Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd JTD i JTDm

Featured Replies

Napisano

Witam.

W najbliższym czasie muszę wymienić rozrząd i napęd pomocniczy. Sporo przeczytałem i mam takie przemyślenia:

- pasek rozrządu: FPT lub Contitech - Dayco i Gates maja bardzo sprzeczne opinie - prawdopodobnie podróbki? Contitech sprzedaje paski oem dla Audi, VW, i francuzów - wymiana co 180 lub 240 tysięcy.

- napinacze, rolki: INA - partner Contitecha, Rouville (pakowacz), SKF - coraz gorsze opinie.

- pompa: Hepu potem dłogo nic i Aritex, Rouville, SKF.

Będę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi.

Napisano

> Witam.

> W najbliższym czasie muszę wymienić rozrząd i napęd pomocniczy. Sporo przeczytałem i mam takie

> przemyślenia:

> - pasek rozrządu: FPT lub Contitech - Dayco i Gates maja bardzo sprzeczne opinie - prawdopodobnie

> podróbki? Contitech sprzedaje paski oem dla Audi, VW, i francuzów - wymiana co 180 lub 240

> tysięcy.

> - napinacze, rolki: INA - partner Contitecha, Rouville (pakowacz), SKF - coraz gorsze opinie.

> - pompa: Hepu potem dłogo nic i Aritex, Rouville, SKF.

> Będę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi.

Pasek FPT lub Dayco (ten juz można kupic teflonowany jak FPT czego nie ma żaden inny producent).

Reszta wg uznania, osobiście zmieniam rozrząd co 60kkm.

Napisano

> Reszta wg uznania, osobiście zmieniam rozrząd co 60kkm.

Się nie dziwię przy 255% normy smile.gif

Sam się za to będę zabierał za jakieś 30klm więc chętnie pod paczę co wyjdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Się nie dziwię przy 255% normy

> Sam się za to będę zabierał za jakieś 30klm więc chętnie pod paczę co wyjdzie

pod co? zlosnik.giftongue.gif

W normalnym aucie zmieniam co 60k, w tym pewnie i 20 nie będzie bo znów coś do łba wpadnie...

Napisano

No tak, ale Ty bogaty jesteś masz jeszcze pieniądze z komuni, my zwykli śmiertelnicy wymieniamy co 80 100 tys grinser006.gif

> pod co?

> W normalnym aucie zmieniam co 60k, w tym pewnie i 20 nie będzie bo znów coś do łba wpadnie...

Napisano

> No tak, ale Ty bogaty jesteś masz jeszcze pieniądze z komuni, my zwykli śmiertelnicy wymieniamy co

> 80 100 tys

> > W normalnym aucie zmieniam co 60k, w tym pewnie i 20 nie będzie bo znów coś do łba wpadnie...

Taaa

Na poważnie rozrząd to żaden wielki koszt; nawet licząc co 2 lata (30k na rok) z perspektywy miesiąca to zupełnie do przyjęcia koszta, nie pójdziesz raz na siłownie i na pasek będzie tongue.gifzlosnik.gif

Napisano

> W normalnym aucie zmieniam co 60k,

Eeee ja w Cromie wymieniłem przy 55 tyś km zlosnik.gif auto miało coś ponad 2 lata wink.gif

Napisano

> Eeee ja w Cromie wymieniłem przy 55 tyś km auto miało coś ponad 2 lata

co z tego, jak egr dalej on masz zlosnik.gif

Napisano

> co z tego, jak egr dalej on masz

Mam ale poza ON jest jeszcze pozycja OFF i wielle innych z przedziału od 0-100%... hehe.gif

Napisano

> Mam ale poza ON jest jeszcze pozycja OFF i wielle innych z przedziału od 0-100%...

albo ON albo OFF i wsio zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pasek FPT lub Dayco (ten juz można kupic teflonowany jak FPT czego nie ma żaden inny producent).

> Reszta wg uznania, osobiście zmieniam rozrząd co 60kkm.

Tylko, że FPT nie produkuje pasków - takie info mam bezpośrednio z Contitecha, jednak nie chcą jednoznacznie odpowiedzieć odnoście pasków oem dla JTDm. Czy oba paski wyglądają identycznie, czy możesz to potwierdzić lub zaprzeczyć? Jakie rolki są w oryginale, jaka pompa? Pytam, żeby wrzucić na kącik dla wiedzy innych userów.

