Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spyla woda z układu chłodzenia ?

Featured Replies

Napisano

Gdzie szukać przyczyny ? frown.gif Już sam nie wiem. Co wykluczone, przed zrobieniem UPG uciekało teraz też. Pompa wody wymieniona. Wody ubywa na postoju. Jak auto jeździ jest okej, cuda? 270751858-jezyk.gif. Gdzie szukać przyczyny? Zbiorniczek płynu? Chłodnica? Może macie inne pomysły? crazy.gif

Napisano

Sprawdź sobie przede wszystkim w której części kapie, potem może uda Ci sie wyeliminować to miejsce, a sam dobrze wiesz, że jest ich troche zlosnik.gif jak pompa wymieniona to sprawdziłbym szczelność chłodnicy i odm przy niej. Kiedy zmieniałeś chłodnice? Czasem wystarczy skręcić opaski, a czasem trzeba wymienić zlosnik.gif po sznurku do kłębka wink.gif

powodzenia waytogo.gif

Napisano

przy nagrzewnicy może uciekać, bo tam jest plastik i on lubi się rozszczelnić

Napisano
  • Autor

Kiedyś plama była w okolicach prawego koła, czyli co zbiorniczek albo chłodnica nie? alien.gif

Napisano
  • Autor

> przy nagrzewnicy może uciekać, bo tam jest plastik i on lubi się rozszczelnić

To odpada raczej, nagrzewnica była wymieniona przez poprzedniego właściciela 270751858-jezyk.gif, poza tym ja dolewam co tydzień z 2 litry wody także miałbym powódź w środku zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś plama była w okolicach prawego koła, czyli co zbiorniczek albo chłodnica nie?

zbiorniczek, chłodnia, albo przewody, których używa się do odpowietrzenia układu - też z prawej strony wink.gif ile ma chłodnica?

najlepiej jak będziesz po jakiejś trasie, weż ściagnij nadkole i koło, auto delikatnie na żabe i obserwuj - podłoż karton i będziesz widział z której strony kapie i sie wsio wyjaśni wink.gif

Napisano
  • Autor

co myślicie o dodaniu barwnika UV do układu i kupieniu sobie diody UV? zlosnik.gif

Napisano

> co myślicie o dodaniu barwnika UV do układu i kupieniu sobie diody UV?

ma to sens? zlosnik.gif generalnie jak masz znaleźć wyciek to go znajdziesz, po co kombinować? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z płynem chłodniczym różnie bywa... u mnie jak leciało z nagrzewnicy to płyn się lał pod akumulatorem, pod plastikową podkładką...

Napisano

Wsadż duży karton pod silnik na noc i bedzie widać skąd kapie zlosnik.gif U mnie po wymianie nagrzewnicy i chłodnicy nadal kapało z węża dolnego od chłodnicy - potrzebne są 2 opaski.

Napisano

wymień korek ze zbiorniczka wyrównawczego też szukałem cudów a okazało sie że przez to spierniczało bo zaworek nie banglał co w korku jest.Na wszelki wypadek podmień najpierw

Napisano

> przy nagrzewnicy może uciekać, bo tam jest plastik i on lubi się rozszczelnić

a no właśnie u mnie z tego miejsca cieknie i jaki patent na to jest : wymiana nagrzewnicy czy tylko czegoś co uszczelnia?

Napisano
  • Autor

> wymień korek ze zbiorniczka wyrównawczego też szukałem cudów a okazało sie że przez to spierniczało

> bo zaworek nie banglał co w korku jest.Na wszelki wypadek podmień najpierw

okej sprawdzę, ale to znaczy że parowało czy jak?

Napisano

> okej sprawdzę, ale to znaczy że parowało czy jak?

Sprawdź nad filtrem oleju idzie rurka od pompy tam jest uszczelka i może puszczać!! jestem w trakcje wymiany również kapało z prawej strony smile.gif

Napisano

> okej sprawdzę, ale to znaczy że parowało czy jak?

wybijało delikatnie z pod korka i wyparowywało odrazu-nie było nic widać.Myliśmy nawet silnik i dalej to samo było aż korek za 9 zł załatwił sprawe

Napisano
  • Autor

> Sprawdź nad filtrem oleju idzie rurka od pompy tam jest uszczelka i może puszczać!! jestem w

> trakcje wymiany również kapało z prawej strony

Wymieniona na oryginał nic nie pomogło.

Napisano
  • Autor

> wybijało delikatnie z pod korka i wyparowywało odrazu-nie było nic widać.Myliśmy nawet silnik i

> dalej to samo było aż korek za 9 zł załatwił sprawe

Ok spróbuję bo koszt faktycznie niedrogi 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Wymiana korka nic nie dała. Ucieka teraz na tydzień 1.5 litra, tyle dolałem. Panowie a może z tego broku leci gdzieś? Jeden tylko jest w boku? Jaki to ma numer? frown.gif

Napisano

> Wymiana korka nic nie dała. Ucieka teraz na tydzień 1.5 litra, tyle dolałem. Panowie a może z tego

> broku leci gdzieś? Jeden tylko jest w boku? Jaki to ma numer?

a chłodnice masz całą???

