Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki rozrząd najlepszy?

Featured Replies

Napisano

Przez 5,5 roku trochę rozrządów wymieniłem (średnio 2 tygodniowo). W 99% sam kupowałem części. Paski kupowałem tylko Conti i Gates (mniej więcej 50/50), napinacze i rolki tylko SKF, INA, Ruville, do Japońców czasem GMB, pompy tylko Hepu, SKF, Metelli, Ruville (mniej więcej po równo), do Japońców GMB. Na pasek, napinacz i rolki nigdy nie było reklamacji. Na pompy miałem dwie, Hepu wyła, SKF przeciekała. To by było tyle.

Rozrząd w 1,9 jtd 16V jest na tyle prosty, że nie sposób coś schrzanić przy wymianie.

Napisano

> A jak to jest w gwarancją na części składowe ogólnie nazywanego "rozrządu" jeśli się go wymienia

> samemu?

Często na f-rze zakupu masz "dysklajmer", że "firma x udziela na części gwarancji w wymiarze y pod warunkiem ich montażu w (najczęściej własnej) sieci serwisowej"

Napisano

> Co do zamienników pasek Conti, napinacz/rolka ina/Litens

Litens raczej nie jest producentem rolek. Ta firma robi osprzęt napinaczy, czyli mechanizmy, które stabilizują naciąg paska, natomiast samo łożysko napinacza może być jakiekolwiek, nawet no name. Także nie można się sugerować napisem Litens, bo można kupić największy shit.

Napisano

> znaczy "powoli, powoli, ale wyraźnie"?

znowuż bach. nigdy niemieckiego sie nie naucze w 100% tongue.gif

Napisano

> Zgadza się, natomiast Hart to Dolz, który jest bardzo chwalony?

Nie wiem czy Hart to Dolz. Używam pomp Dolz chyba z 10 lat i nigdy mnie nie zawiodły. O częściach Hart natomiast słyszałem złe opinie

Napisano

> Nijak jeśli nie prowadzisz warsztatu mechanicznego. Każdy producent w razie reklamacji chce pisemka

> z pieczątką osoby która jest odpowiednio wyszkolona w temacie. Wtedy spuszczają taką

> reklamację na drzewo.

Wydawało by się logiczne, ale raczej w jakimś zachodnim kraju. Ja już tyle rzeczy po naszych pseudo-mechanikach musiałem poprawiać (nie chce tu nikogo obrażać bo na pewno są też solidni), że jeśli tylko potrafię to wolę samemu zmienić rozrząd, wiem że zrobię to dokładniej niż wielu 'fachowców'.

Napisano

A nie wiecie przypadkiem, kto robi paski dla Ruvilla...?

Bo dostałem bardzo dobrą ofertę na caly zestaw rozrządu Ruvilla...?

Warte to coś...?

Napisano
  • Autor

> A nie wiecie przypadkiem, kto robi paski dla Ruvilla...?

> Bo dostałem bardzo dobrą ofertę na caly zestaw rozrządu Ruvilla...?

> Warte to coś...?

Ruville to pakowacz, pasek będzie produktem renomowanego producenta, jednego z wielkiej trójki.

Napisano

> Ruville to pakowacz, pasek będzie produktem renomowanego producenta, jednego z wielkiej trójki.

do 1.9 jtd od ruville, rolka prowadzaca INA, napinacz GMB KOREA, pompa brak nazwy firmy

Napisano

> Witam.

> W najbliższym czasie muszę wymienić rozrząd i napęd pomocniczy w Fiacie Croma 1.9 JTDm 150, takie

> same silniki są montowanie w Oplach i Sabach 93. Generalnie zależy mi na opiniach mechaników,

> osób handlujących częściami, również w kontekście innych producentów i zastosowania w innych

> samochodach. Może nawet byłoby dobrze pomyśleć o podwieszonym wątku z informacjami na ten

> temat.

> Sporo przeczytałem i mam takie przemyślenia:

> - pasek rozrządu: FPT lub Contitech - Dayco i Gates maja bardzo sprzeczne opinie - prawdopodobnie

> podróbki? Contitech sprzedaje paski oem dla Audi, VW, i francuzów - wymiana co 180 lub 240

> tysięcy.

> - napinacze, rolki: INA - partner Contitecha, Rouville (pakowacz), SKF - coraz gorsze opinie.

> - pompa: Hepu potem dłogo nic i Aritex, Rouville, SKF.

> Będę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi.

moim zdaniem, do tego autka najlepszy byłby taki zestaw paska rozrządu SKF, do tego jeszcze pompa wody, może być też SKF bądź też tańszego a równie dobrego DOLZA.

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem, do tego autka najlepszy byłby taki zestaw paska rozrządu SKF, do tego jeszcze pompa

> wody, może być też SKF bądź też tańszego a równie dobrego DOLZA.

Kolego do tego silnika idą na pierwszy montaż paski Dayco, które są wzmocnione warstwą PTFE (teflon) od strony zębów, w OE mają logo FPT. Konkurencja na razie na ma odpowiedniej technologii. Napinacze i rolki to na 99% LUK czyli: Litens, INA. Co do pomp to nie wiem, kiedyś był to Dolz i te pompy trzeba było wymieniać wraz z rozrządem, ponieważ często nie dożywały kolejnej wymiany. Znacznie lepszą firmą jest Hepu.

Napisano

> Napinacze i rolki to na 99% LUK czyli: Litens, INA.

U mnie fabrycznie było DAYCO

>Co do pomp to nie wiem,

> kiedyś był to Dolz i te pompy trzeba było wymieniać wraz z rozrządem, ponieważ często nie

> dożywały kolejnej wymiany.

Nie wiem jak w Fiacie ale w Oplu pompy w 1.9 CDTI wymienia sie profilaktycznie nawet oryginały. Ciężko by było by przejechały 300 czy 240 kkm.

Moja była bez bazwy producenta ale sekcja zwłok wykazała markowe łożyska bodajże NSK.

Napisano
  • Autor

> U mnie fabrycznie było DAYCO

> Nie wiem jak w Fiacie ale w Oplu pompy w 1.9 CDTI wymienia sie profilaktycznie nawet oryginały.

> Ciężko by było by przejechały 300 czy 240 kkm.

> Moja była bez bazwy producenta ale sekcja zwłok wykazała markowe łożyska bodajże NSK.

Rolka też, Dayco daje plastikową w kompletach rozrządu. Pytanie czy to co idzie na pierwszy montaż jest tym samym co dają na aftermarket? Niezła kołomyja, jeszcze do niedawna na OE szedł Gates! Co do wymiany pomp w JTD, to miałem na myśli wymianę co 80 tysięcy, oryginały nie dożywały do drugiej wymiany przy 160.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.