Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Zacieranie" rys, zadrapań na lakierze..

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam porysowany miejscami lakier. Moze to od gałezi, moze z parkingów, moze ktos celowo..Trudno stwierdzic. Rysy nie sa głebokie, więc chciałem je jakos zlikwidowac..zatrzeć, zapolerować.. Jak do tego się ew. zabrac, czym polerowac, jakieś pasty.?.Czy zadrapania trzeba czyms wypełniać..? Lakier, to grafit metalik. Co Szanowni radzicie..? Autko 15-letnie, ładnie wygląda jeszcze..

Napisano

Pasta Tempo, szmatka, browar i jedziesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pasta Tempo, szmatka, browar i jedziesz

A czy te zadrapania czyms wypełniac? Jak one sie wyrównaja? A czy sa pasty odpowiednie do koloru auta..?

Napisano

jak głęboke są te rysy ?

Jak do podkładu to tylko zaprawka albo lakiernik

jak płytsze to pasta lekkościerna i poleruj ... Osobiście omijał bym tempo szerokim kołem ( bo głównym plusem tempo jest to że jest tania i nic więcej)

Polecam z własnego doświadczenia pasty Meguiars

Napisano

Pasta tempo to taki piasek w tubce - bardziej porysuje niz pomoże.

Większość rysek mozna wyprowadzić na cacy i auto będzie wyglądać jak z salonu - tylko to trochę kosztuje. A zakup środków do zrobienia tego jest droższy niż zamówienie tego u speca.

Napisano

> A zakup środków do zrobienia tego jest droższy niż zamówienie tego u speca.

Ale robienie tego samemu ma też plusy smile.gif Jak już kupi to co potrzebuje , doczyta dokładnie co i jak ma zrobić, zniweluje kilka rys i zobaczy tą różnicę w lakierze to zrobi cały samochód smile.gif

A to już wyjdzie taniej niż u speca zlosnik.gif

Napisano

> Ale robienie tego samemu ma też plusy Jak już kupi to co potrzebuje , doczyta dokładnie co i jak

> ma zrobić, zniweluje kilka rys i zobaczy tą różnicę w lakierze to zrobi cały samochód

> A to już wyjdzie taniej niż u speca

potrzebuje polerkę, backing plate i przynajmniej żółty pad 3M i żółtą pastę do tego (żółty pad niweluje średnie rysy i nie ma dużej tendencji do robienia hologramów. Jak bedzie odpowiednio długo pracował pastą to wiekszym rysom tez da radę). To taki zestaw minimum do zrobienia polerki.

I tak jest to lepszy zestaw niz robią lakiernicy, bo oni jadą tylko grubą pastą i lakier w słońcu wygląda okropnie wink.gif

Napisano

> Pasta tempo to taki piasek w tubce - bardziej porysuje niz pomoże.

Ciekawe... stosowałem w wielu autach i nic nie porysowałem, przeciwnie.

Napisano

> Ciekawe... stosowałem w wielu autach i nic nie porysowałem, przeciwnie.

Tempo jest bardziej do czyszczenia lakieru albo zdjęcia tej starej utlenionej i matowej jego warstwy. Na głębokie rysy albo polerkę po zaprawkach to bardziej Farecla albo coś w ten deseń.

Napisano

Pastę Tempo omijaj.

Menzerna / 3M

Możliwe, że będzie trzeba i trochę papieru ściernego użyć.

Do tego przydałaby Ci się polerka + pady...

Pooglądaj sobie forum.kosmetykaaut.pl - jest tam np. opisany efekt stosowania pasty tempo zlosnik.gif

Napisano

No to niech będzie tak - Tempo to drobny piasek biglaugh.gif

Gdyby nie woski zawarte w tej paście, to po czyszczeniu fajny mat by wyszedł. A tak to na kilka tygodni nawet się coś świeci...

Napisano

Tak jak już niektórzy pisali, raczej jedyna opcja to polerka mechaniczna, ręcznie to można co najwyżej jakieś swirle wyciągnąć, a i to jedynie na miększym lakierze.

Czyli najlepiej jakąś polerkę, do tego pady (nie koniecznie 3M, bo te miażdżą ceną) i jakieś pasty (Scholl, Megs, Menzerna etc.) i ewentualnie jakiś papierek ścierny (najlepiej na koreczku) żeby ułatwić sobie pracę.

