Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator, alternator a może coś innego ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa wygląda tak:

dziś podpiąłem miernik do auta i obserwuję. 14 V +- 0,1 V aż tu nagle lekkie zadrżenie i chwilowy spadek do wartości 12,58 i szybki powrót do 14 V. czy w takim przypadku winny jest regulator?

Taka sama sytuacja z klimatyzacją, włączyłem i obserwuję miernik, 13,9 V po 2 czy 3 minutach

szybki spadek napięcia na 12,3 - 12,6 V i szybki powrót do 14 V, oczywiście podczas spadku napięcia klima przygasła i nadmuch na chwilke przymulił.

Sytuacja dzieje się wtedy kiedy silnik całkowicie się nagrzeje a obroty silnika oscylują w granicach 800.

Auto to stilo 1.6 16 V benz.

Napisano

Zaraz ktoś krzyknie..uzupełnij dane w profilu smile.gif...a specjaliści niech powiedzą czy to nie przypadkiem wina cewek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zaraz ktoś krzyknie..uzupełnij dane w profilu ...a specjaliści niech powiedzą czy to nie

> przypadkiem wina cewek

Uzupełniłem. Posiadam kabelki i FiatEcuScan w razie potrzeby mogę wykonać pomiary tylko potrzebny jest ktoś mądry kto potrafi je zinterpretować smile.gif liczę na waszą pomoc.

Napisano

wygląda, że coś sie załącza o wysokim poborze mocy, czy przypadkiem nie ob serwujesz w tym samym momencie lekkiego podskoczenia obrotów na jałowym biegu ?

może masz włączone ogrzewanie tylnej szyby?

u mnie tak się dzieje gdy mam załączone dogrzewanie, ale to JTD'k

Napisano
  • Autor

> wygląda, że coś sie załącza o wysokim poborze mocy, czy przypadkiem nie ob serwujesz w tym samym

> momencie lekkiego podskoczenia obrotów na jałowym biegu ?

> może masz włączone ogrzewanie tylnej szyby?

> u mnie tak się dzieje gdy mam załączone dogrzewanie, ale to JTD'k

Dokładnie przeanalizowałem problem. Żadne dodatkowe urządzenie nie powoduje tego objawu.

Jak mierzyłem napięcie bez włączonych innych urządzeń ( sam silnik na biegu jałowym) to w momencie chwilowego spadku napięcia czuć jakby silnik na chwilke zamulał ale obroty są stabilne.

Podgrzewanie tylnej szyby nie ma żadnego wpływu na to co się dzieje.

Pytanie tylko co może się włączać na sekundę ? i dlaczego dopiero po całkowitym nagrzaniu silnika ? w momencie spadku napięcia nie mrugają ani światła, ani nic innego za wyjątkiem podświetlenia klimatyzacji

Napisano

Ile lat ma twój akumulator? Czy sprawdzałeś poziom elektrolitu?

Podepnij pod prostownik sam aku i obserwuj co się dzieje z napięciem.

Wina może leżeć po stronie akumulatora a dokładnie suchej celi spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Ile lat ma twój akumulator? Czy sprawdzałeś poziom elektrolitu?

> Podepnij pod prostownik sam aku i obserwuj co się dzieje z napięciem.

> Wina może leżeć po stronie akumulatora a dokładnie suchej celi

Akumulator ma 1.5 roku i ma napięcie 12.7 V( 12.25 V w aucie pod klemami) , jest sprawny i dobrze naładowany, śmiało można go wykluczyć.

Akumulator jest szczelnie zamknięty, nie można do niego dolać wody destylowanej ( centra futura)

Napisano

> Dokładnie przeanalizowałem problem. Żadne dodatkowe urządzenie nie powoduje tego objawu. .... <

Witam,

Skoro żadne urządzenie zewnętrzne nie powoduje objawu, to moim zdaniem winny jest regulator napięcia.

Regulator zawiera w sobie elementy półprzewodnikowe których działanie jest zależne od temperatury. W pierwszej kolejności proponuję wymienić regulator.

W ubiegłym roku w Kąciku Punto zrobiłem fotorelację wraz z opisem jak poprawnie sprawdzić układ ładowania (znajdzie to Kolega po spisie moich postów).

