Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompaktowy VAN dla Ciebie dla Rodziny...

Featured Replies

Napisano

Głównie chodziło o to by 2 rzędzie, oprócz 2 maluchów w większych fotelikach, mogła jechać jeszcze MAMA.

Technicznie:

Moc ok. 125-140 KM - wystarczy

Manual 6 biegów

Paliwo: benzyna /30 tys na rok nie do osiągnięcia, trasy długie - tylko 1 max 2 x w roku: wakacje, ferie/

Szort list:

Renault Grand Scenic

Plusy:

- komfortowe wnętrze, (zagłówki relax)

- wygodne fotele w II rzędzie.

- schowki schowki schowki....

- bagażnik

- silnik 1.4 TCe - bez bezpośredniego wtrysku, nie znalazłem informacji by coś się chrzaniło regularnie w tych silnikach

- cena/ funkcjonalność

- osiągi - jeździłem, mnie wystarcza

- bajerancka kamera cofania, w opcji oczywiście

Minusy

- silnik 1.4 TCe jak się pociśnie - lubi wypić

- 7 siedzeń jest narzucane w standardzie /preferowane 5 M + większy bagażnik/. Te 2 dodatkowe miejsca w bagażniku i tak tylko dla dzieci, a swoich dzieci bym tam nie posadził. Opcja na wyrost dla Vana na bazie kompaktu wg mnie.

- dodatkowa dopłata do przedłużenia gwarancji

- piszczy w trawie że będą zmieniać (FL na jesień 2012) - w przypadku Renault z zewnątrz może być gorzej (jak to zrobili z clio) lub lepiej (jak to zrobili z Laguną)... nie wiadomo.

Peugeot 5008

Plusy:

- szerzej w 2 rzędzie

- nie zmuszają do 7 osób

- zegary po ludzkiemu - wskazówki i przed kierowcą

- większy bagażnik

- oszczędny silnik THP

- 5 lat gwarancji w cenie.

- nowy model /jak na standardy PSA pewnie dłużej pozostanie w ofercie nie zmieniony/

Minusy:

- THP zdają się mieć podobne problemy do TSI

- cena / oferowane gadżety

- mniej komfortowe fotele niż w Renault

- mniej miejsca w kabinie na długość niż w Renault

- brak w ofercie silnika o mocy ~130 KM z man 6 bieg

Inne pozycje, oglądane ale raczej odpadły:

=> Verso - cena z kosmosu, montaż fotelika z ISOFIX to jest mega walka z ukrytymi uchwytami,

=> ciasno na szerokość

=> mały bagażnik

=> plastik plastik plastik /oglądałem wersję Premium/

=> jedyny plus : wolnossący silnik benzynowy /potencjalnie najmniej awaryjny/

C4 GPicasso

-> ma wszystkie "minusy" renault + kierownica ze stałym środkiem

-> brak THP z manualem

-> zobaczymy co wymyślą w nowej wersji 2012, ale jak będzie na jesień to późno.

Grand C-Max/ Altea XL

-> na tylnej kanapie strasznie wąsko

-> Grand C-Max mały bagażnik

-> Altea XL - konstrukcja sprzed wieków, choć silnik 1.4 TSI mimo problemów o jakich się pisze jest niesamowicie oszczędny

-> Grand C-Max - fajne silniki 1.6 Ecoboost + Start&Stop. Póki co świeże w ofercie, więc jeszcze słabe punkty się nie zdążyły ujawnić

Touran

-> funkcjonalnie : gorzej od francuzów

-> cena wysoka

-> brak w ofercie 1.4 TSI bez podwójnego doładowania

Nowa Zafira - jeszcze nie wiadomo Co. Cenowo będzie bardzo drogo, jako że Opel zapowiedział że będzie marką premium w portfelu GM.

Mazda 5

=> atutem wolnossące silniki

=> funkcjonalnie wnętrze na poziomie C-Max - za wąsko.

=> plastik plastik plastik

Diesle pomijam, póki co preferowana wersja benzynowa.

Vany na bazie segmentu D: S-Max, Galaxy, Sharan itd - za drogie.

Napisano

U mnie (Honda CR-V) 2 foteliki + żona mieszczą się z tyłu. Żona nie podróżuje non stop z tyłu tylko 'wskakuje' jak trzeba ok.gif

Napisano

jestem dokładnie na etapie wyboru takiego auta ze względu na bliźnięta w drodze. Sprawdziliśmy wiele aut i nasz wybór na 95% skończy się na S-maxie, ze względu na zwartą bryłę, normalne siedzenia w 2 rzędzie oraz dość dobre parametry i jakoś w stosunku do ceny.

