Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszty utrzymania BMW E60/E90

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad zmianą samochodu i myślę o BMW serii 3 lub 5 poprzedniej generacji (czyli E90 i E60 jeśli dobrze rozumiem nazewnictwo BMW). Ostatnio więcej podróżuję i chciałbym samochód wygodny, cichy i dobrze wykonany - myślę że oba te modele spełniały by moje oczekiwania z nawiązką. Nigdy nie byłem posiadaczem samochodu klasy "premium" i nie wiem czego się spodziewać.

Cena zakupu i spalanie to jedno - to jest oczywiste, do przewidzenia ... natomiast nie wiem czy stać mnie na utrzymanie takiego samochodu jeśli chodzi o serwisowanie i ceny części. Samochód miałby już pewnie te 150-200kkm i chciałbym jakiegoś "standardowego" diesla typu 2.0 (ok 150KM). Jakie wymiany eksploatacyjne mnie czekają i w jakich kosztach? Czy ceny części eksploatacyjnych są bardzo wysokie (hamulce, amortyzatory, sprzęgło, itp)? Czy te samochody mają jakieś problemy eksploatacyjne przyjmując że nie będzie to przystanek?

Obecnie mam Stilo, wiec mamy jakiś punkt mojego odniesienia. Wyznaje raczej filozofię, że wolę jeździć samochodem klasę niższym, ale w 100% sprawnym technicznie niż wyższej klasy i oszczędzać na "wymianie świec".

Napisano

ostatnio przeglądałem ceny e60 2.0 ale PB ( mobile.de ) . Poniżej 40 tyś juz jest spory wybór. Z zasłyszanych info silnik 2.0 PB jest nie do zajechania ok.gif

Napisano
  • Autor

> ostatnio przeglądałem ceny e60 2.0 ale PB ( mobile.de ) . Poniżej 40 tyś juz jest spory wybór. Z

> zasłyszanych info silnik 2.0 PB jest nie do zajechania

hmm... myślałem raczej o dieslu bez zbędnych bajerów .. kwota na samochód to powiedzmy do 50k. Z tego co widziałem to już można coś kupić

Napisano

> hmm... myślałem raczej o dieslu bez zbędnych bajerów .. kwota na samochód to powiedzmy do 50k. Z

> tego co widziałem to już można coś kupić

"coś"

Napisano

> hmm... myślałem raczej o dieslu bez zbędnych bajerów .. kwota na samochód to powiedzmy do 50k. Z

> tego co widziałem to już można coś kupić

"cos"

Napisano
  • Autor

> "cos"

no ok ... nie skupiajmy się tutaj na cenie zakupu, bo ona jest w tym przypadku mało ważna ... za ile się kupi to zweryfikuje rynek i oferty

ważne są dla mnie koszty utrzymania samochodu "premium", bo nie wiem czy mnie stać na takie coś

Napisano

> no ok ... nie skupiajmy się tutaj na cenie zakupu, bo ona jest w tym przypadku mało ważna ... za

> ile się kupi to zweryfikuje rynek i oferty

> ważne są dla mnie koszty utrzymania samochodu "premium", bo nie wiem czy mnie stać na takie coś

Sprawdz sobie ceny podstawowych gratow, jak tarcze, amortyzatory, sprzegla na necie i bedziesz mial poglad...

Chyba, ze oczekujesz odpowiedzi, ze w ciagu roku suma napraw wyniesie xkPLN grinser006.gif

Ale to juz raczej u wrozki trzeba szukac...

Uzywka to zawsze loteria, wiec nie wiem co tu mozna wiecej powiedziecok.gif

Napisano

Jak trafisz nie zajechany , z pewnym przebiegiem do 200 tys nie kręconym to jęsli dobrze sprawdzisz auto przed zakupem koszty eksploatacyjne Cie nie zabiją .

Ja jezdziłem autami różnej klasy od Matiza (140 tys. km moje 90 ) poprzez klasę średnią focusy , mondeo , po klasę premium Bmw 520 D E60 , grand cherokee , passat cc , do ML AMG .

Ceny części aut klasy premium do aut klasy średniej nie są dużo wyższe .

Wiadomo przykład opon czy felg gdzie cena opony 205/55r16 ma sie nijak do 18,19 czy 20 stek .

Przykład u mnie passat cena nowych opon michelin 2000 zł , ml 7000 zł .

Nie bał bym się zdrowej bmki jeśli chodzi o koszty napraw czy części .

Zastanów się tylko czy nie warto kupić 530 D a nie 520 D spalanie to samo a radość z jazdy bez porównania .

Napisano
  • Autor

> Sprawdz sobie ceny podstawowych gratow, jak tarcze, amortyzatory, sprzegla na necie i bedziesz mial

> poglad...

