Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chinskie opony letnie testy opinie ....dobre marki?

Featured Replies

Napisano

Wystarczy pogooglać ok.gif

Quote:

Dziennikarski zespół testowy porównał pięć opon wyprodukowanych przez azjatyckie firmy: GT Radial, Nankang, Wanli, Linglong i Triangle z oponą ContiPremiumContact 2 koncernu Continental przeznaczoną dla kompaktów i aut średniej wielkości. Wykryte zostały poważne zagrożenia bezpieczeństwa. I tak na mokrych nawierzchniach przy prędkości 50 km/h różnice w drodze hamowania wynosiły nawet& 8,5 m. Podobnie duże różnice występowały w przypadku stabilności przy pokonywaniu zakrętów na mokrych drogach. Samochód wyposażony w opony europejskie przejeżdżał okrążenie na torze testowym niemal 10% szybciej niż w przypadku najsłabiej spisujących się opon importowanych. Opony azjatyckie miały słabą przyczepność, szczególnie przy gwałtownych manewrach kierownicą na zakrętach. W trakcie okrążeń na mokrej nawierzchni, czyli w najlepszych warunkach do sprawdzenia przyczepności, najgorsza z importowanych opon osiągnęła wynik o 28% słabszy od badanej opony produkcji europejskiej.

jakiś tekst

Napisano

Tylko ciekawe, czy jakby takiego conti premium porównał z dębicą, savą czy barumem różnice nie byłyby podobne jak w powyższym przypadku.

Co nie zmienia faktu, że chińskich opon sobie nigdy z własnej woli nie kupię- kwestia nie tyle jakości co przekonań.

Napisano

> Tylko ciekawe, czy jakby takiego conti premium porównał z dębicą, savą czy barumem różnice nie

> byłyby podobne jak w powyższym przypadku.

nie zdziwiłbym sie gdyby wypadły gorzej niż te z Chin.

> Co nie zmienia faktu, że chińskich opon sobie nigdy z własnej woli nie kupię- kwestia przekonań.

Swego czasu jezdziłem na nankangach w kjs-ach (bo akurat była to jedna z niewielu firm robiąca dobry rozmiar do seicento).

w porównaniu do yokohamya539 wypadały słabiej ale były dużo lepsze niz pirelli p700.

Tak naprawdę należy się zastanowić do czego mają służyć te opony.

Jeśli ktoś chce jezdzić 220km/h po autostradach to ja bym sie zastanowił ale jeśli ma służyć do zwykłego przemieszczania sie to czemu nie.wydaje mi się ,że taki nowy chińczyk i tak bedzie dużo lepszy niż 5letnia używka a cena podobna.

Napisano

> Tylko ciekawe, czy jakby takiego conti premium porównał z dębicą, savą czy barumem różnice nie

Gdy kupilem moje bravo pare lat temu, byly na nim zalozone 4 zupelnie rozne opony, praktycznie wszystkie chinskie. Zrobilem z 10kkm, starly sie i zakupilem komplet opon Infinity (tez chinskie), jako ze to byly wsumie jedyne dostapne w okolicy - wszyscy na czyms takim jezdza.

Trzymanie drogi bylo rzeklbym raczej kiepskie - ale i tak porownywale z dobrymi oponami jakie mialem kiedys w Polsce - a to ze wzgledu na bardzo szorskie asfalty.

Nastepnie kupilem komplet Debica Furio, i od wtedy tylko i wylacznie takie kupuje do tego auta... Juz 3 komplety przechodzilo.

Roznica miedzy Debica a chinskimi, jest poprostu olbrzymia - Poprostu czuc ze auto trzyma sie drogi na Debicach.

Napisano

poprzednie auto, Lancia Delta HPE GT (131KM) kupiłem z 2letnimi GT Radial Champiro BAX, auto zachowywało się bdb, opony na pewno nie ograniczały auta, ale;

Delta ma genialny zawias, przyczepność mechaniczną i jest po prostu dobrze ''policzona''.

