Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

umowa KS czy darowizna?

Featured Replies

Napisano

co bedzie korzystniejsze? dostałem od ojca auto, już pełnoletnie, wartośc na allegro zadbanych egzemplarzy nie przekracza 2000zł, jakie rozwiązanie wybrać żeby jak najmniej albo wcale nie zostawiać $ w US?

Napisano

> co bedzie korzystniejsze? dostałem od ojca auto, już pełnoletnie, wartośc na allegro zadbanych

> egzemplarzy nie przekracza 2000zł, jakie rozwiązanie wybrać żeby jak najmniej albo wcale nie

> zostawiać $ w US?

Zdecydowanie darowizna,przy takiej wartości nie musisz nawet się fatygować do US.

Napisano

> co bedzie korzystniejsze? dostałem od ojca auto, już pełnoletnie, wartośc na allegro zadbanych

> egzemplarzy nie przekracza 2000zł, jakie rozwiązanie wybrać żeby jak najmniej albo wcale nie

> zostawiać $ w US?

od umowy powyżej 1000 PLN płacisz podatek, od darowizny w tym przypadku nie

Napisano

> Zdecydowanie darowizna,przy takiej wartości nie musisz nawet się fatygować do US.

a to zależy czy wcześniej nie przyjmował od ojca darowizn. Zdaje się, że limit wynosi coś koło 10tys na 5 lat. Jeżeli suma darowizn w ciągu 5 lat przekroczy ten limit to trzeba w ciągu 6 m-cy powiadomić US.

Napisano

> a to zależy czy wcześniej nie przyjmował od ojca darowizn. Zdaje się, że limit wynosi coś koło

> 10tys na 5 lat. Jeżeli suma darowizn w ciągu 5 lat przekroczy ten limit to trzeba w ciągu 6

> m-cy powiadomić US.

Zgadza się.Wtedy wystarczy zawiadomić US i dalej korzysta sie ze zwolnienia z podatku( w pierwszej grupie).

Napisano
  • Autor

> od umowy powyżej 1000 PLN płacisz podatek, od darowizny w tym przypadku nie

wartość na umowie można zaniżyć zawsze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a to zależy czy wcześniej nie przyjmował od ojca darowizn. Zdaje się, że limit wynosi coś koło

> 10tys na 5 lat. Jeżeli suma darowizn w ciągu 5 lat przekroczy ten limit to trzeba w ciągu 6

> m-cy powiadomić US.

nie przyjmowałem

Napisano

> nie przyjmowałem

No to masz spokój; w przypadku darowizny ojciec - syn (czyli na tzw. "zstępnego") nie ma wymogu zapłaty podatku od czynności cywilno-prawnych. Ale do US i tak chyba raczej trzeba zgłosić (pewności nie mam).

Napisano

> No to masz spokój; w przypadku darowizny ojciec - syn (czyli na tzw. "zstępnego") nie ma wymogu

> zapłaty podatku od czynności cywilno-prawnych. Ale do US i tak chyba raczej trzeba zgłosić

> (pewności nie mam).

A jeśli wartość darowizny przekracza 10 tys. to też wystarczy zgłosić

i jest się zwolnionym? Chodzi im zapewne o to, by w przypadku kontroli

nie było podejrzeń o bezpodstawne wzbogacenie się - jakby taki

UKŚ nabrał podejrzeń, skąd mam auto, skoro go nie miałem?

Napisano

> A jeśli wartość darowizny przekracza 10 tys. to też wystarczy zgłosić

> i jest się zwolnionym? Chodzi im zapewne o to, by w przypadku kontroli

> nie było podejrzeń o bezpodstawne wzbogacenie się - jakby taki

> UKŚ nabrał podejrzeń, skąd mam auto, skoro go nie miałem?

Zgłaszasz w ciągu 6 miesięcy i nie płacisz podatku(oczywiście w tzw.zerowej grupie podatkowej).Więcej tu.

Napisano

Jak kupisz to auto za mniej niż 1000 to nie płacisz podatku, nie musisz iść nawet do US. Jak jest darowizna to trzeba się pofatygować i kupić znaczek chyba za 17 zł...

Napisano

> Jak kupisz to auto za mniej niż 1000 to nie płacisz podatku, nie musisz iść nawet do US. Jak jest

> darowizna to trzeba się pofatygować i kupić znaczek chyba za 17 zł...

Żadnych znaczków nie trzeba.

Napisano

> wartość na umowie można zaniżyć zawsze

Zaniżysz ją tylko sobie bo w skarbowym dobrze wiedzą co ile kosztuje i będą kazali wpisać większą wartość 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Żadnych znaczków nie trzeba.

A trzeba iść do US z darowizną? Bo jak tak to lepiej umowę sprzedaży waytogo.gif

W przypadku, gdy zadbane egzemplarze są za 2k, urząd się raczej nie przyczepi jeśli wpisana cena będzie 1k...

Napisano

> A trzeba iść do US z darowizną? Bo jak tak to lepiej umowę sprzedaży

> W przypadku, gdy zadbane egzemplarze są za 2k, urząd się raczej nie przyczepi jeśli wpisana cena

> będzie 1k...

Darowizny poniżej niecałych 10 tysi niby nie trzeba zgłaszać ale jeśli jest to darowizna w pierwszej grupie podatkowej to wypełniasz tylko jeden formularz i to wszystko a z umową k-s i tak musisz iść do skarbowego żeby pieczątkę postawili bo chyba bez tego wydział komunikacji nie zarejestruje.

Napisano

> Darowizny poniżej niecałych 10 tysi niby nie trzeba zgłaszać ale jeśli jest to darowizna w

> pierwszej grupie podatkowej to wypełniasz tylko jeden formularz i to wszystko a z umową k-s i

> tak musisz iść do skarbowego żeby pieczątkę postawili bo chyba bez tego wydział komunikacji

> nie zarejestruje.

Tak było kiedyś w teraz WK nie interesuje podatek. A co do darowizny "...Członkowie najbliższej rodziny tj. małżonkowie, wstępni, zstępni , rodzeństwo, pasierb, ojczym i macocha (tzw. grupa zerowa) nie płacą podatku od darowizny. Warunkiem jednak jest zgłoszenie w terminie sześciomiesięcznym darowizny do urzędu skarbowego.W dwóch przypadkach nabywca jest zwolniony z obowiązku zgłoszenia darowizny do US:

- gdy przekazanie majątku następuje na podstawie umowy zawartej przed notariuszem w formie aktu notarialnego

- gdy wartość majątku łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło nabycie, nie przekracza kwoty 9.637zł"

Napisano
  • Autor

> Zaniżysz ją tylko sobie bo w skarbowym dobrze wiedzą co ile kosztuje i będą kazali wpisać większą

> wartość

nawet jak wpisze że auto posiada jakieś uszkodzenia? (czysto teoretycznie teraz pisze)

Napisano

> nawet jak wpisze że auto posiada jakieś uszkodzenia? (czysto teoretycznie teraz pisze)

Kiedyś wiem, że przechodziło wpisanie uszkodzony silnik.

Ostatnio jak kupowałem samochód za 19000, na umowie było 15000 to i tak sobie go wycenili na 23000 i na nic nie pomagały tłumaczenia, że ma porysowany lakier. Jedyny sposób obniżenia wartości to pokazać faktury za naprawę tongue.gif

Napisano

> tak musisz iść do skarbowego żeby pieczątkę postawili bo chyba bez tego wydział komunikacji

> nie zarejestruje.

Rejestrowałem na podstawie umow kupna własnoręcznie, bez problemu waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.