Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASR failur

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj rano jak jechałem do pracy nagle wyskoczył błąd jak w temacie. Zwariował prędkościomierz, ale tylko podczas przyspieszania. Kontrolka ASR świeci cały czas i wyraźnie słychać terkotanie przekaźnika, zauważyłem również że wskazówka poziomu paliwa też wariuje. Wszystko to dzieje się podczas przyspieszania, natomiast podczas jazdy ze stałą prędkością jest wszystko ok mimo tego, że kontrolka się świeci. Gdzie szukać przyczyny bo można szału dostać.

Byłem własnie wjechać autem do garażu i objawy opisane powyżej występują nawet na postoju. Nie załącza się oświetlenie wnętrza miga podświetlenie zapalniczki, normalnie same niespodzianki. Pomocy beksa.gif

Napisano

i poducha się "jarzy", ASR powiązany jest z czujnikami od ABS, moż któryś nawalił, licznik zbiera impulsy zdaje sie z lewego czujnika przy przednim kole, paliwomierz ? nie mam pomysłu.

Napisano

Fajnie smile.gif

No to jedziemy od samego początku:

- jakie akumulator ma napięcie po nocy?

- do jakiego napięcia spada napięcie na akumulatorze podczas rozruchu?

- jakie jest napięcie ładowania mierzone na akumulatorze?

- czy działa ABS?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Fajnie

> No to jedziemy od samego początku:

> - jakie akumulator ma napięcie po nocy?

> - do jakiego napięcia spada napięcie na akumulatorze podczas rozruchu?

> - jakie jest napięcie ładowania mierzone na akumulatorze?

> - czy działa ABS?

> Pozdrawiam BAS

No to po kolei.

Aku jest nowe ( dwa tygodnie) - napięcia po nocy nie mierzyłem ale sprawdzałem podczas rozruchu i wynosi 12,46V. Napięcia ładowania mierzone na aku to 14,41V, ABS działa bez problemu. Dodam że przed chwilą wróciłem z garażu po podłączeniu FESa kabelkiem KKL i ukazały się dwa błędy C1522 - brak połączenia z tablicą przyżądów i C1520 usterka lini CAN. I niestety jestem w czarnej d.....e nic dalej nie wiem gdzie i czego szukać.

Napisano

> dwa błędy C1522

> - brak połączenia z tablicą przyżądów i C1520 usterka lini CAN. I niestety jestem w czarnej

> d.....e nic dalej nie wiem gdzie i czego szukać.

Wyciągasz zegary, odłączasz zegary, czyścisz/psikasz kontakt-sprayem złącze i wtyczkę, składasz i heya, powinno pomóc, jak nie pomoże to powtarzasz te same czynności dla BC.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wyciągasz zegary, odłączasz zegary, czyścisz/psikasz kontakt-sprayem złącze i wtyczkę, składasz i

> heya, powinno pomóc, jak nie pomoże to powtarzasz te same czynności dla BC.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki, mam nadzieję że to będzie to, bo już chwilami to auto mnie załamuje. No ale cóż, innej marki nie uznaję i raczej nigdy nie uznam.

Napisano

> No ale cóż, innej

> marki nie uznaję i raczej nigdy nie uznam.

Jesteś zbyt ortodoksyjny, ja spokojnie uznaję pozostałe marki z grupy Fiata, np. Ferrari, Alfa Romeo, Lancia. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jesteś zbyt ortodoksyjny, ja spokojnie uznaję pozostałe marki z grupy Fiata, np. Ferrari, Alfa

> Romeo, Lancia.

> Pozdrawiam BAS

Fakt, zapomniałem dodać słowa "grupa Fiat" 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> i poducha się "jarzy", ASR powiązany jest z czujnikami od ABS, moż któryś nawalił, licznik zbiera

> impulsy zdaje sie z lewego czujnika przy przednim kole, paliwomierz ? nie mam pomysłu.

Prędkość czytana jest ze wszystkich 4 kół. ok.gif

Napisano
  • Autor

No i stało się. Z całych zegarów działa tylko obrotomierz, idę wymontować, poczyścić mam nadzieję że wszystko wróci do normy.

Napisano

> No i stało się. Z całych zegarów działa tylko obrotomierz, idę wymontować, poczyścić mam nadzieję

> że wszystko wróci do normy.

Jak to nie pomoże to zapodasz sobie licznik od babarta jak Kasia_opole.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak to nie pomoże to zapodasz sobie licznik od babarta jak Kasia_opole.

