Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ogrzewaniem punto 1.2 8v 2001 nagrzewnica?

Featured Replies

Napisano

Witam

Proszę kolegów o opinie w sprawie problemu z ogrzewaniem.

Objawy są takie że powietrze przy zimnym silniku leci zimne a przy nagrzanym tylko letnie. Sporo czytałem na tym i innym forum i nie znalazłem podobnego przypadku. Brak umnie wycieków płynu, bulgotania itp.

Zauważyłem tylko ze przy obiegu powietrza tylko wewnątrz auta nawiew jest słabszy. Proszę o opinie pomoc

Pozdrawiam

Napisano

myślę że nagrzewnica jest zapowietrzona

Napisano
  • Autor

jakiś czas temu starałem sie odpowietrzyć cały obieg.

Może być zapowietrzona sama nagrzewnica

Napisano

> myślę że nagrzewnica jest zapowietrzona

W zasadzie jest to niemożliwe, bo:

1. układ chłodzenia się sam odpowietrza - tak jest i koniec,

2. jeżeli nagrzewnica jest zapowietrzona, to znaczy, że gdzieś dostaje się powietrze i dostaje się ono stale, więc jest go coraz więcej. Skutkiem tego jest bulgotanie.

Napisano
  • Autor

żadne bulgotanie sie nie pojawia. Nie mam pojęcia co może być źle.

Napisano

> Witam

> Proszę kolegów o opinie w sprawie problemu z ogrzewaniem.

a jak się silnik nagrzewa ? temperatura osiąga środek skali 90 st.C w miarę szybko i tak trzyma, czy raczej środka skali nigdy nie osiąga lub spada jak jedziesz w trasie ?

Napisano
  • Autor

na początku jest stan 0 przez jakies 2-4 minuty i później szybko rośnie do skali 1/2 żadnych spadków temperatur itp

Napisano

> na początku jest stan 0 przez jakies 2-4 minuty i później szybko rośnie do skali 1/2 żadnych

> spadków temperatur itp

to wygląda , że termostat jest dobry ... nawiew ciepłego powietrza sterowany jest klapą , trzeba by sprawdzić , czy cięgło sterowania gdzieś nie spadło i może klapa się nie otwiera , lub otwiera niecałkowicie ... nigdy tego nie rozbierałem , ale jak zdejmiesz plastik ze środkowej konsoli to może dojdziesz do tego sterowania hmm.gif

Napisano

lubi sie zapowietrzac przez czujnik temperatury w kolektorze. guma w czujniku wytrzymuje gora 2 lata. plyn zaczyna sie saczyc robi sie banka powietrza i bulgocze. opcja jest dopasowanie na czujnik temp kawalka uszczelki z kolektora ssacego od MKI badz ze specjalnego materialu z ktorego sie robi uszczelki pod kolektor ssacy.

nie upieram sie ze z tego miejsca cieknie/saczy sie ale lubi i jest to miejsce przez wielu pomijane w tym modelu silnika w PII.

Napisano

Witam.

W nagrzewnicy lubi zbierać się wszelaki syf z układu chłodzącego.

Tak jak byś zainstalował kryzę przed grzejnikiem. Przepływ płynu jest prawie żaden, a co za tym idzie grzanie jest do d....y. Pomaga płukanie nawet pod niewielkim ciśnieniem wody z kranu. Trochę węży ogrodowych i bez wymontowania nagrzewnicy też można to zrobić.

Napisano
  • Autor

Niestety skończyło się wymianą nagrzewnicy obecnie mam tylko problem z brakiem ogrzewania na wyłączonym silniku który jest nagrzany poprostu leci zimne powietrze wiecie co może być nie źle ?

Napisano

> Niestety skończyło się wymianą nagrzewnicy obecnie mam tylko problem z brakiem ogrzewania na

> wyłączonym silniku który jest nagrzany poprostu leci zimne powietrze wiecie co może być nie

> źle ?

Na wyłączonym silniku pompa wody także jest "wyłączona" więc nie ma co pchać płynu który przepływa przez nagrzewnicę.

Proste i tak po prostu jest.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod temat z zapytaniem

Wraz z nastaniem zimniejszych dni silnik nie nagrzewa się podczas ruchu - wskazówka jest na pierwszej kresce w 1/3 skali.

Rośnie jak samochód stoi. Dochodzi wtedy do prawidłowych wartości

Ogrzewanie jest takie sobie - raczej słabe.

Układ odpowietrzyłem. Nagrzewnica raczej działa ok.

Czy to może być termostat ?

Napisano

> Podepnę się pod temat z zapytaniem

.....

> Czy to może być termostat ?

Witam,

Kilka minut po odpaleniu zimnego auta sprawdź dłonią temperaturę obu węzy dochodzących do chłodnicy. Jeżeli oba są ciepłe to na 100 % procent masz uszkodzony termostat.

EDIT

O ile dobrze pamiętam to przy sprawnym termostacie dolny wąż będzie ciepły a górny zimny.

Napisano

Ok dzięki sprawdzę to za godzinę. Zobaczymy jak to wygląda.

Czy przy wymianie wystarczy nowa uszczelka czy dawać też silikon ?