Napisano

> Tylko, że FPT nie produkuje pasków - takie info mam bezpośrednio z Contitecha, jednak nie chcą

> jednoznacznie odpowiedzieć odnoście pasków oem dla JTDm

to chyba logiczne ze fpt korzysta z podw. jesli mnie wiedza nie myli dayco robie paski dla fpt

Napisano
  • Autor

> to chyba logiczne ze fpt korzysta z podw. jesli mnie wiedza nie myli dayco robie paski dla fpt

Pewnie tak, jednak Contitech także dostarcza paski dla FPT. Wszystko pewnie zależy od konkretnego silnika i roku. Własnie to próbuję ustalić , kiedy będziemy mieli pewność, to warto to podwiesić ku potomności. Osobiście waham się miedzy paskiem Contitecha i Dayco, rolka i napinacz INA - to partner technologiczny Contitecha, pompa wody - Hepu.

EDIT

Nie wiem zupełnie kto jest dostawcą oryginalnych pomp wody dla Fiata, warto by to wiedzieć, ponieważ w autach z roczników 2000-2005 były raczej dość awaryjne i często nie dożywały do drugiej wymiany rozrządu.

Co do rolek i napinaczy to oryginał w Fiacie to prawdopodobnie Dayco, jednak spotkałem się z info, że był też SKF.

Napisano

> Tylko, że FPT nie produkuje pasków - takie info mam bezpośrednio z Contitecha, jednak nie chcą

> jednoznacznie odpowiedzieć odnoście pasków oem dla JTDm. Czy oba paski wyglądają identycznie,

> czy możesz to potwierdzić lub zaprzeczyć? Jakie rolki są w oryginale, jaka pompa? Pytam, żeby

> wrzucić na kącik dla wiedzy innych userów.

Dla fpt robiło dayco, teraz dopiero pojawiły się paski teflonowane na rynku. Ad rolki/napinacza na pewno oem to nie skf i nie rv. O ile rolka prowadząca jest identyczna praktycznie każda (czy stal w 5c czy plastik w 4c) to napinacz oryginalny jest inny - ma min 2 wskaźniki napięcia paska.

Pompa wody opisana fpt - kto robi nie wiem niemniej widać niestety przepaść jakościową na plus dla fpt.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Dla fpt robiło dayco, teraz dopiero pojawiły się paski teflonowane na rynku. Ad rolki/napinacza

> na pewno oem to nie skf i nie rv. O ile rolka prowadząca jest identyczna praktycznie każda

> (czy stal w 5c czy plastik w 4c) to napinacz oryginalny jest inny - ma min 2 wskaźniki

> napięcia paska.

> Pompa wody opisana fpt - kto robi nie wiem niemniej widać niestety przepaść jakościową na plus dla

> fpt.

> Pozdro

Tutaj masz dobrze pokazany napinacz Dayco, oglądaj od 5:55.

Napisano

> Tutaj masz dobrze pokazany napinacz Dayco, oglądaj od 5:55.

>

Tylko że napinacz dayco tak nie wygląda niestety - to co widziałem w pudełkach w hurtowni etc wyglądało jak zwykły skf itp; to co na filmie wygląda jak oe właśnie...

Napisano

Ej no proszę Cię , nie przesadzaj , jak można nie iść raz na siłownię grinser006.gif

> Taaa

> Na poważnie rozrząd to żaden wielki koszt; nawet licząc co 2 lata (30k na rok) z perspektywy

> miesiąca to zupełnie do przyjęcia koszta, nie pójdziesz raz na siłownie i na pasek będzie

Napisano

> Tylko że napinacz dayco tak nie wygląda niestety - to co widziałem w pudełkach w hurtowni etc

> wyglądało jak zwykły skf itp; to co na filmie wygląda jak oe właśnie...

ta, stad tez skladajac rozrzad dla frienda trzymalem sie twardo zalozenia ze napinacz musi byc ricambi ok.gif

pasek dayco ht dostal wiec teflon ma, rolke i pompke z skf wiec jest ok, podstawy napinacza i wzmacnianego paska ma zachowane i 60k z palcem w ... obleci zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie tak, jednak Contitech także dostarcza paski dla FPT. Wszystko pewnie zależy od konkretnego

> silnika i roku. Własnie to próbuję ustalić , kiedy będziemy mieli pewność, to warto to

> podwiesić ku potomności. Osobiście waham się miedzy paskiem Contitecha i Dayco, rolka i

> napinacz INA - to partner technologiczny Contitecha, pompa wody - Hepu.

ale z tego co mi wiadomo conti czy gates to zwykla guma, nie ma wzmocnienia teflonem wiec nie ma wogole sensu brac tych paskow pod uwage, chyba ze lubisz miec swiadomosc napisu conti na pasku i nic wiecej..

