Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rondo o dwóch pasach ruchu

Featured Replies

Napisano

Chcę przez rondo przejechać prosto. Rondo o dwóch pasach ruchu.

Widzę sporo miejsca, wjeżdżam (kolor czerwony) zgodnie z tym co pokazuje tablica z prawego pasa na zewnętrzny tor jazdy. Z lewej jedzie gdzieś pasek kombi (kolor srebrnoszary). Pasek być może wyjechał właśnie z drogi na lewo ode mnie powiedzmy z zachodu. Po chwili pasek kombi trąbi na mnie chcąc zjechać z ronda nazwijmy to na wschód.

Rozwój akcji jak na rysunku.

Czy wymusiłem pierwszeństwo przejazdu i czy powinienem zaczekać z wjazdem aż rondo będzie puste?

285539255-rondo.jpg

post-72352-14352514774851_thumb.jpg

Napisano

nie wymusiłeś, zachowałeś się poprawnie

Napisano

> Czy wymusiłem pierwszeństwo przejazdu i czy powinienem zaczekać z wjazdem aż rondo będzie puste?

Nie wymusiles, chyba ze tamten mial juz wlaczony kierunkowskaz, ze bedzie zjezdzal z ronda. Jesli nie, to jako pojazd bedacy na prawym pasie, to miales pierwszenstwo.

Napisano

> Czy wymusiłem pierwszeństwo przejazdu i czy powinienem zaczekać z wjazdem aż rondo będzie puste?

Z tego co mi wiadomo, to nie wymuslies bo tamten zmienial pas ruchu.

Pamietaj jednak, ze taki zasady obowiazuja w Polsce, a za granica w wielu krajach jest inaczej, i postepujac tak jak na ryskunku bys wymusil pierwszenstwo.

Napisano

W paru miejscach w Polsce widzialem tez zreszta ronda, ktore maja tak wymalowane linie, ze jednak ten zjezdzajacy ma pierwszenstwo.

285539298-rondo.jpg

post-9230-143525147754_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie wymusiles, chyba ze tamten mial juz wlaczony kierunkowskaz, ze bedzie zjezdzal z ronda. Jesli

> nie, to jako pojazd bedacy na prawym pasie, to miales pierwszenstwo.

Jako, że na tym rondzie nieporozumienia zdarzają się częściej.

W przypadku jak już ma włączony kierunkowskaz to gdzie powinienem zaczekać. Przed rondem czy mogę już na pasie ale nie kolidując?

Napisano
  • Autor

> W paru miejscach w Polsce widzialem tez zreszta ronda, ktore maja tak wymalowane linie, ze jednak

> ten zjezdzajacy ma pierwszenstwo.

To nie było rondo turbo skromny.gif

Napisano

> Nie wymusiles, chyba ze tamten mial juz wlaczony kierunkowskaz, ze bedzie zjezdzal z ronda. Jesli

> nie, to jako pojazd bedacy na prawym pasie, to miales pierwszenstwo.

A to od kiedy włączony kierunkowskaz reguluje kwestię pierwszeństwa, co?

Napisano

A jak będzie w takiej sytuacji jak na rysunku? (przed rondem brak oznakowania poziomego i pionowego odnośnie pasów ruchu) Pojazd na pasie zewnętrznym czy wewnętrznym ma pierwszeństwo? (pozwoliłem sobie co nieco zmodyfikować smile.gif )

Czy dobrze myślę iż pojazd na pasie wewnętrznym zjeżdżając z ronda zmienia pas ruchu, czyli musi ustąpić pojazdowi na pasie zewnętrznym ? jeśli się mylę to mnie poprawcie smile.gif

285539606-rondo.jpg

post-19920-14352514776352_thumb.jpg

Napisano

> Nie wymusiles, chyba ze tamten mial juz wlaczony kierunkowskaz, ze bedzie zjezdzal z ronda.

Idąc tym tropem wrzucam kierunek , klapy na oczy i sru w prawo bo wlączyłem kierunek i mam pierwszeństwo. Nie ma tak dobrze. Kierunkowskaz nie upoważnia do bezkrytycznej zmiany pasa.

