Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycena uszkodzeń mechanicznych po wypadku

Featured Replies

Napisano

Hej,

Wczoraj w drodze do pracy byłem uczestnikiem wypadku, w skrócie: motorniczy tramwaju nie zauważył skręcającego, a właściwie stojącego przed nim na skręconych kołach na skrzyżowaniu samochodu, ja jechałem z naprzeciwka (względem nich) z pierwszeństwem - tramwaj uderzył w samochód, który wleciał prosto w mój lewy prawy przód.

Na szczęście obyło się bez poważnych urazów, jednak zastanawiam się teraz co z samochodem. Oprócz pogniecionych i porozbijanych elementów zewnętrznych najprawdopodobniej ucierpiało też zawieszenie, prawdopodobnie układ przeniesienia napędu, a może i sam osprzęt silnika.

Mimo sentymentu do samochodu i jego dużej atrakcyjności dla mnie chyba zdecyduję się na sprzedaż tego tak jak jest i dostając pieniądze z ubezpieczania szukać następcy. Pytanie tylko jak rzeczoznawca, który przyjedzie oglądać samochód stwierdzi uszkodzenie części mechanicznych, które nie są widoczne gołym okiem z zewnątrz.

Kiedyś miałem podobny przypadek, tzn. dostałem strzał w tył stojąc ostatnim w korku, ale uszkodzenia były widoczne gołym okiem, jako, że to tył - rzeczoznawca przyjechał, porobił fotki, pomierzył, pospisywał i wycenił straty - skończyło się szkodą całkowitą, mimo, że samochód jeździł, ale i jego wartość była sporo mniejsza.

Macie doświadczenie jak wycenia się uszkodzenia tego co nie widać pod maską? Samochód stoi u mnie pod domem, nie w warsztacie.

Napisano

> Hej,

> Wczoraj w drodze do pracy byłem uczestnikiem wypadku, w skrócie: motorniczy tramwaju nie zauważył

.....

> Macie doświadczenie jak wycenia się uszkodzenia tego co nie widać pod maską? Samochód stoi u mnie

> pod domem, nie w warsztacie.

1. oddaj auto i podpisz papiery o bezgotówkową naprawe i wsio.

2. chcesz sie bawic w wyceny - to zewrzyj poślady, bo z kazdej strony będą chcieli ciąć (zaniżą wartość uszkodzen, potem koszt części, potem zakombinują z amortyzacją itp)...

Napisano

> Macie doświadczenie jak wycenia się uszkodzenia tego co nie widać pod maską? Samochód stoi u mnie

Skoro chcesz go sprzedać to niech Cię o to głowa nie boli. Jedyne o co musisz zadbać to realna wycena pojazdu przed szkodą. Wnosisz o wstawienie przez TU wraku na aukcje.

W wielu przypadkach, jeśli na początku zadeklarujesz że nie zamierzasz naprawiać TU jest chętne do współpracy bo to im się bardziej opłaca - nie będziesz ich ścigał o auto zastępcze na czas naprawy i utratę wartości. Zresztą w najbardziej niekorzystnej sytuacji naprawa na fakturę może wynieść do 100% wartości pojazdu (plus koszty j.w) a wrak w jakim by nie był stanie zawsze będzie coś warty, więc odszkodowanie będzie zawsze mniejsze niż 100% wartości.

Napisano

jeśli chcesz rzetelny opis to niestety musisz auto rozebrać podczas oględzin, bo nikt nie opisze go nie widząc ukrytych uszkodzeń

są dwie metody

1. opis zewnętrzny pod domem, później dodatkowe oględziny na warsztacie podczas demontażu uszkodzonych elementów

2. opis na warsztacie z jednoczesnym demontażem

innej opcji nie ma...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.