Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: Mazda 3 Neo - wersja super bieda

Featured Replies

Napisano

Mazda 3 - mozna smialo powiedziec ze M3 jest jednym z najpopularniejszych aut - jesli nie najpopularniejszym wsrod prywatnych kupcow.

cimg4284e.jpg

W przeciwienstwie do Toyota, GM czy innych - Mazda na 3 nie daje zadnych upustow na fleet.

Wiec popatrzmy jak lud glosuje portfelamihmm.gif

Sprzedaz za 11/2011.

1 Toyota Corolla - 3731

2 Mazda3 - 3480

3 Toyota HiLux - 3332

4 Holden Commodore - 2808

5 Holden Cruze - 2393

6 Hyundai i30 - 2167

7 Ford Territory - 1776

8 Toyota Yaris - 1764

9 Nissan Navara - 1653

10 Toyota RAV4 - 1577

Czyli "trojka" znalazla 3,480 nowych domow w listopadzie 2011. Czyli Mazda musi cos dobrego robic skoro lud ja woli niz wszystko innehmm.gif[...]

Model ktory wpadl mi w rece na 588 km to wersja podstawowa, w wersji "super bieda" jako ze sprzedawana w NZ. Manual, nie automatic, silnik podstawowy 2.0l, opcji - "0" (zero)lizak.gif

Wyglad

WIdocznie ma uznanie, mnie kojarzy sie z EU - Pug, masa plastiku i "zaraz cie zjem" wlot powietrza.

pc040330v.jpg

cimg4285e.jpg

Osobiscie mi to nie przeszkadza .. ale nie kazdemu musi sie podobacfly.gif

Bok juz objawia swoje lata ... ale i tak IMVHO jest 100,000x lepszy niz stwory jak Corollahmm.gif.

pc040322l.jpg

Tyl ...sam niewiem.gif tylek270747800-sex.gif kojarzy mi sie z przodem,

cimg4293m.jpg

No jednym slowem tego brzydala da sie lubic;)

Silnik

Jak mowilem wczesniej w rece wpadla mi wersja podstawowa "Neo" czyli 2.0l 108kW, oczywiscie 4 cylindry, bez zadnych wymyslonych EU tyrbopad.gif tylkoprosta jak konstrukcja cepa silnikwaytogo.gif. W klasie aut miejskich 2.0l jest standardem, jak i rowniez cena $19,990 czyli $20k AU$ (chociaz Hyundai np probuje sprzedawac 1.6l za o wiele nizsza cene).

cimg4291.jpg

Ten 2.0l jest iut mocniejszy niz to co oferuje konkurencja - Corolla 100kW, Cruze, Focus, Cerato, i30 - nie wiele ale jednak 6-8kW.

Jako ze moich ostatnich 12 aut z wypozyczalni to byl albo Toyota Land Cruiser albo Ford Falcon nie mam tego jak porownac do innych kompaktow, ale na jazde po miescie i po wioskach oraz odwiedzajac okoliczne winnice to to IMVHO calkowicie wystarczalo.waytogo.gif. Byc moze jest to zasluga manual-a ale naprawde "trojka" wspinala sie na kazde wzniesienie bez zadnego probelmuok.gif.

O jakich drogach mowimy?hmm.gif M.in takichold.gif - 100km/h ograniczenie, ale jazda 70km = czacha.gif

cimg4334u.jpg

Wymagalo to duzo redukcji, 2, 3, 4 ale tu trophy.gif dla skrzyni. Golf-y i inne "De" moga sie schowac. Tak precyzyjnej skrzyni - to naprawde dawno nie mialemwaytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

cimg4347r.jpg

Jesli sie nie myle producentem skrzyni jest Aisin

Spalanie jakie dostalem z calych 588 - licozne recznie to ok 7.9l benzyny 91. Niestety wersja "Super bieda New Zealand" nie ma komputera w wersji bazowejnono.gif, wiec nie wiem co "trojka" wyliczyla.

