Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzeszcznie przy nierównosciach

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mały a raczej duzy problem. Za kazdym razem jak jezdze po długich "kocich łbach" albo są jakieś nie równości terenu (nie dziury) strasznie mi cos trzeszczy z przodu a ostatnio nawet z tylu tak jakby na belce. Bylem na przegladzie w fiacie wytrzepali mi auto - amorki i sprezyny itd i nic nie trzeszczało a ja dalej jak jezdze to mam wrazenie ze mi czasami kolo odpadnie. Czy ktos juz mial taki problem czy to sprezyny czy amorki? strasznie to slychac w srodku swieca.gif

Napisano

Trzeszczenie, piszczenie i takie dzwieki jakby metal o metal tarł. Mam cos takiego u siebie. Stwierdzono ze jest to wina odbojów na amorku. Jak przesmaruje je 2x w roku jakims smarem w sprayu lub silikonem to jest cisza.

Nie wiem czy mozna jakos inaczej oprocz wymiany wskórać temu problemowi. Ciesze sie ze nie jestem sam wink.gif.

Napisano
  • Autor

No to jest cos takiego jakby metal o metal i cholernie trzeszczy jak auto sie przechyla w rozne strony dziwi mnie tylko dlaczego tego nie slychac na przegladzie gdzie stwierdzono ze amorki ok, sprezyny ok itd

Napisano

U mnie jak trzeszczało i stukało okazało się że to pęknięta spręzyna, no i zużyte gumy na amorkach - co nie zostało wykryte na stacji kontroli pojazdów

Napisano

tez tak mam, tyl i przód szczególnie przy przejeżdżaniu przez "spiących policmajstrów" tył ostatnio zaczal tez w czasie jazdy, szczególnie prawa strona.

We wt oddaje do ASO na wymianę wahaczy przednich to każe im poszukać przyczyny.

Napisano

Witam,

Mój Stilon (przód) też trzeszczy na dużych nierównościach.

Napisano

Mi też trzeszczał przód na oryginalnych 16" speedline opony 205.

Szczególnie przy skrętach i dużych nierównościach...

Na stalówkach nie trzeszczy.

Przy zmianie opon w przednich nadkolach znalazłem ślady obtarć...

U mnie to była obcierających opon.

Napisano
  • Autor

Wojtas to daj znac co to było - jak bedziesz wiedzieć plzzz

Napisano

> We wt oddaje do ASO na wymianę wahaczy przednich to każe im poszukać przyczyny.

Może się okazać, że wystarczy wymiana wahaczy, tak było w moim.

Napisano
  • Autor

to raczej nie wachacze bo stylu tak samo trzeszczy a nawet bardziej a tam ich nie ma

Napisano

> to raczej nie wachacze bo stylu tak samo trzeszczy a nawet bardziej a tam ich nie ma

a tuleje w belce tylnej pryskali silikonem w spreju ???

akustyka Stilo jet przedziwna, skrzypi z tyłu a słyszysz że gdzieś w kabinie coś "świerszczy", ostatnio ktoś walczył z tulejami belki tylnej a okazało sie że to klapa bagażnika. ja szukałem świerszcza w desce rozdzielcze po prawej stronie przy słupku, okazało się że w schowku pod siedzeniem pasażera ocierają o siebie kubek styropianowy i okładka atlasu drogowego. z samego początku posiadania Stilo "woziłem" serce.gif w bagażniku bo coś strasznie napierniczało na nierównościach drogi i słychać było z bagażnia, okazało się że to zagłówek w tylnej kanapie.

Napisano

> a tuleje w belce tylnej pryskali silikonem w spreju ???

właśnie nie, powiem, żeby mi to zrobili przy okazji

Napisano

> Może się okazać, że wystarczy wymiana wahaczy, tak było w moim.

no to wtedy załatwię przód a tył tez trzeszczy

Napisano
  • Autor

tuleje juz mialem wymieniane na nowe rok temu wiec to napewno nie one ja to bym obstawiał te odbojniki albo te gumy na górze amorka nie dlugo bede mial wymieniane wachacze to dam znac

Napisano

w moim wymienione były wahacze i tuleje i dalej trzeszczało, teraz bede gumy na amorach wymieniac

Napisano

> a tuleje w belce tylnej pryskali silikonem w spreju ???

> akustyka Stilo jet przedziwna, skrzypi z tyłu a słyszysz że gdzieś w kabinie coś "świerszczy",

> ostatnio ktoś walczył z tulejami belki tylnej a okazało sie że to klapa bagażnika. ja szukałem

> świerszcza w desce rozdzielcze po prawej stronie przy słupku, okazało się że w schowku pod

> siedzeniem pasażera ocierają o siebie kubek styropianowy i okładka atlasu drogowego. z samego

> początku posiadania Stilo "woziłem" w bagażniku bo coś strasznie napierniczało na

> nierównościach drogi i słychać było z bagażnia, okazało się że to zagłówek w tylnej kanapie.

I jak tu nie kochać Fiata hehe.gif

Napisano

> Wojtas to daj znac co to było - jak bedziesz wiedzieć plzzz

wahacze przód wymienione (167,90 zł wymiana obu wahaczy, zrobienie zbieżności przodu).

Mówiłem tez o trzeszczeniu i o nasmarowaniu tulei belki i obejrzeniu tego. W zasadzie co zrobili - nie wiem, bo odbierałem auto jak majstra juz w pracy nie było, ale na razie w drodze powrotnej cisza. Zobaczymy jak bedzie dalej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

przepraszam ze znowu poruszam ten temat ale zdarzył sie cud czyli... spadł deszcz i.... przestało trzeszczeć tzn zobacze jak przestanie padac i bedzie sucho ale to daje wyrazny znak ze to chyba gumy na amorkach nie prawdaż ? hmm.gif teraz inne pytanie czy da sie wymienic same gumy? czy trzeba kupowac cale sprezyny z gumami??

Napisano

moj tez jeczy.. kazdej jesieni , jak sa temperatury -5 +5. W lecie i przy -20 jest cisza. Nic z tym nie robie tymbardziej ze kazdy przeglad wychodzi bez uwag. A ze jeczy... no jeczy.. fiat wink.gif

Napisano

> Witam

> Mam mały a raczej duzy problem. Za kazdym razem jak jezdze po długich "kocich łbach" albo są jakieś

> nie równości terenu (nie dziury) strasznie mi cos trzeszczy z przodu a ostatnio nawet z tylu

> tak jakby na belce. Bylem na przegladzie w fiacie wytrzepali mi auto - amorki i sprezyny itd i

> nic nie trzeszczało a ja dalej jak jezdze to mam wrazenie ze mi czasami kolo odpadnie. Czy

> ktos juz mial taki problem czy to sprezyny czy amorki? strasznie to slychac w srodku

Przesmaruj przednie poduszki stabilizatora wink.gif

Napisano

proponuję rozpocząć diagnostykę od zdjęcia kołpaków...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.