Niemniej jeździłem na tych oponach 3lata i nie zauważyłem spadku formy opon, bez wahania kupiłbym je jeszcze raz ok.gif

Napisano

Nie sądzę. Ale prawie na pewno byłyby właśnie takie przy porównaniu conti premium z conti eco sick.gif

Napisano

> Nie sądzę. Ale prawie na pewno byłyby właśnie takie przy porównaniu conti premium z conti eco.

Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Testy ADAC zaprzeczają Twoim tezom.

Napisano

> Na jakiej podstawie tak sądzisz?

> Testy ADAC zaprzeczają Twoim tezom.

Miałem kiedyś służbowy samochód, obuty w opony Conti EcoContact. Bardzo niemile je wspominam, potrafiły znienacka stracić przyczepność na mokrej nawierzchni. Nie przydarzyło mi się to na żadnych innych oponach, a używałem raczej tych "budżetowych"

Napisano

> jak wyzej

Ja mam jakieś Goodride letnie. Były na samochodzie w momencie zakupu i niestety mają jeszcze bardzo dużo bieżnika. Opona w miarę cicha i na suchym nie mogę narzekać. Na mokrym katastrofa, muszę ciągle myśleć o dużo gorszej drodze hamowania boje_sie.gif

Niedawno zmieniłem na zimówki Bridgestone oceniane jako przeciętne i teraz na mokrym jeżdżę bez obaw zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam jakieś Goodride letnie. Były na samochodzie w momencie zakupu i niestety mają jeszcze bardzo

> dużo bieżnika. Opona w miarę cicha i na suchym nie mogę narzekać. Na mokrym katastrofa, muszę

> ciągle myśleć o dużo gorszej drodze hamowania

> Niedawno zmieniłem na zimówki Bridgestone oceniane jako przeciętne i teraz na mokrym jeżdżę bez

> obaw

Z zimowych. LM-25 byłem bardzo zadowolony. Według mnie bardzo fajna opona.

Napisano

> Miałem kiedyś służbowy samochód, obuty w opony Conti EcoContact. Bardzo niemile je wspominam,

> potrafiły znienacka stracić przyczepność na mokrej nawierzchni. Nie przydarzyło mi się to na

> żadnych innych oponach, a używałem raczej tych "budżetowych"

miałeś pewnie EcoContact EP zlosnik.gif mimo wszystko dobre opony, jeśli bieżnika było dużo

Napisano

> jak wyzej

zobacz w te testy ADAC

te dobre chińskie opony, w 2011nadal na mokro z oceną 5,5, czyli jak popada to jedziesz jak na lodzie zlosnik.gif

niestety, dobra jest tylko cena zlosnik.gif

Napisano

> zobacz w te testy ADAC

> te dobre chińskie opony, w 2011nadal na mokro z oceną 5,5, czyli jak popada to jedziesz jak na

> lodzie

> niestety, dobra jest tylko cena

No i chińczyki najwolniej się ścierają. Widocznie twarda guma jak beton. grinser006.gif

Napisano

> niestety, dobra jest tylko cena

No wlasnie moim zdaniem nie jest dobra. Ostatnio w akce desperacji szukalem tanich chinskich opon na zime. I jakos nie widzialem zeby ceny zwalalay z nog, wrecz przeciwnie.

Napisano

> No i chińczyki najwolniej się ścierają. Widocznie twarda guma jak beton.

to akurat ogromna zaleta i nie świadczy to jeszcze o niczym - patrz produkty Michelina skromny.gif popatrz tutaj, nie ściera się, a gdyby nie lód grinser006.gif jak popada, byłaby to dobra opona za najmniejsze pieniądze, ale gdyby babcia miała wąsy... zlosnik.gif

http://www.adac.de/infotestrat/tests/rei...rcePageId=31821

Napisano

> Miałem kiedyś służbowy samochód, obuty w opony Conti EcoContact. Bardzo niemile je wspominam,

> potrafiły znienacka stracić przyczepność na mokrej nawierzchni. Nie przydarzyło mi się to na

> żadnych innych oponach, a używałem raczej tych "budżetowych"

