Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rondo o dwóch pasach ruchu

Featured Replies

Napisano

> Widać sytuacja nie jest taka oczywista. Nawet jak dojdziemy do jakiegoś konsensusu to i tak wielu

> innym kierowcom sprawi to problemy.

> A odwracając trochę kota ogonem, to skąd kierownik białego ma wiedzieć jaki ja (kierownik

> czerwonego) miałem znak. On nie wie, że ja mam znak ustąp pierwszeństwa.

jak to nie wie, przecież on też musiał wjechać na rondo biglaugh.gif

Napisano

> Pojechałeś ok, nie wymusiłeś pierwszeństwa przejazdu, nie musisz czekać z wjazdem aż rondo będzie

> puste.

jeżeli tamto auto kierunkowskazem sygnalizowało zjazd z ronda to jak najbardziej wymusił pierwszeństwo

Napisano

> jeżeli tamto auto kierunkowskazem sygnalizowało zjazd z ronda to jak najbardziej wymusił

> pierwszeństwo

Od kiedy włączenie lub nie kierunkowskazu zmienia pierwszeństwo? Samochód zjeżdżający z pasa wewnętrznego musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na pasie zewnętrznym - nie ważne skąd się tam wzięły. Takie było przez cały czas orzecznictwo policji w przypadku kolizji na Rondzie Bernardyńskim w Bydgoszczy (było, ponieważ teraz zmieniono już organizację ruchu) i było ono zgodne z opinią Katedry Budownictwa Drogowego UTP w Bydgoszczy i biegłych sądowych).

Napisano

> Od kiedy włączenie lub nie kierunkowskazu zmienia pierwszeństwo?

na rondzie zawsze

wjeżdżając na rondo wjeżdżasz zawsze z drogi podporządkowanej

Napisano

> na rondzie zawsze

> wjeżdżając na rondo wjeżdżasz zawsze z drogi podporządkowanej

z tym zawsze to bym uważał, bo są ronda bez znaków 'ustąp pierwszeństwa' spineyes.gif

Napisano

> z tym zawsze to bym uważał, bo są ronda bez znaków 'ustąp pierwszeństwa'

zawsze znak jest tylko przypomnieniem przy rondzie z tego co wiem, a sam znak 'rondo' wskazuje na to że pojazdy na rondzie mają pierwszeństwo

Napisano

> zawsze znak jest tylko przypomnieniem przy rondzie z tego co wiem, a sam znak 'rondo' wskazuje na

> to że pojazdy na rondzie mają pierwszeństwo

ciekawe, bardzo ciekawe... Jak w ogóle wygląda znak "rondo"?

Napisano

> na rondzie zawsze

ciekawe... jakieś przepisy na poparcie tej tezy?

> wjeżdżając na rondo wjeżdżasz zawsze z drogi podporządkowanej

nie zawsze, choć w tym przypadku tak. Ale to nie ma zastosowania w przypadku jak na rysunku, ponieważ oba auta są już na rondzie.

Napisano

> zawsze znak jest tylko przypomnieniem przy rondzie z tego co wiem, a sam znak 'rondo' wskazuje na

jeśli przed rondem stoi tylko znak "rondo" bez znaku ustąp pierwszeństwa, to na rondzie obowiązuje zasada "prawej ręki". Wjeżdżając na rondo mamy pierwszeństwo ale na pierwszym i każdym innym wjeździe na rondo ustępujemy pojazdom pierwszeństwo bo mamy ich z prawej strony. Przez wiele lat takie rondo z takim oznakowaniem funkcjonowało w Częstochowie jako jedno z nielicznych w kraju biglaugh.gif

Napisano

> ciekawe, bardzo ciekawe... Jak w ogóle wygląda znak "rondo"?

rondo.png

ciekaw jestem na jakiej zasadzie zdałeś prawo jazdy, jak nie wiesz.