Auto miało być nowe, ale żona powiedziała że takim typem auta nie będzie jeździć dłużej niż wymaga tego wożenie graciarni dla dzieciaków, więc zakładamy 2-3 lata max i kupujemy 3 letnie auto, po tym okresie wymarzony dla niej SUV powinien być już dobrym rozwiązaniem przy bliźniętach.

Inne auta jakie braliśmy pod uwagę zarówno nowe jak i używane to:

- touran - z tyłu nie usiądzie 3 osoba dorosła przy fotelikach

- scenic - bo to francuz i problemy z elektroniką są i będą a przy używce to duże ryzyko (jak rozważaliśmy nowe auto to był liderem bo w cenie 110 tyś miał wszystko co może mieć)

- 5008 - jak wyżej jeśli chodzi o pochodzenie, w dodatku dodatki w czarnym piano są niepraktyczne, tak samo jak sterowanie za kierownicą dodatkami (na plus wyposażenie)

- alahambra / sharan - tutaj cena nowych zbyt wygórowana za dobrze wyposażone wersje, aczkolwiek najbardziej rodzinne auta

- c4 picasso - poprostu mi się nie podoba w środku i na zewnątrz więc odpadło na starcie.

- mazda 5 - ciasna z tyłu

Napisano
  • Autor

> U mnie (Honda CR-V) 2 foteliki + żona mieszczą się z tyłu. Żona nie podróżuje non stop z tyłu tylko

> 'wskakuje' jak trzeba

Z ciekawości: Które 2 foteliki? Dwa dla grupy pow. 9 kg + dorosła osoba?

Bo jeden mały (do 13 kg/ 1 roku)+ jeden większy fotelik (18-36(?)) + dorosła osoba to się i w zwykłym kompakcie pomieści.

Napisano

W motorze z minionego tygodnia mozesz sobie zobaczyc jak bedzie wygladac scenic 2012.

Jest jeszcze jedna wada scenica - koszty serwisu i piorunska utrata wartosci.

Przez dwa powyzsze nie kupilem ponownie Renowki...

Napisano

Ja też mam bliźniaki w drodze i moje typy padają raczej na małe dostawczaki w wersji osobowej, 5d.

Czyli Fiat Doblo, Peugeot partner, Citroen berlingo itp.

Każdy z tych modeli ma wersję 5d, czyli tylne drzwi suwane po obu stronach.

Jest to niewątpliwa zaleta, to są po prostu wygodne.

Napisano

mnie by żona za dostawczaka z domu pogoniła smile.gif

niestety kobieca estetyka działa, a że auto ma być głównie dla niej to S-MAX jest największym kompromisem

Napisano

> Z ciekawości: Które 2 foteliki?

Maxi-Cosi Rodi i Ramatti do 18 kg

Napisano

> A S-max?

Quote:

Vany na bazie segmentu D: S-Max, Galaxy, Sharan itd - za drogie.

Napisano

> malutki w porownainu z innymi

dyskutowalbym

bagaznik ma ogroooooooooomny

Napisano

> dyskutowalbym

> bagaznik ma ogroooooooooomny

nie no chyba nie mowimy o tym samym aucie altea xl w porownaniu z 5008, grand scenic czy s-max to popierdulka

Napisano

Opel Zafira Family - czyli II wersja jest teraz w atrakcyjnej cenie

Silnik 1.8 140 KM, ale bez 6 biegow

Napisano

ale dlaczego van-dla ciebie powinna byc priorytetetm w tych załozeniach szerokośc auta

polecam prównywarkę zaawansowaną aut nowych z portalu mojeauto

Napisano

> ale dlaczego van-dla ciebie powinna byc priorytetetm w tych załozeniach szerokośc auta

> polecam prównywarkę zaawansowaną aut nowych z portalu mojeauto

btw u mnie Isia daje rade w takiej konfiguracji

Napisano

Napiszę według swoich doświadczeń ze zwykłymi samochodami oraz z minivanami. Obecnie jeżdżę Mazdą MPV, kupiliśmy ją wyłącznie dlatego, że urodziły nam się bliźniaczki i mamy w sumie 4. dzieci. Gdyby nie to, nie patrzyłbym w ogóle na minivany.