Potwierdzam w 100% one są zrobione z bardzo twardej gumy, wytrzymałe ale i tak są do niczego gdyż przyczepność angryfire.gif

Napisano

> Wystarczy pogooglać

> Quote:

> Dziennikarski zespół testowy porównał pięć opon wyprodukowanych przez azjatyckie firmy: GT Radial,

> Nankang, Wanli, Linglong i Triangle z oponą ContiPremiumContact 2 koncernu Continental

> przeznaczoną dla kompaktów i aut średniej wielkości. Wykryte zostały poważne zagrożenia

> bezpieczeństwa. I tak na mokrych nawierzchniach przy prędkości 50 km/h różnice w drodze

> hamowania wynosiły nawet& 8,5 m. Podobnie duże różnice występowały w przypadku stabilności

> przy pokonywaniu zakrętów na mokrych drogach. Samochód wyposażony w opony europejskie

> przejeżdżał okrążenie na torze testowym niemal 10% szybciej niż w przypadku najsłabiej

> spisujących się opon importowanych. Opony azjatyckie miały słabą przyczepność, szczególnie

> przy gwałtownych manewrach kierownicą na zakrętach. W trakcie okrążeń na mokrej nawierzchni,

> czyli w najlepszych warunkach do sprawdzenia przyczepności, najgorsza z importowanych opon

> osiągnęła wynik o 28% słabszy od badanej opony produkcji europejskiej.

> jakiś tekst

Ten tekst to jakaś niesamowita bzdura. W każdym zdaniu jest porównanie opony Continental do NAJSŁABSZEJ chińskiej... Dlaczego nie do najlepszej? Bo wynik mógłby być zaskakujący?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Michelin jest klasą samą w sobie, tylko ta cena...

z finansowego punktu widzenia właśnie Michelin jest oponą najtańszą... chytry płaci 2 razy... komplet Michelinów potrafi przejechać tyle co 2 inne komplety, a jakością jednak bije opony o połowe tańsze na głowę

> Dla przeciętnego polskiego kierowcy testy ADAC są i tak niemiarodajne. Powinni porównywać opony

> 5-10 letnie zużyte do ogranicznika albo i bardziej.

hehe.gif

Napisano

> Potwierdzam w 100% one są zrobione z bardzo twardej gumy, wytrzymałe ale i tak są do niczego gdyż

> przyczepność

o których EcoContactach piszesz? EP, 3, 5, ...?

Napisano

> z finansowego punktu widzenia właśnie Michelin jest oponą najtańszą... chytry płaci 2 razy...

> komplet Michelinów potrafi przejechać tyle co 2 inne komplety, a jakością jednak bije opony o

> połowe tańsze na głowę

Też miałem ten dylemat i wybrałem jednak dwa razy tańsze wiedząc, że będą dwukrotnie mniej trwałe. W testach przyczepności trochę lepsze od Michelina. Jakoś widmo jazdy na 10 letnich Michelinach (tyle by miały przed utylizacją biorąc pod uwagę moje roczne przebiegi) do mnie nie przemawia. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> z finansowego punktu widzenia właśnie Michelin jest oponą najtańszą... chytry płaci 2 razy...

> komplet Michelinów potrafi przejechać tyle co 2 inne komplety, a jakością jednak bije opony o

> połowe tańsze na głowę

claps.gif i do tego Michelin według wielu testów ( i według producenta również) potrafią osiągnąć wymierne korzyści finansowe - zmniejszają spalanie.

Bo nawet gdyby to był tylko 1% to na kilkudzisięciu tyś przebiegu daje trochę złotych ok.gif

Napisano

> i do tego Michelin według wielu testów ( i według producenta również) potrafią osiągnąć wymierne

> korzyści finansowe - zmniejszają spalanie.

> Bo nawet gdyby to był tylko 1% to na kilkudzisięciu tyś przebiegu daje trochę złotych

to są oszczędności tego samego rzędu co światła dzienne...

Opierając się na testach nie da się ocenić opon, chcąc wciągać jakiekolwiek wnioski skrajne wyniki należałoby odrzucać.