> Pozdrawiam BAS

Do 1.2 16V chyba od abarta nie podejdą 270751858-jezyk.gif ?

Napisano
  • Autor

> Jak to nie pomoże to zapodasz sobie licznik od babarta jak Kasia_opole.

> Pozdrawiam BAS

Licznik wymontowany. Bez niego nie ma żadnych dziwnych żeczy, ale jak tylko podepnę to ojojoj, normalne cuda wianki. Sprawdzałem też licznik FESem i wszystkie testy przechodzi normalnie. I teraz pytanie czy mogę mieć 100% pewność, że licznik jest zdechły i montaż innego da wymierne rezultaty?

Napisano

> Do 1.2 16V chyba od abarta nie podejdą ?

Pasują.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Licznik wymontowany. Bez niego nie ma żadnych dziwnych żeczy, ale jak tylko podepnę to ojojoj,

> normalne cuda wianki. Sprawdzałem też licznik FESem i wszystkie testy przechodzi normalnie. I

> teraz pytanie czy mogę mieć 100% pewność, że licznik jest zdechły i montaż innego da wymierne

> rezultaty?

Nie wiem, trzeba sprawdzić.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, trzeba sprawdzić.

> Pozdrawiam BAS

Tak też myślałem. Nie pozostaje nic innego jak pożyczyć licznik i wtedy będzie wszystko jasne.

Napisano

> No i stało się. Z całych zegarów działa tylko obrotomierz, idę wymontować, poczyścić mam nadzieję

> że wszystko wróci do normy.

czekaj, a nie opisywał ktoś ostatnio identycznego przypadku ?

albo mam "Deżawu" screwy.gif

Napisano
  • Autor

> czekaj, a nie opisywał ktoś ostatnio identycznego przypadku ?

> albo mam "Deżawu"

Ja osobiście nie znalazłem, no ale...

Napisano

> Tak też myślałem. Nie pozostaje nic innego jak pożyczyć licznik i wtedy będzie wszystko jasne.

Podobno licznik musi być z tego samego rocznika lub ciut starszy niż samochód(nie pamiętam dlaczego).

Szukaj licznika z przebiegiem mniejszym niż masz bo bez problemu przy pomocy FES można podnieść przebieg a nie można go zmniejszyć przy pomocy FES.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Podobno licznik musi być z tego samego rocznika lub ciut starszy niż samochód(nie pamiętam

> dlaczego).

> Szukaj licznika z przebiegiem mniejszym niż masz bo bez problemu przy pomocy FES można podnieść

> przebieg a nie można go zmniejszyć przy pomocy FES.

> Pozdrawiam BAS

Ok. Powiedz mi jeszcze którą minimalnie wersją FESa można zrobić osiowanie?

Napisano

> Ja osobiście nie znalazłem, no ale...

mam "Deżawu", takemczuł sciana.gif

a ten Kolega co podmieniał kondensator w zestawie to nie opisywał czegoś podobnego ? ide grzebać w postach.

Nie on miał całkowity pad zestawu. juz sprawdziłem ale nie wiem dlaczego coś mi się "kałacze po łbie" że coś podobnego było. szukam dalej.

Napisano

> Licznik wymontowany.... <

Całkowicie rozbierz licznik - do płyty głównej. Dokładnie obejrzyj płytę pod katem różnego rodzaju nalotu. W przypadku podejrzanych miejsc wymyj je dokładnie czystym spirytusem lub specjalnym płynem do elektroniki. Na "gołą" płytę nałóż delikatnie wskazówki i do auta sprawdzić czy jest poprawa.

Twoja usterka wygląda na problem w linii CAN (skup się na pinach 3 i 4 ), to ona steruje silniczkami krokowymi, kontrolkami itp.

Jak zachowuje się wyświetlacz LCD ? oraz dane wyświetlane na nim ?

EDIT:

W elektronice występuje jeszcze takie zjawisko (stan) jak zimne luty. Jeżeli czyszczenie nie pomoże to bardzo wysoce prawdopodobne jest że masz takie uszkodzenie. Jak z tym walczyć:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1209623.html#6063112

Napisano
  • Autor

Jutro rozbiorę i zastosuję się do twoich wskazówek, być może będzie jakiś pozytywny efekt.

Napisano

> Ok. Powiedz mi jeszcze którą minimalnie wersją FESa można zrobić osiowanie?