Oczywiście wszystko pod warunkiem, że te rysy są tylko na klarze.

Przydałyby się jakieś fotki tych rys, bo bez nich to trochę jak wróżenie z fusów.

Generalnie to zajrzyj na wspomnianą wcześciej KosmetykęAut czy Detailing Club

I co do Tempo to zgadzam się że do lakieru to lepiej z nią się nie zbliżać ok.gif

Napisano

> Witam. Mam porysowany miejscami lakier. Moze to od gałezi, moze z parkingów, moze ktos

> celowo..Trudno stwierdzic. Rysy nie sa głebokie, więc chciałem je jakos zlikwidowac..zatrzeć,

> zapolerować.. Jak do tego się ew. zabrac, czym polerowac, jakieś pasty.?.Czy zadrapania trzeba

> czyms wypełniać..? Lakier, to grafit metalik. Co Szanowni radzicie..? Autko 15-letnie, ładnie

> wygląda jeszcze..

Ja kupiłem u Forda komplet dwóch tubek lakierów o odpowiednim kolorze. Jedna to lakier wypełniający, drugi bezbarwny metalizujący. Coś 35 zł za komplet.

Napisano

> Witam. Mam porysowany miejscami lakier. Moze to od gałezi, moze z parkingów, moze ktos

> celowo..Trudno stwierdzic. Rysy nie sa głebokie, więc chciałem je jakos zlikwidowac..zatrzeć,

> zapolerować.. Jak do tego się ew. zabrac, czym polerowac, jakieś pasty.?.Czy zadrapania trzeba

> czyms wypełniać..? Lakier, to grafit metalik. Co Szanowni radzicie..? Autko 15-letnie, ładnie

> wygląda jeszcze..

ja za zniwelowanie 5 dużych rys i wyciągnięcie wgniecenia zapłaciłem 200zl. Twoja kwestia czy warto się samemu w to bawić, tracić czas i nerwy a w ostateczności jeszcze coś popsuć czy wydać 200zl i mieć spokojną głowę.

Dodam że nie był to pan Zdzisiu w garażu tylko profesjonalny zakład z renomą.

pozdr.

Napisano

Ewidentnie mamy różne standardy "ładności" wink.gif

Napisano

> Ewidentnie mamy różne standardy "ładności"

Tempo ma po prostu sporo wypełniaczy i na niektórych lakierach tuż po użyciu sprawia wrażenie naprawdę dobrego efektu

Problem w tym, że po paru myciach (wystarczy jedno hardcorowymi środkami czy po prostu trochę bardziej kwaśny deszcz) wypełniacze się zmywają i lakier wygląda jeszcze gorzej niż przed użyciem Tempo, bo okazuje się że narobiliśmy nią dużo więcej rys...

Napisano

Daj mi namiar na gościa u którego wyciągałeś wgniecenia. Z Puntem bym się przejechał....

Napisano

> wygląda jeszcze..

Spróbuj neoclean -wcierac na waciku kosmetycznym rownolegle z rysą- cały czas cisnąc bardzo mocno az pasta wytrze sie do sucha i tak pare razy nakladac i wcierac przez klikanascie minut - dopiero potem delikatnie tempo (aby usunac ewentualne zmatowienie po neoclenie) - juz normalnie polerowujac. U mnie rewelka zadzialalo, choc na forach sa negatywne opinie - ale wielu ludzi wciera neoclena jak paste polerska - kolistymi ruchami zamiast rownolegle i do tego lekko cisnną, po kilkadziesiat sekund a to za malo.

Napisano

> Dlaczego nie warto uzywac pasty Tempo

> .

To zależy również od lakieru.

Napisano

> jak głęboke są te rysy ?

> jak płytsze to pasta lekkościerna i poleruj ...

> Polecam z własnego doświadczenia pasty Meguiars

Potwierdzam opinię. Pasta polerska lekkościerna.

Napisano

> Daj mi namiar na gościa u którego wyciągałeś wgniecenia. Z Puntem bym się przejechał....

http://www.autolak.poznan.pl/

proszzzze

sorry ze tak ale w pracy inaczej nie da rady tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.