Napisano

> Też miałem ten dylemat i wybrałem jednak dwa razy tańsze wiedząc, że będą dwukrotnie mniej trwałe.

> W testach przyczepności trochę lepsze od Michelina. Jakoś widmo jazdy na 10 letnich

> Michelinach (tyle by miały przed utylizacją biorąc pod uwagę moje roczne przebiegi) do mnie

> nie przemawia.

nie no, jak jeździsz mało, to nie skorzystasz aż tak bardzo zlosnik.gif

to nie jest tak, że Michelin jest we wszytskich rozmiarach królem, i że opony tańsze zużywają się najszybciej grinser006.gif

Napisano

> to są oszczędności tego samego rzędu co światła dzienne...

> Opierając się na testach nie da się ocenić opon, chcąc wciągać jakiekolwiek wnioski skrajne wyniki

> należałoby odrzucać.

Ale jeśli we wszystkich testach, według różnych gazet i według ADAC micheliny maja najmniejsze opory lub są w czołówce to chyba coś w tym jest. Przecież nie mogą wszyscy kłamać...

gdyby to był tylko 1% spalania to na 40000km przy spalaniu rzędu 8l/100 da więcej niż 150zł, a więc lepiej tyle niż nic

Napisano

> to są oszczędności tego samego rzędu co światła dzienne...

> Opierając się na testach nie da się ocenić opon, chcąc wciągać jakiekolwiek wnioski skrajne wyniki

> należałoby odrzucać.

znaczy się, w takiej dużej gamie opon jak np. ADAC bierze do testu to, owszem, między najeko a najczarno są namacalne 3% w zużyciu paliwa, ale wg tego i tak nikt opon nie dobierze chyba zlosnik.gif

Napisano

> Ale jeśli we wszystkich testach, według różnych gazet i według ADAC micheliny maja najmniejsze

> opory lub są w czołówce to chyba coś w tym jest. Przecież nie mogą wszyscy kłamać...

> gdyby to był tylko 1% spalania to na 40000km przy spalaniu rzędu 8l/100 da więcej niż 150zł, a więc

> lepiej tyle niż nic

ja nie twierdzę, że oszczędności nie ma, ale jest mizerna i pomijalna dokładnie jak przy DRL.

Musisz więcej zapłacić/dopłacić żeby potem oszczędzić mniej niż dopłaciłeś...

Dużo większą oszczędność da racjonalna jazda i myślenie na drodze niż opony eco, więc jest to IMVHO bzdura i marketing bo eco jest modne i można wyciągnąć więcej kasy

Napisano

> znaczy się, w takiej dużej gamie opon jak np. ADAC bierze do testu to, owszem, między najeko a

> najczarno są namacalne 3% w zużyciu paliwa, ale wg tego i tak nikt opon nie dobierze chyba

Tak się zastanawiam, czy zwykłe stare poparciałe opony ze stwardniałą gumą i niskim bieżnikiem będą miały mniejsze opory toczenia, niż nówki 7,5 mm Eco/Energy coś tam. hmm.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam, czy zwykłe stare poparciałe opony ze stwardniałą gumą i niskim bieżnikiem będą

> miały mniejsze opory toczenia, niż nówki 7,5 mm Eco/Energy coś tam.

nie podejmuję się odpowiedzieć na to pytanie zlosnik.gif

wg mnie zależy to tylko i wyłącznie od konkretnej opony i jej stanu

Napisano

ja z chińskimi oponami doświadczenie mam następujące:

mój brat kupił felgi z oponami wanli 225/25/18 i 255/35/18 i jak były nowe, to nie było tragedii, ale guma stopniowo twardniała i po niecałym roku były jak letnie przy -30'C, albo gorzej. Nawet przy "paleniu laczka" nie można ich było dobrze spalić-po prostu się ślizgały. Po zmianie na michelin pilot sport brat spalił sprzęgło-opony trzymały nieporównywalnie lepiej.

Napisano

> jakiś tekst

Artykuł z 2009 roku... i do tego bez dokładnych danych testowych.