Napisano

> nie zawsze, choć w tym przypadku tak.

zawsze, ronda które nie są oznakowane znakiem 'rondo' są po prostu dwoma osobnymi drogami z dwoma przejazdami obok siebie

Napisano

> ciekawe, ciekawe... Jakaś podstawa prawna?

Art. 22. kodeksu drogowego

1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;

do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Czyli jedziesz w lewo albo zawracasz to wszystko jasne zajmujesz lewy pas. Jedziesz w prawo to prawy pas. Jedziesz prosto to

Art. 16.

1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

W razie kolizji wytłumacz panu policial.gif co robiłeś na lewym pasie jadąc prosto skoro powinieneś być na prawym

Napisano

bzdura

Napisano

> Art. 22. kodeksu drogowego

> 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem

> szczególnej ostrożności.

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

> do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;

> do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli

> zamierza skręcić w lewo.

> Czyli jedziesz w lewo albo zawracasz to wszystko jasne zajmujesz lewy pas. Jedziesz w prawo to

> prawy pas. Jedziesz prosto to

> Art. 16.

> 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy

> ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

> W razie kolizji wytłumacz panu co robiłeś na lewym pasie jadąc prosto skoro powinieneś być na

> prawym

nowyobrazmapybitowejj.jpg

w skrócie

Napisano

> Art. 22. kodeksu drogowego

> 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem

> szczególnej ostrożności.

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

> do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;

> do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli

> zamierza skręcić w lewo.

> Czyli jedziesz w lewo albo zawracasz to wszystko jasne zajmujesz lewy pas. Jedziesz w prawo to

> prawy pas. Jedziesz prosto to

> Art. 16.

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy

> W razie kolizji wytłumacz panu co robiłeś na lewym pasie jadąc prosto skoro powinieneś być na

> prawym

prawy był zajęty

Napisano

> w skrócie

zielony OK, ale żółty musi najpierw zjechać na pas zewnętrzny a dopiero potem opuszczać rondo

285541898-nowy1.JPG

post-10454-14352514813806_thumb.jpg

Napisano

> zielony OK, ale żółty musi najpierw zjechać na pas zewnętrzny a dopiero potem opuszczać rondo

nie

jedyny wypadek drogowy w życiu miałem właśnie w tej sytuacji, autko żółte, pierwszy zjazd jak na obrazku - pani która we mnie wjechała jak to opisane jest w pierwszym poście tego tematu (aczkolwiek w bok a nie od przodu) dostała 500zł mandatu za spowodowanie kolizji drogowej a ja dostałem pieniążki na naprawę z jej oc.

Napisano

> prawy był zajęty

To jedziesz w lewo, robisz rundkę na rondzie i zajmujesz prawy gdy juz sie zwolni.

Oczywiście możesz sie nie zgodzić to wtedy w razie potrzeby biegły w sądzie Ci to wytłumaczy.

Napisano

> w skrócie

Ja widze to inaczej bo nie zjeżdzasz z ronda lewym pasem tylko prawym i musisz odpowiednio wcześniej ten pas zająć. I oczywiście nie bierzemy pod uwagę znaków na jezdni ktore tu są widoczne bo jak wiadomo one są ważniejsze i należy sie ich trzymać jeśli występują.

post-30051-14352514814756_thumb.jpg

Napisano

> ciekaw jestem na jakiej zasadzie zdałeś prawo jazdy, jak nie wiesz.

O ile mi wiadomo, znak C-11 to "ruch okrężny", a nie "rondo" i nie mówi absolutnie nic o pierwszeństwie... Więc jak wygląda ten znak rondo, który mówi o pierwszeństwie pojazdów znajdujących się na obwiedni?

Napisano

> zawsze, ronda które nie są oznakowane znakiem 'rondo' są po prostu dwoma osobnymi drogami z dwoma

> przejazdami obok siebie

bzdura. Na rondzie oznaczonym tylko znakiem C-11 (bez A-7) obowiązuje zasada "prawej ręki".