Dla mnie sprawa jest oczywista i w opisanym przypadku kierujący czerwoną bryką miał pełne prawo pokazać trąbiącemu wyprostowany środkowy palec.

Tu można co nieco poczytać Podobny przypadek http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090211/POWIAT0206/99895490

Napisano

> A jak będzie w takiej sytuacji jak na rysunku?

IMHO obaj dali ciała bo wjeżdżając na rondo z lewego pasa jedzie sie w lewo albo zawraca a wjeżdzając na rondo z prawego jedzie sie w prawo albo prosto wiec policial.gif ma prawo dac obu nagrodę pieniężną. Natomiast winnym będzie kierownik zjeżdzający z wewnętrznego pasa bo nie ustąpił pierwszeństwa

Napisano

> IMHO obaj dali ciała bo wjeżdżając na rondo z lewego pasa jedzie sie w lewo albo zawraca

zgadza się, a prosto z lewego pasa ??

Napisano
  • Autor

> IMHO obaj dali ciała bo wjeżdżając na rondo z lewego pasa jedzie sie w lewo albo zawraca a

> wjeżdzając na rondo z prawego jedzie sie w prawo albo prosto wiec ma prawo dac obu nagrodę

> pieniężną. Natomiast winnym będzie kierownik zjeżdżający z wewnętrznego pasa bo nie ustąpił

> pierwszeństwa

Wychodzi na to, że zmieniając pas, przecinając linię na rondzie trzeba ustąpić pierwszeństwa kierownikowi, który ten pas już zajmuje. Pewnie, żeby być w zgodzie z przepisami to jak nie ma miejsca na zjechanie to trzeba odejść na drugi krąg bo na rondzie nie można się zatrzymywać grinser006.gif

Napisano

> zgadza się, a prosto z lewego pasa ??

Nie bo każdy pas "wjazdowy" obsługuje dwa wyjazdy. Do jazdy prosto służy pas zewnętrzny na rondzie. Tak mi to kiedyś tłumaczył na rondzie znajomy policial.gif z WRD KGP i sypnął z pamięci jakimiś paragrafami ale ani huhu nie pamiętam jakimi. old.gif

Napisano

> Nie bo każdy pas "wjazdowy" obsługuje dwa wyjazdy. Do jazdy prosto służy pas zewnętrzny na

> rondzie. Tak mi to kiedyś tłumaczył na rondzie znajomy z WRD KGP i sypnął z pamięci jakimiś

> paragrafami ale ani huhu nie pamiętam jakimi.

bo ich nie ma, a pan wiedzący sypał z rękawa

Napisano

> Wychodzi na to, że zmieniając pas, przecinając linię na rondzie trzeba ustąpić pierwszeństwa

> kierownikowi, który ten pas już zajmuje.

Można ewentualnie mu wjechać pod koła wink.gif

Dla mnie to oczywiste że jak zmieniam pas to wcześniej sygnalizuję zamiar kierunkowskazem i po upewnieniu się że nikomu nie zajeżdżam drogi rozpoczynam manewr.

Napisano

Znak ustąp pierwszeństwa oznacza konieczność ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na drodze, na którą się wjeżdża ... drodze a nie pasie. To że rondo ma dwa pasy nic nie oznacza. Pojazd znajdujący się na rondzie ma pierwszeństwo.

Napisano

> Idąc tym tropem wrzucam kierunek , klapy na oczy i sru w prawo bo wlączyłem kierunek i mam

> pierwszeństwo. Nie ma tak dobrze. Kierunkowskaz nie upoważnia do bezkrytycznej zmiany pasa.

> Dla mnie sprawa jest oczywista i w opisanym przypadku kierujący czerwoną bryką miał pełne prawo

> pokazać trąbiącemu wyprostowany środkowy palec.

> Tu można co nieco poczytać Podobny przypadek

> http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090211/POWIAT0206/99895490

No to masz cytat z artykułu

Quote:

na dwupasmowych rondach średnich i małych nie przewiduje się przeplatania pojazdów na jezdni ronda. Według tego, kierowcy nie maja fizycznej możliwości zmiany pasa ruchu na zewnętrzny między sąsiednimi wylotami. Czasem ta odległość jest równa długości półtora samochodu, więc nie ma takiej możliwości. Jest to zaplanowane już przy projektowaniu

Z rysunku w cytowanym artykule wynika, że oba pojazdy poruszały się po rondzie za to nasz kolega miał znak ustąp a nie ustąpił pojazdowi będącemu już na rondzie.