Powtórzę to co napisałem już wcześniej na immym kąciku:

"Ostatnio zanabyłem drogą kupna gazetkę Motor, gdzie jest krótki test 3 opon zimowych marek europejskich - górnopółkowej Conti i 2 budżetowych: Barum i Kelly. Ta ostatnia o dziwo uzyskuje najlepsze wyniki na sniegu. Na mokrym jest słaba. Czyli zachowuje się dokładnie tak jak dalekowschodnie tanie opony.

W teście hamowania róznica między Conti a Kelly jest ok 15 metrów - jak auto na Conti już stoi, na Kelly jedzie jeszcze 50km/h. I teraz zadziwiające jest rozdwojenie jaźni autorów testu - ocenili oponę dobrze pisząc, że oferuje dobrą jakość za rozsądną cenę, czy jakoś tak. Co ciekawe pamiętam jak dziś podobny test opon letnich w Motorze, gdzie brały udział opony chińskie, też na mokrym hamujące 15m dalej niż najlepsze marki. Ale tam ocena była "tragiczne", "niebzpieczne" i w ogóle be...

To tyle nt. relatywizmu testów gazetowych.

Są opony chińskie dobrej i nędznej jakości.

Nie namawiam do zakupu taniej chinszczyzny tylko dlatego, że jest tania, ale z drugiej strony nie skreślałbym tanich marek z definicji. Trzeba tylko ostrożnie wybierać"

Napisano

> poprzednie auto, Lancia Delta HPE GT (131KM)\ ale;

> Delta ma genialny zawias, przyczepność mechaniczną i jest po prostu dobrze ''policzona''.

Moja jest coś źle policzona, bo waży prawie 1,5 tony yikes.gif

Ale fakt, trzyma się dobrze drogi i ma krótką skrzynię ok.gif

W tym roku jeździłem na Nankang NS-2 i oprócz problemów z wyważniem, trzymały bardzo dobrze! na suchym i mokrym, a łatwo nie miały 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Moja jest coś źle policzona, bo waży prawie 1,5 tony

No fuc...g way. Moja wazy wedlug papierow 1385kg a jedyne czego jej brakuje z balastu to elektroniczne zawieszenie.

> Ale fakt, trzyma się dobrze drogi i ma krótką skrzynię

Fakt, tyle zaskoczyc kierowce bo rozklad masy jest jaki jest.

Napisano

> No fuc...g way. Moja wazy wedlug papierow 1385kg a jedyne czego jej brakuje z balastu to

> elektroniczne zawieszenie.

Podpuściłeś mnie, żeby bardziej się zainteresować i tak:

wg. dowodu rejestracyjnego: 1440kg

285561406-lanciamix.jpg

alllle znalazłem brief i tam jest 1222kg jeśli dobrą rubryczkę odczytuję

Chyba trzeba wierzyć briefowi więc od jutra będzie się lepiej jeździć, bo lżej hmm.gifhehe.gif

post-79168-14352514850309_thumb.jpg

Napisano

> Moja jest coś źle policzona, bo waży prawie 1,5 tony

no waga to jej wada, ale cała reszta to rekompensuje wink.gif

wyciszenie i wyposażenie niestety muszą ważyć

> Ale fakt, trzyma się dobrze drogi i ma krótką skrzynię

> W tym roku jeździłem na Nankang NS-2 i oprócz problemów z wyważniem, trzymały bardzo dobrze! na

> suchym i mokrym, a łatwo nie miały

devil.gif

Napisano

To bardzo proste.

Europejskie koncerny oponiarskie odpowiedziały na wejście chińskich marek na rynek, tworząc marki ultrabudżetowe typu właśnie Kelly.

Parę lat temu właśnie byłem przy rozmowie hurtownika z dużym detalistą oponiarskim przed sezonem, gdzie ten hurtownik właśnie mówił o wprowadzaniu marki Kelly - że trzeba zaoferować coś klientowi, który kupiłby chińskie. W Polsce po części ten kawałek rynku obstawia Dębica, ale coś takiego jak Kelly też jest potrzebne.

