Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chinskie opony letnie testy opinie ....dobre marki?

Featured Replies

Napisano

> Europejskie koncerny oponiarskie odpowiedziały na wejście chińskich marek na rynek, tworząc marki

> ultrabudżetowe typu właśnie Kelly.

> Parę lat temu właśnie byłem przy rozmowie hurtownika z dużym detalistą oponiarskim przed sezonem,

> gdzie ten hurtownik właśnie mówił o wprowadzaniu marki Kelly - że trzeba zaoferować coś

> klientowi, który kupiłby chińskie. W Polsce po części ten kawałek rynku obstawia Dębica, ale

> coś takiego jak Kelly też jest potrzebne.

No i OK, każdemu wedle potrzeb. Ale niech gazety zrobią test porównawczy w takim razie opon w tej samej klasie cenowej - Kelly, Debica, etc. vs chińczyki.

Bo na razie to widzę tendencję do wrzucania wszystkich chińskich gum do jednego wora z metką "guano", a to spore nadużycie, bo wiele z nich jest lepsza od ww. Debicy, Kelly i czy innego Diplomata lub Ceata (jak Kelly hamuje 15m dalej od Continentala to wg. gazety to jest "dobry produkt za tą cenę", a jak chińczyk to "niebezpieczne", "nieprzewidywalne" i "niepolecane").

A już na pewno nowe chińczyki (te dobrej jakości) są lepsze od zjechanego do połowy, używanego GY sprzedawanego w podobnej cenie przez "importerów" tego typu śmieci.

Napisano

> No i OK, każdemu wedle potrzeb. Ale niech gazety zrobią test porównawczy w takim razie opon w tej

> samej klasie cenowej - Kelly, Debica, etc. vs chińczyki.

> Bo na razie to widzę tendencję do wrzucania wszystkich chińskich gum do jednego wora z metką

> "guano", a to spore nadużycie, bo wiele z nich jest lepsza od ww. Debicy, Kelly i czy innego

> Diplomata lub Ceata (jak Kelly hamuje 15m dalej od Continentala to wg. gazety to jest "dobry

> produkt za tą cenę", a jak chińczyk to "niebezpieczne", "nieprzewidywalne" i "niepolecane").

> A już na pewno nowe chińczyki (te dobrej jakości) są lepsze od zjechanego do połowy, używanego GY

> sprzedawanego w podobnej cenie przez "importerów" tego typu śmieci.

a możesz wymienić markę tych już teraz dobrych chińskich opon, żeby było wiadomo, których szukać?

Napisano

> Ale niech gazety zrobią test porównawczy w takim razie opon w tej samej klasie cenowej - Kelly, Debica, etc. vs chińczyki.

Przecież to europejskie gazety. Marketing, panie - chińskie to g..., nasze super.

W 1 teście ADAC znalazłem porównanie CEAT'a z oponami chińskimi - szedł łeb w łeb. Ale w gazetach znajdziesz opisy, że CEAT to marka "grupy Pirelli".

Napisano

> a możesz wymienić markę tych już teraz dobrych chińskich opon, żeby było wiadomo, których szukać?

na lato duro (zimówka wypadła słabo)

na lato i zimę maxxis

Napisano

> Przecież to europejskie gazety. Marketing, panie - chińskie to g..., nasze super.

> W 1 teście ADAC znalazłem porównanie CEAT'a z oponami chińskimi - szedł łeb w łeb. Ale w gazetach

> znajdziesz opisy, że CEAT to marka "grupy Pirelli".

stare modele Ceat wypadały "na mokro" równie tragicznie jak chińszczyzna, nowe potrafią być na poziomie Pirelli a kosztują 2/3

Napisano

> na lato duro (zimówka wypadła słabo)

Duro nigdzie nie widziałem

> na lato i zimę maxxis

Maxxis - widać w 2010 i 2011 lepsze oceny, bo w 2008 czarna rozpacz była, ale nadal nie są to opony dobre, częściowo słabe i bardzo słabe frown.gif

Napisano

> Duro nigdzie nie widziałem

> Maxxis - widać w 2010 i 2011 lepsze oceny, bo w 2008 czarna rozpacz była, ale nadal nie są to opony

> dobre, częściowo słabe i bardzo słabe

kłamę Maxxis jest made in Tawian

jeśli chodzi o duro to załatwiałem szwagrowi do auta i nie narzeka

różnica jest taka, że obie firmy robią głównie opony dla motocykli, quadów itd itp.

duro

cena była lepsza niż tutaj ok.gif

Napisano

> nie robią, wyważyć się dało chociaż z ciekawostek mają oznaczenie M+S

teraz większość opon ma lub będzie mieć to oznaczenie, nawet opony letnie. Takie wymogi niektórych krajów, trzeba je spełnić aby tam sprzedawać.