> Chyba, ze oczekujesz odpowiedzi, ze w ciagu roku suma napraw wyniesie xkPLN

> Ale to juz raczej u wrozki trzeba szukac...

> Uzywka to zawsze loteria, wiec nie wiem co tu mozna wiecej powiedziec

chodziło mi bardziej o porady w stylu:

- w dieslu to pada sprzegło co 50kkm i kosztuje 8kPLN

- przeglądy tzreba robić tylko w ASO, bo wymianę oleju trzeba wpisać do komputera, a to kosztuje 2k

- tylne zawieszenie jest kiepskie i jak padnie to taniej wyjdzie kupić nowy samochód

... chciałem zwyczajne posłuchać o doświadczeniach użytkowaników z tymi samochodami .. każda marka ma jakieś słabe punkty ... tylko niektóre mają kosztowne słabe punkty

Napisano
  • Autor

> Ceny części aut klasy premium do aut klasy średniej nie są dużo wyższe .

głównie tego się właśnie obawiam, żeby nie płakać przy każdej "wymianie klocków". Ostatnio nawet OZI miał wątek gdzie jakiś filterek kosztował majątek...

> Wiadomo przykład opon czy felg gdzie cena opony 205/55r16 ma sie nijak do 18,19 czy 20 stek .

> Przykład u mnie passat cena nowych opon michelin 2000 zł , ml 7000 zł .

opony - wiadomo, zalezy od rozmiaru - tutaj jestem w stanie przewidzieć koszty

> Nie bał bym się zdrowej bmki jeśli chodzi o koszty napraw czy części .

> Zastanów się tylko czy nie warto kupić 530 D a nie 520 D spalanie to samo a radość z jazdy bez

> porównania .

obecnie jedynie rozeznaje rynek - czy kupić nowy kompakt, czy coś wygodniejszego i ... no właśnie "lepszego"?

Napisano

> obecnie jedynie rozeznaje rynek - czy kupić nowy kompakt, czy coś wygodniejszego i ... no właśnie

> "lepszego"?

hmm jeśli ma być komfort bierz większe auto , rozważyłbym jeszcze E klasę , Lexusa GS najbardziej komfortowe auto jakim dłużej jeżdziłem - tylko nie ma diesla .

Napisano
  • Autor

> hmm jeśli ma być komfort bierz większe auto

to wiem ... tylko chce zrobić wywiad czy naprawde mnie na to stać

zalety używanego to wyższa klasa ... i odwieczna zagadka co trzeba będzie zrobić przy samochodzie (co jest normalne) ... kwestia jest taka że nie kupować "używanych opon" żeby tylko jeździć BMW

Napisano

kwestia jest taka że nie kupować "używanych opon" żeby tylko jeździć

> BMW

To jest rozsądne też wychodzę z tego klucza

Napisano

> obecnie jedynie rozeznaje rynek - czy kupić nowy kompakt, czy coś wygodniejszego i ... no właśnie

> "lepszego"?

A nie lepiej kupic 2-3 letnie auto klasy D?

Jakas Lagune czy Mondeo...

Znalezienie dobrego egzemplarza bedzie o niebo latwiejsze niz kilkuletniego BMW...

Napisano

Mam w rodzinie E90. Niewiele Ci pewnie pomogę pisząc, ze jak dotąd auto kosztowało w serwisie 0 słownie zero. No ale nie ma jeszcze 70 tys i serwisy były na koszt dilera.

Natomiast wymiana oleju w ASO to koszt kilkudziesięciu PLN ( plus olej). Wymiana płynu hamulcowego nieco ponad 200 ( z płynem ). Hamulce zależnie od mocy silnika ( i wielkości hamulców ) od kilkuset pln.

Napisano

> Mam w rodzinie E90. Niewiele Ci pewnie pomogę pisząc, >ze jak dotąd auto kosztowało w serwisie 0

> słownie zero. No ale nie ma jeszcze 70 tys i serwisy były >na koszt dilera.

Niestety 80% e90 w cenie do 40kpln ma conajmniej 4x wiekszy przebieg i niestety po takim przebiegu to auto zaczyna kosztowac (zreszta jak kazde ale do bmw czesci mimo wszystko sa drogie i nie kazdy paprak sobie z nim poradzi).

Napisano

> do bmw czesci mimo wszystko sa drogie...

Jakieś przykłady w porównaniu np. do VW?

Bo ja na ten przyklad czym częściej jeżdżę obecnie do ASO tym bardzie skłaniam sie ku temu, żeby generalnie przenieść tam serwis swoich aut.