> Nie wiem zupełnie kto jest dostawcą oryginalnych pomp wody dla Fiata,

po pompie fpt nie idzie tego rozszyfrowac, bite sa na niej tylko oznaczenia fpt ale jakosciowo pompka naprawde robi wrazenie ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak więc ustaliłem w 100%, że do JTD i JTDm od kilku lat idzie teflonowany Dayco, poprzednio był to Gates. Tak więc wzmacniany FPT = Dayco HT. Co do napinaczy, rolek i pomp nie mam wiedzy. Zaryzykuje pasek Dayco, rolkę i napinacz INA i pompę Hepu.

Napisano
  • Autor

> dobra a do benzyn tez sa "wzmacniane" DAYCO?

Do silników benzynowych na 99% na pierwszy montaż idzie obecnie Gates lub Contitech. Napisz maila do wszystkich producentów i poproś o informację. Odpowiadają pokrętnie, jednak odpowiadają. Długo szukałem i się zastanawiałem i proponuje zestaw: pasek Daycko HT (z teflonem), jeśli nie ma do benzyny to Contitech, napinacz: wszystko wskazuje, że na OE idzie Litens, co do rolki to brałbym INA. W kwestii pomp wody, to niestety nie mam pewnych wiadomości, osobiście biorę pod uwagę Hepu, które idą na OE do koncernu VAG.

Napisano

> dobra a do benzyn tez sa "wzmacniane" DAYCO?

do konkretnie jakiego motoru? to sprawdze

Napisano

> Do silników benzynowych na 99% na pierwszy montaż idzie obecnie Gates lub Contitech. Napisz maila

> do wszystkich producentów i poproś o informację. Odpowiadają pokrętnie, jednak odpowiadają.

> Długo szukałem i się zastanawiałem i proponuje zestaw: pasek Daycko HT (z teflonem), jeśli nie

> ma do benzyny to Contitech, napinacz: wszystko wskazuje, że na OE idzie Litens, co do rolki to

> brałbym INA. W kwestii pomp wody, to niestety nie mam pewnych wiadomości, osobiście biorę pod

> uwagę Hepu, które idą na OE do koncernu VAG.

Może głupie pytanie, ale po co tak kombinować? Nie lepiej kupić zestaw w kartonikach z logo FIATa?

Wiem, że cena w ASO jest duża, ale na Alledrogo można kupić znacznie taniej... Czy jest coś poza ceną?

Napisano

> Może głupie pytanie, ale po co tak kombinować? Nie lepiej kupić zestaw w kartonikach z logo FIATa?

> Wiem, że cena w ASO jest duża, ale na Alledrogo można kupić znacznie taniej... Czy jest coś poza

> ceną?

Ori zestaw mozna miec za ~6,5 stowy z pompą wody smile.gif

Napisano

> Ori zestaw mozna miec za ~6,5 stowy z pompą wody

no właśnie - a za ile wychodzi tez składany z różnych producentów?

Napisano
  • Autor

> no właśnie - a za ile wychodzi tez składany z różnych producentów?

Niecałe 400.

Napisano

> do konkretnie jakiego motoru? to sprawdze

chyba do benzyn nie robia paskow HT tylko diesle - wieksze sily przeciez tam dzialaja.

Napisano
  • Autor

> z pompą wody? Chyba nie

> z pompą wody? Chyba nie

Pasek Dayco HT

Napinacz Litens - wyglada jak ten z filmu

Rolka LUK-INA - metalowa

Pompa Hepu

Całość 384 zł

Powiedzmy, że mam zniżki, jednak jak się pomagluje sprzedawców z Allegro i kupi w ich sklepach internetowych to cena 400 + przesyłka jest do zrobienia.

Co do napinacza Litens to jestem pewien w 95%, że idzie to jako ori, natomiast pompa wody w ori to najprawdopodobniej Dolz, co mnie nie dziwi, ponieważ te pompy umierają często przed drugą zmianą rozrządu. Jednak to obserwacje ze Stilo 2002, nie wiem jakie pompy są montowane obecnie.