Miłej lektury.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Miłej lektury.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki, właśnie też tam byłem i już wiem że od wersji 2.6 Rozmawiałem z kolegą który ma FESa najnowszego i ewewntualnie mógłbym zrobić sobie proxy tylko podejrzewam że trzeba coś niecoś wiedzieć na ten temat. Czy tak? No chyba że jest to proste niewiem.gif

Napisano

> Jutro rozbiorę i zastosuję się do twoich wskazówek, być może będzie jakiś pozytywny efekt.

Poniżej daję zdjęcie poglądowe z mojej "walki" z licznikiem.

285570451-BBB.jpg

Pamiętaj o wykonaniu szablonu do wskazówek - wykonaj to bardzo starannie. Samą płytę możesz podłączać bezpośrednio do wtyczki w aucie - nic nie zepsujesz jeżeli będziesz to robił starannie i ostrożnie. Podłączaj płytę przy wyłączonym zapłonie tak aby wisiała na wiązce obok kolumny kierowniczej, spokojnie możesz ją później wziąć do reki za krawędzie.

post-115567-14352514907561_thumb.jpg

Napisano

> Dzięki, właśnie też tam byłem i już wiem że od wersji 2.6 Rozmawiałem z kolegą który ma FESa

> najnowszego i ewewntualnie mógłbym zrobić sobie proxy tylko podejżewam że trzeba coś niecoś

> wiedzieć na ten temat. Czy tak? No chyba że jest to proste

W zasadzie wystarczy zrobić osiowanie proxy, wypadałoby sprawdzić czy wykrył wszystkie moduły, ale na dobrą sprawę...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> na dobrą sprawę...

...lepiej uważać? Czyż nie tak?

Napisano

> ...lepiej uważać? Czyż nie tak?

No risk, no fun. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Cóż, licznik przeszedł dzisiaj kąpiel w wannie ultradźwiękowej i został poddanyzamrażaniu w celu wyeliminowania "zimnych lutów" no i niestety po podłączeniu wszystko jak szalało tak szaleje, terkocze jakiś przekaźnik migają lampki panela i to wszystko co opisywałem wcześniej. Po odłączeniu wszystko działa normalnie. panic.gif

Napisano

a co z tym osiowaniem proxy???? próbowałeś?

Napisano
  • Autor

> a co z tym osiowaniem proxy???? próbowałeś?

Niestety jeszcze nie, bo ja nie mam Fesa a z kolegą ustawiłem się na sobotę. Zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

> Cóż, licznik przeszedł dzisiaj ... <

Zrobiłeś we własnym zakresie co mogłeś. W tej sytuacji muszą Ci pomóc lepsi fachowcy lub wymiana licznika no.gif.

Napisano

> Niestety jeszcze nie, bo ja nie mam Fesa a z kolegą ustawiłem się na sobotę. Zobaczymy co wyjdzie.

Łan kłeszczyn: po co chcesz osiować uszkodzony licznik? On pewnie jest zosiowany, tyle że mu się padło.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Łan kłeszczyn: po co chcesz osiować uszkodzony licznik? On pewnie jest zosiowany, tyle że mu się

> padło.

> Pozdrawiam BAS

Osiować chcę ten który kupię jutro jak wszystko dobrze pójdzie smile.gif nie ten który mam. Bo jednak jest na bank trzaśnięty, choć pewności nie mam. Ale nic innego nie pozostaje jak sprawić nowy i sprawdzić czy wszystko wróci do normy, gorzej jak nic to nie da.

Napisano
  • Autor

No to odkurzę troszkę. Dziś zamontowałem nowe zegarki ale niestety problem jest nadal, nic to nie zmieniło, poza wyglądem oczywiście. Teraz może jakieś nowe pomysły, czego się złapać żeby naprawić. A druga żecz to w jaki sposób wpisać właściwy przebieg do nowego licznika? Dodam że kilometry już nie migają.

Napisano

> No to odkurzę troszkę. Dziś zamontowałem nowe zegarki ale niestety problem jest nadal, nic to nie

> zmieniło, poza wyglądem oczywiście.

No to cudownie sciana.gif

Jedziesz dalej po kablach do BC.

> A druga żecz to w jaki sposób wpisać właściwy przebieg do nowego licznika?

Deska->VIP->F7->Write Odometer lub po polsku Zapisz przebieg.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> No to cudownie

> Jedziesz dalej po kablach do BC.

