Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lamerskie pytanie...

Featured Replies

Napisano

Ponieważ na starość postanowiłem powypełniać tabelkę z kategoriami mam do Sz. Grona pytanie.

Czy na naukach jazdy jednośladem muszę dysponować własnym kaskiem?

Napisano

U mnie był nieobowiązkowy - mieli mnóstwo jakiegoś szrotu.

Napisano
  • Autor

> A potem BMW R80.

A wiesz, że przeglądam tylko oferty jedynej słusznej marki?

Moja serce.gif twierdzi, że to już jest choroba... screwy.gif

Napisano

> Ponieważ na starość postanowiłem powypełniać tabelkę z kategoriami mam do Sz. Grona pytanie.

> Czy na naukach jazdy jednośladem muszę dysponować własnym kaskiem?

A to zależy czy chcesz mieć prawo jazdy czy motocykl.

Jeśli tylko PJ to raczej nie, coś tam mają na stanie zapewne. Za małe lub za duże z bardziej lub mniej matową szybką, mniej lub bardziej śmierdzący...

Jeśli motocykl, to radzę kupić własny, wygodny, dopasowany, z antifogiem dzięki któremu będziesz mógł jeździć także jesienią i wieczorami.

musisz się też dowiedzieć wcześniej w szkole jazdy bo mogą mieć kask z interkomem którego będziesz musiał używać i już.

Napisano
  • Autor

> A to zależy czy chcesz mieć prawo jazdy czy motocykl.

Na chwilę obecną PJ, z czasem też motocykl...

> radzę kupić własny, wygodny, dopasowany, z antifogiem dzięki któremu będziesz

> mógł jeździć także jesienią i wieczorami.

Jakieś sugestie? Modele, sklepy, linki?

> musisz się też dowiedzieć wcześniej w szkole jazdy bo mogą mieć kask z interkomem którego będziesz

> musiał używać i już.

Podejżewam, że ten interkom to nic innego jak walkie-talkie lub PMR. W razie czego mam sprzęt odbiorczy podołający zadaniu łączności z "bazą".

Ale nic to, pożyjemy - zobaczymy co tam w szkółce mają...

Napisano

Raczej nie spotkałem się z taką szkołą, która nie zapewniałaby kasku hmm.gif Mało tego, ta w której ja robię prawo jazdy zapewnia również kurtki, spodnie, rękawice i buty motocyklowe, do wyboru, do koloru ok.gif Kaski oczywiście z interkomem z obustronną komunikacją waytogo.gif

Napisano

> Jakieś sugestie? Modele, sklepy, linki?

Cokolwiek oby własne.

Napisano

> Raczej nie spotkałem się z taką szkołą, która nie zapewniałaby kasku Mało tego, ta w której ja

> robię prawo jazdy zapewnia również kurtki, spodnie, rękawice i buty motocyklowe, do wyboru, do

> koloru Kaski oczywiście z interkomem z obustronną komunikacją

Majtki, skarpetki, bielizne termoaktywna tez Ci zapewnili ?

Chociarz sprawdziles czy wyprane bylo ? biglaugh.gif

A zakladajac jakis garnek sprawdzil bym, czy jakichs krokodyli czy mendouszek w nim niema biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Ponieważ na starość postanowiłem powypełniać tabelkę z kategoriami mam do Sz. Grona pytanie.

> Czy na naukach jazdy jednośladem muszę dysponować własnym kaskiem?

Ja chodziłem na kursy ze swoim. To nie koszotuje az tak wiele, bo najtanszy kask mozna kupic za 300-400zl. Ostatecznie zainwestuj chociaz w kominiarke.

Napisano

Z reguły w dobrej szkole jazdy znajdzie się kask w znośnym stanie - ważne, by był bezwypadkowy, z czystym środkiem i szybą bez skaz. O właściwym rozmiarze chyba nie trzeba wspominać.