Jeśli dobrze zrozumiałem, Wasza rodzina będzie klasycznym 2+2. Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego ograniczasz się wyłącznie do minivanów a zupełnie pomijasz:

- samochody typu Berlingo, Kangoo (ponoć świetne) itp

- samochody typu kompakt kombi - np. Focus kombi, Astra kombi itd

- samochody klasy nieco wyższej, ale w nadwoziu liftback, np. Mazda 6 liftback, Mondeo liftback itp?

Gdy jeszcze mieliśmy dwójkę dzieci, jeździliśmy Fordem Mondeo MkII. Ten samochód w 100% pokrywał nasze potrzeby transportowe i byl dość ekonomiczny (LPG). Jak myślałem o jego następcy, to pod uwagę brałem właśnie modele z segmentu C - nowsze Mondeo. Mazda szóstka bardzo mi się wtedy podobała. Do głowy mi nie przyszły minivany, gdyż sa to samochody duże tylko wzwyż a nie wszerz, co sam zresztą potwierdziłeś. A już tym bardziej ich wersje "Grand". Kosztują one porównywalne pieniądze z typowym segmentem C.

Możesz mi wytłumaczyć?

Aha, i jeszcze jedno - porównywałem kiedyś szerokość wnętrza mojego Mondeo, Volvo V70 oraz..... Logana MPV. Daćka wygrała yikes.gif ku mojemu szczeremu zdziwieniu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jeśli dobrze zrozumiałem, Wasza rodzina będzie klasycznym 2+2. Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego

> ograniczasz się wyłącznie do minivanów a zupełnie pomijasz:

> - samochody typu kompakt kombi - np. Focus kombi, Astra kombi itd

> - samochody klasy nieco wyższej, ale w nadwoziu liftback, np. Mazda 6 liftback, Mondeo liftback

> itp?

> Możesz mi wytłumaczyć?

Koledze chodzi o

Głównie chodziło o to by 2 rzędzie, oprócz 2 maluchów w większych fotelikach, mogła jechać jeszcze MAMA.

Większe foteliki to jak mniemam 9-18 kg a do kompakta kombi mama nijak nie zmieści się.

Sam mam prawie 3- letnie bliźnięta i na tylnej kanapie Nubiry kombi (nie jest to auto wąskie) obok fotelików Romer'a 9-18 kg mama ma do dyspozycji ok 25-30 cm pomiędzy.

Ciekawy wątek bo sam szukam nowego auta dla takiej rodziny i osobiście celuję w Mondeo kombi MK4 i temu podobne. S-max'em też bym nie pogardził.

Napisano

> Koledze chodzi o

> Głównie chodziło o to by 2 rzędzie, oprócz 2 maluchów w większych fotelikach, mogła jechać

> jeszcze MAMA.

> Większe foteliki to jak mniemam 9-18 kg a do kompakta kombi mama nijak nie zmieści się.

> Sam mam prawie 3- letnie bliźnięta i na tylnej kanapie Nubiry kombi (nie jest to auto wąskie) obok

> fotelików Romer'a 9-18 kg mama ma do dyspozycji ok 25-30 cm pomiędzy.

> Ciekawy wątek bo sam szukam nowego auta dla takiej rodziny i osobiście celuję w Mondeo kombi MK4 i

> temu podoble. S-max'em też bym nie pogardził.

u mnie mama przejechała nad Bałtyk z Krk, foteliki dwa 0-18 i 9-36

rewelacji nie ma, ale jechać się da ...

Napisano

Ja wybrałem Grand Scenica III dCi. Już piszę dlaczego: jest jednym z największych wśród minivanów, jakością materiałów we wnętrzu nie odstaje od, powiedzmy takiego VW Tourana, za ok. 90tys. zł dostałem to czego VW nie oferuje w Touranie za 115tys. I pali litr mniej od Tourana 2.0 TDI zlosnik.gif

Napisano

> Głównie chodziło o to by 2 rzędzie, oprócz 2 maluchów w większych fotelikach, mogła jechać

> jeszcze MAMA.

W przypadku mojego stadka ten problem nigdy nie istniał, nawet za czasów dwójki oraz Mondeo. Rozwiązaliśmy go w bardzo prosty sposób, a właściwie rozwiązała go moja żona. Stwierdziła kategorycznie, że nie będzie jeździła z dziećmi na tylnej kanapie, dzieci zawsze (i od zawsze) jeździły z tyłu same. Czasami tylko się zdarzało, że trzeba było jedno spokojne przesadzić na przód, aby żona siadła z tym bardzo płaczącym - ale to sa przypadki, które można policzyć na palcach jednej dłoni; i to drwala. ;-)

> Większe foteliki to jak mniemam 9-18 kg a do kompakta kombi mama nijak nie zmieści się.