Kurde łykam kilometry tysiącami a po rondach jeżdżę na wyczucie zlosnik.gif

Napisano

> bo ich nie ma, a pan wiedzący sypał z rękawa

Może i tak ale brzmiał przekonująco. Ja tam nie wnikałem bo kodeks drogowy to daaaawno temu miałem w ręku

Napisano

> Może i tak ale brzmiał przekonująco.

Reklama margaryny też jest przekonująca.

> Ja tam nie wnikałem bo kodeks drogowy to daaaawno temu miałem

> w ręku

warto czasem poczytać

Napisano

Pare dni temu jeździli koło mnie na rondzie niebiescy Alfą i uczyli wszystkich że z lewego pasa się nie zjeżdża z ronda. Poszło w ruch kilkanaście mandatów waytogo.gif

Albo im sie nudziło albo musiał ich ktos tam nieźle wkurzyć wink.gif

Napisano

> Z rysunku w cytowanym artykule wynika, że oba pojazdy poruszały się po rondzie za to nasz kolega

> miał znak ustąp a nie ustąpił pojazdowi będącemu już na rondzie.

> Kurde łykam kilometry tysiącami a po rondach jeżdżę na wyczucie

No widzisz . Ja też jeżdżę na wyczucie ale w tym konkretnym przypadku uważam że obaj byli na rondzie bo ta akcja była przy zjeździe a nie wjeździe i należy zastosować przepis o zmianie pasa ruchu , zachowaniu ostrożności itepe a wiec podtrzymuję wersję ze środkowym palcem ze strony kierownika czerwonej bryki grinser006.gif

Napisano

> IMHO obaj dali ciała bo wjeżdżając na rondo z lewego pasa jedzie sie w lewo albo zawraca a

> wjeżdzając na rondo z prawego jedzie sie w prawo albo prosto wiec ma prawo dac obu nagrodę

> pieniężną. Natomiast winnym będzie kierownik zjeżdzający z wewnętrznego pasa bo nie ustąpił

> pierwszeństwa

pitolisz jak potłuczony , zmieniając pas ruchu masz obowiązek .... dopowiedz sobie sam tongue.gif

Napisano

> Pojazd znajdujący się na rondzie ma pierwszeństwo.

krótkie pytanie czy pojazd zmiemiał pas ruchu hehe.gif

mamy a w zasadzie mieliśmy takie rondo - i chwała za to że pozmieniali znaki

Napisano

> pitolisz jak potłuczony , zmieniając pas ruchu masz obowiązek .... dopowiedz sobie sam

Się chyba nie rozumiemy... Ten od środka (lewy pas na rondzie )zmienia pas ruchu wiec musi zmienić zajmowany pas tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności , musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie , na który planuje wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej a to wszystko musi jeszcze wcześniej zasygnalizować. Gdzie tu pitolenie?

Napisano

> znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu" mówi wszystko.

> Czerwony ustępuje szaremu.

Czerwony ustępuje ale tylko przy wjeździe na rondo. Potem jak już obaj są na rondzie to nie.

Napisano

> Znak ustąp pierwszeństwa oznacza konieczność ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na

> drodze, na którą się wjeżdża ... drodze a nie pasie. To że rondo ma dwa pasy nic nie oznacza.

> Pojazd znajdujący się na rondzie ma pierwszeństwo.

w takim razie może o tym coś ciekawego nam opowiesz hmm.gif

285540432-hmm.jpg

post-10099-14352514777843_thumb.jpg

Napisano

> A jak będzie w takiej sytuacji jak na rysunku? (przed rondem brak oznakowania poziomego i pionowego

> odnośnie pasów ruchu) Pojazd na pasie zewnętrznym czy wewnętrznym ma pierwszeństwo?

facepalm%5B1%5D.gif

klania sie Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym

Oddział 4

Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu

Art. 22.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Napisano

> zgadza się, a prosto z lewego pasa ??

a gdyby ten jadacy po lewym pasie wjechal na niego z <----lewej to w ktorym miejscu mialby sie na tym rondzie na prawy pas przemiescic ? ( zakladam ze to male rondo typu -mocno krec kierownica bo sie nie zmiescisz zlosnik.gif )

Napisano

> A to od kiedy włączony kierunkowskaz reguluje kwestię pierwszeństwa, co?

