Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana rozrządu 16XEL

Featured Replies

Napisano

> Podobnie jak w XEP i jak w X14XEL.

hmm.gifA to nie jest tak że X16XEL są dwie rolki prowadzące, pasek napędza jeszcze pompę wody(którą się wymienia) i dodatkowo trzeba wymontować czujnik wałka bo przeszkadza?

Napisano

Jest tak, ale finalcell pytał, czy przebiega podobnie, a nie tak samo wink.gif. Jeśli chodzi o stopień podobieństwa, to XEL-owi zdecydowanie bliżej do 1.4XEL (to prawie to samo), niż do 1.6XEP.

Ale postępowanie jest mniej więcej podobne. Jest pasek, koła zębate, rolka(i), napinacz.

Napisano

Wymieniając pasek rozrządu w X16XEL w AII trzeba podeprzeć silnik i wymontować łapę silnika z prawej strony. Reszta podobnie jak w innych 16v silnikach.

PS. Teraz zauwazyłem, że w XEP też trzeba...

Pozdr.

Napisano

Możesz spokojnie bazować na manualu z wymiany rozrządu w X14XEL (akurat na przykładzie Corsy), ale identycznie można postępować w przypadku X16XEL, X14XE, X16XE (Corsa)...

Ciesze się, że manuale "dają radę" zlosnik.gif

PS.: w zasobach mam bogaty materiał na dobry manual wymiany rozrządu w X18/20 XEV plus wymiana uszczelki pokrywy zaworów i uszczelniaczy wałków (zdjęć cała masa, jakość manuala dorównywałaby temu od X14XEL), tyle, że czasu brak na opisanie... frown.gif a może by się przydał...

Poza tym jeszcze kilka manuali mogę wytworzyć na przykładzie mojego wozu, a dla zainteresowanych kilka "poglądówek" z MAN NL 223 lub NG 363... grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> PS. Teraz zauwazyłem, że w XEP też trzeba...

Nie trzeba gdy jest dostęp z kanału. cool.gif

Napisano

> Nie trzeba gdy jest dostęp z kanału.

Podepnę się, w X18XE1 jest tak samo ? Podobnie ? W ogóle inaczej ? Czym można zablokować koła żeby się nie ruszyły ? Jest do tego jakiś przyrząd ?

Napisano

> Podepnę się, w X18XE1 jest tak samo ?

jeżeli pytasz o odpinanie łapy, to NIE

wymieniałem rozrząd ostatnio ;-)

mowa o VB, dla jasności

Napisano

> Nie trzeba gdy jest dostęp z kanału.

A widzisz! To jednak różnica jest, bo łapa silnika w X16XEL przechodzi przez wnętrze paska rozrządu i zdjęcie łapy to konieczność przy wymianie paska, przy tylko regulacji to już nie trzeba... Zdjęcia XEP nie oddają tego dokładnie, byłem pewien, że łapę zdejmowałeś właśnie w celu przełożenia paska...

Pozdr.

Napisano

> A widzisz! To jednak różnica jest, bo łapa silnika w X16XEL przechodzi przez wnętrze paska rozrządu

> i zdjęcie łapy to konieczność przy wymianie paska, przy tylko regulacji to już nie trzeba...

> Zdjęcia XEP nie oddają tego dokładnie, byłem pewien, że łapę zdejmowałeś właśnie w celu

> przełożenia paska...

> Pozdr.

Dlatego sugerowałem że podobieństwo jest niewielkie. Łapę radził zdejmować Tosh. I miał rację jeżeli ktoś nie dysponuje kanałem i rozrząd w Z16XEP chciałby zrobić od góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.