> Sam mam prawie 3- letnie bliźnięta i na tylnej kanapie Nubiry kombi (nie jest to auto wąskie) obok

> fotelików Romer'a 9-18 kg mama ma do dyspozycji ok 25-30 cm pomiędzy.

> Ciekawy wątek bo sam szukam nowego auta dla takiej rodziny i osobiście celuję w Mondeo kombi MK4 i

> temu podoble. S-max'em też bym nie pogardził.

Za minivany trzeba dopłacac spore pieniądze, w porównaniu z klasą C. A zyskuje się...... wieeeeeeeelki bagażnik i bardzo podobną szerokość wnętrza. Ja, gdybym teraz miał nadal dwójkę małych dzieci, na przykład moje bliźniaczki (1r8m) kupowałbym albo kompakta, albo co najwyżej Mondeo liftback - gdyby tylko mnie było stać. Na minivana bym nawet nie spojrzał, bo i po co.

A przy starszych dzieciach, czyli takich co to już nie potrzebują wózka lub ew. jakąś prostą parasolkę kompakt daje spokojnie radę a czasami nawet można zostać zaskoczonym pojemnością jakiegoś Polo czy Rio. Albo Vengą.

Zupełnie nie rozumiem powszechnego pędu do wszelakich SUVów czy minivanów. No, ale "kto bogatemu zabroni" hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Nie chcę się bawić w porównania a'la Sibui, bo Wujek jest tylko jeden, ale czasami mam wrażenie, że niektórym deczko moda robi wode z mózgu wmawiając, że "duże = bezpieczne = lepsze". A potem jest płacz, bo trzeba kupić kpl. zimówek 17 cali za 3 tysie.

Ale dobra, to sa rozważania na zupełnie inny wątek....

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Zupełnie nie rozumiem powszechnego pędu do wszelakich SUVów czy minivanów. No, ale "kto bogatemu

> zabroni"

Czyli co proponujesz dla rodziny 2+3 żeby podróżowało się wygodnie?

Napisano
  • Autor

> W przypadku mojego stadka ten problem nigdy nie istniał, nawet za czasów dwójki oraz Mondeo.

> Rozwiązaliśmy go w bardzo prosty sposób, a właściwie rozwiązała go moja żona. Stwierdziła

> kategorycznie, że nie będzie jeździła z dziećmi na tylnej kanapie, dzieci zawsze (i od zawsze)

> jeździły z tyłu same. Czasami tylko się zdarzało, że trzeba było jedno spokojne przesadzić na

> przód, aby żona siadła z tym bardzo płaczącym - ale to sa przypadki, które można policzyć na

> palcach jednej dłoni; i to drwala. ;-)

Super. Skoro masz dzieci nie wszystkie są takie same. Nie znasz rozkładu wieku więc poluzuj to nie wątek o dzieciach.

> Za minivany trzeba dopłacac spore pieniądze, w porównaniu z klasą C. A zyskuje się......

> wieeeeeeeelki bagażnik i bardzo podobną szerokość wnętrza. Ja, gdybym teraz miał nadal dwójkę

> małych dzieci, na przykład moje bliźniaczki (1r8m) kupowałbym albo kompakta, albo co najwyżej

> Mondeo liftback - gdyby tylko mnie było stać. Na minivana bym nawet nie spojrzał, bo i po co.

Bo po to że jest znacznie szerzej w 2 rzędzie.

Bo po to że są 3 oddzielne fotele w 2 rzędzie.

Bo po to że nawet dość przepastne z tyłu samochody segmentu D /mondeo, laguna, Superb i inne/ - odpadają w konkurencji funkcjonalności 2 rzędu, w porównaniu do minivana na bazie kompaktu.

Bo po to że za auto o porównywalnej mocy w segmencie D "kombi" - dopłacasz kilka ładnych tysi

Bo po to że Lymuzyna segmentu D ma ok. 4,70 - 5 M długości i lawirowanie taką kolumbryną na ciasnym parkingu nie jest fajne.