Napisano

> To jedziesz w lewo, robisz rundkę na rondzie i zajmujesz prawy gdy juz sie zwolni.

> Oczywiście możesz sie nie zgodzić to wtedy w razie potrzeby biegły w sądzie Ci to wytłumaczy.

Napisałeś, że wjeżdżając na rondo z lewego pasa jedzie się w lewo albo zawraca, a to nie jest obligatoryjne. Nie trzeba objeżdżać ronda, żeby zjechać drugim zjazdem, wystarczy zmienić pas na zewnętrzny przepuszczając tych co nim jadą i zjechać. Żaden biegły nie będzie musiał mi nic wyjaśniać, bo jeżdżę zgodnie z przepisami (przynajmniej w kwestii zmiany pasów) i od dwudziestuparu lat zmieniam pasy bezkolizyjnie. Nawet jeśli jakiś nieznający przepisów pcha mi się w błotniki to zgodnie z Art.4 PoRD oddaje mu moje pierwszeństwo.

Napisano

> zielony OK, ale żółty musi najpierw zjechać na pas zewnętrzny a dopiero potem opuszczać rondo

Nie. Zauważ, iż zółty mógł z lewego pojechać również prosto. A co by było, gdyby w tym czasie z prawej nadjechało auto jadące na wprost, zajęło by ono pas po którym biegnie narysowana zielona strzałka i doszło by do bum na wewnętrznym. Dokładnie taka sytuacja ma miejsce w głównym temacie wątku. I co, gość zółty ma się zatrzymać ?

Napisano

> Art. 16.

Jadę lewym bo mogę, jeśli prawy jest zajęty

no jadę jednym pasem

> prawym

Co mam tłumaczyć - prawy był zajęty i mam pełne prawo w takiej sytuacji korzystać z lewego do jazdy na wprost. A prawda jest taka, że w przypadku ronda (bez wyznaczonych kierunków ruchu z pasów) żaden przepis nie zabrania objeżdżania ronda pasem zewnętrznym - bo i nie może zabraniać jazdy cały czas "swoim" pasem.

Napisano

> nie, zauważ iż zółty mógł z lewego pojechać również prosto

Nie mógł bo przeciąłby prawy pas ronda. Najpierw musi zmienić pas na rondzie z wewnętrznego na zewnętrzny i dopiero z niego zjechać.

Napisano

> nie, zauważ iż zółty mógł z lewego pojechać również prosto

Wszystkie trzy zjazdy żółtego przecinają pas zewnętrzny, a to wprowadza dodatkowe zagrożenie.

Napisano

> Nie mógł bo przeciąłby prawy pas ronda.

I co z tego. Zgodnie z oznaczeniem na wjeździe i tak nikt prawym nie może pojechać w lewo więc sytuacja jest zupełnie bezkolizyjna. Kolizyjna staje się jedynie wtedy gdy nadjedzie ktoś z prawej i uzna ( jak sporo userów tutaj), że miał pierwszeństwo bo pomimo znaku ustąp już troszkę był na rondzie

Najpierw musi zmienić pas na rondzie z wewnętrznego na

> zewnętrzny i dopiero z niego zjechać.

To jeszcze wyjaśnij mi po co na każdym wyjeździe są dwa pasy

Napisano

> To jeszcze wyjaśnij mi po co na każdym wyjeździe są dwa pasy

Żeby była możliwość zjechania z ronda drugim pasem kiedy pierwszy jest zajęty. Inaczej został byś na rondzie blokując ruch.

Napisano

> To jeszcze wyjaśnij mi po co na każdym wyjeździe są dwa pasy

Moim zdaniem jest to błąd.

Napisano

> Moim zdaniem jest to błąd.

przeczytaj jeszcze po edycji waytogo.gif

Napisano

> Moim zdaniem jest to błąd.

