Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana dowodu rejestracyjnego i tablic

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dziadkowi szykuje się wymiana dowodu rejestracyjnego w jego Lanosie z powodu braku miejsca na pieczątki. Auto ma białe tablice rejestracyjne z flagą Polski. Wyczytał w "Motorze", że wraz z dowodem będzie musiał wymienić tablice na te z logiem Unii Europejskiej.

Mi się wydaje, że nie ma takiego obowiązku, wymianie podlega tylko dowód rejestracyjny i nalepki legalizacyjne na tablicach rejestracyjnych.

Możecie koledzy podpowiedzieć, jak to właściwie jest?

Napisano

Słabo coś czytał.

Owszem, tablice musi odkręcić i wziąc ze sobą, ale tylko po to, by pani w urzędzie nakleiła na nie nowe nalepki legalizacyjne. ot tyle.

Napisano

> Witam,

> Dziadkowi szykuje się wymiana dowodu rejestracyjnego w jego Lanosie z powodu braku miejsca na

> pieczątki. Auto ma białe tablice rejestracyjne z flagą Polski. Wyczytał w "Motorze", że wraz z

> dowodem będzie musiał wymienić tablice na te z logiem Unii Europejskiej.

To już niech nie czyta takich zasobów wiedzy

Wymienia tylko dowód. Musi zdjąć tablice dla nowych naklejek i spisać numer z naklejki na szybie.

Napisano

Wymienic na te "unijne", by musiał gdyby jedną ze starych zgubił lub by mu ukradli

Napisano

> Wymienia tylko dowód. Musi zdjąć tablice dla nowych naklejek i spisać numer z naklejki na szybie.

A po co ten numer naklejki z szyby ?

miałem okazje zmieniać DR dwukrotnie ale o spisywaniu numeru pierwsze słyszę.

Napisano

Punciaka mam zarejestrowanego od 2002 r.,

czyli tablice z flagą narodową.

Po wypełnieniu dowodu rejestracyjnego (to był stary pomarańczowo - różowy druk) pieczątkami jeżdżę na tych samych blachach z nowym (niebieskim) dowodem.

Do WK trzeba podejść z blachami celem przyklejenia nowej naklejki legalizacyjnej. (starą odklejałem sam w domu z pomocą suszarki i nożyka do tapet)

Od naklejki na szybie nic nie chcieli.

Napisano

Wymieniać nie musi, upewnij sie tylko czy go urzad nie przekona do poniesienia dodatkowych nakładów na rzecz gminy, w Warszawie mimo różnych gmin mozna zostawić tablice po zmianie właściciela, ale już w Grójcu sie nie dało i szwagier musiał zmienić WGR xxx na WGR zzzz nono.gif

Napisano

> A po co ten numer naklejki z szyby ?

> miałem okazje zmieniać DR dwukrotnie ale o spisywaniu numeru pierwsze słyszę.

Ja przerejestrowywałem samochód i ten numer potrzebny był do nowego dowodu. Na wszelki wypadek lepiej sobie spisać. jeden urzędnik spisze go z dokumentów inny będzie nalegał, żeby go wpisać we wniosku.

Napisano

> Wymieniać nie musi, upewnij sie tylko czy go urzad nie przekona do poniesienia dodatkowych nakładów

> na rzecz gminy, w Warszawie mimo różnych gmin mozna zostawić tablice po zmianie właściciela,

> ale już w Grójcu sie nie dało i szwagier musiał zmienić WGR xxx na WGR zzzz

W takim wypadku należy żądać przyjęcia wniosku o rejestrację zgodnie z KPA a następnie czekać na decyzję odmowną. Ponieważ nie ma podstaw prawnych do odmowy decyzja będzie pozytywna. Przy załatwianiu na gębę niestety zawsze ma rację pani Krysia w okienku, na papierze już nie bardzo.

Napisano

> W takim wypadku należy żądać przyjęcia wniosku o rejestrację zgodnie z KPA a następnie czekać na

> decyzję odmowną. Ponieważ nie ma podstaw prawnych do odmowy decyzja będzie pozytywna. Przy

> załatwianiu na gębę niestety zawsze ma rację pani Krysia w okienku, na papierze już nie

> bardzo.

Ją bym zarejestrował na starych blachach, ale jak komuś się nigdy nie chce dyskutować ... Niech płaci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.