Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękający kolektor wydechowy

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie...

pacjent to supersprint 4-2-1

43e84a354d52304c.jpg

mam go już 6 lat o od jakiegoś coraz cześciej pęka...pierwsze spawanie wystarczyło na rok drugie na pół a ostatnio pękł ponownie robiąć długą na 6cm szczelinę...

wałek rozrządu jest ostry co powoduje spore wibracje na wolnych obrotach (auto wręcz podkskuje)

zainstalowany jest niby prawidłowo bo na końcu jest złącze elastyczne...

chcę się go pozbyć ale wpierw się chcę dowiedzieć czy pęka bo się zużył (blacha cienka jak papier) czy jakiś inny powód... ??

Napisano

a nie było tak, że kiedyś nim przypierdzieliłes...w maroko chyba i moze go tak pospawali, ze są jakieś dziwne naprężenia i pęka cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Jesteś dobrym słuchaczem Karan!

owszem! ten kolektor pierwszy raz pękł mi w Maroku gdy ratowałem swoje życie wjeżdzając do rowu ale tego incydentu nie miałem na myśli wyliczając spawanie...

Rozmawiałem z kilkoma osobami i jedni mi odradzają nowy kolektor z kwasówki inni wręcz odrotnie...

jaki lepiej zainstalować ??

Napisano

Możesz zaznaczyć w którym miejscu pęka ?

Bo możliwości jest kilka do przegrzania przy spawaniu przez wadę materiału do zastosowania rury ze szwem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

za każdym razem gdzie indziej i inaczej... raz wzdłuż raz w poprzek a raz na skos confused.gif

Napisano

> za każdym razem gdzie indziej i inaczej... raz wzdłuż raz w poprzek a raz na skos

To ja obstawiam że zaliczyłeś szybko sporą kałużę na bardzo gorącym kolektorze wink.gif zahartowało materiał i teraz pęka jak chce zlosnik.gif

Albo skoro pęka w tak dziwny sposób to rury były już wadliwe od początku i nie wytrzymują długotrwałej pracy w takich temperaturach.

Tak czy inaczej spawanie go to walka z wiatrakami zlosnik.gif Im więcej bedziesz go spawał tym szybciej będzie pękał wink.gif Już miałem podobny przypadek w rękach tyle że to była inna firma coś na W czy V.

To że pękał to nic ale spawy na nim to facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Kiedyś miałem okazję kupić taki właśnie kolektor. Po oględzinach okazało się, że był pęknięty. Właściciel auta miał sporą glebę i pewnie gdzieś nim parę przyhaczył. Tak czy inaczej kolektor był wcześniej spawany i pękał dalej w innych miejscach crazy.gif

Napisano
  • Autor

oki! może tak byc jak piszecie...

wiem że wkrótce czeka mnie wymiana tego elementu na nowy...

więc pytanie

kwasówka czy bardziej elastyczny ze zwykłej rury?

no i gdzie teraz taki kupić najtaniej?

Napisano

> oki! może tak byc jak piszecie...

> wiem że wkrótce czeka mnie wymiana tego elementu na nowy...

> więc pytanie

> kwasówka czy bardziej elastyczny ze zwykłej rury?

> no i gdzie teraz taki kupić najtaniej?

kup najtansza vige i po sprawie, u mnie dawala rade

Napisano

> za każdym razem gdzie indziej i inaczej... raz wzdłuż raz w poprzek a raz na skos

Ja tez mam supersprinta kupilem go w 2000 r od goscia ze Świdnicy był uzywany ja latam na nim do dzis i nic nie peka ale fakt pordzewiał strasznie jakby był ze zwyklej stali zlosnik.gif

Auto tez dłubniete w kałuże nie raz wjechałem i jak narazie jest OK

Myśle raczej ze masz za sztywny wydech sa drgania i dlatego peka

Napisano
  • Autor

a co to jest najtańsza viga? wink.gif

auto ma troszkę podwyższoną moc więc chyba zwykły wydech tylko to wszystko zatka oslabiony.gif

p.s. mój supersprint przejechał jakieś 250 000km i może dlatego ma dość?

Napisano

> a co to jest najtańsza viga?

> auto ma troszkę podwyższoną moc więc chyba zwykły wydech tylko to wszystko zatka

> p.s. mój supersprint przejechał jakieś 250 000km i może dlatego ma dość?

czytałem gdzieś/słyszałem, że seryjne żeliwniaki nie są złe (może poza zeliwniakami z katalizatorem :D ), powinny do 100 koni wystarczyć

Napisano

> a co jeżeli auto ma powyżej 100 koni?

zdławić bo za szybkie smile.gif

A tak serio to viga to też są kolektory rurowe, myślę, że nie zobaczysz różnicy w mocy smile.gif

Napisano

Ja u siebie miałem kolektor 4-2-1 Michaela nie wiem czy ta firma jeszcze istnieje. Jeździłem na nim chyba ze 3 lata nic się nie działo. Potem kupił ktoś z kącika i też jeszcze chwilę pojeżdził smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.