> A przy starszych dzieciach, czyli takich co to już nie

> potrzebują wózka lub ew. jakąś prostą

> parasolkę kompakt daje spokojnie radę a czasami nawet > można zostać zaskoczonym pojemnością

> jakiegoś Polo czy Rio. Albo Vengą.

> Zupełnie nie rozumiem powszechnego pędu do >wszelakich SUVów czy minivanów. No, ale "kto bogatemu

> zabroni"

jak chcesz sobie pogadać o SUVach - feel free załóż oddzielny wątek

> Nie chcę się bawić w porównania a'la Sibui, bo Wujek jest tylko jeden, ale czasami mam wrażenie, że

> niektórym deczko moda robi wode z mózgu wmawiając, > że "duże = bezpieczne = lepsze". A potem

> jest płacz, bo trzeba kupić kpl. zimówek 17 cali za 3 tysie.

> Ale dobra, to sa rozważania na zupełnie inny wątek....

> Pozdrawiam

> Bartek

Koszty obsługi też są brane pod uwagę - dlatego =diesle odpadły w przedbiegach.

Felgi 17 do miniwana? hahaha.gif A po kiego? Ma być komfortowo nie sportowo. Jakby człek chciał sportowo to by się przesiadł do wujka Leona albo innego Civica.

Napisano
  • Autor

> dyskutowalbym

> bagaznik ma ogroooooooooomny

Jedyny atut Altei to silnik 1.4 TSI - cichy oszczędny i jak trzeba ma z czego "kopnąć". Wnętrze na tle francuzów - przepaść.

Dzieci w bagażniku się raczej nie wozi. Bernardyna brak w rodzinie.

Napisano
  • Autor

> ale dlaczego van-dla ciebie powinna byc priorytetetm w tych załozeniach szerokośc auta

> polecam prównywarkę zaawansowaną aut nowych z portalu mojeauto

Były wykonywane eksperymenty na żywo. Centymetry w internecie to jedno.

Ale jak sobie zamontujesz fotele i zaczynasz się gimnastykować to dopiero wychodzi kto jak kłamie.

Np.: na szerokość Superb2 jest niewiele, minimalnie lepszy od Octavii2. W obu autach nie ma szans na 3 miejsca zajęte z tyłu, przy 2 fotelikach. S2 jest kosmicznie długi i tyle, taka rozciągnięta Octa + lepszy wypas i bajery.

Napisano
  • Autor

> mnie by żona za dostawczaka z domu pogoniła

Dokładnie.

+ fakt że jak się te blaszaki doposaży to wcale nie jest tak tanio.

Napisano
  • Autor

> W motorze z minionego tygodnia mozesz sobie zobaczyc jak bedzie wygladac scenic 2012.

> Jest jeszcze jedna wada scenica - koszty serwisu i piorunska utrata wartosci.

> Przez dwa powyzsze nie kupilem ponownie Renowki...

Znasz te koszy?

Ja pytałem - nie ma masakry.

Jest drożej niż w Skodzie czy Fiacie ale na tle Opla, Forda, Japończyków czy VW wypada podobnie.

Napisano

> Czyli co proponujesz dla rodziny 2+3 żeby podróżowało się wygodnie?

Aaaaaaaaaaa widzisz, 2+3 to zupełnie co innego, aniżeli 2+2. idea.gif

Jak dla mnie to załoga tej wielkości potrzebuje kawałka akwarium, i to z trzecim rzedem siedzeń. Ja mam rodzinkę w ukompletowaniu 2+1+1+2 (stopniowane wiekowo) i dla nas najlepszy był minivan, i to całkiem spory. Ale dla rodzin typu 2+1+1 lub 2+2 moim zdaniem minivan nie jest MUST, a jedynie "widzimisię".

Jak może pamiętasz, to sam Cię pytałem o Grand Scenica, ale nie byłes uprzejmy jakoś szerzej odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Aaaaaaaaaaa widzisz, 2+3 to zupełnie co innego, aniżeli 2+2.

> Jak dla mnie to załoga tej wielkości potrzebuje kawałka akwarium, i to z trzecim rzedem siedzeń. Ja

> mam rodzinkę w ukompletowaniu 2+1+1+2 (stopniowane wiekowo) i dla nas najlepszy był minivan, i

> to całkiem spory. Ale dla rodzin typu 2+1+1 lub 2+2 moim zdaniem minivan nie jest MUST, a

> jedynie "widzimisię".