Napisano

> chyba do benzyn nie robia paskow HT tylko diesle - wieksze sily przeciez tam dzialaja.

nie wszystkie diesle jada na teflonie zlosnik.gif

Napisano

> Pasek Dayco HT

> Napinacz Litens - wyglada jak ten z filmu

> Rolka LUK-INA - metalowa

> Pompa Hepu

> Całość 384 zł

> Powiedzmy, że mam zniżki, jednak jak się pomagluje sprzedawców z Allegro i kupi w ich sklepach

> internetowych to cena 400 + przesyłka jest do zrobienia.

> Co do napinacza Litens to jestem pewien w 95%, że idzie to jako ori, natomiast pompa wody w ori to

> najprawdopodobniej Dolz, co mnie nie dziwi, ponieważ te pompy umierają często przed drugą

> zmianą rozrządu. Jednak to obserwacje ze Stilo 2002, nie wiem jakie pompy są montowane

> obecnie.

No to faktycznie jest o co kopię kruszyć. 200 zl różnicy między ori a zamiennikami. Raz na 3 -4 lata.

Napisano
  • Autor

> No to faktycznie jest o co kopię kruszyć. 200 zl różnicy między ori a zamiennikami. Raz na 3 -4

> lata.

Widzisz kolego, forum to miejsce w którym dzielimy się informacjami. Moim zdaniem warto wiedzieć co idzie na OE i co jest warte kupienia. Nie każdy ma też możliwość kupienia oryginału za 650, dla wielu szczególnie w obecnej sytuacji ekonomicznej kraju 200 zł to nie tak mało. Ja osobiście wolę te 200 stówki wydać w inny sposób, niż nabijając kabzę FAP i sama kwota jest tutaj najmniej ważna.

Napisano

> Widzisz kolego, forum to miejsce w którym dzielimy się informacjami. Moim zdaniem warto wiedzieć co

> idzie na OE i co jest warte kupienia. Nie każdy ma też możliwość kupienia oryginału za 650,

> dla wielu szczególnie w obecnej sytuacji ekonomicznej kraju 200 zł to nie tak mało. Ja

> osobiście wolę te 200 stówki wydać w inny sposób, niż nabijając kabzę FAP i sama kwota jest

> tutaj najmniej ważna.

Nie doszukuj się sarkazmu. Pisałem o swojej osobie. Kupowałem rozrząd ricambi nie zastanawiając się nawet nad zamiennikami. Cieszy mnie tylko tak mała różnica bo według mnie nie przepłaciłem.

Oczywiście , że na forum są takie informacje. Każdy ma jasność wyboru.

• 5 tygodni później...
Napisano

> Witam.

> W najbliższym czasie muszę wymienić rozrząd i napęd pomocniczy.

Odświeżając temat mam pytanko po jakich przebiegach wymieniacie rozrząd w Cromach z JTDm 150KM?

Jak szukałem swojej, to sprawdzałem historie samochodów ściąganych do Polski i praktycznie wszystkie miały pierwszą zmianę rozrządu w przedziale 120-150kkm.

Na qnciku Opla też raczej nikt nie zmienia poniżej 100kkm

Instrukcja podaje 150kkm..

Nie mam zamiaru skąpić na rozrządzie, ale nie chciałbym też bez potrzeby zmieniać 50kkm za wcześnie (obecnie mam 80kkm).

Napisano

Ja mam 90 tys km, ale nie bede przeciagal wiecej i daje do wymiany za nie dlugo rozrzad wink.gif

Napisano

Kiedy pracowałem w BoschService na rozrząd dawano 60k km albo 3 lata. Ja nie zamierzam robić eksperymentowaći wymieniam po 80k km i max 4 latach. Nikt mi nie zapłaci za to że pasek zerwał się wcześniej i musze wyremontować motor ze swojej kasy.

Napisano
  • Autor

> Odświeżając temat mam pytanko po jakich przebiegach wymieniacie rozrząd w Cromach z JTDm 150KM?

> Jak szukałem swojej, to sprawdzałem historie samochodów ściąganych do Polski i praktycznie

> wszystkie miały pierwszą zmianę rozrządu w przedziale 120-150kkm.

> Na qnciku Opla też raczej nikt nie zmienia poniżej 100kkm

> Instrukcja podaje 150kkm..

> Nie mam zamiaru skąpić na rozrządzie, ale nie chciałbym też bez potrzeby zmieniać 50kkm za wcześnie

> (obecnie mam 80kkm).