Jezeli przed wjazdem na rondo widzial, ze zjezdzajacy sygnalizuje chec zjazdu, wiec jako wlaczajacy sie do ruchu (znak "ustap pierwszenstwa"), powinie umozliwic mu wykonanie manewru. W tym wypadku tak najprawdopodobniej nie bylo, wiec nie wymusil pierwszensttwa.

Napisano

> Czerwony ustępuje ale tylko przy wjeździe na rondo. Potem jak już obaj są na rondzie to nie.

z rysunku wynika, że biały był na rondzie wcześniej, czerwony wjechał nie wiedząc o tym gdzie pojedzie biały IMO czerwony powinien poczekać

Napisano

> uczyli wszystkich że z lewego pasa się

> nie zjeżdża z ronda.

Posłużę sie jeszcze raz (b mądrym moim zdaniem) cytatem z linku zamieszczonego przez Astromana

Quote:

Tymczasem zjazd, wbrew powszechnej opinii, dozwolony jest zarówno z lewego, wewnętrznego, jak i z zewnętrznego pasa ruchu jezdni ronda. Zgodnie z "Wytycznymi projektowania skrzyżowań drogowych, część II Ronda” opracowanym przez dzisiejszą Generalną Dyrekcje Dróg Krajowych i Autostrad, na dwupasmowych rondach średnich i małych nie przewiduje się przeplatania pojazdów na jezdni ronda. Według tego, kierowcy nie maja fizycznej możliwości zmiany pasa ruchu na zewnętrzny między sąsiednimi wylotami.
Czasem ta odległość jest równa długości półtora samochodu, więc nie ma takiej możliwości
. Jest to zaplanowane już przy projektowaniu.

Napisano
  • Autor

> z rysunku wynika, że biały był na rondzie wcześniej, czerwony wjechał nie wiedząc o tym gdzie

> pojedzie biały IMO czerwony powinien poczekać

Widać sytuacja nie jest taka oczywista. Nawet jak dojdziemy do jakiegoś konsensusu to i tak wielu innym kierowcom sprawi to problemy.

A odwracając trochę kota ogonem, to skąd kierownik białego ma wiedzieć jaki ja (kierownik czerwonego) miałem znak. On nie wie, że ja mam znak ustąp pierwszeństwa.

Napisano
  • Autor

> Posłużę sie jeszcze raz (b mądrym moim zdaniem) cytatem z linku zamieszczonego przez Astromana

I jeszcze jedno pytanie. Czy skoro nie ma możliwości jak to nazwali przeplatania, to małe rondo nawet o dwóch pasach ruchu należało by traktować jak z jednym pasem? To jaki jest sens malowania linii i organizacji pas lewy do skrętu w lewo, prawy do jazdy na wprost i skrętu w prawo. Chodzi chyba o upłynnienie ruchu, żeby pojazdy ze sobą nie kolidowały.

W przypadku czekania i przepuszczania pojazdów zjeżdżających z ronda z wewnętrznego pasa tworzy się zator dla wjeżdżających.

Napisano

> A odwracając trochę kota ogonem, to skąd kierownik białego ma wiedzieć jaki ja (kierownik

> czerwonego) miałem znak. On nie wie, że ja mam znak ustąp pierwszeństwa.

Nie wiem jak teraz ale kiedyś uczyli na kursach że pierwszeństwa to rąb, znak ustąp pierwszeństwa to odwrócony trójkąt , znak stop to ośmiokąt i można go rozpoznać od tyłu i od przodu. Właśnie z tego powodu te 3 znaki są inne od reszty. Dlatego jak ktoś chce do bez problemu sie zorientuje gdzie stoją te znaki i kto ma pierwszeństwo nawet jak je zapada śnieg albo zamaluje graficiarz

Napisano

>Nie wiem jak teraz ale kiedyś uczyli na kursach że pierwszeństwa to rąb

Romb, a w szczególności kwadrat obrócony o 45 st. względem poziomu.