Napisano
  • Autor

> a chłodnice masz całą???

Wygląda na całkiem nową, była wymieniana za poprzedniego właściciela ze 3 lata temu. Jest ładna , więc to raczej nie to.

Napisano

> Wymiana korka nic nie dała. Ucieka teraz na tydzień 1.5 litra, tyle dolałem. Panowie a może z tego

> broku leci gdzieś? Jeden tylko jest w boku? Jaki to ma numer?

Brokow jest pare, napewno dwa duze, jeden od strony rozrzadu drugi od strony skrzyni, sa jeszcze takie mniejsze ale nie pamietam czy z dwoch stron silnika czy z jednej, chyba tylko z przodu sa 4 na kazdym garze wink.gif Jak sie myle to niech mnie ktos poprawi wink.gif

Napisano
  • Autor

Może spróbuję wymienić ten koło napinacza rozrządu ? Koszt widzę niewielki. devil.gif

Napisano

3 lata = calkiem nowa?

zdejmij zderzak i obadaj czy nie cieknie zanim bedziesz Broki wymienial.

Napisano

> Wygląda na całkiem nową, była wymieniana za poprzedniego właściciela ze 3 lata temu. Jest ładna ,

> więc to raczej nie to.

to że jest ładna to nic nie świadczy.Moja w byłym VW wyglądała na nową a na rogach puszczała wodę jak szalona jak auto nagrzane było.Zrób tak: Jak pojeździsz tak żeby autko się nagrzało to podstaw karton pod chłodnice.

Napisano

> Sprawdź nad filtrem oleju idzie rurka od pompy tam jest uszczelka i może puszczać!! jestem w

> trakcje wymiany również kapało z prawej strony

A ja mam pytanie czy jak na tej rurce robi sie taki jakby osad albo cos podobnego do wody to tez cos jest nie tak ?? ostatnio zauwazylem ze tez troche mi ucieklo plynu chlodniczego

Napisano

1,5 litra to od h....... dużo ale koledzy piszą karton pod autko i po nitce do kłębka bo inaczej nie dojdziesz gdybaniem

Napisano

> A ja mam pytanie czy jak na tej rurce robi sie taki jakby osad albo cos podobnego do wody to tez

> cos jest nie tak ?? ostatnio zauwazylem ze tez troche mi ucieklo plynu chlodniczego

Wyczyść i obserwuj

Napisano
  • Autor

Zdesperowałem się i kupiłem barwnik UV do układu chłodzenia, jak wyczaję co to, to dam znać zlosnik.gif

Napisano

> Zdesperowałem się i kupiłem barwnik UV do układu chłodzenia, jak wyczaję co to, to dam znać

Znaczy się co? Nie masz ewidentnych wycieków na zewnątrz? Bo 1.5litra na tydzień to jest bardzo dużo. Więc albo masz magicznie padniętą UPG, tak że woda spitala do cylindrów, ale nie ma przedmuchów z cylindra do układu chłodzienia (to jest IMO niemożliwe, aczkolwiek cuda się ponoć zdarzają). Albo masz gdzieś w samochodzie dużą kałużę, której jeszcze nie znalazłeś. Albo, jeszcze jenda opcja, woda Ci kapie tylko w czasie jazdy jak jest ciśnienie w układzie na coś gorącego i paruje od razu, kropla po kropli, np. z kolektora dolotowego na wydech confused.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy się co? Nie masz ewidentnych wycieków na zewnątrz? Bo 1.5litra na tydzień to jest bardzo

> dużo. Więc albo masz magicznie padniętą UPG, tak że woda spitala do cylindrów, ale nie ma

> przedmuchów z cylindra do układu chłodzienia (to jest IMO niemożliwe, aczkolwiek cuda się

> ponoć zdarzają). Albo masz gdzieś w samochodzie dużą kałużę, której jeszcze nie znalazłeś.

> Albo, jeszcze jenda opcja, woda Ci kapie tylko w czasie jazdy jak jest ciśnienie w układzie na

> coś gorącego i paruje od razu, kropla po kropli, np. z kolektora dolotowego na wydech

No znaczy się to że kupiłem barwnik UV wleje go do układu i zapodam jakieś światełko pod którym będzie widać wyciek wink.gif Przed wymianą UPG też woda uciekała tylko mniej, po wymianie to samo (UPG) więc to nie to. No ale gdzie by ta kałuża była?