Napisano

> i do tego Michelin według wielu testów ( i według producenta również) potrafią osiągnąć wymierne

> korzyści finansowe - zmniejszają spalanie.

> Bo nawet gdyby to był tylko 1% to na kilkudzisięciu tyś przebiegu daje trochę złotych

Mój pali 8 litrów gazu na 100, to po 10.000 km oszcędziłbym:

10.000 / 100 * 8 * 2,8 zł/l * 1 % = 22,4 zł

po 50 tys. 112 zł - starczy na jedno tankowanie.

Chyba by mi się nie zwróciły te opony.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, że chińskich opon sobie nigdy z własnej woli nie kupię- kwestia nie tyle

> jakości co przekonań.

mówimy o chińskich czy produkowanych w chinach? Bo jak produkowanych w chinach to wiele markowych opon odpada grinser006.gif

Napisano

> Podpuściłeś mnie, żeby bardziej się zainteresować i tak:

> wg. dowodu rejestracyjnego: 1440kg

Najcięższe modele to HF i TD z klimatyzacją.

> alllle znalazłem brief i tam jest 1222kg jeśli dobrą rubryczkę odczytuję

Dobrą.

> Chyba trzeba wierzyć briefowi więc od jutra będzie się lepiej jeździć, bo lżej

Jedź na wagę. Brief często kłamie. Waga w nim jest bita z automatu. Zależnie od wyposażenia może być mniej lub więcej.

Napisano

> mówimy o chińskich czy produkowanych w chinach? Bo jak produkowanych w chinach to wiele markowych

> opon odpada

które hmm.gif

Napisano

> które

łatwiej napisać jakieś 90%

Napisano

> łatwiej napisać jakieś 90%

nie chce mi się w to wierzyć icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie chce mi się w to wierzyć

mnie też, bo jeśli tanie marki typu dębica/sava/kelly czy nawet takie uniroyal robią w EU, to droższe ściągali by z Chin ?

a co robią fabryki w EU ? metkują ?

Napisano

> nie chce mi się w to wierzyć

mnie też, do momentu jak zobaczyłem co schodzi z taśm mniej znanych marek grinser006.gif

Napisano

> mnie też, bo jeśli tanie marki typu dębica/sava/kelly czy nawet takie uniroyal robią w EU, to

> droższe ściągali by z Chin ?

> a co robią fabryki w EU ? metkują ?

marki które wymieniłeś to margines praktycznie nie liczący się w ogólnym rozrachunku.

Napisano

> marki które wymieniłeś to margines praktycznie nie liczący się w ogólnym rozrachunku.

Quote:

Zakład w Dębicy jest największym spośród 11 fabryk Goodyeara w Europie i trzecim pod względem wielkości spośród 85 fabryk koncernu na świecie.

rotfl.gif

Napisano

> jak wyzej

od zeszłego roku w przypadku granicznym musiałem zakupić 2 letnie opony Interstate (są w ofercie ale nigdzie nie "piszą" producenta chociaz podobno to holendrzy, którzy tylko produkują w Chinach zlosnik.gif) jeździ to u mnie na tyle w bravie i dupy mi nie obróciło na śliskim ni razu, hałasu nie robią, wyważyć się dało chociaż z ciekawostek mają oznaczenie M+S hmm.gif

Napisano

> marki które wymieniłeś to margines praktycznie nie liczący się w ogólnym rozrachunku.

to napisz konkretnie bo na razie to takie gadanie icon_rolleyes.gif

Napisano

> to napisz konkretnie bo na razie to takie gadanie

nie mogę paplać na lewo i prawo takich informacji, napisałem to tylko po to żeby ludzie wiedzieli jak sprawy się mają. Bardzo wiele opon produkuje się w europie to prawda ale nie zmienia to faktu, że wielu uznanych producentów zleca produkcje swoich wyrobów tak gdzie można to zrobić taniej. Oczywiście nie zmienia to jakości bo należy odróżnić pojęcie "opona chińska" od "opony produkowanej w chinach"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.