W takiej sytuacji dobrze jest zaopatrzyć się w nową bawełnianą kominiarkę. Uważam, że w Twojej sytuacji pożyczenie kasku jest dobrym rozwiązaniem, bowiem często rodzaj kasku jest uzależniony od rodzaju motocykla jakim się jeździ, a i ten zakup nadal przed Tobą (kwestię doboru kolorystyki kasku pod motocykl pomijam, bo nie każdy jest estetą).

Sam rodzaj kasku to najlepiej wersja integralna, ew. szczękowiec. Możliwości jest sporo. Mówi się, że jeśli kask na motocykl to Arai, Suomy lub Shoei. Można wydać od kilkuset do ponad 3000PLN. Taki za 700-1000PLN będzie zapewniał przyzwoity poziom bezpieczeństwa oraz komfort. Niestety nie ma jednej dobrej recepty - trzeba pojeździć po salonach i poprzymierzać, bo każdy model kasku jest inny, tak samo jak różne są głowy kierowców.

Jeśli podać przykład dobrego stosunku jakości do ceny to polecam Suomy Vandal. Dobry kask za dobrą monetę choć nie każdemu leży na głowie, toteż - trzeba przymierzyć.

Jeśli jeszcze nie wybrałeś szkoły to wygoogluj Tomka Kulika lub szkołę Sarbo. Ludzie, którzy nie tylko zarabiają na życie, ale zarażają pasją swoich kursantów.

Pozdrawiam!

Napisano

> Z reguły w dobrej szkole jazdy znajdzie się kask w znośnym stanie - ważne, by był bezwypadkowy, z

> czystym środkiem i szybą bez skaz. O właściwym rozmiarze chyba nie trzeba wspominać.

> W takiej sytuacji dobrze jest zaopatrzyć się w nową bawełnianą kominiarkę. Uważam, że w Twojej

> sytuacji pożyczenie kasku jest dobrym rozwiązaniem, bowiem często rodzaj kasku jest

> uzależniony od rodzaju motocykla jakim się jeździ, a i ten zakup nadal przed Tobą (kwestię

> doboru kolorystyki kasku pod motocykl pomijam, bo nie każdy jest estetą).

> Sam rodzaj kasku to najlepiej wersja integralna, ew. szczękowiec. Możliwości jest sporo. Mówi się,

> że jeśli kask na motocykl to Arai, Suomy lub Shoei. Można wydać od kilkuset do ponad 3000PLN.

> Taki za 700-1000PLN będzie zapewniał przyzwoity poziom bezpieczeństwa oraz komfort. Niestety

> nie ma jednej dobrej recepty - trzeba pojeździć po salonach i poprzymierzać, bo każdy model

> kasku jest inny, tak samo jak różne są głowy kierowców.

> Jeśli podać przykład dobrego stosunku jakości do ceny to polecam Suomy Vandal. Dobry kask za dobrą

> monetę choć nie każdemu leży na głowie, toteż - trzeba przymierzyć.

Kask lepiej mieć swój - na początek garnek za kilkaset PLN - teraz jest sporo okazji cenowych.

> Jeśli jeszcze nie wybrałeś szkoły to wygoogluj Tomka Kulika lub szkołę Sarbo. Ludzie, którzy nie

> tylko zarabiają na życie, ale zarażają pasją swoich kursantów.

Dodałbym jeszcze jedną szkołę: PRO-MOTOR.

> Pozdrawiam!

PZDR

Napisano

> Kask lepiej mieć swój - na początek garnek za kilkaset PLN - teraz jest sporo okazji cenowych.

Jak myśli o tym przyszłościowo, to na początek od razu może kupować docelowy kask, szkoda kasy, jeśli miałby zaraz kupować drugi. smile.gif

Napisano

> Jak myśli o tym przyszłościowo, to na początek od razu może kupować docelowy kask, szkoda kasy,

> jeśli miałby zaraz kupować drugi.

Niby tak, ale jak kupi teraz "hełmofon" na ścigacza to może później nie podpasować wyglądem do "czopera". smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.