Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki Samurai. Opinie, wady/zalety

Featured Replies

Napisano

Zastanaiwam się nad zakupem samuraia. większośc czasu spędzi na asfalcie, jakoś nie przewiduję babrania się w błocie. Chodzi mi głównie o jazdę zimą do pracy.

jakie ma wady, zalety, co powiedzą na jego temat użytkownicy, byli albo obecni. Jaki silnik wybrać?

Auto będzie używane raczej po płaskim, górki raczej widzieć nie będzie.

Akurat brak komfortu to dla mnie zaleta, bo taka właśnie ma być terenówka bez kompromisowa!

Z góry dziękuję za wszelakiego rodzaju opinie (lepiej żeby były pomocne ) smile.gif)

Napisano

> Zastanaiwam się nad zakupem samuraia. większośc czasu spędzi na asfalcie, jakoś nie przewiduję

> babrania się w błocie. Chodzi mi głównie o jazdę zimą do pracy.

> jakie ma wady, zalety, co powiedzą na jego temat użytkownicy, byli albo obecni. Jaki silnik wybrać?

> Auto będzie używane raczej po płaskim, górki raczej widzieć nie będzie.

> Akurat brak komfortu to dla mnie zaleta, bo taka właśnie ma być terenówka bez kompromisowa!

> Z góry dziękuję za wszelakiego rodzaju opinie (lepiej żeby były pomocne ) )

Umęczysz się w samuraju na asfalcie. To samochód w teren, a nie na asfalt, ale co kto lubi.

Napisano

> Zastanaiwam się nad zakupem samuraia. większośc czasu spędzi na asfalcie, jakoś nie przewiduję

> jakie ma wady, zalety, co powiedzą na jego temat użytkownicy, byli albo obecni. Jaki silnik wybrać?

> Akurat brak komfortu to dla mnie zaleta, bo taka właśnie ma być terenówka bez kompromisowa!

nie rozumiem, ale jeśli brak komfortu to zaleta ... samurai jest idealny grinser006.gif

do zastosowań jak piszesz wybrałbym coś takiego http://otomoto.pl/subaru-justy-4x4-C21630549.html

albo droższy np Ignis 4x4 ... jeśli faktycznie musisz mieć 4x4

Napisano

Jako posiadacz Sj (taki starszy samurai, ale praktycznie to samo) powiem Ci że nie bierz tego auta pod uwagę jako auto do jazdy po czarnym. To naprawdę nic miłego.

Więcej plusów niż dzielność w terenie to auto nie posiada.

Co do silników to wszyscy polecają 1.3 na wtrysku. Nie odnosę sie do tego bo ja mam 1.9 diesel.

Napisano
  • Autor

Wszyscy tak mówicie że się umęczę...to auto nie ma zawieszenia wogóle??

lubie jak nic nie ma w aucie, przynajmniej nie ma co się zepsuć smile.gif ot taka to zaleta. A 4x4 przydałoby się ponieważ czasem jak przywali śniegiem a muszę do pracy jechać to ulice nie są wogóle odśnieżone a ja jadę pierwszy...przed 4 rano smile.gif

Napisano

> Wszyscy tak mówicie że się umęczę...to auto nie ma zawieszenia wogóle??

Można głową boczną szybę wywalić na nierównościach no.gif

Napisano

> lubie jak nic nie ma w aucie, przynajmniej nie ma co się zepsuć ot taka to zaleta. A 4x4

> przydałoby się ponieważ czasem jak przywali śniegiem a muszę do pracy jechać to ulice nie są

> wogóle odśnieżone a ja jadę pierwszy...przed 4 rano

No jak by nie miało. Nie będe Cie przekonywał że to kiepski pomysł. Najlepiej pojeździj z kims troche i się przekonaj. Tylko tak ze dwie godziny, bo na chwile to może byc zabawne.

Napisano

> lubie jak nic nie ma w aucie, przynajmniej nie ma co się zepsuć ot taka to zaleta. A 4x4

> przydałoby się ponieważ czasem jak przywali śniegiem a muszę do pracy jechać to ulice nie są

To tobie łańcuchy są potrzebne a nie 4x4 zlosnik.gif A na poważnie to do takich zastosowań Samurai to chyba faktycznie pomyłka. No i dorwać dobrego samuraja w dobrej cenie to dość trudno jest. Chyba już lepiej Vitarkę w takiej sytuacji

Napisano

chyba jeep lepiej by się sprawdził w tej roli

Napisano
  • Autor

> No jak by nie miało. Nie będe Cie przekonywał że to kiepski pomysł. Najlepiej pojeździj z kims

> troche i się przekonaj. Tylko tak ze dwie godziny, bo na chwile to może byc zabawne.

kiedyś jeździłem defenderem na co dzień. I bardzo mi się podobało, a że nie stać mnie na posiadanie defendera to równie spartańskim sprzętem wydaje się być samurai. Może się mylę smile.gif

Vitara jakoś mi nie specjalnie leży.

łańcuchy?? nie koniecznie, ponieważ jak w zeszłym roku przywaliło śniegu i mi w osobówce przód podniosło to wracałem do domu po rower...nim dojechałem. A auto zostawiałem... Jednak 4x4 jest wyższe.

Napisano

> kiedyś jeździłem defenderem na co dzień. I bardzo mi się podobało, a że nie stać mnie na posiadanie

> defendera to równie spartańskim sprzętem wydaje się być samurai. Może się mylę

> Vitara jakoś mi nie specjalnie leży.

> łańcuchy?? nie koniecznie, ponieważ jak w zeszłym roku przywaliło śniegu i mi w osobówce przód

> podniosło to wracałem do domu po rower...nim dojechałem. A auto zostawiałem... Jednak 4x4 jest

> wyższe.

