Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[RWD] Rozstaw kół a prowadzenie oraz rozkład masy

Featured Replies

Napisano

Mamy auto RWD i dwie sytuacje:

1) rozstaw kół z przodu jest nieco większy niż tych z tyłu

2) rozstaw kół z przodu jest nieco mniejszy niż tych z tyłu

Jaka jest różnica w prowadzeniu?

I kolejne pytanie:

W tym RWD przód jest cięższy od tyłu. Czy dobrym pomysłem jest dociążanie tyłu dodając kilogramów za tylną osią, czy też należy tego unikać, bo może to pogorszyć prowadzenie auta?

Napisano

> Mamy auto RWD i dwie sytuacje:

> 1) rozstaw kół z przodu jest nieco większy niż tych z tyłu

> 2) rozstaw kół z przodu jest nieco mniejszy niż tych z tyłu

> Jaka jest różnica w prowadzeniu?

Bardzo teoretycznie (bo to zalezy przeciez od rozkladu mas, geometrii, opon, szpery lub jej braku itp.) to tam gdzie szerzej tam bedzie lepsza przyczepnosc - czyli szerzej z przodu to wieksza nadsterownosc, szerzej z tylu to wieksza podsterownosc. Ale moze to byc tez destabilizujace np. na gorszej nawierzchni typu koleiny - szerszy przod bedzie nosic a wezszego tylu juz nie. Duzo tu jest czynnikow do wziecia pod uwage.

> W tym RWD przód jest cięższy od tyłu. Czy dobrym pomysłem jest dociążanie tyłu dodając kilogramów

> za tylną osią, czy też należy tego unikać, bo może to pogorszyć prowadzenie auta?

Za tylna osia generalnie nie nalezy dodawac kilogramow. Jesli dodawac to przed nia lub na niej.

Napisano
  • Autor

> Bardzo teoretycznie (bo to zalezy przeciez od rozkladu mas, geometrii, opon, szpery lub jej braku

> itp.) to tam gdzie szerzej tam bedzie lepsza przyczepnosc - czyli szerzej z przodu to wieksza

> nadsterownosc, szerzej z tylu to wieksza podsterownosc. Ale moze to byc tez destabilizujace

> np. na gorszej nawierzchni typu koleiny - szerszy przod bedzie nosic a wezszego tylu juz nie.

> Duzo tu jest czynnikow do wziecia pod uwage.

> Za tylna osia generalnie nie nalezy dodawac kilogramow. Jesli dodawac to przed nia lub na niej.

waytogo.gif

Napisano

bardzo prawdopodobne, że będzie bardziej nadsterowny

odwrotnie.

Nie rób tego w E30 palacz.gif To auto prowadzi się zbyt dobrze żeby je psuć takimi zabiegami.

> I kolejne pytanie:

> W tym RWD przód jest cięższy od tyłu. Czy dobrym pomysłem jest dociążanie tyłu dodając kilogramów

> za tylną osią, czy też należy tego unikać, bo może to pogorszyć prowadzenie auta?

Odwrotnie. odelżyj przód. Po co dokładać kilogramy do całości? liczysz załogę w swoich pomiarach? bo z dwoma dobrze posadzonymi dorosłymi osobnikami balans może się sporo zmienić.

Napisano

> I kolejne pytanie:

Pamietam, ze jak scigalem sie gokardami, to na suchym tyl byl szerzej, niz przod. Na deszcz tyl dawalismy troche wezej, zeby przod nie wyjezdzal i kart prowadzil sie bardziej neutralnie. Mniej wiecej taki sam rozstaw z przodu i z tylu na mokro ustawialismy.

Napisano

> I kolejne pytanie:

Ja sie nie znam ale nic bym nie dokladal.

Nie wiesz jak wplynie na prowadzenie, ale wiesz ze odbije sie na osiagach.

Z rozstawem kol tez bym nie cwiczyl tylko najpredzej pobawil sie cisnieniami opon?

Napisano

Coś nie tak ostatnio na poligonie?

Dobrze pamiętam, że masz elektroszpere? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nie rób tego w E30 To auto prowadzi się zbyt dobrze żeby je psuć takimi zabiegami.

