Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak tam panzerwageniści przygotowania do zimy?

Featured Replies

Napisano

> Natomiast w fabiance ma fajne dogrzewanie, nie wiem jak to działa, ale po przełączeniu na max

> ogrzewania, nawet w największe mrozy po 2-3 minutach na postoju leci już ciepłe powietrze i

> nie ma to nic wspólnego z nagrzewaniem się silnika - ma jakieś dogrzewanie elektryczne...

> (fabrycznie)

a to nie jest przypadkiem dogrzewanie na podstawie 3 swiec zarowych? bo ja to tez mam i tak wlasnie dziala, jak dasz na max to dogrzewaja plyn ktory idzie do nagrzewnicy

Napisano

> a to nie jest przypadkiem dogrzewanie na podstawie 3 swiec zarowych? bo ja to tez mam i tak wlasnie

> dziala, jak dasz na max to dogrzewaja plyn ktory idzie do nagrzewnicy

Nie mam pojęcia jak to działa, widzę tylko efekt... obiło mi się o uszy że jest to strikte elektryczne dogrzewanie i mam wrażenie że ma się nijak do temperatury silnika -> płynu chłodzącego, przynajmniej nie widać tego po wskaźniku.

Wskaźnik jeszcze nie drgnie a z nawiewu leci już ciepłe powietrze... muszę to dokładnie przylukać...

W Golfie u siebie też widziałem przy silniku w jakimś cudaku z płynem wkręcone 3 świece żarowe, bardzo nie wnikałem jaka jest ich rola ale zimą nagrzewanie trwa wyraźnie dłużej niż np. w Kia Picanto którą codziennie jeździmy...

Napisano

> A czy ja napisałem, że mi nie trzyma temperatury?

no a co niby ma Ci dac zasłonieńcie chłodnicy ?

Napisano

> Z zazdrości do szybciej rozgrzewających się benzyn

Efekt jest, IMHO, wyłącznie psychologiczny.

Pociesz się, że moja benzyna TSI nie chce się rozgrzewać, tak samo jak diesel. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> no a co niby ma Ci dac zasłonieńcie chłodnicy ?

Pomijając fakt, że niewiele daje zasłonięcie samej chlodnicy (duzy i mały obieg płynu), to taka zasłonka na grila i tak nic nie daje.

mar00ha

Napisano

> Pomijając fakt, że niewiele daje zasłonięcie samej chlodnicy (duzy i mały obieg płynu), to taka

> zasłonka na grila i tak nic nie daje.

> mar00ha

Ja to wiem wink.gif ale kolega Ares chyba nie

Napisano

> Pomijając fakt, że niewiele daje zasłonięcie samej chlodnicy (duzy i mały obieg płynu), to taka

> zasłonka na grila i tak nic nie daje.

> mar00ha

ano nie daje zlosnik.gif

przerabialem to w felicji 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia jak to działa, widzę tylko efekt... obiło mi się o uszy że jest to strikte

> elektryczne dogrzewanie i mam wrażenie że ma się nijak do temperatury silnika -

> Wskaźnik jeszcze nie drgnie a z nawiewu leci już ciepłe powietrze... muszę to dokładnie

> przylukać...

> W Golfie u siebie też widziałem przy silniku w jakimś cudaku z płynem wkręcone 3 świece żarowe,

> bardzo nie wnikałem jaka jest ich rola ale zimą nagrzewanie trwa wyraźnie dłużej niż np. w Kia

> Picanto którą codziennie jeździmy...

no niewiem czy tak dluzej, bo praktycznie przy temp rzedu -7*C p ciepelko leci po ~2min, a co zatym idzie plyn chlodzacy szybciej sie nagrzewa. to nie jest cudak tylko VW tak ma w standarcie z tego co wiem, a np we fia(u)cie trzeba doplacac ~900zl

Napisano

> no niewiem czy tak dluzej, bo praktycznie przy temp rzedu -7*C p ciepelko leci po ~2min, a co zatym

> idzie plyn chlodzacy szybciej sie nagrzewa. to nie jest cudak tylko VW tak ma w standarcie z

> tego co wiem, a np we fia(u)cie trzeba doplacac ~900zl

Przy bloku silnika z tego co pamiętam po stronie kierowcy jest urządzenie z 3 świecami żarowymi. Z tego co wiem grzeją jakiś czas po uruchomieniu, ale ogrzewanie a szczególnie szybkość nagrzewania się silnika stojąc w miejscu (odśnieżanie) a następnie w korkach przy włącoznym nawiewie jest daleka od tego co jest w wyżej opisywanej Fabi.