Edit:

Znalazłem

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284578179&page=0&fpart=1&vc=1

Napisano

Witam!

U mnie jest podobnie, ale ladowanie mam jakies dziwne.

na jalowym mam na aku 14V, a powinno byc wiecej.

Mam tez pytanie, ktos wymienial sam alternator?

Jestem zmuszony wymienic, naprawa jest nieoplacalna, nowy kosztuje 400zl, naprawa z wyjeciem i wlozeniem ok 350..

Wiec da sie to zrobic w garazu?

smile.gif

Napisano

> Witam!

> U mnie jest podobnie, ale ladowanie mam jakies dziwne.

> na jalowym mam na aku 14V, a powinno byc wiecej.

14V jest prawidłową wartością. Napięcie z przedziału 13,8V do 14,4 jest prawidłowe. Obojętnie jakie będzie byle się mieściło w tych widełkach. Natomiast napięcie bliższe granicy 13,8V wpływa korzystnie na trwałość akumulatora.

> Mam tez pytanie, ktos wymienial sam alternator?

> Wiec da sie to zrobic w garazu?

Nie wymieniałem, ale będę się przymierzał do wymiany łożysk. Myślę że da się to zrobić samodzielnie w garażu. smile.gif

Ale niech inni Koledzy ewentualnie potwierdzą /zaprzeczą.

Napisano

> na jalowym mam na aku 14V, a powinno byc wiecej.

czy to jest reguła...? bo ja to mam np. 13,9-14 i wydaje mi się, że tak też może być ...i...czekam na zimę...on zweryfikuje wszystko

Napisano

> czy to jest reguła...? bo ja to mam np. 13,9-14 i wydaje mi się, że tak też może być

Sprawdź na włączonych światłach, jak też będzie 14V to jest to prawidłowe.

Napisano

Wiec dziwne, poniewaz u mnie aku jest caly czas niedoladowany.

Nawet po 700zk nadal sie nie naladowal, co dziwne.

Aku nowe, roczne.

Napisano

> Wiec dziwne, poniewaz u mnie aku jest caly czas niedoladowany.

> Nawet po 700zk nadal sie nie naladowal, co dziwne.

> Aku nowe, roczne.

Zatem sprawdź jeszcze napięcie ładowania raz, mierząc je na biegunach akumulatora i włączonych światłach mijania. Każde napięcie powyżej napięcia akumulatora(w praktyce powyżej 13V DC) musi powodować jego ładowanie. Innej możliwości nie ma.

Napisano

> Sprawdź na włączonych światłach, jak też będzie 14V to jest to prawidłowe.

Ja bym jeszcze do Twojego posta dodał rzecz oczywistą - wszystkie pomiary robimy już na rozgrzanym alternatorze old.gif lodowaty alternator będzie miał nawet 12,X V przy pełnym obciążeniu - nawiew na max,, światła, ogrzewanie tylnej szyby itp. Nie ma co katować zimnego alternatora tuk.gif

Niech podziała 10 min od odpalenia i dopiero wtedy robić pomiary waytogo.gif

Napisano

> Ja bym jeszcze do Twojego posta dodał rzecz oczywistą - wszystkie pomiary robimy już na rozgrzanym

> alternatorze lodowaty alternator będzie miał nawet 12,X V przy pełnym obciążeniu - nawiew na

> max,, światła, ogrzewanie tylnej szyby itp. Nie ma co katować zimnego alternatora

> Niech podziała 10 min od odpalenia i dopiero wtedy robić pomiary

Słuszna uwaga, silnik powinien być nagrzany do temp. znamionowej, gdyż w 90% przy takiej odbywa się ładowanie.

Napisano

Silnik nagrzany, spadek ze swiatlami jest z 14V do 13,9, wiec nei jest zle.

Oczywiscie ze jesli na aku jest nawet 13V to bedzie sie ladowal..

Tylko czemu jest niedoladowany?

Jest jeszcze jedna opcja..

Mam aku ze wskaznikiem LED

Moze cos mu padlo i tak pokazuje?

sa diody czerwona, zolta i zielona.

I caly czas czarwona..jak montowalem bylo ok, na zielono.

Napisano

> Mam aku ze wskaznikiem LED

> Moze cos mu padlo i tak pokazuje?

