Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rondo o dwóch pasach ruchu

Featured Replies

Napisano

> Niech Komisarz objaśni na przykładzie tego ronda,

a gdzie tam jest rondo ? Jakoś nie widze znaku C12...

Napisano

> a gdzie tam jest rondo ? Jakoś nie widze znaku C12...

Sugerujesz, że można tam jeździć, jak na tym video: spineyes.gif

Napisano

Witam

Pojazd czerwony dojeżdżając do ronda widzi pojazd biały,który jedzie wewnętrznym pasem, lecz nie wie gdzie on będzie dalej jechał, więc wjeżdża na pas zewnętrzny, który jest wolny, a więc nie wymusił nikomu pierwszeństwa. Teraz oba pojazdy są na rondzie, które jak wyprostował to byłaby droga jednokierunkowa o dwóch pasach ruchu z odchodzącymi drogami z prawej strony, więc trzeba się zachować jak na takiej drodze. Podsumowując czerwony ma pierwszeństwo.

pozdrawiam

Napisano

> Sugerujesz, że można tam jeździć, jak na tym video:

hmm.gifniewiem.gif film nie działa a wracając do zdjęcia wyżej co to za skrzyżowanie? Pisze skrzyżowanie bo skoro nie widać żadnych znaków to pewnie zasada prawej strony działa i tyle.

Napisano

> film nie działa a wracając do zdjęcia wyżej co to za skrzyżowanie? Pisze skrzyżowanie bo skoro

> nie widać żadnych znaków to pewnie zasada prawej strony działa i tyle.

To, że nie widać na zdjęciu znaków nie oznacza, że ich tam w ogóle nie ma. Zresztą można się wybrać osobiście do Szczecina lub wypytać kolegów z ZS.

Brak znaku C-12, czy jakiegokolwiek innego nakazu/zakazu dopuszczałby jazdę w dowolną stronę wokół placu. Droga wokół placu nie wygląda na dwukierunkową.

Nie znam krzyżowania równorzędnego z wyznaczonymi wieloma pasami ruchu z któregokolwiek kierunku. Wątpie, aby takowe było gdziekolwiek dopuszczone.

Napisano

> To, że nie widać na zdjęciu znaków nie oznacza, że ich tam w ogóle nie ma.

Mea culpa. Są. Znalazłem inne zdjęcie i jest rondo z podporządkowaniem.

Napisano

> A skąd wziąłeś taki przypadek?

> Tutaj "ustąp..." nie ma sensu, bo nie przecinają się pasy ruchu. Poza tym linie ciągłe przy

> wyjeździe powinny być dłuższe.

> Jeśli jednak jest to realna sytuacja to sprawce kolizji ustalić by musiał sąd.

albo mi się wydaje albo przy zjeździe z Mostu Grota na Wybrzeże w kierunku południowym jest taki układ znaków i pasów. Już kilka razy się zastanawiałem komu ja tam niby mam ustępować i po co.

Napisano

> Tutaj "ustąp..." nie ma sensu, bo nie przecinają się pasy ruchu. Poza tym linie ciągłe przy

> Jeśli jednak jest to realna sytuacja to sprawce kolizji ustalić by musiał sąd.

Oczywiście znaki maja sens smile.gif Auto czerwone może spokojnie zmienić pas z lewego na prawy.

Napisano

> na rondzie zawsze

> wjeżdżając na rondo wjeżdżasz zawsze z drogi podporządkowanej

dalej twierdzę że masz iść na kurs zlosnik.gif i pierdzielić głupot

Napisano

> Witam

> Pojazd czerwony dojeżdżając do ronda widzi pojazd biały,który jedzie wewnętrznym pasem, lecz nie

> wie gdzie on będzie dalej jechał, więc wjeżdża na pas zewnętrzny, który jest wolny, a więc nie

> wymusił nikomu pierwszeństwa. Teraz oba pojazdy są na rondzie, które jak wyprostował to byłaby

> droga jednokierunkowa o dwóch pasach ruchu z odchodzącymi drogami z prawej strony, więc trzeba

> się zachować jak na takiej drodze. Podsumowując czerwony ma pierwszeństwo.

> pozdrawiam

BRAWO waytogo.gif najlepsza odpowiedź

Napisano

a co w takiej sytuacji?? jak sie zachowac?

46811926.jpg

jadac lewym pasem z 2 pasmowki jestes na glownej. jadac z bocznej (prawej) jestes na podporzadkowanej., teraz sytuacja, ze z 2 pasmowki chcesz jechac w prawo.... jak sie ma tamto ustepowanie do calej sytuacji?

Napisano

> a co w takiej sytuacji?? jak sie zachowac?

> jadac lewym pasem z 2 pasmowki jestes na glownej. jadac z bocznej (prawej) jestes na

> podporzadkowanej., teraz sytuacja, ze z 2 pasmowki chcesz jechac w prawo.... jak sie ma tamto

> ustepowanie do calej sytuacji?

Wg mnie tu jest sprzeczność. Pojazd jadący prawym pasem ma ustąpić temu jadącemu na lewym chociaż bez z miany pasów nie ma kolizyjności, ale z kolei pojazd jadący lewym chcąc zmienić pas na prawy ma ustąpić pojazdowi jadącemu na prawym.

Napisano

> Wg mnie tu jest sprzeczność. Pojazd jadący prawym pasem ma ustąpić temu jadącemu na lewym chociaż

> bez z miany pasów nie ma kolizyjności, ale z kolei pojazd jadący lewym chcąc zmienić pas na

> prawy ma ustąpić pojazdowi jadącemu na prawym.

Tę sprzeczność masz na wjazdach na większość tras szybkiego ruchu w Warszawie.

Napisano

> Wg mnie tu jest sprzeczność. Pojazd jadący prawym pasem ma ustąpić temu jadącemu na lewym chociaż

> bez z miany pasów nie ma kolizyjności, ale z kolei pojazd jadący lewym chcąc zmienić pas na

> prawy ma ustąpić pojazdowi jadącemu na prawym.

Sytuacja może być dyskusyjna, ale IMHO sprzeczna nie jest.

Znak A-7 jest znakiem ostrzegawczym i ostrzega o zbliżaniu się do skrzyżowania

Quote:

10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; [...]

z drogą z pierwszeństwem przejazdu.

Znak sam w sobie nie nakazuje ustąpienia komukolwiek - podobnie jak znak D-1 informuje o pierwszeństwie, ale o nim (sam w sobie) nie stanowi - chociaż jest tak utożsamiany.

Napisano

> Tę sprzeczność masz na wjazdach na większość tras szybkiego ruchu w Warszawie.

Tylko co z tego, jeśli nadal obowiązuje zasada ustępowania przy zmianie pasa. I mimo znaku ustąp ten z lewej zmieniając pas musi przepuścić tego z prawej. Myślę, ze te znaki są ustawione tak dla świętego spokoju bardziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.