Twoja wypowiedź zabrzmiała jakby minivany były do niczego niepotrzebne zlosnik.gif

> Jak może pamiętasz, to sam Cię pytałem o Grand Scenica, ale nie byłes uprzejmy jakoś szerzej

> odpowiedzieć.

Nie pamiętam... hmm.gif A o co chcesz wiedzieć?

Napisano

> Super. Skoro masz dzieci nie wszystkie są takie same. Nie znasz rozkładu wieku więc poluzuj to nie

> wątek o dzieciach.

Ja jestem wyluzowany jak...... gumka. Spoxik. wink.gif

Wyczytałem, że Twoja rodzina spodziewa się pierwszych dwojga dzieci. Jak coś źle wyczytałem, to rzeczywiście, zmienia to postać rzeczy. I wtedy nie ma dyskusji, podobnie jak z kmaro, który ma trójkę dzieciaków.

> Bo po to że jest znacznie szerzej w 2 rzędzie.

Moje pytanie: czy na pewno? Ćwiczenie pt. linijka w reku potrafi być zaskakujące. Sam tak mierzyłem Mundka, V70 i Logana MCV. Rezultat był dla mnie zaskakujący.

> Bo po to że są 3 oddzielne fotele w 2 rzędzie.

No i co, że są?

> Bo po to że nawet dość przepastne z tyłu samochody segmentu D /mondeo, laguna, Superb i inne/ -

> odpadają w konkurencji funkcjonalności 2 rzędu, w porównaniu do minivana na bazie kompaktu.

A jakie kryteria tworzą "konkurencję funkcjonalność"?

> Bo po to że za auto o porównywalnej mocy w segmencie D "kombi" - dopłacasz kilka ładnych tysi

> Bo po to że Lymuzyna segmentu D ma ok. 4,70 - 5 M długości i lawirowanie taką kolumbryną na ciasnym

> parkingu nie jest fajne.

A patrzyłeś na wymiary?

Bo ja tak, gdy szukałem minivana dla mojej rodziny. Touran był w zasadzie najkrótszy (4.5m), Verso, Mazda 5 miały coś kole 4.6-4.7m. Mundek MkIV ma 4.8, czyli tyle samo, co moja obecna Mazda MPV. Podobnie było z Picasso Grand oraz S-Maxem (moim faworytem). Galaxy był jeszcze dłuższy, na Voyagera nie patrzyłem. Zafiry nie brałem pod uwagę, bo za Oplami nie przepadam.

Zapewniam Cię, że doskonale wiem, jak się parkuje taką szafą. smile.gif

I dlatego dla rodziny 2+2 polecę prędzej kompakta, aniżeli minivana.

Proponuję więcej luzu. Nie traktuj moich uwag jako atak na Twoją koncepcję, ale jak propozycję alternatywy złożoną przez człowieka, który na co dzień MUSI jeździć minivanem 4.8 metra. Ja tylko stawiam tezę - rodzina 2+2 jest w stanie wydać rozsądniej swoje pieniądze, na samochód spełniający jej potrzeby transportowe.

Wystarczy zweryfikować tylko jedno założenie - że mama MUSI jechać z dziećmi w II rzędzie.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Twoja wypowiedź zabrzmiała jakby minivany były do niczego niepotrzebne

Ależ skąd, ja tylko próbuję odnieść plany do realnych potrzeb rodziny 2+2. I do tego jeszcze z bliźniętami, gdzie równy wiek dzieci w którymś-tam momencie bardziej pomaga, niż przeszkadza.

> Nie pamiętam... A o co chcesz wiedzieć?

Ogólnie - pytalem o poręczność. Oraz o Twoją motywację, dlaczego akurat Grand Scenic.

Stara sprawa, w tej chwili mało istotna.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ależ skąd, ja tylko próbuję odnieść plany do realnych potrzeb rodziny 2+2. I do tego jeszcze z

> bliźniętami, gdzie równy wiek dzieci w którymś-tam momencie bardziej pomaga, niż przeszkadza.

I o dziwo przyznam Ci rację, gdybym miał 2 dzieci pewnie jeździłbym kombi.

> Ogólnie - pytalem o poręczność. Oraz o Twoją motywację, dlaczego akurat Grand Scenic.

> Stara sprawa, w tej chwili mało istotna.

Ale napiszę. Auto poręczne jak każdy minivan. Kilka rzeczy mnie denerwuje, np. jedna pamięć komputera pokładowego, brak wskazania spalania na biegu jałowym, pukająca klapka od schowka na roletę gdy przejeżdżam przez "śpiącego policjanta" (sam schowek to świetne rozwiązanie),

Dlaczego Scenic wyjaśniłem kilka postów wyżej.