Moje to na razie prowadzi się jak łajba na wietrze hehe.gif. Tutaj próbka prowadzenia (opony to szrot na wysokim profilu, ale zawias też nie bez winy tutaj jest):

A o ten rozstaw pytam, bo mam felgi o róznych osadzeniach i mam teoretycznie możliwość robienia małej korekty rozstawu kół na osiach.

> Odwrotnie. odelżyj przód. Po co dokładać kilogramy do całości? liczysz załogę w swoich pomiarach?

> bo z dwoma dobrze posadzonymi dorosłymi osobnikami balans może się sporo zmienić.

Przód będzie odciążany, a pytam o to dociążenie tyłu, bo aktualnie mam wciąż zamontowane mocowanie haku holowniczego, które trochę waży i z jednej strony robi dobrze rozkładowi masy przód-tył, z drugiej jednak jest daleko za osią tylną.

Napisano
  • Autor

> Coś nie tak ostatnio na poligonie?

Na poligonie wszystko git. Pojechałem się tam poślizgać i jak najwięcej pouczyć jazdy po suchym (drugi rajd w życiu, pierwszy na takiej nawierzchni). Na osiąganie przyzwoitych czasów przyjdzie jeszcze pora i też auto trzeba będzie do tego przygotować, bo teraz to ono się do jazdy pod publikę tylko nadaje zlosnik.gif

> Dobrze pamiętam, że masz elektroszpere?

To jest szpera LSD spięta na jakieś 70%. Jeździ się podobnie jak na elektroszperze zlosnik.gif.

Napisano

ty majster nie kombinuj bo źle nie jest. Mniej agresji i szarpania a będzie szybciej.

prowadzenia E30 nie jesteś w stanie poprawić a co najwyżej zepsuć takimi zabiegami.

To auto jeśli chodzi o balans jest bliskie ideału. Nie psuj.

Radek dobrze podpowiada, lepiej poćwicz z oponami i ciśnieniem jeśli chcesz go dostosować do swojego stylu/nawierzchni itp.

Co to za zawieszenie skoro (jak twierdzisz) jest aż tak źle?

Napisano
  • Autor

> ty majster nie kombinuj bo źle nie jest. Mniej agresji i szarpania a będzie szybciej.

Agresja i szarpanie były zamierzone, ale kiedy będę chciał jechać szybciej myślę, że zawias będzie mnie ograniczał (za miękki).

> Radek dobrze podpowiada, lepiej poćwicz z oponami i ciśnieniem jeśli chcesz go dostosować do

> swojego stylu/nawierzchni itp.

To na pewno ok.gif

> Co to za zawieszenie skoro (jak twierdzisz) jest aż tak źle?

Sprężyny przód i tył seria, amorki przód Delphi gazowe (i tyle tylko o nich wiem), tył Bilstein B4. Przód acentryczne tyleje wahacza, na tył niedługo idzie poliuretan.

Napisano

> Agresja i szarpanie były zamierzone, ale kiedy będę chciał jechać szybciej myślę, że zawias będzie

> mnie ograniczał (za miękki).

> To na pewno

> Sprężyny przód i tył seria, amorki przód Delphi gazowe (i tyle tylko o nich wiem), tył Bilstein B4.

> Przód acentryczne tyleje wahacza, na tył niedługo idzie poliuretan.

Zamiast kombinować z rozkładem masy to zainwestuj po prostu w amortyzatory. Raz zapłacisz za B6 i będzie szybciej. Nie wiem jakie masz sprężyny ale m-technik na allegro to grosze. Za Eibacha niestety trzeba trochę sporo dać. Jakieś FK brat zapodał do tyłu jak pękła seria i też dają radę (tył niżej niż przód). Prowadzi się nieźle jak na serię (szpera seria, już mocno wylatana).

P.S.

A jeśli to tylko zawias Cię ogranicza w tym samochodzie to ja chylę czoła blagam.gif

Tym można wyjmować generalki w większości KJSów. Piekielnie szybki sprzęt na suchym.