Przy teflonowanym pasku i normalnej eksploatacji, nie ma żadnego sensu wymiana wcześniej niż 120 tysięcy / 5 lat i to pięć lat to z dużą nadgorliwością. Technika idzie do przodu. Już poprzedniej generacji paski Contitecha w VAG zalecano wymieniać co 150 tysięcy. Obecnie większy problem stanowi trwałość rolek i pomp wody, zwłaszcza aftermarketowych. Zwróciłbym także szczególna uwagę na stan napędu pomocniczego, jego awaria często doprowadza do zgonu rozrządu! W swojej Mućce dobijam powoli do 130 tysięcy i nic niepokojącego z rozrządem się nie dzieje, za to pasek pomocniczy i koło dwumasowe alternatora są juz do wymiany.

Napisano

> Przy teflonowanym pasku i normalnej eksploatacji, nie ma żadnego sensu wymiana wcześniej niż 120

> tysięcy / 5 lat i to pięć lat to z dużą nadgorliwością. Technika idzie do przodu.

Właśnie dlatego mam wątpliwość, czy już wymieniać. Przy zmianie zakładam komplet ze znaczkami Fiata wink.gif

> Już poprzedniej generacji paski Contitecha w VAG zalecano wymieniać co 150 tysięcy. Obecnie

> większy problem stanowi trwałość rolek i pomp wody, zwłaszcza aftermarketowych. Zwróciłbym

> także szczególna uwagę na stan napędu pomocniczego, jego awaria często doprowadza do zgonu rozrządu!

W Stilo zmieniałem z kompletnym rozrządem komplet rolek i pasek pomocniczy. Robiłem to przy 80kkm i zapłaciłem 1000 zł za wszystkie graty z logo Fiata + 500 zł za wymianę w ASO.

Stan rolek i pompy wody, a także paska wskazywał, że jeszcze 10kkm spokojnie można było jeździć...

> W swojej Mućce dobijam powoli do 130 tysięcy i nic niepokojącego z rozrządem się nie

> dzieje, za to pasek pomocniczy i koło dwumasowe alternatora są juz do wymiany.

Masz na myśli kółko jednokierunkowe alternatora? Ja u siebie w Stilo wymieniałem je przy przebiegu 143kkm, bo już głośno brzęczało passed_out.gif

Przy okazji była wymiana łożysk, pierścieni i szczotek w alternatorze.

Napisano

> Przy teflonowanym pasku i normalnej eksploatacji, nie ma żadnego sensu wymiana wcześniej niż 120

> tysięcy / 5 lat i to pięć lat to z dużą nadgorliwością. Technika idzie do przodu. Już

> poprzedniej generacji paski Contitecha w VAG zalecano wymieniać co 150 tysięcy. Obecnie

Zapewne tak jest jak piszesz...

> większy problem stanowi trwałość rolek i pomp wody, zwłaszcza aftermarketowych. Zwróciłbym

> także szczególna uwagę na stan napędu pomocniczego, jego awaria często doprowadza do zgonu

No właśnie to są powody dla którego ja wymieniam rozrząd wcześniej... pompy przycierają się a łożyska zacinają się sick.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

W zwiazku ze moja nowa zabawka ma 132tys9KROMA 8V) i nikt nie wie, i nie ma gdzie sprawdzic czy cokolwiek ktos kiedys w rozrzadzei robil to padla decyzja Zmieniam wink.gif

Rozrzad ASO z pompa 1300zl wink.gif

ew pasek wielorowkowy 90zl jesli trzeba bedzie.

Oczywiscie rolki osprzetu to juz inna kwestia.

Powiem tak, w warsztacie nieautoryzowanym ale chwalonym cena to 850-1000zl wiec roznica niewielka za swiety spokoj raz na 4-5 lat:) zakladam ok 100tys nalatac

Zawsze rozrzad wymieniam w ASO i nic nie woze swojego, wszystko ich.

Napisano

> W zwiazku ze moja nowa zabawka ma 132tys9KROMA 8V) i nikt nie wie, i nie ma gdzie sprawdzic czy

> cokolwiek ktos kiedys w rozrzadzei robil to padla decyzja Zmieniam

> Rozrzad ASO z pompa 1300zl

> ew pasek wielorowkowy 90zl jesli trzeba bedzie.

> Oczywiscie rolki osprzetu to juz inna kwestia.

> Powiem tak, w warsztacie nieautoryzowanym ale chwalonym cena to 850-1000zl wiec roznica niewielka

> za swiety spokoj raz na 4-5 lat:) zakladam ok 100tys nalatac

> Zawsze rozrzad wymieniam w ASO i nic nie woze swojego, wszystko ich.

możesz przyjechać do mnie będzie taniej i też legalnie smile.gif ASO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.