BMW ma teraz program 5+ skierowany do użytkowników aut 5-cio letnich i starszych, co objawia się sporymi rabatami na graty i robociznę.

Ostatnio np. wymieniałem filtr par paliwa w e38 i okazało się, że za robociznę skasowali 100PLN.

Aż lub tylko 100PLN. Ale zważywszy, że wymiana tegoż filtra wiąże się ze zdjęciem tylnego zderzaka i jednego nadkola to cena jest raczej uczciwa.

O podłęczniu do komputera, zdiagnozowaniu błędów i ich usunięciu nawet nie wspominam.

Co mnie zaskoczyło? Że podczas odbioru w samochodzie znalazłem check liste sprawdzonych kilkunastu istotnych elementów auta z zaleceniami co do wymiany niektórych części/akcesoriów.

Napisano

daj spbie spokój z BMW i kup jakiś porządny samochód, któremu dokuczają jedynie pierdoły typu FIAT

BMW to super auto, które bardzo fajnie wyglada, zazwyczaj ma bardzo dobre osiągi, fajne wyposażenie, super się prowadzi itd. Ale podobnie jak w innych autach są niedoróbki, typowe bolączki i kretyńskie rozwiązania.

Nie wiem ile chcesz kasy wydać ale raczej celowałbym w przebieg pod 200 kkm i jeśli coś tańszego mialbyś znaleźć to zazwyczaj kiepsko wyposazone (niby tragedi nie ma ale w BMW są niuanse, klima rozszerzona czy zwykła, nawka Professional czy Business itd)

Jeżdze swoim E91 już 2,5 roku i poza standardowymi wymianami eksploatacyjnym kasa poszła na:

1. nowe turbo z wymianą, olejem i filtrami - 5000 PLN (lubią padać)

2. Uszczelnienie pompy paliwowej 1200 PLN w kontekście przybywania oleju

3. Usunięcie filtra DPF 1200 PLN

Prędzej czy później szykuje sie wymiana kompletu sprzęgła z kołem dwumasowym - ok 2500 komplet

Napisano
  • Autor

> daj spbie spokój z BMW i kup jakiś porządny samochód, któremu dokuczają jedynie pierdoły typu FIAT

Już mam fiata, chce własnie zmienić na coś porządnego (chociaż na fiata nie mogę specjalnie narzekac)

> Ale podobnie jak w innych autach są niedoróbki, typowe

> bolączki i kretyńskie rozwiązania.

.. no własnie chciałbym sie dowiedzieć co te samochody boli i ile to ew. kosztuje. wiem że każdy samochód ma niedoróbki ... nie ma ideałów

> Nie wiem ile chcesz kasy wydać ale raczej celowałbym w przebieg pod 200 kkm i jeśli coś tańszego

> mialbyś znaleźć to zazwyczaj kiepsko wyposazone (niby tragedi nie ma ale w BMW są niuanse,

> klima rozszerzona czy zwykła, nawka Professional czy Business itd)

w moim budżecie mieszczą się raczej samochody z przebiegami 150kkm i więcej ... ale biore także pod uwagę serię 3, wiec tutaj może nawet coś świeższego

> 1. nowe turbo z wymianą, olejem i filtrami - 5000 PLN (lubią padać)

to chyba w każdej marce ... zapieczone kierownice, itp ... taki urok turbo - kolejny element w samochodzie który może się zepsuć ... cena dosyć wysoka, ale nie szokująca

> 2. Uszczelnienie pompy paliwowej 1200 PLN w kontekście przybywania oleju

... no to dosyć kosztowna naprawa

> 3. Usunięcie filtra DPF 1200 PLN

a z jakiego powodu? zapchał się?

> Prędzej czy później szykuje sie wymiana kompletu sprzęgła z kołem dwumasowym - ok 2500 komplet

przy jakim przebiegu? cena raczej normalna jak za koło dwumasowe + sprzegło

Napisano
To ja moze spytam - nie chcesz moze e39 z pewnym przebiegiem 180kkm kupic ? zlosnik.gif
Napisano
  • Autor

> To ja moze spytam - nie chcesz moze e39 z pewnym przebiegiem 180kkm kupic ?

ooo nie, nie ... smile.gif

Napisano

> ooo nie, nie ...

To nie zlosnik.gif

Napisano

jesli 3.0 benzyna i po lifcie to mozemy pogadac zlosnik.gif

Napisano

ale ty masz czipa i palisz gumę pod tesco

Napisano

> ale ty masz czipa i palisz gumę pod tesco

Nie mam czipa tylko pauerboxa i nie pod tesco tylko pod leclerkiem facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie mam czipa tylko pauerboxa i nie pod tesco tylko pod leclerkiem

Co samego faktu - czynności, nie zmienia zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.