Co do reszty się całkowicie zgadzam ok.gif

Napisano

> Romb, a w szczególności kwadrat obrócony o 45 st. względem poziomu.

upppssss blush.gifblush.gif ale pojechałem z tym kopniętym kwadratem blush.gif

Napisano

> I jeszcze jedno pytanie. Czy skoro nie ma możliwości jak to nazwali przeplatania, to małe rondo

> nawet o dwóch pasach ruchu należało by traktować jak z jednym pasem? To jaki jest sens

> malowania linii i organizacji pas lewy do skrętu w lewo, prawy do jazdy na wprost i skrętu w

> prawo. Chodzi chyba o upłynnienie ruchu, żeby pojazdy ze sobą nie kolidowały.

> W przypadku czekania i przepuszczania pojazdów zjeżdżających z ronda z wewnętrznego pasa tworzy się

> zator dla wjeżdżających.

spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Jest rondo bez oznaczonych pasów ale na wlocie są dwa ( wewnętrzny do skrętu w lewo, zewnętrzny w prawo i na wprost) ja skręcam w lewo a po prawej stoi TIR. Obaj na rondo wjechać możemy, ale już po 4-5 metrach ciężarówka przyciśnie mnie do wewnętrznego pierścienia bo nie ma bata aby przez takie malutkie gówno przeszedł długi samochód tylko swoim pasem (który wyznaczony co prawda nie został ale podobno tam jest).

spineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> A odwracając trochę kota ogonem, to skąd kierownik białego ma wiedzieć jaki ja (kierownik

> czerwonego) miałem znak. On nie wie, że ja mam znak ustąp pierwszeństwa.

Przesadziłeś zlosnik.gif

Chwilę wcześniej minął na wjeździe dwa znaki (ruch okrężny i ustąp pierwszeństwa) a to oznacza że na każdym wlocie są takie same

Napisano

Kwestia jeszcze wielkości ronda, jeśli jest małe, to wyjeżdża się praktycznie przed maską najeżdżającego auta.

Poza tym wjeżdżając na rondo ustępujemy pierszeństwa poruszającym się po nim pojazdom. Czyli łapią się na to także auta na wewnętrznym pasie, które chcą zjechać.

Oczywiście większość uważa że skoro zdążyłem wbić się już autem na swój upragniony pas, a ułamek sekundy później nadjeżdża auto które chce opuścić rondo to jest już na "prawie" i może doprowadzić do dzwona nie ze swojej winy.

Dyskusja nic pewnie nie wniesie jak każda o poruszaniu się po rondzie.

Napisano
  • Autor

> Przesadziłeś

> Chwilę wcześniej minął na wjeździe dwa znaki (ruch okrężny i ustąp pierwszeństwa) a to oznacza że

> na każdym wlocie są takie same

zlosnik.gif

Troszkę celowo.

Skoro na każdym wlocie są takie same, to czy nie tyczy się to także organizacji ruchu - jest taka sama dla wszystkich wjazdów hmm.gif

Napisano

> Oczywiście większość uważa że skoro zdążyłem wbić się już autem na swój upragniony pas, a ułamek

> sekundy później nadjeżdża auto które chce opuścić rondo to jest już na "prawie" i może

> doprowadzić do dzwona nie ze swojej winy.

W takiej sytuacji wina była by wjeżdzającego bo cała sytuacja miała by miejsce przy wjeździe albo tuż za nim. Ale w przypadku kolegi zakładającego ten watek sytuacja miała miejsce przy kolejnym wjeździe wiec skłaniałbym sie ku wersji ze zmianą pasa ruchu. Nie można zjechac z ronda z lewego pasa tylko trzeba odpowiednio wcześniej zająć prawy . mówi o tym art 22 kodeksu drogowego (kolega Toost wskoczył mi na ambicję wink.gif i poczytałem przepisy) gdzie :

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

do prawej krawędzi jezdni jeżeli zamierza skręcić w prawo;

W przypadku który opisywał 4pillar kierownik szarego pojazdu złamał ten przepis bo z rysunku wynika że usiłował skręcić w wyjazd z lewego pasa.

