Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w blasze - jak nie wpuścić rudej

Featured Replies

Napisano

No właśnie, jak w temacie... Będę musiał robić w klapie kilka otworów - montaż spojlera (identycznego z oryginalnym, nie moje auto, nie dyskutujemy o gustach 270751858-jezyk.gif ) - jak i czym najlepiej zabezpieczyć ranty otworów - sam podkład wystarczy?

Napisano

Napisz priv do kolegi Krzyśka82 na pewno Ci fachowo doradzi,ale chyba jest zbanowany. facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

> Powinien wystarczyć

Nie wystarczy podkład, bo naciąga wodę... po jakimś czasie na nim wyjdzie ruda. Na szybko to lepiej zapaćkać zwykłym lakierem do paznokci.

Napisano

> Napisz priv do kolegi Krzyśka82 na pewno Ci fachowo doradzi,ale chyba jest zbanowany.

Oj szkoda Krzyśka yikes.gif haha ktoś w końcu nie wytrzymał???

Napisano
  • Autor

> Nie wystarczy podkład, bo naciąga wodę... po jakimś czasie na nim wyjdzie ruda. Na szybko to lepiej

> zapaćkać zwykłym lakierem do paznokci.

ma być porządnie smile.gif lakier się na pewno znajdzie, ale jakoś nie mam do niego zaufania 270751858-jezyk.gif

Napisano

A jakie to auto?Moze zamiast wiercic to przykleic go?

Napisano

> No właśnie, jak w temacie... Będę musiał robić w klapie kilka otworów - montaż spojlera

Wystarczy, tylko powinien dobrze wyschnąć i na podkład daj jakikolwiek "zwykły" lakier i niech też dobrze wyschnie. Mocując sam spojler zadbaj o dokładne uszczelnienie wsadzając odpowiednio przycięte podkładki z cienkiej gumy albo chociaż "ring" z silikonu pod sam spojler i między blachę i podkładkę od tyłu. Zasadności montowania spojlera nie będę komentował grinser006.gif, ale jak to jest niewielka lekka pusta lotka, to wystarczy ją przykleić klejem do szyb.

Napisano

> ma być porządnie lakier się na pewno znajdzie, ale jakoś nie mam do niego zaufania

jak ma być porządnie to najpierw pasowało by podkład a następnie lakier (np. Akrylowy) . Jak nie będzie widać tego miejsca to można by użyć tzw. "blachogumy" lub samochodowej masy uszczelniającej.

Napisano

> Nie wystarczy podkład, bo naciąga wodę... po jakimś czasie na nim wyjdzie ruda. Na szybko to lepiej

> zapaćkać zwykłym lakierem do paznokci.

Dziwne,bo u mnie wytrzymało kilka lat takim sposobem...

Nie wiem jak podkład z utwardzaczem może wciągać wodę.Skoro to izolator.

Napisano
  • Autor

> jak ma być porządnie to najpierw pasowało by podkład a następnie lakier (np. Akrylowy) . Jak nie

> będzie widać tego miejsca to można by użyć tzw. "blachogumy" lub samochodowej masy

> uszczelniającej.

o to jest dobry pomysł ok.gif Dzięki za podsunięcie ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jakie to auto?Moze zamiast wiercic to przykleic go?

takie smile.gif Ponoć klejenie to za mało i trzeba wiercić.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy, tylko powinien dobrze wyschnąć i na podkład daj jakikolwiek "zwykły" lakier i niech też

> dobrze wyschnie.

myślę, że dam podkład, a później na niego jakiś "bitex" ok.gif

> Mocując sam spojler zadbaj o dokładne uszczelnienie wsadzając odpowiednio

> przycięte podkładki z cienkiej gumy albo chociaż "ring" z silikonu pod sam spojler i między

> blachę i podkładkę od tyłu.

ok.gif

> Zasadności montowania spojlera nie będę komentował

biglaugh.gif W sumie to wersja identyczna z oryginalnym spojlerem z tego modelu, źle nie wygląda, choć ja bym wybrał inną, również identyczną z oryginalną, nieco niższą i "dyskretniejszą" wersję 270751858-jezyk.gif

>, ale jak to

> jest niewielka lekka pusta lotka, to wystarczy ją przykleić klejem do szyb.

no wg mnie jest spora i nie wiem, czy pusta w środku - z laminatu. I samo klejenie ponoć nie wystarczy...

Napisano

pasta cynkowa, swego czasu do kupienia w aso fiata np. Dodawali ją do zestawów ''dokładek progowych'' gdzie wymagane były dziury pod kołki.

Opakowanie wygląda jak lakier do paznokci. Od biedy może być zwykły podkład cynkowy, ale ta pasta była dużo gęstsza.

Napisano

> Oj szkoda Krzyśka haha ktoś w końcu nie wytrzymał???

ja już jestem, rozprawiłem się z kim potrzeba i wróciłem grinser006.gif odnośnie podkładu to za mało, należy po położeniu podkładu użyć chociażby lakieru zaprawkowego. Poza tym trzeba mieć świadomość, że dwa elementy zapewne będą między sobą pracowały co spowoduje tarcie (przetarcie lakieru w innym miejscu) należy się też zabezpieczyć na wypadek takiej ewentualności ale to już wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Napisano

> myślę, że dam podkład, a później na niego jakiś "bitex"

bitex nie znajduje zastosowania w motoryzacji i nie nadaje się na podkłady, zrób tak jak pisałem w poprzednim poście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.