Napisano

> Ale dla rodzin typu 2+1+1 lub 2+2 moim zdaniem minivan nie jest MUST, a

> jedynie "widzimisię".

W zasadzie tak, ale musisz założyć, że nie wszystkie dzieci jednakowo znoszą podróż.

Jedno z moich ma objawy choroby lokomocyjnej i zdarzyło się już tak kilka razy, że w trakcie jednej podróży treść żołądka była bez zapowiedzi opróżniana. Wówczas jest nerwówka gdzie szybko stanąć lub jak teleportować się na tylne siedzenie by pomóc krztuszącemu się dziecku. Mama w tylnym rzędzie byłaby potrzebna, więc nie zawsze takie auto to tylko zachcianka.

Napisano

> jedynie "widzimisię".

Ależ oczywiście że MPV to "widzimisię".

Ja już nie chcę innego rodzaju samochodu - możesz mi udowadniać, że Golf/Astra/Mondeo kombi ma pod jakimś tam względem przewagę. Może - ale mi w MPV po prostu jest wygodnie.

Napisano

> Aaaaaaaaaaa widzisz, 2+3 to zupełnie co innego, aniżeli 2+2.

> Jak dla mnie to załoga tej wielkości potrzebuje kawałka akwarium, i to z trzecim rzedem siedzeń. Ja

> mam rodzinkę w ukompletowaniu 2+1+1+2 (stopniowane wiekowo) i dla nas najlepszy był minivan, i

> to całkiem spory. Ale dla rodzin typu 2+1+1 lub 2+2 moim zdaniem minivan nie jest MUST, a jedynie "widzimisię".

Od 5 lat jeżdżę Zafirą gdyż:

- przy długości auta 4,35 mam przestronność jak w autach klasy D

- jestem wysoki i lubię odsunąc sporo fotel i jeszcze ktos usiądzie za mną

- żonka lubi siedzieć wyżej - przyjemniej się jeździ

- jak potrzebuję to mogę zapakować słonia do bagażnika smile.gif

Dodatkowo nie męczę się przy wychodzeniu z niskiego auta

moim zdaniem ma to znaczenie dla wielu osób

Napisano

> Ależ oczywiście że MPV to "widzimisię".

> Ja już nie chcę innego rodzaju samochodu - możesz mi udowadniać, że Golf/Astra/Mondeo kombi ma pod

> jakimś tam względem przewagę. Może - ale mi w MPV po prostu jest wygodnie.

U mnie MPV to akurat konieczność.

Może i jest wygodny, ale parkowanie w mieście, poszukiwanie miejsca i potem martwienie się, czy mi nie obiją drzwi, bo jestem troszke szerszy od przeciętniaków, powodują u mnie nielubienie dużych samochodow. Ale owszem, fajnie sie jeździ w trasie, fajnie się siedzi wysoko itd itp. Natomiast prawdziwa frajdę mam, gdy wsiadam do capri - od razu mi się micha cieszy na sama mysl o jeździe.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Ja jestem wyluzowany jak...... gumka. Spoxik.

> Wyczytałem, że Twoja rodzina spodziewa się pierwszych dwojga dzieci. Jak coś źle wyczytałem, to

> rzeczywiście, zmienia to postać rzeczy. I wtedy nie ma dyskusji, podobnie jak z kmaro, który

> ma trójkę dzieciaków.

Nigdzie nie było tak napisane.

> Moje pytanie: czy na pewno? Ćwiczenie pt. linijka w reku potrafi być zaskakujące. Sam tak mierzyłem

> Mundka, V70 i Logana MCV. Rezultat był dla mnie zaskakujący.

Wynik badań w postaci umieszczenia 2 mebli w 2 rzędzie + przymiarka dają znacznie lepsze rezultaty.

> No i co, że są?

Daje to dużo więcej możliwości (vide punkt poprzedni) niż operowanie na jednej ławce.

> A jakie kryteria tworzą "konkurencję funkcjonalność"?

Vide punkt poprzedni - elastyczna aranżacja wnętrza. Różne drobne pierdółki - których brak w limuzynie dla prezesa. (I nie chodzi tu o video w zagłówkach czy jakąś inną elektronikę rozrywkową)

> A patrzyłeś na wymiary?