> Deska-

> Pozdrawiam BAS

Już przejechałem po kablach aż do skrzynki bezpieczników w komorze silnika i wszystko wygląda na ok, jutro ciąg dalszy. Jednak Abarth-owe zegarkiwyglądają super 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Już przejechałem po kablach aż do skrzynki bezpieczników w komorze silnika i wszystko wygląda na

> ok, jutro ciąg dalszy.

Powodzenia. smile.gif

> Jednak Abarth-owe zegarkiwyglądają super

Powiedz to kupującemu jak będziesz autko sprzedawał.

Jeśli nie będzie to pierwsze Stilo jakie ogląda to uzna, że autkiem jeździł jakiś dzieciak, który tuningował autko i je katował.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Powodzenia.

> Powiedz to kupującemu jak będziesz autko sprzedawał.

> Jeśli nie będzie to pierwsze Stilo jakie ogląda to uzna, że autkiem jeździł jakiś dzieciak, który

> tuningował autko i je katował.

> Pozdrawiam BAS

To auto będzie u mnie do swej smierci serduszka.gif

Napisano

> No to odkurzę troszkę. Dziś zamontowałem nowe zegarki ale niestety problem jest nadal, nic to nie

> zmieniło.... <

Powtórzę się jeszcze raz, silniczkami i kontrolkami poza airbag steruje linia CAN - piny 3 i 4 we wtyczce.

Nie mam schematu pod ręką ale o ile dobrze pamiętam napięcie doprowadzają piny 1 i 2, natomiast masa to pin 7.

Na początek wypnij z wtyczki kabelek "masowy" i zastąp go porządnie połączonym z masą - sprawdź dobrze schemat.

Później napisz, będziemy myśleć dalej.

Napisano
  • Autor

> Deska-

> Pozdrawiam BAS

Ta funkcja jest chyba dopiero w najnowszej wersji, klega mój ma ale 2.6.1 i nie ma takiej funkcji frown.gif. Dzwoniłem do niego i mówił ze musi go zaktualizować ale to dopiero jutro jak wróci. No chyba że ja źle patrzę. W tej wersji są 3 zakładki. info, wykres i F7.

Ok, już znalazłem, ogarneła mnie pomroczność jasna.

Napisano
  • Autor

To teraz opiszę co i jak, bo wszystko jest już ok. Po sprawdzeniu wszystkich połączeń problem nadal istniał, nie pomagały żadne zabiegi. W pewnym momencie nasuneła mi się myśl że może trzeba sprawdzić cewki. Co się okazało, cewki są ok natomiast przy cewce na 2 cylindrze zauważyłem przytopioną izolację jednego z trzech przewodów. Zeskrobałem resztki isolacji, zalałem cyną i pożądnie zaizolowałem, ku mojemu zaskoczeniu wszystko wróciło do normy i działa tak jak powinno. Dziękuję wszystkim za cenne rady, natomiast na trop napowadził mnie problem naszej koleżanki Kasia_Opole. Jeszcze raz dzięki. Nie warto się poddawać, trzeba walczyć do końca.

Napisano

> To teraz opiszę co i jak, bo wszystko jest już ok. Po sprawdzeniu wszystkich połączeń problem nadal

> istniał, nie pomagały żadne zabiegi. W pewnym momencie nasuneła mi się myśl że może trzeba

> sprawdzić cewki. Co się okazało, cewki są ok natomiast przy cewce na 2 cylindrze zauważyłem

> przytopioną izolację jednego z trzech przewodów. Zeskrobałem resztki isolacji, zalałem cyną i

> pożądnie zaizolowałem, ku mojemu zaskoczeniu wszystko wróciło do normy i działa tak jak

> powinno. Dziękuję wszystkim za cenne rady, natomiast na trop napowadził mnie problem naszej

> koleżanki Kasia_Opole. Jeszcze raz dzięki. Nie warto się poddawać, trzeba walczyć do końca.

A na to nie wpadłem frown.gif

Faktycznie, pamiętam wątek Kasi, jak biła rekordy ekodrivingu rotfl.gif

Jednak myślałem, że cewka może wprowadzać jakiś bałagan w ECU silnika a to co się u Ciebie działo to było jednak coś więcej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> .... Nie warto się poddawać, trzeba walczyć do końca. <

Bardzo słuszna uwaga ok.gif. Brawa za rozpracowanie usterki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.