Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Farba do felg aluminiowych

Featured Replies

Napisano

Chcę sobie nieco odnowić felgi "zimowe" - są trochę poobcierane.

Z tego co widziałem - najłatwiej kupic lakier firmy Motip.

Jest tylko jeden odcień "srebrnego"?

Nigdzie nie widziałem kilku różnych - jak już to czarny/czarny mat/złoty/srebrny...

Napisano

> Chcę sobie nieco odnowić felgi "zimowe" - są trochę poobcierane.

> Z tego co widziałem - najłatwiej kupic lakier firmy Motip.

> Jest tylko jeden odcień "srebrnego"?

> Nigdzie nie widziałem kilku różnych - jak już to czarny/czarny mat/złoty/srebrny...

z tego co pamietam jest kilka, ale moze nie odcieni ale roznia sie wielkoscia"ziarna"

Napisano

wstepnie interesowalem sie tematem, Motip ma kilka kolorow farb do felg: na pewno standardowy srebrny ale takze grafit, czarny i zloty. Oprocz wlasciwego lakieru nalezy uzyc podkladu dzieki ktoremu lakier bedzie sie trzymal alu a na koniec warstwa klaru ktory ponoc utwardza powierzchnie

Praktycznie jednak nie testowalem

Napisano

Swoje aluminiowe felgi malowalem pistoletem i lakierem samochodowym. 2 warstwy bazy i 1 warstwa klaru 2 rok bez problemu

Napisano

> wstepnie interesowalem sie tematem, Motip ma kilka kolorow farb do felg: na pewno standardowy

> srebrny ale takze grafit, czarny i zloty. Oprocz wlasciwego lakieru nalezy uzyc podkladu

> dzieki ktoremu lakier bedzie sie trzymal alu a na koniec warstwa klaru ktory ponoc utwardza

> powierzchnie

> Praktycznie jednak nie testowalem

A chcac pomalowac felgi w pol-mat jak sie za to zabrac?Jakis specjalny klar jest pol-matowy ??

Napisano

Kiedyś malowałem swoje alu używane w zimę. Najpierw zmatowiłem stary oryginalny lakier papierem jak dobrze pamiętam o ziarnistości 800, później nałożyłem dwie cienkie warstwy srebrnego Motipa w odstępach czasu 15 minut. Następnie po wyschnięciu dałem niewielką ilość klaru Motip. Klar schnie sporo dłużej (około godziny). Tak pomalowane felgi wyglądały, jak nowe i przejeździły bez problemu 3 zimy. Później auto sprzedałem.

Jedna uwaga, spraje Motipa dobrze wymieszać i przed użyciem zagrzać np wkładając puszki do wody około 50-60 *C na kilka minut.

Cztery felgi 15 cali potrzebowały dwie puszki srebrnej i jedną klaru.

Napisano

> A chcac pomalowac felgi w pol-mat jak sie za to zabrac?Jakis specjalny klar jest pol-matowy ??

Tak. Można zrobić poł mat jaki pełen mat. Pełnego nie polecam bo szybko wżera się brud i koła wyglądają tragicznie.

http://ladnafelga.blogspot.com/

Tutaj mój blog. Na fotkach felgi w pół macie. Aha, lakierowanie proszkowe waytogo.gif

Napisano

> Chcę sobie nieco odnowić felgi "zimowe" - są trochę poobcierane.

> Z tego co widziałem - najłatwiej kupic lakier firmy Motip.

> Jest tylko jeden odcień "srebrnego"?

> Nigdzie nie widziałem kilku różnych - jak już to czarny/czarny mat/złoty/srebrny...

jest srebrny i srebrny grafitowy ok.gif

Napisano

> Tak. Można zrobić poł mat jaki pełen mat. Pełnego nie polecam bo szybko wżera się brud i koła

> wyglądają tragicznie.

> http://ladnafelga.blogspot.com/

> Tutaj mój blog. Na fotkach felgi w pół macie. Aha, lakierowanie proszkowe

Ale proszkowo to chyba u mnie odpada,bo mam kilka przycierek i szpachel i piec do wypalania farby proszkowej chyba nie bardzo sie lubia?

Napisano

> Ale proszkowo to chyba u mnie odpada,bo mam kilka przycierek i szpachel i piec do wypalania farby

> proszkowej chyba nie bardzo sie lubia?

W tej chwili są takie technologie że nie ma to najmniejszego znaczenia.

Spokojnie da się zrobić w rozsądnych kosztach ok.gif

Napisano

> W tej chwili są takie technologie że nie ma to najmniejszego znaczenia.

> Spokojnie da się zrobić w rozsądnych kosztach

No a ile kosztuje taka 15ka zrobiona w pol-macie?Zalezy to od koloru?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.