Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwiększone ładowanie aku po dodaniu gazu

Featured Replies

Napisano

[A 2.0] Problem z ładowaniem - alternator

Postprzez krzysiek82 » Wt 29 lis 2011 09:23:41

witajcie

już nie wiem co robić, proszę o porady.

Dałem do regeneracji alternator ponieważ ładowanie było niskie, ok 11V po regeneracji napięcie się nieco zwiększyło, ale od razu po uruchomieniu silnika nadal jest takie samo zwiększa się po jakimś czasie (różny okres czasowy 5-10minut) i po zwiększeniu obrotów. Wystarczy dodać gazu, momentalnie napięcie skacze do zadanego poziomu (mam w aucie wskazówkę) i się utrzymuje ale i tak chyba jest za niskie przy włączonych wszystkich odbiornikach prądu jest ok 13,5V na zaciskach akumulatora. Niby można przymknąć oko, ale niestety do momentu gdy napięcie nie skoczy do góry światła świecą słabiej, kierunki ledwo co mrugają a nawiew nie działa wcale. Gdzie szukać przyczyny? Dodam, że klemy czyste, masa też generalnie okablowanie pod maską pewne bo sprawdzane podczas kapitalki silnika. Pacjent to zabytkowa frontera a z 93 roku z silnikiem 2.0 C20NE

Napisano

Regulator napięcia

Napisano
  • Autor

> Regulator napięcia

alternator naprawiali dzisiaj jeszcze sprawdzali i stwierdzili, że jest ok. Mnie też wyglądało to na regulator napięcia ale skoro fachowy stwierdzili inaczej .....

Napisano

> alternator naprawiali dzisiaj jeszcze sprawdzali i stwierdzili, że jest ok. Mnie też wyglądało to

> na regulator napięcia ale skoro fachowy stwierdzili inaczej .....

Jest coś z obwodem wzbudzenia altka.

Nie wiem jak go sprawdzali ale wzbudzenie jest chyba za małe i dlatego na wolnych słabo ładuje, a i na wyzszych też się nie wyrabia.

A jak włączysz wszystko co sie da? To ile jest napiecia?

Wszystkie lampy, szybę, wentylator na 4kę, klimę jak jest...

Bo jak poleci poniżej 13V tzn. że ta regeneracja moze i była jakaś mechaniczna, ale elektrycznie układ altek/regulator jest do kitu i wydajność altka jest licha.

A może aku podmień.

Może ma zwarcie jedna cela i żre tyle prądu cały czas, że altek nie wyrabia.

Napisano
  • Autor

> Jest coś z obwodem wzbudzenia altka.

> Nie wiem jak go sprawdzali ale wzbudzenie jest chyba za małe i dlatego na wolnych słabo ładuje, a i

> na wyzszych też się nie wyrabia.

> A jak włączysz wszystko co sie da? To ile jest napiecia?

ok 13,5V

> Wszystkie lampy, szybę, wentylator na 4kę, klimę jak jest...

wszystko oprócz klimy włączyłem bo klimy brak

> Bo jak poleci poniżej 13V tzn. że ta regeneracja moze i była jakaś mechaniczna, ale elektrycznie

> układ altek/regulator jest do kitu i wydajność altka jest licha.

zakład renomowany nie podejrzewam zresztą mówili, że wymienili wszystko co się dało.

> A może aku podmień.

akumulator jest nowym na starym było podobnie.

> Może ma zwarcie jedna cela i żre tyle prądu cały czas, że altek nie wyrabia.

sprawdzałem podczas zakupu, sprzedawca przy mnie sprawdził.

Dziwi mnie, to że do momentu kiedy napięcie nie podskoczy nie działa wentylator dmuchawy. Może to jakiś ledwo działający przekaźnik?

Napisano

diody masz ubite, miałem to samo kiedyś - wzbudzał się dopiero po przegazówce - 50zł na allegro za używany altek załatwiło sprawę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> diody masz ubite, miałem to samo kiedyś - wzbudzał się dopiero po przegazówce - 50zł na allegro za

> używany altek załatwiło sprawę

tylko jak tu gadać z serwisem, chcą abym podjechał autem a po jeździe już napięcie jest większe nie chcą uznać samego altka bo jak podłączyli pod maszynę to było ok, ale oni zapodali mu sporo wyższe obroty niż na biegu jałowym.