Domniemuje że w Fabi obok nagrzewnicy są jakieś porządne elektryczne grzałki, gdyż zanim płyn i silnik zdążą podgrzać się chociaż trochę z nawiewów leci ciepłe powietrze... (zanim zdążyłem powolnym krokiem odśnieżyć auto dookoła, przednia szyba zaczęła spływać od ciepła z nawiewów... - max 3-5min na postoju)

Więc marna dla mnie pociecha ze standardowego w VW podgrzewania płynu 3 świecami żarowymi... Zwrócę bardziej uwagę u siebie jak to jest z tymi czasami nagrzewania ale widziałem wiele podobnych sytuacji więc zakładam że TTTM...

Odnośnie zasłaniania chłodnicy to uważam że jedyny efekt może dać ograniczenie wlotu zimnego powietrze przez chłodnicę i inne zakamarki na blok silnika i ogólnie do komory silnika - sama chłodnica w fazie nagrzewania silnika nie bierze udziału więc jej znaczenie przy sprawnym termostacie powinno być na tym etapie niewielkie...

Napisano

> ano nie daje

> przerabialem to w felicji

Z Felicią i pokrywką marki "Heko" na grila to i ja mam doświadczenie. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ja to wiem ale kolega Ares chyba nie

Kolega ares wie, wszak ładnych kilka lat jeździł nubirą, a tam są niezłe jaja "w poszukiwaniu"ogrzewania.

Ale i tak nagrzewała się szybciej niż TDI rotfl.gif

Napisano

Zawsze można próbować wykonać mody podobne do kolegi siwy... z lanos team:

mod ogrzewania LANOS by Siwy

Jest tam też dogrzewacz płynu ze świecami żarowymi, nie ma to jednak jak patent z trabanta, kolektor wydechowy nagrzewał się szybko i ogrzewał powietrze lecące do środka smile.gif trzeba było dbać o szczelność układu bo inaczej czacha.gif

Napisano

> Z Felicią i pokrywką marki "Heko" na grila to i ja mam doświadczenie.

> mar00ha

polamales ktoras? zlosnik.gif

ja za I razem zlamalem i musialem pokleic oink.gif ale po zimie sie sama rozpadla od soli hehe.gif

ty mialem tylko na grilla? bo ja jeszcze na ten dolny wlot skromny.gif

Napisano

nic innego nie ma, no chyba ze webasto ale to juz inna inszosc.

VW ma tylko wstawiony trojnik i na tym "reduktorze" sa 3 swiece zarowe ktore grzeja plyn idacy do nagrzewnicy, nic innego nie ma

Napisano
  • Autor

> nic innego nie ma, no chyba ze webasto ale to juz inna inszosc.

> VW ma tylko wstawiony trojnik i na tym "reduktorze" sa 3 swiece zarowe ktore grzeja plyn idacy do

> nagrzewnicy, nic innego nie ma

u mnie jest jeszcze elektryczna nagrzewnica włączająca się poniżej jakiejśtam temperatury i grzejąca powietrze wewnątrz auta zlosnik.gif

Napisano

> polamales ktoras?

Nie. zlosnik.gif

> ja za I razem zlamalem i musialem pokleic ale po zimie sie sama rozpadla od soli

> ty mialem tylko na grilla? bo ja jeszcze na ten dolny wlot

Ja miałem tylko górną.

mar00ha

Napisano

> nic innego nie ma, no chyba ze webasto ale to juz inna inszosc.

> VW ma tylko wstawiony trojnik i na tym "reduktorze" sa 3 swiece zarowe ktore grzeja plyn idacy do

> nagrzewnicy, nic innego nie ma

Nie wszystkie VAG'i mają taki bajer z dogrzewaniem płynu tongue.gif

Napisano
  • Autor

> ciekaw jestem jak dlugo byl taki czysty?

3 tygodnie - do wigilii wink.gif

... Bo z garażu nie wyjeżdżał rotfl.gif Akurat jeździłem tylko po mieście i miałem inne auto pod nosem do korków zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Z zazdrości do szybciej rozgrzewających się benzyn

A webasto Ci nie dogrzewa ?

U mnie po 3 kilosach jest juz 60 stopni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.