Napisano

> miałeś pewnie EcoContact EP

Tak.

>mimo wszystko dobre opony, jeśli bieżnika było dużo

Niestety, były zużyte w około 50%. I naprawdę przybyło mi z ich powodu kilka siwych włosów. crazy.gif Na szczęście udało się nie dać zarobić blacharzowi zlosnik.gif

Napisano

> Tak.

> Niestety, były zużyte w około 50%. I naprawdę przybyło mi z ich powodu kilka siwych włosów. Na

> szczęście udało się nie dać zarobić blacharzowi

Na dodatek te Continentale były bardzo głośne.

Napisano

Nie ma się kombinować, najlepsze opony to takie na które nas stać smile.gif

Napisano

> a możesz wymienić markę tych już teraz dobrych chińskich opon, żeby było wiadomo, których szukać?

Nankang NS 2 wydają się całkiem rozsądnym wyborem.

Napisano

Ze swojego doświadczenia - Nankang NS-20 waytogo.gif (dużo lepsza od 4 letniego Goodyeara NCT5 oraz np. Hankooków, które mam na drugim aucie).

Niezłe opinie mają opony Roadstone/Nexen (ale to firma koreańska, tylko robią w Chinach), oraz wymieniane tutaj już Maxxis i Duro.

W ostatnim teście AŚ dobrze wypadł Linglong model L688 i General Altimax UHP chyba...

(mowa oczywiście o letnich, zimówek chińskich nie sprawdzałem)

Ps. jest i TEST

Napisano

> Niestety, były zużyte w około 50%. I naprawdę przybyło mi z ich powodu kilka siwych włosów. Na

> szczęście udało się nie dać zarobić blacharzowi

owszem były problemy z trakcją na mokrym, ale dobrze odprowadzały wodę i hamowały też ładnie zlosnik.gif

Napisano

> W ostatnim teście AŚ dobrze wypadł Linglong model L688

shit jakich malo ale na plus to, ze nie chca sie zedrzec

Napisano

> Nankang NS 2 wydają się całkiem rozsądnym wyborem.

2010 NS-20 miernie

2011 Viva Snow niedostatecznie

niewiem.gif

i ciągle ten sam problem - na mokrym niebezpieczne frown.gif

Napisano

> 2010 NS-20 miernie

> 2011 Viva Snow niedostatecznie

> i ciągle ten sam problem - na mokrym niebezpieczne

ale ja pisałem o NS 2

Napisano

> ale ja pisałem o NS 2

faktycznie, 2007 NS2 jako taka, ale komentarz: słaba na mokrym/suchym, szybkie zużycie; jeździłem i kiedyś na oponach Dayton w samochodzie służbowym i żyję, ale osobiście nie kupiłbym

kurde, patrzę i nie widzę, żeby któraś z tych opon była naprawdę dobra i pewna

Napisano

> i ciągle ten sam problem - na mokrym niebezpieczne

Wszystkie dębice, kormorany, kelly i savy, matadory, barumy, etc... (czyli europejskie "budżetówki") będą miały podobną punktację.

Jak szukasz opon na deszcz to zostają Ci Uniroyale. Ale one nie będą kosztować tyle co w/w.

Albo płacisz 2x mniej za kpl opon i jeździsz ostrożniej w deszczu, albo kupujesz najlepsze w klasie - nie ma trzeciej drogi.

Napisano

> Wszystkie dębice, kormorany, kelly i savy, matadory, barumy, etc... (czyli europejskie

> "budżetówki") będą miały podobną punktację.

> Jak szukasz opon na deszcz to zostają Ci Uniroyale. Ale one nie będą kosztować tyle co w/w.

> Albo płacisz 2x mniej za kpl opon i jeździsz ostrożniej w deszczu, albo kupujesz najlepsze w klasie

> - nie ma trzeciej drogi.

Czy są wogóle opony świetne w kazdych warunkach?

Napisano

> Czy są wogóle opony świetne w kazdych warunkach?

na sniegu i przy 30 stopnich ciepla??

Napisano

> Czy są wogóle opony świetne w kazdych warunkach?

są na pewno opony dobre w każdych warunkach, albo chociaż przewidywalne w trudnych warunkach zlosnik.gif

Napisano

> na sniegu i przy 30 stopnich ciepla??

jak spadnie śnieg u mnie, to Ci potwierdzę, ale wydaje mi się, że tak skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.