Zanim zaczniesz głosić swoje teorie polecam Wytyczne do projektowania skrzyżowań cz.1 i cz.2 (zwłaszcza druga w tym przypadku, bo dotyczy rond). Dwa pasy na wylocie ronda dwupasowego zwiększają jego przepustowość - jak myślisz, w jaki sposób?

Napisano

Dwa pasy na wylocie ronda dwupasowego

> zwiększają jego przepustowość - jak myślisz, w jaki sposób?

W taki jak na dk7 w Radomiu-Rondo Narodowych Sił Zbrojnych (sorry za brak foto). Oczywiście pomijam ronda z sygnalizacją świetlną, bo tam to oczywistość.

Napisano

> I co z tego. Zgodnie z oznaczeniem na wjeździe i tak nikt prawym nie może pojechać w lewo więc

> sytuacja jest zupełnie bezkolizyjna. Kolizyjna staje się jedynie wtedy gdy nadjedzie ktoś z

> prawej i uzna ( jak sporo userów tutaj), że miał pierwszeństwo bo pomimo znaku ustąp już

> troszkę był na rondzie

Dokładnie o ten przypadek chodzi. Wcześniejsza zmiana pasa z zachowaniem zasad uchroni obu przed kolizją

Napisano

Jeżeli byłeś już na rondzie, to pojazd biały bedący na wew. pasie powinien miec włączony kier na prawo i Cie przepuścic.

Napisano

> Dwa pasy na wylocie ronda dwupasowego

> W taki jak na dk7 w Radomiu-Rondo Narodowych Sił Zbrojnych (sorry za brak foto).

tylko, że to nie jest już typowe rondo dwupasowe i nie ma absolutnie nic wspólnego z sytuacją w pierwszym wątku, ani ze zwiększaniem przepustowości ronda dwupasowego, o którym pisałem. To rondo w Radomiu to rondo spiralne, które rządzi się zupełnie innymi prawami niż typowe rondo dwupasowe z pasami prowadzonymi dookoła po obwiedni.

> Oczywiście pomijam

> ronda z sygnalizacją świetlną, bo tam to oczywistość.

rondo z sygnalizacją nie jest już typowym rondem, o którym piszemy

Napisano

> Dokładnie o ten przypadek chodzi. Wcześniejsza zmiana pasa z >zachowaniem zasad uchroni obu przed

> kolizji

Co nie zwalnia pojazdu włączającego się do ruchu od ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi będącemu na rondzie zwłaszcza jeśli nie znamy jego zamiarów

Napisano

> Co nie zwalnia pojazdu włączającego się do ruchu od ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi będącemu na

> rondzie zwłaszcza jeśli nie znamy jego zamiarów

Od tego zacząłem.

Napisano

> A skąd wziąłeś taki przypadek?

> Tutaj "ustąp..." nie ma sensu, bo nie przecinają się pasy ruchu. Poza tym linie ciągłe przy

> wyjeździe powinny być dłuższe.

> Jeśli jednak jest to realna sytuacja to sprawce kolizji ustalić by musiał sąd.

podam Ci dwa pewne:

1. połączenie al Stanów Zjednoczonych z Ostrobramską w kierunku Centrum

2. połączenie Płowieckiej z Trasą Siekierkowską w kierunku Siekierek

Napisano

> podam Ci dwa pewne:

> 1. połączenie al Stanów Zjednoczonych z Ostrobramską w kierunku Centrum

> 2. połączenie Płowieckiej z Trasą Siekierkowską w kierunku Siekierek

Jest to niezgodność oznakowania poziomego z pionowym. Przepisy stanowią, że znaki pionowe są ważniejsze, czyli takie 188 czy 523 może spokojnie ciąć z lewego pasa na buspas. sciana.gif

Napisano

> Jest to niezgodność oznakowania poziomego z pionowym. Przepisy stanowią, że znaki pionowe są

> ważniejsze, czyli takie 188 czy 523 może spokojnie ciąć z lewego pasa na buspas.