Napisano
  • Autor

> Tym można wyjmować generalki w większości KJSów. Piekielnie szybki sprzęt na suchym.

Piekielnie szybka to by była M3 lub dłubnięty IS. Seria jedzie zaledwie jako tako, a moja jeździ póki co gorzej od serii (najprawdopodobniej walnięta przepływka).

Napisano

W połączeniu z szerszymi oponami powinno być bardziej nadsterownie.

Odwrotnie

Już napisano.

> I kolejne pytanie:

Moim zdaniem będzie gorzej. Auto zrobi się bardziej nerwowe. Jeśli przesadzisz to może się okazać, że na wejściu i dohamowaniu może być BARDZO nadsterownie.

Mała dygresja, dlaczego nie jeździsz bardziej na okrągło?

Napisano
  • Autor

> Mała dygresja, dlaczego nie jeździsz bardziej na okrągło?

Ja dopiero wyrabiam sobie styl jazdy. Moje doświadczenie jest jeszcze malutkie.

Napisano

> Ja dopiero wyrabiam sobie styl jazdy. Moje doświadczenie jest jeszcze malutkie.

Nie jestem jakimś specjalistą, nie znam się... Ale moim zdaniem na suchym w jeździe na czas nie ma miejsca na jazdę bokiem. U siebie zauważyłem, że jazda spokojna, ale po właściwej linii daje lepsze efekty choć wygląda mniej widowiskowo wink.gif

Chociaż w takich kwestiach mamy tu lepszych specjalistów i oni pewnie mogliby powiedzieć więcej wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jestem jakimś specjalistą, nie znam się... Ale moim zdaniem na suchym w jeździe na czas nie ma

> miejsca na jazdę bokiem.

Ten filmik jest z zawodów, na które pojechałem na łysych, mocno napompowanych zimówkach z zamiarem poślizgania się, a nie bicia rekordów czasu. O tym, że ślizganie na przyczepnym nie popłaca, dobrze wiem.

Napisano

> Piekielnie szybka to by była M3 lub dłubnięty IS. Seria jedzie zaledwie jako tako, a moja jeździ

> póki co gorzej od serii (najprawdopodobniej walnięta przepływka).

skrzynia/dyfer?

Napisano

> Nie jestem jakimś specjalistą, nie znam się... Ale moim zdaniem na suchym w jeździe na czas nie ma

> miejsca na jazdę bokiem. U siebie zauważyłem, że jazda spokojna, ale po właściwej linii daje

> lepsze efekty choć wygląda mniej widowiskowo

ale wymaga niesamowitego skupienia. O to najtrudniej na początku. Wiempo sobie, że przez 2-3 min. jestem w stanie jechać na okrągło "na oponie" próbując się ustawiać jak najlepiej do zakrętów. Po tym czasie już mi się nie chce i lekko odpuszczam, stawiam bokiem, bawię się albo jadę zbyt agresywnie. To wymaga lat treningu żeby w takich warunkach być skoncentrowanym na max przez dłuższy czas.

> Chociaż w takich kwestiach mamy tu lepszych specjalistów i oni pewnie mogliby powiedzieć więcej

Pewnie mogliby powiedzieć,że taka zabawa bokami na początku nie jest zła. Pozwala się nauczyć gdzie jest ta granica. ok.gif

Napisano
  • Autor

> skrzynia/dyfer?

Dyfer 4,27. Skrzynia czeka na wymianę na tę z e36.

Napisano

> Dyfer 4,27. Skrzynia czeka na wymianę na tę z e36.

i będzie żarło! ok.gif

Napisano

> Dyfer 4,27. Skrzynia czeka na wymianę na tę z e36.

będzie miłe zaskoczenie:)

co do dociążania to na początku nauki teoretycznie pomaga:

łatwiej jest jechać na okrągło,trudniej zapiąć boka ale jak już zapniesz to ..... yikes.gif

co do rozstawu kół to kwestia co kto lubi,ja staram sie mieć zawsze tył ODROBINE szerszy bo wolę jak mi tył lekko sie uślizgnie a nie przód.

A tak ogólnie to zainwestuj w zawias i dobre opony,reszta przyjdzie z czasem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.