Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Teoretycznie] Polonez z gaźnikiem a sekwencja

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy, że chcielibyśmy założyć sekwencję(np. BRC SQ24) do autka pt. Polonez 1500 AA R4 1,5 l (1481 cm3), OHV, gaźnik Weber typ 34DCMP, moc 75KM, czyli zero elektroniki.

Co trzeba by zrobić, żeby włożyć sekwencję do takiego autka? Skąd ECU LPG brałoby mapy wtrysku benzyny? Co trzeba by dołożyć? Jaki miałoby to wpływ na osiągi i spalanie? Jaki wpływ na ekologię?

Kiedyś zastanawiałem się dlaczego Fiat do CC704 włożył gaźnik Aisan'a zamiast włożyć SPI i doszedłem do wniosku, że zaoszczędzili na sztuce 5zł, do cc704Aisan pewnie byłoby łatwiej włożyć sekwencję bo jest tam jakieś magiczne ECU silnika, jest sonda lambda itd.

Idąc po całości: czy dałoby radę włożyć sekwencję do Syreny 105(dwusuw smarowany olejem w paliwie)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Skąd ECU LPG brałoby mapy wtrysku

> benzyny?

No właśnie skąd? grinser006.gif Sam zauważyłeś, że jest tam zero elektroniki

Napisano

> No właśnie skąd? Sam zauważyłeś, że jest tam zero elektroniki

Należałoby dołożyć elektronikę, a wtedy gaźnik już mija się z celem.

Napisano
  • Autor

> Należałoby dołożyć elektronikę, a wtedy gaźnik już mija się z celem.

No właśnie, ale co by trzeba dołożyć?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No właśnie, ale co by trzeba dołożyć?

> Pozdrawiam BAS

Wtrysk paliwa wielopunktowy np z Poloneza GSI

Napisano
  • Autor

> Wtrysk paliwa wielopunktowy np z Poloneza GSI

A bez wkładania wtrysku?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Bez wkładania wtrysku komp lpg nie ma na czym się wzorować.

Potrzebował byś ECU standalone, który obsłuży wtryskiwacze niskoomowe, czujniki (wału, lambda, tps, map, albo przepływomierz) plus ustawienie od zera całej mapy gazowej na hamowni.

Ponieważ masz już całe zasilanie w benzynę, z wtrysku od GSI potrzebny byłby tylko sam komp i czujniki. Wtryski benzynowe można emulować.

Napisano

mój kumpel założył własnej konstrukcji sekwencję do Golfa 2 1.6 z gaźnikiem. Ale on sam zrobił kompa na atmelu, stworzył mapę wtrysków na stałe itd.. gruba sprawa ale działa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mój kumpel założył własnej konstrukcji sekwencję do Golfa 2 1.6 z gaźnikiem. Ale on sam zrobił

> kompa na atmelu, stworzył mapę wtrysków na stałe itd.. gruba sprawa ale działa

Czyli nie istnieje komercyjne rozwiązanie tego problemu?

Pozdrawiam BAS

Napisano

musiałbyś założyć kompa z czujnikami, aby komp lpg miał z czego brać sygnały.

teoretycznie jest szansa zmieścić się w 50 zł, gdyż praktycznie identyczną elektronikę posiadał np. fiat uno z końcówki produkcji (sam moje 1.1 spi i osprzęcie z 1.0 spi miałem wysterowane kompem z poldka 1.6 mpi (bosh mono-motronic))

botem kwestia wysterowania lpg i jazda.

Napisano

> Czyli nie istnieje komercyjne rozwiązanie tego problemu?

> Pozdrawiam BAS

Któraś z włoskich firm, nie wiem, czy nie OMVL, robiła sterownik "stand alone" do gazu, ale i tak silnik musiałbyś odpowiednio oczujnikować (przynajmniej MAP, czujnik WK, temperatury powietrza dolotowego i temperatury cieczy chłodzącej i sonda lambda). Obawiam się, że koszt tej zabawy mógłby zwielokrotnić wartość peloponeza, nawet najładniejszego. Z drugiej strony, jeśli byłby ładny, to po co go kundlić gazem? smile.gif

Pytałeś o syrenę. Tak się śmiesznie składa, że u mnie w pracy w trakcie przystosowania do zasilania wtryskiem LPG i to bezpośrednim w fazie ciekłej jest silnik Wartburga i to też dwusuwowego, żeby było weselej. Ale moja firma prowadzi dość osobliwa działalność. "Na ulicę" to raczej nie pójdzie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Pytałeś o syrenę. Tak się śmiesznie składa, że u mnie w pracy w trakcie przystosowania do zasilania

> wtryskiem LPG i to bezpośrednim w fazie ciekłej jest silnik Wartburga i to też dwusuwowego,

> żeby było weselej. Ale moja firma prowadzi dość osobliwa działalność. "Na ulicę" to raczej nie

> pójdzie.

Jak rozwiązaliście smarowanie silnika?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak rozwiązaliście smarowanie silnika?

> Pozdrawiam BAS

pewnie dodatkowy dozownik jak w skuterach i po problemie biglaugh.gif

Napisano

> Jak rozwiązaliście smarowanie silnika?

> Pozdrawiam BAS

ten silnik jeszcz nie stanął na stanowisku, ale w innym jednocylindrowym dwusuwie olej jest podawany przez przerobiony gaźnik, czyli mniej więcej tak, jak pisze kol. kobra.

Napisano

> teoretycznie jest szansa zmieścić się w 50 zł, gdyż praktycznie identyczną elektronikę posiadał np.

> fiat uno z końcówki produkcji (sam moje 1.1 spi i osprzęcie z 1.0 spi miałem wysterowane

> kompem z poldka 1.6 mpi (bosh mono-motronic))

> botem kwestia wysterowania lpg i jazda.

Mono- montronic jak sama nazwa wskazuje to jest SPi, więc polonez też musiałbyć SPi. Mogłeś nawet wsadzić ECU od Golfa III 1.8 90KM który też miał mono-motronic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.