Napisano

zacznijmy od tego ze aku po rozruchu potrzebuje sporo energii zeby wrocic do stanu sprzed rozruchu stad pomiary od razu po rozruchu sa malo miarodajne. Aku powinien byc tez sprawny.

Po drugie - co to za altek i jak jest dobrany? W porzadnych samochodach jest tak ze trzeba sie mocniej postarac aby napiecie spadlo <14V na aku przy silniku pracujacym na biegu jalowym. Sa niestety auta nieporzadne gdzie alternator jest zle dobrany i jest juz problem nawet jak wsio jest sprawne.

Proponuje pomierzyc napiecia przy max. poborze pradu z altka:

1. miedzy masa na aku a masa na altku . Nie powinno byc wiecej niz 0.2-0.3V roznicy

2. miedzy + alternatora a + akumulatora. Nie powinno byc >0.5V a najlepiej zeby bylo wyraznie mniej

Niezaleznie od ww. uwazam ze z altkiem jest cos nie tak. A ze "fachowcy" traktuja czleka z buta - inna sprawa.

Moim zdaniem przy nagrzanym silniku i aku w dobrym stanie przy lekko tylko podwyzszonych obrotach napiecie na aku nie powinno byc <14V nawet z wlaczonymi swiatlami, dmuchawa i szuba ogrzewana. Dopuszczalny jest spadek napiecia do powiedzmy 12.5-13V przy silniku pracujacym na biegu jalowym. Wszystko mniej to jest niesprawne ladowanie.

Napisano

> ok 13,5V

Jak masz czym zmierz napięcie między korpusem alternatora i ujemnym biegunem akumulatora /powinno być 0/. Jak coś wyjdzie, popraw albo pociągnij dodatkową masę między tymi punktami przewodem minimum 6 kwadrat.

Napisano

zapala się kontrolka ładowania?

jeśli tak to w jakich momentach?

Napisano
  • Autor

> zapala się kontrolka ładowania?

> jeśli tak to w jakich momentach?

Kontrolka się nie zapala, ale wskazówka poziomu ładowania wychyla się tylko do połowy a po przegazówce podskakuje do góry ale czasami po pierwszej przegazówce a czasami po kilku minutach jazdy. Od razu światła świecą mocniej, kierunki zaczynają lepiej mrugać no i najważniejsze zaczyna działać wentylator nawiewu.

Napisano

A pasek klinowy nie ślizga się po kółku pasowym alternatora?

Ten wskaźnik w aucie to amperomierz?

Napisano
  • Autor

> A pasek klinowy nie ślizga się po kółku pasowym alternatora?

> Ten wskaźnik w aucie to amperomierz?

voltomierz, pasek prawidłowo napięty.

Napisano

> voltomierz, pasek prawidłowo napięty.

ile zaplaciles za regeneracje, bo niektorzy regeneruja na nowych lozyskach i tulejkach reszta idzie z odzysku i moga byc problemy, podjedz do nich samochodem i pokaz co sie dzieje

dziwne jest, ze dmuchawa Ci nie chce dzialac nie podskoczy Ci ladowanie, ona powinna dzialac ponizej 12v nawet

Napisano

> Kontrolka się nie zapala,

Nie zapala się nigdy, czy po przekręceniu kluczyka "do jazdy" świeci a gaśnie po uruchomieniu silnika?

Napisano
  • Autor

> Nie zapala się nigdy, czy po przekręceniu kluczyka "do jazdy" świeci a gaśnie po uruchomieniu

> silnika?

gaśnie po uruchomieniu silnika, dzisiaj oddałem altek do naprawy podobno padła któraś dioda, odebrałem zamontowałem i znowu to samo. 11,80 na włączonych światłach, 11,90 na wyłączonych po kilku minutach i lekki przygazowaniu 13,60V przy włączonych światłach i dmuchawie. Ręce mi już opadają. Nie wiem czy wina po stronie auta czy altka. Ale skoro badam prąd na wyjściu altka, to chyba wina tylko po jego stronie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.