> Bo ja tak, gdy szukałem minivana dla mojej rodziny. Touran był w zasadzie najkrótszy (4.5m), Verso,

> Mazda 5 miały coś kole 4.6-4.7m. Mundek MkIV ma 4.8, czyli tyle samo, co moja obecna Mazda

> MPV. Podobnie było z Picasso Grand oraz S-Maxem (moim faworytem). Galaxy był jeszcze dłuższy,

> na Voyagera nie patrzyłem. Zafiry nie brałem pod uwagę, bo za Oplami nie przepadam.

> Zapewniam Cię, że doskonale wiem, jak się parkuje taką szafą.

Dane za samar.pl

Touran - 4397

Mazda5- 4585

Verso 4440

Mondeo kombi 4837

Jakby nie patrzeć ok. 30 cm jest w zapasie

Coś kiepsko u Ciebie z oceną wymiarów cóż... S-Max, Galaxy (z fordów tylko C-Max - ale tam straszna bieda z tyłu) i inne - to nie minivany na bazie kompaktów. To auta o segment większe - nie brane pod uwagę. Za duże i za drogie.

> I dlatego dla rodziny 2+2 polecę prędzej kompakta, aniżeli minivana.

Zwykły kompakt nie zdaje warunku brzegowego : 3 miejsca nierealne do zajęcia z tyłu.

> Proponuję więcej luzu. Nie traktuj moich uwag jako atak na Twoją koncepcję, ale jak propozycję

> alternatywy złożoną przez człowieka, który na co dzień MUSI jeździć minivanem 4.8 metra. Ja

> tylko stawiam tezę - rodzina 2+2 jest w stanie wydać rozsądniej swoje pieniądze, na samochód

> spełniający jej potrzeby transportowe.

> Wystarczy zweryfikować tylko jedno założenie - że mama MUSI jechać z dziećmi w II rzędzie.

Jak jeździsz vanem o dł. 4.8 (MPV?) to jest to coś większego/ za dużego i te poszukiwania omijają tą półkę.

Krótka lista to G-Scenic i 5008 nie Espace i 807 /konkurenci kategorii twojego pojazdu/.

Każdy ma jakieś upodobania i powody takich, a nie innych wyborów - jakby było jak piszesz nie byłoby tego tematu.

Twoja propozycja raczej odrzucona.. sorry

> Pozdrawiam

> Bartek

pzdr

pzdr

Napisano
  • Autor

> Ja wybrałem Grand Scenica III dCi. Już piszę dlaczego: jest jednym z największych wśród minivanów,

> jakością materiałów we wnętrzu nie odstaje od, powiedzmy takiego VW Tourana, za ok. 90tys. zł

> dostałem to czego VW nie oferuje w Touranie za 115tys. I pali litr mniej od Tourana 2.0 TDI

Co prawda chodzi o benzynę.

Ale właśnie dlatego też znalazł się na krótkiej liście.

Napisano

> Nigdzie nie było tak napisane.

No to ile masz tych dzieci?

Bo coś mi sie wydaje, że dobrze się domyśliłem, choć nie było to napisane wprost.

> Twoja propozycja raczej odrzucona.. sorry

Jakoś w ogóle nie jest mi przykro.

Powodzenia. Napisz, co w rezultacie wybrałeś i jakie sa wrażenia z użytkowania.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Cześć

Jakoś nie mogę się nadziwić że w temacie minivanów nikt nie wspomniał o amerykańcach.

Np Chrysler Voyager, Grand Voyager Town&Country lub jakiś Dodge.

Jako głowa licznej rodziny (2+4) zanabyłem takiego 1,5 roku temu i nie narzekam.

Fakt, że apetyt toto ma (motor 3,8) ale z LPG można jakoś wytrzymać (15l/100 czyli koszty porównywalne z dieslami w tej klasie).

Jeśli chodzi o przestrzeń w środku to nie ma dla niego konkurencji, poza tym żaden europejski minivan z 7 miejscami nie ma sensownego bagażnika. Ja spokojnie pakuję wszystko na wakacje, a jest tego trochę, łącznie z wózkiem plus 4 rowery na dachu.

Też słyszałem że się psuje, mi na razie odpukać nie aż tak bardzo.

Oczywiście nie polecam zakupu nowego, bo jak przypadkiem patrzyłem w salonie to potrafi kosztować i 250kpln yikes.gif (to już wolę budować za to mały domek jednorodzinny).

No to polecam pod rozwagę.

pzdr

grześ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.