Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Link4 Wypowiedzenie ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano

Sprawa dosyć skomplikowana ale wygląda to mniej więcej tak.

Samochód ubezpieczony W TU Link4 do 4 grudnia 2011 roku.

pod koniec ubezpieczenia rozmawiałem z "prowadzącą" moje ubezpieczenie czy nie chce przedłużyć ubezpieczenia, ze nowa oferta jest taka i taka.

mówię żeby wysłała wyszystko na @

no ale ze ich oferta była jaka była postanowiłem zrezygnować

1 grudnia wysłałem do nich na jeden z @ wypowiedzenie polisy z tym takim tekstem jak powinno być wypowiedzeniu i gotowe.

W poniedziałek 5 grudnia (czyli dzień po wygaśnięciu polisy) rozmawiałem z konsultantką która do mnie zadzwoniła ze oferta jest taka i taka. Ja jej odpowiadam ze wysłałem wypowiedzenie na adres ich adres taki i taki. ona że ok sprawdza wszystko i się odezwie.

ale ona nie dzwoniła, więc przyjąłem ze sprawa załatwiona wszystko się zgadza. i w ogóle.

Aż do dziś, dostałem zwykłą pocztą Potwierdzenie odnowienia ubezpieczenia. Ja za telefon i pytam jak to że wysłałem wypowiedzenie w tym dniu o tej godzinie i dostałem odpowiedz ze ten adres to jest ich adres ale te maile do nikogo nie trafiają ze to wysyła automat i w ogóle oni tego ubezpieczenia nie mają.

przerabiał to ktoś nie koniecznie z Link 4 ?

Napisano
  • Autor

> Wypowiadałem mailowo w Linku4.

> Dostałem potwierdzenie wypowiedzenia nie od automatu, ale od jakiegoś ludzia, też na e-mail.

ale pytanie jest takie czy oni mogą powiedzieć ze to nie jest mail do wysyłania wypowiedzenia i ze w ogóle mam spadać na drzewo ?

Napisano

> ale pytanie jest takie czy oni mogą powiedzieć ze to nie jest mail do wysyłania wypowiedzenia i ze

> w ogóle mam spadać na drzewo ?

Nie wiem.

Takie kwestie to już z prawnikiem trzeba by rosztrzygać zlosnik.gif

Napisano

> Sprawa dosyć skomplikowana ale wygląda to mniej więcej tak.

Pytanie zasadnicze: jakie ubezpieczenie? AC czy OC?

Napisano
  • Autor

> Pytanie zasadnicze: jakie ubezpieczenie? AC czy OC?

w zeszłym roku miałem AC +OC

teraz papier przyszedł na OC

Napisano

> mówię żeby wysłała wyszystko na @

> no ale ze ich oferta była jaka była postanowiłem zrezygnować

> 1 grudnia wysłałem do nich na jeden z @ wypowiedzenie polisy z tym takim tekstem jak powinno być

> wypowiedzeniu i gotowe.

Po pierwsze gratuluję optymizmu jeśli chodzi o uczciwość agentki.

Po drugie masz za swoje - wypowiadania OC w dosyć egzotyczny sposób do tego zawartego z firmą będącą synonimem oszustwa.

Napisano

> Sprawa dosyć skomplikowana ale wygląda to mniej więcej tak.

> przerabiał to ktoś nie koniecznie z Link 4 ?

niedawno był podobny wątek...

konkluzja z niego jest taka, że wypowiadasz OC pisemnie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> niedawno był podobny wątek...

> konkluzja z niego jest taka, że wypowiadasz OC pisemnie

Polisa była wypowiedziana pisemnie, w taki sam sposób w jaki została zawarta.

Napisano

> Polisa była wypowiedziana pisemnie, w taki sam sposób w jaki została zawarta.

wyjaśnij mi, proszę, co ma sposób zawarcia umowy do sposobu jej wypowiedzenia? nie czytałeś linku w wątku, który podałem?

no to wobec tego cytat:

"(......)

Uwaga! Co do zasady wypowiedzenie umowy obowiązkowego OC komunikacyjnego musi być dokonane w formie pisemnej. Wyklucza to możliwość wypowiedzenia np. w formie wiadomości email bądź faksu"

Napisano
  • Autor

cytat parę linijek wyżej:

Quote:

Wypowiadałem mailowo w Linku4.

Dostałem potwierdzenie wypowiedzenia nie od automatu, ale od jakiegoś ludzia, też na e-mail.

Pozatym wypowiadałem faxem ubezpieczenie w Hesti, i Filarze obecnej Unice.

i nie było problemu

Napisano

> wyjaśnij mi, proszę, co ma sposób zawarcia umowy do sposobu jej wypowiedzenia? nie czytałeś linku w

> wątku, który podałem?

> no to wobec tego cytat:

> "(......)