Napisano

No ja nie mam cento. lecz silnik ta sama rodzina. 1,2 8v. Ciągle musiałem robić dolewki, jakieś pół litra na miesiąc może rzadziej. Widziałem że leci po kropelce na plecionkę układu wydechowego. Dziś podczas zmiany sprzęgła wyszło tak jak myślałem. To wina broka za zamachem (przerdzewiał). No ale klops bo nie mam kupionego więc stoję z robotą do poniedziałku.

Napisano
  • Autor

Ja już odkryłem mniej więcej, wycieku z chłodnicy nie ma, kapie z tyłu miski olejowej gdzieś, co tam może być tylko brok?

Napisano

może z któregoś węża do nagrzewnicy i spływa po silniku, posprawdzaj sobie dokładnie od którego miejsca jest wilgotny silnik

Napisano
  • Autor

> może z któregoś węża do nagrzewnicy i spływa po silniku, posprawdzaj sobie dokładnie od którego

> miejsca jest wilgotny silnik

Z węża od nagrzewnicy nie.

Napisano

> Ja już odkryłem mniej więcej, wycieku z chłodnicy nie ma, kapie z tyłu miski olejowej gdzieś, co

> tam może być tylko brok?

spod kol. ssącego nie kapie albo na łączeniu wąz-kol.ssący)?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam temat. Kupiłem ten barwnik UV na allegro i powiem wam że to super sprawa ok.gif Świecąc diodą UV wszystko widać. Chłodnica okazała się winna. Z obydwu stron świeciła na żołto smile.gif, kupiłem nową MM wymieniłem ale nadal zonk frown.gif Płyn jak ubywał tak ubywa choć trochę mniej frown.gif Już nie mam siły z tym walczyć frown.gif

Napisano
niewiem.gif zobacz przy kolektorze, ewentualnie jeszcze nagrzewnica moze podciekać
Napisano
  • Autor

> czyżby UPG

Wymieniana w sierpniu. Już pisałem. Przed wymianą też ubywało i po wymianie nic się nie zmieniło.

Napisano

Może rurka wodna co jest wetknięta w blok za kolektorem wydechowym podcieka i tak jak pisze Griml0cK daj se dwie opaski na dolny wąż chłodnicy ok.gif a tak to jeszcze tylko została nagrzewnica lub same połączenie z nagrzewnicą zlosnik.gif

Napisano

na czwórniku nie cieknie? ja miałem popękaną tą gumę na nim i spierdzielało zlosnik.gif

Napisano

> na czwórniku nie cieknie? ja miałem popękaną tą gumę na nim i spierdzielało

U mnie czwórnik nowy zamiennik wytrzymał MIESIĄC sciana.gif i kupiłem używany z mpi

Napisano
  • Autor

> na czwórniku nie cieknie? ja miałem popękaną tą gumę na nim i spierdzielało

Tam nic nie świeciło w promieniach UV zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Może rurka wodna co jest wetknięta w blok za kolektorem wydechowym podcieka i tak jak pisze

> Griml0cK daj se dwie opaski na dolny wąż chłodnicy a tak to jeszcze tylko została

> nagrzewnica lub same połączenie z nagrzewnicą

Rurka nie bo wymieniłem ten oring na ricambi nówke ok.gif Fakt mozę by zapodać drugą opaskę a jak nie to wleję tą wode z barwnikiem UV i z powrotem zabawa. Nie ma mrozu to nie zamarznie w układzie.

Napisano

a jak głowice robiłeś to sprawdzałeś czy blok i głowica są proste ??

Napisano
  • Autor

> a jak głowice robiłeś to sprawdzałeś czy blok i głowica są proste ??

Chodzi Ci o ewentualne sprawdzenie głowicy pod kątem pęknięcia ? Niestety nie sprawdzałem.

Napisano

może być głowica zwichrowana i uszczelka puszcza w wydech . zobacz czy teraz wydech ci nie świeci na UV smile.gif

Napisano
  • Autor

> może być głowica zwichrowana i uszczelka puszcza w wydech . zobacz czy teraz wydech ci nie świeci

> na UV

Głowica była planowana.

Napisano

albo wykręc świece i zobacz czy nie ma białego nalotu na nich , jak jest to wdupca płyn przez cylindry

Napisano
  • Autor

> albo wykręc świece i zobacz czy nie ma białego nalotu na nich , jak jest to wdupca płyn przez

> cylindry

Fakt do świec dawno nie zaglądałem , muszę zajrzeć jak one wyglądają ok.gif

Napisano

> Fakt do świec dawno nie zaglądałem , muszę zajrzeć jak one wyglądają

Badz cierpliwy, ja dzisiaj po roku poszukiwan zidentyfikowalem swoj wyciek (maly, tak ze szklanka na 3 miesiace), laczenie rury z kolankiem od czwornika. Choc pewnie to nie to u ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.