Wnetrze

No coz jedno trzeba przyznac - Mazda ma dobre manierygrinser006.gif

Dzien dobry, do widzeniazlosnik.gif

cimg4324r.jpg

cimg4325t.jpg

No poza manierami w zasadzie ... plastik wyglada na cholernie twardy ... ale old.gif

cimg4326z.jpg

..wymacany 270747800-sex.gif270747800-sex.gif moimi raczkami jest calkiem przyjemny w dotykuwaytogo.gif i co stwierdzam po explozji puszki Coke calkiem latwy do czysczenia;]

Co ciekawe - znow ta NZ (nie uclizak.gif) - nieobita kierownica skorapad.gifnono.gif, bez zadnego sterowania radia (chyba za bardzo sie na EU zapatrzyliangryfire.gif) kierownica - jedna z niewielu, gdzie typ plastiku nie za bardzo poci dlonie. Nie bede tu robil wywodu o wyzszosc plastiku w Mazda 3 nad Golf-em;] - ale fakt faktemlizak.gif;)...'

Podobalo mi sie podswiatlanie kolorow - mix czerwoany z fioletowym i wydajnosc HVACwaytogo.gif. Dobre bylo tez wyprofilowanie na nogi - pamietam jak jezdzilem Corolla w tym roku reka obijala sie o konsolepad.gif

cimg4290o.jpg

generalnie Mazda powinna dostac claps.gif za ergonomie, schowki na butelki ciut za male ale 600ml sie miesci

Siedzenia mogly by miec troche lepsze trzymanie na boki palacz.gif

cimg4294q.jpg

Nikogo nie torturowalem zeby jezdzil z tylu ale to pierwszy auto miejskie gdzie fotel nie byl na max-a do tylu odsunietywaytogo.gif

cimg4289o.jpg

Bagaznik dostaje u mnie plus - lizak.gif bo jest wiekszy niz w mojej 1 series;] ale tu kazde auto dostaje plus bo chyba wszystko jest wieksze niz 1 serieshahaha.gif

cimg4288p.jpg

Siedzenia oczywiscie rozkladane i to na plaskowaytogo.gif

Podsumowujac

Wersja New Zealand naprawde drazni - brak wyswietlania zewn temp (Mazda zaoszczedzila 50cpalacz.gif, brak sterowanie radia z kierownicy, brak cruise control, etc etc.. naprawde rozczarowuje ..ale musze przyznac ze polaczenie silnika, skrzynie biegow .. i calkiem dobrze mi sie tym jezdzilowaytogo.gif

cimg4323.jpg

Wyglad moze sie nie kazdemu podobac - tu spotkaly sie dwie generacje Mazda;)

pc040319v.jpg

...ale jest uroczy. Najlepsza obsluga w klasie, najnizsza awaryjnosc, najlepszy service, ta sama cena co konkurencja, wartosc przy odsprzedazy - w sumie chyba wiem dlaczego lud to kupuje ... lepszego wyboru NIE MAwaytogo.gif.

Oczywiscie spro nowych modeli sie pojawilo (new Focus) lub plynie juz lodka... ale jak narazie IMVHO Mazda 3 jest zdecydowanym trophy.gif i calkiem zasluzeniewaytogo.gif

Napisano

rzeczywiście biedak ...

jak ta kierownica wygląda sick.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> rzeczywiście biedak ...

> jak ta kierownica wygląda

jakby byla... wyciosana z plastikuzlosnik.gif?niewiem.gif

"Nasza" wersja bieda wyglada taklizak.gif

Mazda3-Neo-6.jpg

Napisano

> jakby byla... wyciosana z plastiku?

> "Nasza" wersja bieda wyglada tak

W OZILandzie lepiej sie to prezentuje wink.gif

Napisano

> ale to pierwszy auto miejskie gdzie fotel nie byl na

> max-a do tylu odsuniety

a ile masz wzrostu?

Napisano

> jakby byla... wyciosana z plastiku?