jakoś nie zwróciłem uwagi, żeby tam jakieś znaki były na zjeździe z Ostrobramskiej hmm.gif

ja tam jadąc Stanów Zjednoczonych zawsze ustepuję tym zjeżdżającym z wiaduktu ok.gif

autobus musi ciąć bo zaraz ma przystanek chyba

Napisano

> jakoś nie zwróciłem uwagi, żeby tam jakieś znaki były na zjeździe z Ostrobramskiej

> ja tam jadąc Stanów Zjednoczonych zawsze ustepuję tym zjeżdżającym z wiaduktu

> autobus musi ciąć bo zaraz ma przystanek chyba

Przystanek tylko dla niektórych busów zjeżdżających z wiaduktu (od prawej). Ale BusPas działa jak magnes.

A ustąp pierwszeństwa ma poniekąd sens, bo azyl, po którym zwykle jeździ zbiorkom, koliduje z pasem ruchu z wiaduktu, więc jest kogo wpuszczać. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jest to niezgodność oznakowania poziomego z pionowym. Przepisy stanowią, że znaki pionowe są

> ważniejsze

Żadne przepisy tak nie stanowią.

Napisano

> Żadne przepisy tak nie stanowią.

Faktycznie mój błąd. Oparłem się na wadliwej interpretacji. Pionowe i poziome są równorzędne.

Ale znalazłem też przepis, który temu przeczy:

Quote:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 31 lipca 2002 r.

w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

[...]

§ 89. [...]

2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania

pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

[...]

Czyli w tym przypadku sam znak poziomy nic nie znaczy.

Jest to przykład, że mogą być znaki poziome, które są mniej ważne (podrzędne) w stosunku do pionowych, jeśli zostało to ujęte w konkretnym przepisie.

Napisano

Wjeżdżasz z podporządkowanej - musisz ustąpić. Takie jest moje zdanie.

Napisano

> Faktycznie mój błąd. Oparłem się na wadliwej interpretacji. Pionowe i poziome są równorzędne.

> Ale znalazłem też przepis, który temu przeczy:

Nie przeczy po prostu oznakowanie poziome istnieje tylko w powiązaniu z oznakowaniem pionowym. Co jest logiczne, bo w Polsce czasem pada śnieg 270751858-jezyk.gif

Napisano

> podam Ci dwa pewne:

> 1. połączenie al Stanów Zjednoczonych z Ostrobramską w kierunku Centrum

Ale tam jest zdaje się ustąp na Ostrobramskiej, więc nie widzę problemu. Nie dość, że jadący Ostrobramską mają ustąpić tym z Alei to dodatkowo chcąc zmienić pas na środkowy muszą ustąpić tym na środkowym

> 2. połączenie Płowieckiej z Trasą Siekierkowską w kierunku Siekierek

Tu linia ciągła ma 25m jak nie więcej. Zmiana pasa jest już za skrzyżowaniem.

Napisano

> Faktycznie mój błąd. Oparłem się na wadliwej interpretacji. Pionowe i poziome są równorzędne.

> Ale znalazłem też przepis, który temu przeczy:

> Quote:

> ROZPORZĄDZENIE

> MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

> z dnia 31 lipca 2002 r.

> w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

> [...]

> § 89. [...]

> 2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania

> pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.

> [...]

> Czyli w tym przypadku sam znak poziomy nic nie znaczy.

> Jest to przykład, że mogą być znaki poziome, które są mniej ważne (podrzędne) w stosunku do

> pionowych, jeśli zostało to ujęte w konkretnym przepisie.

Owszem, ale dla kontrastu znak P-10 jest równoważny znakowi D-6 wink.gif

Napisano

> jazda po rondzie

Niech Komisarz objaśni na przykładzie tego ronda, kiedy używać lewego kierunkowskazu przed wjazdem. cfaniaczek.gif

13.jpg

Napisano

ja nie muszę daleko szukać, mam takie samo tylko mniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.