr. A w PL juz 5,34 na Shellu.

Napisano

Moja "Ósemka" w automacie pożera - miasto(odcinki 2x4,5 km) wg. kompiutra-9,1l/100km, jazda mieszana-7,4 , trasa ok.400km (Radom- Bydgoszcz) 6,4 i jestem w pełni usatysfakcjonowany tymi wynikami.

Gdy ktoś chce mieć mniejsze koszty eksploatacji niech zainwestuje w jakiegoś wieśwagena albo inne audi na gazie. Nasze Cremówki muszą dostać to co im się należy, ale za to widzieć miny mijanych wyżej wspomnianych użytkowników ' golfów, polów czy innych dojczów shocked.gif- BEZCENNE. cool.gifok.gifdrive.gif

Napisano

> W Belgii placilem 1,4 Euro za litr. A w PL juz 5,34 na Shellu.

czyli ponad 6 zł/ litr.... od 2011 chodzi akcyza na ON więc będzie tyle samo co w Belgii wink.gif w turcji ON jest po 8 zł/litr zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Kolektor plastikowy. Hamulce OK - sprawdzałem każde koło osobno w powietrzu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i chyba znalazłem - po powtórnym wyczyszczeniu czujnika podciśnienia w kolektorze dolotowym - spalanie spadło smile.gif. Teraz na trasie mam 5,8 l/100km, miasto bez zmian.

Opis czyszczenia czujnika jest gdzieś na forum wystarczy posiadac Torx chyba 20 oraz ... spray do czyszczenia grilla z Lidla. Dopiero po użyciu tego specyfiku okazało się, że czujnik ma kolor żółty. Zobaczymy jak często trzeba będzie powtarzać. blush.gif

> wtryskiwaczy.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wczoraj sobie wieczorem wracałem z Łeby do Gdańska i wyskoczyło mi spalanie 4,6 litra/100 km

Padało i było blisko 0C więc sie nie spieszyłem ... max 110 na obwodnicy 3-miasa i 90-100 .....

Różnica wysokości od 2 m.n.p.m. w Łebie do 130 m.n.p.m. więc jazda pod górkę ... zlosnik.gif

285682248-spalanie22-01.jpg

post-15502-14352515266231_thumb.jpg

Napisano

> Wczoraj sobie wieczorem wracałem z Łeby do Gdańska i wyskoczyło mi spalanie 4,6 litra/100 km

> Padało i było blisko 0C więc sie nie spieszyłem ... max 110 na obwodnicy 3-miasa i 90-100 .....

> Różnica wysokości od 2 m.n.p.m. w Łebie do 130 m.n.p.m. więc jazda pod górkę ...

świetne spalanie jak na nasze duże autka

Ja chciałbym, żeby na trasie zszedł mi do 6.

Napisano

od zawsze było wiadomo że Lisek ma popsuty samochód 033102bebe_1_prv.gif

a do tego powietrze nad morzem zdrowsze, to i Croma mniej spala biglaugh.gif

Napisano

A z tylu pasazerowie pchali i dlatego takie spalanie zlosnik.gif

Napisano

Tyle wyszło u mnie z DPF, chyba padniętym termostatem, większość po mieście, bez pchania. wink.gif

285683497-moto_0154.jpg

post-47069-14352515271909_thumb.jpg

Napisano

> Tyle wyszło u mnie z DPF, chyba padniętym termostatem, większość po mieście, bez pchania.

Nie wiem jak to robicie ze wam tyle pala wink.gif Moja w miescie jak nic lyka 7l.

Napisano

> A z tylu pasazerowie pchali i dlatego takie spalanie

Nie było.... zlosnik.gif sam wracałem i jak dojechałem do Gdyni to miałem 4,4 litra/100 km Ale przez pierwsze kilka km zanim się rozgrzała to 8,5 litra/100 wyskoczyło...

Napisano

> Nie wiem jak to robicie ze wam tyle pala Moja w miescie jak nic lyka 7l.

Ja wiem jak to można zrobić, w mieście gaz muskany a na "trasie" tempomat i eko jazda. Dzisiaj na 100km wyszło 6,8l ale dla mnie to męczarnia ;p

Napisano

> Ja wiem jak to można zrobić, w mieście gaz muskany a na "trasie" tempomat i eko jazda. Dzisiaj na

> 100km wyszło 6,8l ale dla mnie to męczarnia ;p

na tempomacie nie uzyskasz niskiego spalania.... zlosnik.gif

Napisano

> na tempomacie nie uzyskasz niskiego spalania....

Napewno niższe niż gdy ja prowadze, wtedy wrzucam prędkosc zadana i nie korci mnie żeby mocniej deptać ;p

Napisano

> Napewno niższe niż gdy ja prowadze, wtedy wrzucam prędkosc zadana i nie korci mnie żeby mocniej

> deptać ;p

W naszym pięknym kraju nie bardzo jest gdzie używać tempomatu. Polskie autostrady też się raczej do tego nie nadają, no może w nocy da radę tego używać. Tempomat bardzo dobrze się sprawdza np. w Holandii lub Szwajcarii gdzie wszyscy jadą z tą samą prędkością, a nie tak jak u nas, TIR lewym pasem 80km/h, albo mrugające i trąbiące Audi 200km/h. Ciągle trzeba machać tym tempomatem, to ja już wolę bez tego wynalazku...

Napisano

> Nie wiem jak to robicie ze wam tyle pala Moja w miescie jak nic lyka 7l.

Qrcze ja jeżdżąc w Warszawskich korkach nie mogę zejść poniżej 7,5 sciana.gif

Wtrasie przed czyszczeniem wtrysków nie schodziłem poniżej 6,5, jednak ciężko się powstrzymać z przyjemności jazdy, którą dają te standardowe 150 kucy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.