> "Nasza" wersja bieda wyglada tak

ogólnie to to wygląda tak: "aaaaa plastik mnie atakuje, aaaa" zlosnik.gif

smutno jak w trumnie zlosnik.gif

Napisano

Ciekawe czy będzie rdzewieć - podobno w EU Mazda 3 i 6 zaczynają być jedzone

od nadkoli. Co do skrzyni - każdy kto jeździł Mazdami, twierdzi że skrzynie biegów

to największy atut tych aut smile.gif Mnie osobiście podoba się Mazda 6 z lat 2003-2007.

Ale skoro je to rdza to nie ma sensu się za to brać. W AU pewnie rdza się nie dotknie,

bo nie ma warunków do jedzenia... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy będzie rdzewieć - podobno w EU Mazda 3 i 6 zaczynają być jedzone

> od nadkoli.

O rdzy nic nie slyszalem, i nic sie nie mowihmm.gif. Mowi sie za to o sztywnosci nadwozia Mazda 3 i 6.

Jak postawisz auto na gorce i jedno kolo stoi powiedzmy na krawezniku, to otworz tylne drzwii i... zlosnik.gif sprobuj je zamknacfood.gif. Ciezko albo wcalelizak.gif.

Widzialem to w M6 MPS - i kumpel ja sprzedal. (mialem w tym swoj interes bo pozbylem sie WRXzlosnik.gifgrinser006.gif wiec narzekalem z nim. A powaznie - nic nie widzialem, owszem ciut ciezko sie drzwii zamknely ale sie zaknely.

Wlasciciele jednak twierdza ze nadwozie jest miekkie - ale czy przesadnie lub niebezpiecznie miekkie to hmm.gifniewiem.gif

Co do skrzyni - każdy kto jeździł Mazdami, twierdzi że skrzynie biegów

> to największy atut tych aut.

IMVHO tak, silnik i ergonomia tez na plus.

Mnie osobiście podoba się Mazda 6 z lat 2003-2007.

> Ale skoro je to rdza to nie ma sensu się za to brać. W AU pewnie rdza się nie dotknie,

> bo nie ma warunków do jedzenia...

To trzeba nie posypywac soli na drogiwink.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a ile masz wzrostu?

6 stop lub 184 cm na stare pienniadzelizak.gif. I jak mowie pierwsze auto tej klasy gdzie siedzenie na max do tylu nie bylo odsunietehmm.gif. Znajde gdzies ikonka_photo2.gif z Cruze to dopiero facepalm%5B1%5D.gif...

Napisano
  • Autor

> z tym miejscem na tylnej kanapie to normalnie masakra

Jak wspomnialem wczesniej - siedzenie nie jest jeszcze na max do tylu odsuniete.

Napisano

> Dzien dobry, do widzenia

a nie wyświetlał jeszcze napisu "zoom zoom"? Jeśli nie to już faktycznie max bieda wersja zlosnik.gif

Napisano

> 6 stop lub 184 cm na stare pienniadze. I jak mowie pierwsze auto tej klasy gdzie siedzenie na max

> do tylu nie bylo odsuniete.

to dziwne, bo ja mam prawie 190cm, a nie musze odsuwac fotela na max do tylu w autach typu compact

Nawet w Lanosie, ktory nie jest szczegolnie wielki, mialem zapas

musimy miec jakies inne style zajmowania miejsca w samochodzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to dziwne, bo ja mam prawie 190cm, a nie musze odsuwac fotela na max do tylu w autach typu compact .

znalazlem ikonka_photo2.gif Cruze... Tam tam tez nie msialem na max odsuwachmm.gif ale Corolla, Focus juz takniewiem.gif

ap2011170.jpg

p2011178.jpg

p2011175.jpg

p2011174.jpg

URL:

Mini Test Holden Cruze 10/2/2010-MK

> Nawet w Lanosie, ktory nie jest szczegolnie wielki, mialem zapas

> musimy miec jakies inne style zajmowania miejsca w samochodzie

Lubie siedziec wysoko, generalnie nie lubie aut osobowychlizak.gif

Napisano
  • Autor

> a nie wyświetlał jeszcze napisu "zoom zoom"? Jeśli nie to już faktycznie max bieda wersja

Ale G'day i Bye Bye "mowi" zlosnik.gif - pelna kultura paaaaaaaaaniewink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.