Defender to napewno duzo bardziej przyjemne auto na codzien.

Ja kupilem swoje suzuki w zamosciu i wracalem nim na kolach do legionowa. Na poczatku bylo fajnie ale po 100 km jazda stala sie meczaca. Zanim dojechalem do domu bolaly mnie plecy i glowa. Zalowalem ze nie wzia!em lawety jadac po to wolne, niewygodne, halasujace, podskakujace na kazdej nierownosci i bardzo nieprecyzyjnie prowadzace sie cos.

Napisano

> Defender to napewno duzo bardziej przyjemne auto na codzien.

> Ja kupilem swoje suzuki w zamosciu i wracalem nim na kolach do legionowa. Na poczatku bylo fajnie

> ale po 100 km jazda stala sie meczaca. Zanim dojechalem do domu bolaly mnie plecy i glowa.

> Zalowalem ze nie wzia!em lawety jadac po to wolne, niewygodne, halasujace, podskakujace na

> kazdej nierownosci i bardzo nieprecyzyjnie prowadzace sie cos.

Po 150 km samurajem na 31 mtkach jeszcze z godzine po tym jak wysiadziesz czujesz sie jakbys jechal grinser006.gif

Co do autora postu to jak pisali juz koledzy, wez pojezdzij samurajem po asfalcie a pozniej daj se luz zlosnik.gif i kup cos wyposazonego w zawieszenie i inne udogodnienia.

Napisano

> Co do autora postu to jak pisali juz koledzy, wez pojezdzij samurajem po asfalcie a pozniej daj se

> luz i kup cos wyposazonego w zawieszenie i inne udogodnienia.

a jak dalej bedziesz chciał coś niedużego i kanciastego to poszukaj Rockyego z rocznika powyzej 1993 (już ze zmienioną zawiechą) wink.gif

Oczywiście o ile będziesz miał go gdzie serwisować (choć na czarnym raczej nie powinien sie psuć zlosnik.gif) Przy prędkościach ~80km/h da się nim w miarę komfortowo podróżować nawet w dłuższych trasach.

Przy okazji autko rzadkie i nietuzinkowe (stosunkowo mało ich w Polsce jeździ) zlosnik.gif

daihatsu_rocky_2_3.jpg

Napisano
  • Autor

Chyba przekonaliście mnie, żeby nie kupować samuraia.

A Kia Retona, albo Daewoo Korando?

Napisano

> A Kia Retona, albo Daewoo Korando?

a żeś się uparł, bierz tą vitarę i śmigaj, to są jakieś wytwory, będziesz miał pecha to tylko kurnik Ci pozostanie z nich zrobić

Napisano
  • Autor

> a żeś się uparł, bierz tą vitarę i śmigaj, to są jakieś wytwory, będziesz miał pecha to tylko

> kurnik Ci pozostanie z nich zrobić

Vitara, jakoś mi się nie podoba...aczkolwiek, pewnie warta zastanowienia smile.gif

Napisano

> chyba jeep lepiej by się sprawdził w tej roli

W mokrym śniegu już by tak nie pojechał smile.gif

Napisano

Samurai to auto naprawdę dobre i dzielne, ale w terenie. Na asfalt lepiej popatrz za jakąś Vitarą smile.gif

Napisano

> kiedyś jeździłem defenderem na co dzień. I bardzo mi się podobało, a że nie stać mnie na posiadanie

> defendera to równie spartańskim sprzętem wydaje się być samurai. Może się mylę

> Vitara jakoś mi nie specjalnie leży.

> łańcuchy?? nie koniecznie, ponieważ jak w zeszłym roku przywaliło śniegu i mi w osobówce przód

> podniosło to wracałem do domu po rower...nim dojechałem. A auto zostawiałem... Jednak 4x4 jest

> wyższe.

Disco bez osłony przednich drążków też sobie radzi w wysokim śniegu, ale jak jest osłona to wtedy ona kieruje śnieg pod most, co przy mokrym śniegu potrafi go podnieść i koła są w powietrzu - obserwacja kolegi, który mieszka "jak na amerykańskiej farmie", wychodzi z domu i sąsiadów nie widzi, bo pola jakieś są dookoła zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale po 100 km jazda stala sie meczaca. Zanim dojechalem do domu bolaly mnie plecy i glowa.

> Zalowalem ze nie wzia!em lawety jadac po to wolne, niewygodne, halasujace, podskakujace na

> kazdej nierownosci i bardzo nieprecyzyjnie prowadzace sie cos.

To, co jest jego minusem na czarnym, staje się plusem w terenie smile.gif

Napisano

> Przy okazji autko rzadkie i nietuzinkowe (stosunkowo mało ich w Polsce jeździ)

Albo Ferozę - też ich dużo nie ma smile.gif

Napisano

> Vitara, jakoś mi się nie podoba...aczkolwiek, pewnie warta zastanowienia

A jaki rocznik planujesz ewentualnie zakupić? Albo mniej więcej w ilu $ się chcesz zmieścić?

Napisano
  • Autor

> A jaki rocznik planujesz ewentualnie zakupić? Albo mniej więcej w ilu $ się chcesz zmieścić?

tak w okolicach 10tyś

Napisano

> tak w okolicach 10tyś

Jak szukałem swojego auta to nie zakładałem, że trafię najlepszy za całą kasiorę. Odpuściłem jakieś 4 kzł na ewentualne różne i w tych mniejszych pieniądzach szukałem auta. Także przeznacz odgórnie co najmniej 1 do 2 kzł na rozrząd, płyny, oleje i inne takie w tzw. pakiecie startowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.