Napisano

> Czy przy wymianie wystarczy nowa uszczelka czy dawać też silikon ?

papierowa uszczelka wystarczy

Napisano

> Ok dzięki sprawdzę to za godzinę. Zobaczymy jak to wygląda.

> Czy przy wymianie wystarczy nowa uszczelka czy dawać też silikon ?

Również potwierdzam, papierowa wystarczy. Należy tylko dobrze oczyścić miejsce po starej.

Napisano

> Również potwierdzam, papierowa wystarczy. Należy tylko dobrze oczyścić miejsce po starej.

No to dzięki. Zabiorę się na dniach za wymianę.

Jako, że nie mam silikonu odpowiedniego założę na papierową.

PS. jeszcze 101 różnych wymian i kropek będzie jak z fabryki wink.gif

Napisano

> No to dzięki. Zabiorę się na dniach za wymianę.

> Jako, że nie mam silikonu odpowiedniego założę na papierową.

mozna dac ale to jest zupełnie nie potrzebne

Napisano

Mam nadzieję

Dam znać w piątek po wymianie czy dało rade bez silikonu smile.gif

Napisano

> Mam nadzieję

> Dam znać w piątek po wymianie czy dało rade bez silikonu

nie jeden zalozylem wiec spokojna glowa tylko jak wczesniej juz zostalo napisane musi byc czyste miejsce na nowa uszczelke

20.GIF

Napisano
waytogo.gif Będzie czyste jak tylko się da
Napisano

> Wraz z nastaniem zimniejszych dni silnik nie nagrzewa się podczas ruchu - wskazówka jest na

> pierwszej kresce w 1/3 skali.

> Rośnie jak samochód stoi. Dochodzi wtedy do prawidłowych wartości

> Ogrzewanie jest takie sobie - raczej słabe.

> Układ odpowietrzyłem. Nagrzewnica raczej działa ok.

> Czy to może być termostat ?

Miałem tak samo. Wymieniłem termostat i wskazowka stoi jak drut na srodkowej kresce. Auto grzeje jak dawniej.

Wymiana prosciutka bez demontazu czegokolwiek - wystarczy grzechotka i dwie przedłuzki: krotsza i dłuzsza z nasadka 10. Uszczelka tylko papierowa bez "paprania" silikonami. Zero przepuszczania.

Powodzenia w robocie

Napisano

Dzięki za uwagi. Dzisiaj nie da rady ale jutro z samego rana się zabieram do niego. Termostat musi być sprawny zwłaszcza zimą

Napisano

> ...Termostat musi być sprawny zwłaszcza zimą

A to już zależy od tego jak się zepsuje, jak stanie zamknięty, to zimą jest ok, a jak otwarty - to latem smile.gif

Napisano

Podłącze się do tematu. Mojej żony kropek również będzie miał wymieniony termostat. Jak twierdzi mechanik puszczał już przy 40 stopniach także nie dziwię się, że więcej palił

Napisano

termostat zmieniony, temp. elegancko trzyma się na połowie no i spalanie w końcu mniejsze smile.gif

Napisano

Ja również po wymianie termostatu.

Spokojnie dało radę z papierową podkładką smile.gif

Wreszcie ciepełko a wskazówka stoi jak zamurowana.

Mam nadzieję też na niższe spalanie

20.GIF dla wszystkich którzy pomogli dobrą radą

Napisano

> Ja również po wymianie termostatu.

> Spokojnie dało radę z papierową podkładką

> Wreszcie ciepełko a wskazówka stoi jak zamurowana.

> Mam nadzieję też na niższe spalanie

> dla wszystkich którzy pomogli dobrą radą

R0CK, Bojar Jakie termostaty zamontowaliście ?? ASO ?? Czy to co było w sklepie dostepne ??

Napisano

Vernet - taki dostałem u mnie na wiosce za jakieś 40pln.

Znajomy mechanik tylko poradził żeby sprawdzić przed montażem

bo czasami nie działają fabrycznie wink.gif Wygotowałem, zadziałał to zamontowałem. Trzyma temperaturę idealnie.

Napisano

> Vernet - taki dostałem u mnie na wiosce za jakieś 40pln.

> Znajomy mechanik tylko poradził żeby sprawdzić przed montażem

> bo czasami nie działają fabrycznie Wygotowałem, zadziałał to zamontowałem. Trzyma temperaturę

> idealnie.

Zamontowałem taki i po roku znowu były kłopoty z temperaturą.

Z tego co mówił mi znajomy mechanik opłaca się zainwestować w oryginał.

Napisano

> Zamontowałem taki i po roku znowu były kłopoty z temperaturą.

> Z tego co mówił mi znajomy mechanik opłaca się zainwestować w oryginał.

Podobno. Jakbym miał ASO w okolicy to bym kupił oryginał a tak kupiłem najtańszy. Najwyżej znów kiedyś wymienię. Ten działa jak trzeba.

Napisano

> Podobno. Jakbym miał ASO w okolicy to bym kupił oryginał a tak kupiłem najtańszy. Najwyżej znów

> kiedyś wymienię. Ten działa jak trzeba.

Jak już wymieniamy producentów to mój Kropek rok temu dostał termostat Wahlera - jak dotąd pracuje niezawodnie ok.gif

Napisano

w zwiazku z tym, ze mamy watek podwieszony, a szanownym Kolegom nie chce sie go przejrzec banana-wave.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.