> Uwaga! Co do zasady wypowiedzenie umowy obowiązkowego OC komunikacyjnego musi być dokonane w formie

> pisemnej. Wyklucza to możliwość wypowiedzenia np. w formie wiadomości email bądź faksu"

Ja zawsze wypowiadam umowę oc na 3 sposoby jednocześnie: faxem, listem zwyłym i poleconym ze zwrotką. Nigdy nie miałem wtopy.

Napisano

> Pozatym wypowiadałem faxem ubezpieczenie w Hesti, i Filarze obecnej Unice.

> i nie było problemu

W link4 jest z tym niestety kłopot. Dawno temu wypowiedziałem umowę OC w link4 faxem. Miałem wysłać też potwierdzenie listem ale wypadło mi z głowy i zapomniałem. Za to dzwoniłem do nich dopytać się, czy fax doszedł .Panienka potwierdziła, że wszystko było OK. Nie przeszkodziło to jednak linkowi uznać umowy za niewypowiedzianą i przysłać formularz do zapłaty za polisę. Uznałem to za pomyłkę i olałem. Po 3 latach odezwał się do mnie windykator, który stwierdził, że odkupił od nich mój dług...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

wyślij mi na prv finał sprawy

Napisano

> ale pytanie jest takie czy oni mogą powiedzieć ze to nie jest mail do wysyłania wypowiedzenia i ze w ogóle mam spadać na drzewo ?

Orzecznictwo w kwestii czy e'mail ma wartość dowodową nie jest jednolite. Mówiąc po polsku: dla jednych jest, dla innych nie.

PS

Zakładam, że Twój e'mail nie był podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zakładam, że Twój e'mail nie był podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym

Zawierając umowę z nimi też niczego nie pospisywałem tylko wyrażałem wolę ustnie znaczy się telefonicznie

Napisano

> Zawierając umowę z nimi też niczego nie pospisywałem tylko wyrażałem wolę ustnie znaczy się telefonicznie

Tak, ale działaliście za obopólną zgodą, ponadto finalnie zrodził się dokument w postaci polisy.

Napisano

> Pytanie zasadnicze: jakie ubezpieczenie? AC czy OC?

AC się nie wypowiada

Napisano

> 1 grudnia wysłałem do nich na jeden z @ wypowiedzenie polisy z tym takim tekstem jak powinno być

A OWU czytałeś ?

Tutaj na stronie Link 4 jakiś tekst masz OWU

Pisze tam:

Quote:

Zasady zawierania umów ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

posiadaczy pojazdów mechanicznych zostały określone w
Ustawie

z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych,

Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze

Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r., nr 124, poz. 1152

z późn. zm.) , zwaną dalej Ustawą.

Tutaj jakiś tekst masz tekst tej ustawy

Pisze tam:

Quote:

Art. 28.

1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed

upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy

pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi
na piśmie
zakładu

ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umo-wa na kolejne 12 miesięcy

czyli .... jesteś ubezpieczony u nich na kolejny rok.

Napisano

Po 3 latach odezwał się do mnie windykator, który stwierdził, że odkupił

> od nich mój dług...

> pozdrawiam,

> bromsky

no i co było dalej powiedz

Napisano

> Po 3 latach odezwał się do mnie windykator, który stwierdził, że odkupił

> no i co było dalej powiedz

Jakieś 3 miesiące przed terminem przedawnienia zadzwonił do mnie windykator i poinformował o braku zapłaty za OC. Od tego czasu dzwonił jeszcze kilka razy w ciągu z 2 lat. Za każdym razem słyszał, że dług jest bezzasadny a potwierdzenie wypowiedzenia mogę pokazać przed sadem. Po 3 latach mówiłem tylko, ze dług (do którego nigdy się nie przyznawałem) jest przedawniony i ze czekam na pozew. Do dziś nic nie dostałem...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> ale mail nie jest pismem??

tak, jest, ale podpisane bezpiecznym podpisem elektronicznym.

Podpisałeś maila certyfikatem ?

Art. 78 KC -> jakiś tekst

§ 1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron, lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany.

§ 2. (50) Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

Napisano

> ale mail nie jest pismem??

DawidNB, pozostaje mi po części potwierdzić to co napisali przedmówcy - tzn. Link4, tak jak każdy ubezpieczyciel oferujący polisę OC, jest zobowiązany do przyjmowania wypowiedzeń w ustawowo określonej formie, trzeba jednak zauważyć, że ustawa nie precyzuje jasno terminu 'pisemne wypowiedzenie', stąd też częsta praktyka ubezpieczycieli, by przyjmować również wypowiedzenia mailowe i faksowe. W przypadku Link4 warunkiem jest, by takie wypowiedzenie było skanem zawierającym własnoręczny podpis ubezpieczonego. Certyfikowany podpis elektroniczny nie jest wymagany. Dlatego proszę o kontakt na PW lub za pośrednictwem skrzynki kontaktowej oficjalnego bloga Link4 i podanie mi numeru polisy. Sprawdzę szczegóły i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.