Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż zakupionego auta przed upływem 6 miechów

Featured Replies

Napisano

Witam , mam pytanko odnośnie podatku jaki trzeba zapłacić w US w momencie gdy na owym autku mamy uzyskać jakiś dochód.

Konkretnie: auto zostało zakupione za kwotę 3000zł na fakturę Vat-marża. (auto uszkodzone , bez silnika, do napraw lakierniczo-blacharskich) po 2 miesiącach postanowiłem auto sprzedać znajomemu (wstawiony jest już silnik, naprawiony blacharsko lecz pozostało jeszcze polakierowanie całego auta).

Międzyczasie pojazd został przerejestrowany na obecnego właściciela (zapłacone jest OC i zrobiony przegląd).

Mam zamiar sprzedać pojazd za 5500zł czyli zarobiłem jakieś tam pieniądze, więc liczę się z zapłaceniem podatku dochodowego (19% od dochodu). Wychodzi na to ,ze sprawa jest prosta. od 2500zł x 19% = ok. 500zł podatku do US. Ale w tych 2500zł przychodu zawarte są jeszcze koszty przerejestrowania 200zł + koszt przeglądu 200zł + opłacone OC 500zł .

Z 2500zł mojego dochodu zrobiło się już 1600zł . Jak zatem udokumentować te poniesione koszty w rozliczeniu rocznym??? Jest to pierwsze i ostatnie auto jakie w tym roku sprzedałem.

Dodam jeszcze ,ze auto zostało kupione na potrzeby własne , nie jestem płatnikiem Vat i nie prowadzę działalności gozpodarczej.

Napisano

Koszty urzędowe (rejestracja) i ubezpieczenie nie podlegają raczej żadnemu odliczaniu.

Napisano
  • Autor

> Koszty urzędowe (rejestracja) i ubezpieczenie nie podlegają raczej żadnemu odliczaniu.

Paranoja jakaś w takim razie... ile razy można opodatkować te same pieniądze? Przecież siano wydane w WK i na przeglądzie idzie do kasy państwa! OC no to bym przeżył jakoś jeszcze bo to dla właściciela jest. Ale tak czy tak to jest rozbój w biały dzień.

Napisano

> Paranoja jakaś w takim razie... ile razy można opodatkować te same pieniądze? Przecież siano

> wydane w WK i na przeglądzie idzie do kasy państwa! OC no to bym przeżył jakoś jeszcze bo to

> dla właściciela jest. Ale tak czy tak to jest rozbój w biały dzień.

Zakladaja, ze skoro bez DG kupujesz auto na potrzeby wlasne to nie sprzedajesz przed uplywem 6 miesiecy.

Do 6 miechow jestes dla nich handlarzem, wiec becelujesz.

Z tego co piszesz, nie wydaje mi sie abys go na potrzeby wlasne kupowal, moze oplacaloby sie DG zarejestrowac?

Tylko wtedy na wieksza skale trzeba dialac.

Napisano

> Paranoja jakaś w takim razie... ile razy można opodatkować te same pieniądze? Przecież siano

> wydane w WK i na przeglądzie idzie do kasy państwa! OC no to bym przeżył jakoś jeszcze bo to

> dla właściciela jest. Ale tak czy tak to jest rozbój w biały dzień.

Idąc tym tropem to odliczeniu podlegają też koszta paliwa?

Wiesz - zarejestruj DG "szpachlarnia" i wtedy będziesz miał 100% odliczeń kosztów uzyskania przychodu...

Napisano
  • Autor

> Zakladaja, ze skoro bez DG kupujesz auto na potrzeby wlasne to nie sprzedajesz przed uplywem 6

> miesiecy.

> Do 6 miechow jestes dla nich handlarzem, wiec becelujesz.

> Z tego co piszesz, nie wydaje mi sie abys go na potrzeby wlasne kupowal, moze oplacaloby sie DG

> zarejestrowac?

> Tylko wtedy na wieksza skale trzeba dialac.

Auto kupiłem dla siebie nie na handel! Wydawało mi się ,ze dla 3-ch osób będzie wystarczający ale trochę się przeliczyłem. Jestem zmuszony go sprzedać drożej ze względu na poniesione koszty. Nie liczę tu naprawy w tym momencie. Bo jakimś wyjściem było by sprzedać go za tą samą cenę co kupiłem ale to będzie bardzo podpadające bo wartość auta w tej chwili wzrosła chociaż by o te 900zł opłat! Jak ktoś jest ograniczony i nie potrafi czytać ze zrozumieniem to niech się nie wypowiada...