Masz rację że sytuacja z rondami jest płynna ale uważam że w razie dzwona szary byłby winnym.

Napisano

> Chcę przez rondo przejechać prosto. Rondo o dwóch pasach ruchu.

> Widzę sporo miejsca, wjeżdżam (kolor czerwony) zgodnie z tym co pokazuje tablica z prawego pasa na

> zewnętrzny tor jazdy. Z lewej jedzie gdzieś pasek kombi (kolor srebrnoszary). Pasek być może

> wyjechał właśnie z drogi na lewo ode mnie powiedzmy z zachodu. Po chwili pasek kombi trąbi na

> mnie chcąc zjechać z ronda nazwijmy to na wschód.

> Rozwój akcji jak na rysunku.

na moje oko dostał byś mandacik za wymuszenie pierwszeństwa a w wypadku kraksy koszta naprawy były by ściągane z twojego oc

sprawdź, czy przypadkiem lewy pas na dojeździe do ronda nie jest do 'jazdy na wprost' a prawy do 'jazdy na wprost i skrętu w prawo'

Napisano

> w takim razie może o tym coś ciekawego nam opowiesz

A skąd wziąłeś taki przypadek?

Tutaj "ustąp..." nie ma sensu, bo nie przecinają się pasy ruchu. Poza tym linie ciągłe przy wyjeździe powinny być dłuższe.

Jeśli jednak jest to realna sytuacja to sprawce kolizji ustalić by musiał sąd.

Napisano

> krótkie pytanie czy pojazd zmiemiał pas ruchu

> mamy a w zasadzie mieliśmy takie rondo - i chwała za to że pozmieniali znaki

Zmieniał, i co? był na drodze z pierwszeństwem, wjeżdżający ma czekać.

Niestety, ale na naszych drogach nie brakuje absurdów, a przepisy im w absurdalności nie ustępują. Jest więcej kwiatków podobnych do tego i chociaż logika wskazuje jedno to policja powie co innego.

Weź przykład wyprzedzania na skrzyżowaniu. Włączasz się do ruchu, patrzysz w lewo, jedziesz i dostajesz strzała od wyprzedzającego. Logicznie sprawcą jest wyprzedzający, ale wg przepisów Ty.

Napisano

> I jeszcze jedno pytanie. Czy skoro nie ma możliwości jak to nazwali przeplatania, to małe rondo

> nawet o dwóch pasach ruchu należało by traktować jak z jednym pasem? To jaki jest sens

> malowania linii i organizacji pas lewy do skrętu w lewo, prawy do jazdy na wprost i skrętu w

> prawo. Chodzi chyba o upłynnienie ruchu, żeby pojazdy ze sobą nie kolidowały.

> W przypadku czekania i przepuszczania pojazdów zjeżdżających z ronda z wewnętrznego pasa tworzy się

> zator dla wjeżdżających.

Nie doszukuj się sensu. Jak popatrzysz na niektóre skrzyżowania i organizacje ruchu na nich to dojdziesz do wniosku, że robił to człowiek, który nie siedział w życiu w samochodzie

Napisano

Czyli jak zawsze przepisy swoje a życie swoje. Popatrz w dużym ruchu ilu kierowców zmienia pas w połowie ronda żeby nie wyjeżdżać z lewego.... niewykonalne.

Napisano

ciekawe, ciekawe... Jakaś podstawa prawna?

> wjeżdzając na rondo z prawego jedzie sie w prawo

> albo prosto wiec ma prawo dac obu nagrodę

> pieniężną.

na logikę tak, zgodnie z przepisami niekoniecznie tak musi być 270751858-jezyk.gif

> Natomiast winnym będzie kierownik zjeżdzający z wewnętrznego pasa bo nie ustąpił

> pierwszeństwa

tu zgoda ok.gif

Napisano

Pojechałeś ok, nie wymusiłeś pierwszeństwa przejazdu, nie musisz czekać z wjazdem aż rondo będzie puste.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.