Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej, a okres przydatności

Featured Replies

Napisano

Sprzątając u ojca w garażu znalazłem zapomnianą moją 4-litrową bankę oleju lotos 10W 40. W bańce może jest z 3,5 litra oleju. I tutaj pytanie: można to stosować na dolewki wiedząc, że bańka ma jakieś 3- 4 lata? Do obecnego auta także wlewam taki sam olej.

Napisano

Do 5 lat, lałbym spokojnie. Chyba, że bańka stała otwarta.

Napisano
  • Autor

> Do 5 lat, lałbym spokojnie. Chyba, że bańka stała otwarta.

Stała zakręcona.

Napisano

> Sprzątając u ojca w garażu znalazłem zapomnianą moją 4-litrową bankę oleju lotos 10W 40. W bańce

> może jest z 3,5 litra oleju. I tutaj pytanie: można to stosować na dolewki wiedząc, że bańka

> ma jakieś 3- 4 lata? Do obecnego auta także wlewam taki sam olej.

Lej smiało. Olej ma bardzo długi okres starzenia.

Napisano

> Do 5 lat, lałbym spokojnie. Chyba, że bańka stała otwarta.

Kiedyś zapytałem emailowo dział techniczny Elf'a o waznośc oleju i odpowiedziano mi ze nieotwarte opakowanie zachowuje pełnę własciwości przez minimum 5 lat...

Napisano

A co w przypadku, gdy mam trzy otwarte bańki i w każdej zostało po ok. 1 l z poprzednich wymian? Zlać w jedną, dokupić litr i wlać do silnika czy raczej nie?

Napisano

> A co w przypadku, gdy mam trzy otwarte bańki i w każdej zostało po ok. 1 l z poprzednich wymian?

> Zlać w jedną, dokupić litr i wlać do silnika czy raczej nie?

Ja i mój brat tak robiliśmy w swoich autach i nic się nie działo warunkiem było, że bańki są porządnie zakręcone a olej bez żadnych farfocli...

Napisano

> A co w przypadku, gdy mam trzy otwarte bańki i w każdej zostało po ok. 1 l z poprzednich wymian?

> Zlać w jedną, dokupić litr i wlać do silnika czy raczej nie?

jak dobrze zakrecony i nie byl wsytawiony na ekstremalne warunki (-30 +60, wysokie naslonecznienie) to zalewalbym bez obaw

Napisano

> jak dobrze zakrecony i nie byl wsytawiony na ekstremalne warunki (-30 +60, wysokie naslonecznienie)

> to zalewalbym bez obaw

Stoją sobie w drewnianym garażu, gdzie pewnie minionej zimy z -15 a latem z +30 było. Nasłonecznienie odpada. Trochę z jednej wykorzystałem do smarowania piły łańcuchowej. Zakręcone i nie odkręcane. Olej Mobil 1 5/50. Okres przydatności na 2 bańkach 2013, na jednej 2014 r.

Pozdrawiam!

Napisano

> Stoją sobie w drewnianym garażu, gdzie pewnie minionej zimy z -15 a latem z +30 było.

> Nasłonecznienie odpada. Trochę z jednej wykorzystałem do smarowania piły łańcuchowej.

> Zakręcone i nie odkręcane. Olej Mobil 1 5/50. Okres przydatności na 2 bańkach 2013, na jednej

> 2014 r.

> Pozdrawiam!

Zlej do jednej i wymieniaj.

Napisano

> Lej smiało. Olej ma bardzo długi okres starzenia.

do pedzota206 1100 leję już 3 rok ostro ''przeterminowane'' - darmowe syntetyki 5w40 (prod 2000\2003 - Havoline, shell, w tym roku castrol ) , i kompletnie nic się złego z silnikem nie dzieje

ok.gif

opakowania oczywiście są fabryczne , nie otwierane wcześniej , dotychczas nie zaobserwowałem jeszcze osadu w żadnej butelce ( mam tylko butelki 1 litrowe)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.