Napisano

> Auto kupiłem dla siebie nie na handel! Wydawało mi się ,ze dla 3-ch osób będzie wystarczający ale

> trochę się przeliczyłem. Jestem zmuszony go sprzedać drożej ze względu na poniesione koszty.

> Nie liczę tu naprawy w tym momencie. Bo jakimś wyjściem było by sprzedać go za tą samą cenę

> co kupiłem ale to będzie bardzo podpadające bo wartość auta w tej chwili wzrosła chociaż by o

> te 900zł opłat! Jak ktoś jest ograniczony i nie potrafi czytać ze zrozumieniem to niech się

> nie wypowiada...

masz dwie opcje

1. skalkulować wszystko i doliczyć do ceny sprzedaży koszt podatku/ różnicę w podatku po i przed odliczeniem kosztów

2. przeczekać 6mcy i sprzedać bez kombinowania

Napisano

Moge Ci tylko odpisac w tym samym tonie co Ty mi, trzeba byc ograniczonym zeby kupowac niepotrzebne auto.

Tyle w temacie.

Napisano

> Auto kupiłem dla siebie nie na handel! Wydawało mi się ,ze dla 3-ch osób będzie wystarczający ale

> trochę się przeliczyłem. Jestem zmuszony go sprzedać drożej ze względu na poniesione koszty.

> Nie liczę tu naprawy w tym momencie. Bo jakimś wyjściem było by sprzedać go za tą samą cenę

> co kupiłem ale to będzie bardzo podpadające bo wartość auta w tej chwili wzrosła chociaż by o

> te 900zł opłat! Jak ktoś jest ograniczony i nie potrafi czytać ze zrozumieniem to niech się

> nie wypowiada...

Koszt rejestracji, przeglądu i OC nie podnosi wartości samochodu.

I nie mów o ograniczeniach czy czytaniu ze zrozumieniem, bo to Ty zaliczyłeś wtopę. Klasycznie to się nazywa umoczenie kasy, włożyłeś sporo a odzyskasz z tego może nic.

Napisano
  • Autor

> Koszt rejestracji, przeglądu i OC nie podnosi wartości samochodu.

> I nie mów o ograniczeniach czy czytaniu ze zrozumieniem, bo to Ty zaliczyłeś wtopę. Klasycznie to

> się nazywa umoczenie kasy, włożyłeś sporo a odzyskasz z tego może nic.

Nie umoczyłem kasy bo jak nawet jak zapłacę podatek to tak czy tak będę do przodu.

Problem w tym ,ze nie wiem od jakiej kwoty zapłacić mam podatek dochodowy. Na upartego na umowie wpiszę "samochód uszkodzony" i "sprzedam" go za tyle ile kupiłem i nie zapłacę nic.... Kupujący zrobi dodatkowo przegląd... i po kłopocie.

Napisano
  • Autor

> masz dwie opcje

> 1. skalkulować wszystko i doliczyć do ceny sprzedaży koszt podatku/ różnicę w podatku po i przed

> odliczeniem kosztów

> 2. przeczekać 6mcy i sprzedać bez kombinowania

Można by dogadać się z kupującym i podzielić się po połowie podatkiem :-)

Dzięki za podpowiedź smile.gif

Napisano

> Nie umoczyłem kasy bo jak nawet jak zapłacę podatek to tak czy tak będę do przodu.

> Problem w tym ,ze nie wiem od jakiej kwoty zapłacić mam podatek dochodowy. Na upartego na umowie

> wpiszę "samochód uszkodzony" i "sprzedam" go za tyle ile kupiłem i nie zapłacę nic....

> Kupujący zrobi dodatkowo przegląd... i po kłopocie.

Nie wiem po co przegląd.

Poświadczysz nieprawdę.

Jak trafisz na cwaniaka to umoczysz jeszcze więcej.

Acha, jeśli nie wiesz że umoczyłeś to policz koszty jakie poniosłeś i odlicz to co za niego weźmiesz. Kupiłeś za 3000, wstawiłeś silnik, poprawiłeś blachy, dopłaciłeś 900 za papiery i OC. Ile kosztował silnik i blacharka?

jedyne co możesz "odzyskać" to niewykorzystana składka OC za pozostałe pełne miesiące po sprzedaży - pod warunkiem, że kupujący podpisze Ci zrzeczenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.