Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Własny olej na przegląd gwarancyjny i pytanie o klasy oleju

Featured Replies

Napisano

Auto to Panda z silnikiem 1.2 8V Euro 5 (69KM), zbliża się przegląd i w związku z tym mam wątpliwości:

1) Czy mogę na przegląd przyjechać z własnym olejem? ZTCW to nie ma z tym problemu, tylko musi on spełniać wymagania producenta - z tym związane jest drugie pytanie.

2) Wg producenta wymagany jest olej SAE 5W40 ACEA C3 (jak niżej)

olej.jpg

Sprawdziłem kilka olei w klasie 5W40 i widzę, że mało który z nich ma ACEA C3 - chciałem np. ELFa 5W40 czy Castrola Egde.

To mnie mocno zaciekawiło i wg poniższego dokumentu norma C3 jest do silników Diesla:

http://autogeorg.bx.pl/files/Normy%20wszystkie.pdf

Czyli wchodzi, że Fiat popełnił jakąś kardynalną bzdurę w instrukcji albo ja czegoś nie rozumiem. Do benzyny są normy "A". Co w takiej sytuacji zrobić? Bo na to, że w serwisie mi doradzą nie ma co liczyć icon_rolleyes.gif. Nie mam się zamiaru kopać z koniem i wolę już chyba zastosować olej, który spełnia tę normę, choć jedyny który znalazłem to Castrol Magnatec 5W40 - jakoś brak mi przekonania (choć nie wiem czemu :D)

3) Polećcie dobry syntetyk w klasie 5W40 z tym ACEA C3 jak możecie smile.gif.

Napisano

1. olej możesz przywieźć swój, byle takiej klasy jak zaleca producent

2. co do klasy C3, to nie jest to pomyłka. Już od kilku lat Fiat zaleca takie oleje do silników benzynowych. Jaki jest tego cel? Tego nikt nie wie, ale ja się stosuję. Najpierw lałem Selenię K P.E. a teraz Motula X-Clean C3. I nie jest prawdą, że są to oleje stosowane tylko w dieslach

EDIT: Co do konkretnych olejów to przejrzyj wątek o olejach na forum SSP: TUTAJ . Jest tam sporo spamu ale i sporo konkretnych informacji.

Napisano

> Auto to Panda z silnikiem 1.2 8V Euro 5 (69KM),

Półsyntetyczny nie wystarczy w tej prostej jednostce? Czemu producent taki zaleca?

Napisano

> Półsyntetyczny nie wystarczy w tej prostej jednostce? Czemu producent taki zaleca?

Bo w pewnym momencie, gdy Selenia była jeszcze jakoś kapitałowo związana z grupą Fiat, wprowadzili olej Selenia K P.E. Ja w swojej instrukcji mam jeszcze jako zalecany olej Selenię K. Teraz do tych samych, prostych silników zalecają już K P.E. A chyba sam silnik aż tak się nie zmienił niewiem.gif.

Napisano

> A chyba sam silnik aż tak się nie zmienił

Góra się zmieniła dosyć mocno, m.in. zmienne fazy rozrządu :/

Napisano

> Góra się zmieniła dosyć mocno, m.in. zmienne fazy rozrządu :/

Nie miałem na myśli silnika Pandy. Pisałem o silniku w 90KM w Bravo i o informacjach w dołączonej do niego instrukcji obsługi. Z tego co się orientuję, silnik w identycznej, dalej oferowanej wersji Bravo 90KM się nie zmienił a instrukcja i jej zalecenia co do oleju tak.

Napisano

> Nie miałem na myśli silnika Pandy. Pisałem o silniku w 90KM w Bravo i o informacjach w dołączonej

> do niego instrukcji obsługi. Z tego co się orientuję, silnik w identycznej, dalej oferowanej

> wersji Bravo 90KM się nie zmienił a instrukcja i jej zalecenia co do oleju tak.

Kolejne normy Euro wymuszają stosowanie olejów mid i low saps,dlatego musi być C3. Oleje C3 gorzej chronią silnik, jednak lepiej katalizatory i DPF.

Napisano

Lej Selenie K P.E.

Ja na ten olej nie narzekam. W ASO dość drogi bo 110zl za 2 litry, ale można go kupić za 60zł 2l i przywieść.

Napisano

> Kolejne normy Euro wymuszają stosowanie olejów mid i low saps,dlatego musi być C3. Oleje C3 gorzej

> chronią silnik, jednak lepiej katalizatory i DPF.

No ale to cały czas ten sam silnik o kodzie 192B.2000. Wydaje się, że spełniający tą samą normę Euro oferowany teraz i kilka lat temu. Zalecenia co do oleju jednak inne.

Chyba, że zastosowanie innego oleju pozwala na zakwalifikowanie auta do innej normy. Ale to chyba byłoby za proste. To raczej marketing.

Napisano

> No ale to cały czas ten sam silnik o kodzie 192B.2000. Wydaje się, że spełniający tą samą normę

> Euro oferowany teraz i kilka lat temu. Zalecenia co do oleju jednak inne.

> Chyba, że zastosowanie innego oleju pozwala na zakwalifikowanie auta do innej normy. Ale to chyba

> byłoby za proste. To raczej marketing.

silnik ten sam, ale może katalizator inny?

Napisano

Kupiłem kiedyś nowe SC900 i zalany był najprawdopodobniej 15W/40. Na przegląd przyjechałem z Magnatecem 5W/40 i nic nie powiedzieli ale to było dawno temu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.