> sa diody czerwona, zolta i zielona.

> I caly czas czarwona..jak montowalem bylo ok, na zielono.

Olej te wskaźniki, to szybko sie psuje. Ważne co masz na woltomierzu.

Napisano

Panowie pozwolę sobie na dodanie kilku swoich uwag:

- obciążanie zimnego czy ciepłego alternatora nie wpływa na jego trwałość, można go katować na zimno;

- zimny alternator daje wyższe napięcie od znamionowego, dla potwierdzenia charakterystyka z rysunku 3.10 str 26 opracowania:

http://www.zkue.ime.pw.edu.pl/public_html/jarek/diagnostyka/instalac/instalacja.pdf

warto przeczytać cały trzeci rozdział;

- można przeczytać krócej rozdział "Regulacja" z opracowania

http://corsa-b.cba.pl/alter.htm

Napisano

> Akumulator ma 1.5 roku i ma napięcie 12.7 V( 12.25 V w aucie pod klemami) , jest sprawny i dobrze

> naładowany, śmiało można go wykluczyć.

> Akumulator jest szczelnie zamknięty, nie można do niego dolać wody destylowanej ( centra futura)

A oglądałeś dokładnie alternator ?

Ja miałem w Sienie 1,6 16V dokładnie takie same objawy jak pękał alternator.

Tylko tam pękał bo waliła na niego woda spod kół, w stilo chyba jest jakaś osłona, ale obejrzyj dobrze czy nie ma pęknięcia.

Jak dasz radę to zrzuć pasek i spróbuj nim pokręcić, jak będzie szło bardzo ciężko albo wcale to znalazłeś problem.

Albo wymiana obudowy albo całego altka.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Skoro żadne urządzenie zewnętrzne nie powoduje objawu, to moim zdaniem winny jest regulator

> napięcia.

> Regulator zawiera w sobie elementy półprzewodnikowe których działanie jest zależne od temperatury.

> W pierwszej kolejności proponuję wymienić regulator.

> W ubiegłym roku w Kąciku Punto zrobiłem fotorelację wraz z opisem jak poprawnie sprawdzić układ

> ładowania (znajdzie to Kolega po spisie moich postów).

> Edit:

> Znalazłem

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284578179&page=0&fpart=1&vc=1

Nie znam się specjalnie na tym ale myślę podobnie.

Jeśli alternator byłby uszkodzony to ładowałby nierówno, zbyt mało itp. Konstrukcja alternatora nie pozwala ( tak mi się wydaje specem nie jestem) na takie chwilowe skoki napięcia i wpadłem na pomysł że może winny jest regulator.

Nie wiem jak jest zbudowany ale przypuszczałem że są tam półprzewodniki które pod wpływem temp ( nagrzanie silnika) zaczynają pracować niepoprawnie.

Jest może metoda na sprawdzenie czy to regulator na 100% ?

Jak obdzwoniłem elektryków i się dowiedziałem że za samo sprawdzenie wyjdzie mi min 100 zł to chciałbym być pewien że to regulator.

Napisano

Na wszystko są 100 % metody sprawdzenia, potrzebny jest dobry fachowiec. Taka naprawa on-line w tym przypadku raczej się nie sprawdzi. Sam woltomierz w rękach Kolegi to za mało.

> ..... Nie wiem jak jest zbudowany ale przypuszczałem że są tam półprzewodniki które pod wpływem temp ....<

No tu Kolega przegina kara.gif, nie dalej jak dwa posty wcześniej wskazałem opracowanie gdzie dokładnie jest opisana budowa i zasada działania regulatorów. Naprawdę warto przeczytać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Na wszystko są 100 % metody sprawdzenia, potrzebny jest dobry fachowiec. Taka naprawa on-line w tym

> przypadku raczej się nie sprawdzi. Sam woltomierz w rękach Kolegi to za mało.

> No tu Kolega przegina , nie dalej jak dwa posty wcześniej wskazałem opracowanie gdzie dokładnie

> jest opisana budowa i zasada działania regulatorów. Naprawdę warto przeczytać.

> Pozdrawiam

Dzięki, czytałem oczywiście to co wkleiłeś. Najpewniej uszkodzony jest regulator. Dzięki za pomoc w zdiagnozowaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.