Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar kół i opon - tłumaczenie potrzebne dla laika

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam nastepujące pytanie:

Według rozmiarów znalezionych w necie do Megane Classic pasuje 4x100x60 ET36, rozmiar fabryczny 175/65/R14.

Mam możliwość kupna opon 185/80/R14 na felgach 4x100x57 ET38.

Czy to podpasuje? A jak nie komplet to czy same opony mogę założyć na felgach które posiadam?

Napisano

> Witajcie,

> mam nastepujące pytanie:

> Według rozmiarów znalezionych w necie do Megane Classic pasuje 4x100x60 ET36, rozmiar fabryczny

> 175/65/R14.

> Mam możliwość kupna opon 185/80/R14 na felgach 4x100x57 ET38.

> Czy to podpasuje? A jak nie komplet to czy same opony mogę założyć na felgach które posiadam?

Nie podejdzie - raz, że inny rozmiar opony (i to w kiepską stronę), dwa, że nie wejdzie na piastę (za mały otwór), trzy, że inne ET.

Napisano
  • Autor

> nie, bo srednica opony jes za duza i bedzie obcieralo nadkola

> tu masz kalkulator rozmiarow jakiś tekst

ok, szkoda.

Napisano
  • Autor

> Nie podejdzie - raz, że inny rozmiar opony (i to w kiepską stronę), dwa, że nie wejdzie na piastę

> (za mały otwór), trzy, że inne ET.

w ogóle pierwszy raz widziałem oponę 185/80, jeździła na Polo Classic a chciałem ją do Megane Classic wrzucić.

no cóż, szkoda, bo 2-letnie z 7 mm bieżnikiem...

Napisano

> w ogóle pierwszy raz widziałem oponę 185/80, jeździła na Polo Classic

a jesteś pewny, że to nie 13 cali? bo coś mi śmierdzi zbyt dużym balonem jak na takie małe auto.

Poza tym, to jest opona o profilu nadającym się do małej terenówki a nie na drogi utwardzone.

Napisano
  • Autor

14, sam się dziwiłem, bo dość nietypowy.

Napisano

> Nie podejdzie - raz, że inny rozmiar opony (i to w kiepską stronę), dwa, że nie wejdzie na piastę

> (za mały otwór), trzy, że inne ET.

Nie zgadzam się z trzecim powodem. To, że jest inne ET jeszcze nie dyskwalifikuje felgi. Ważny jest jeszcze jeden parametr, jej szerokość.

Osobną kwestią jest to co podaje producent i tego bym się trzymał.

Napisano

> w ogóle pierwszy raz widziałem oponę 185/80, jeździła na Polo Classic a chciałem ją do Megane

> Classic wrzucić.

> no cóż, szkoda, bo 2-letnie z 7 mm bieżnikiem...

chyba 185/60 ?? 185/80 raczej by Ci nie weszło do Polo więc sprawdź jeszcze raz czy jest ósemka czy szóstka zlosnik.gif

Napisano

> chyba 185/60 ?? 185/80

Ja w megance I classic miałem fabrycznie rozmiar 185/60/15

Napisano

> w ogóle pierwszy raz widziałem oponę 185/80, jeździła na Polo Classic a chciałem ją do Megane

> Classic wrzucić.

> no cóż, szkoda, bo 2-letnie z 7 mm bieżnikiem...

Polo Classic jeździ na 185/60R14. 185/80R14 są produkowane tylko w wersjach wzmacnianych RF lub z literką C i były stosowane np w VW T3, pierwszych modelach VW T4. Na pewno coś przeoczyłeś.

Gdyby jednak chodziło o 185/60 to i tak felgi nie podejdą od VW, bo dziura jest na 57, otwory na śruby sferyczne (w renófce stożki), ET na niekorzyść Meganki, ponieważ z tyłu pomiędzy oponą a nadwoziem często bywa na styk.

Napisano

> a jesteś pewny, że to nie 13 cali? bo coś mi śmierdzi zbyt dużym balonem jak na takie małe auto.

Ogólnie rzadko spotykane, przecież drugi parametr to procentowy stosunek do szerokości - takie wartości to raczej się trafiają w autach terenowych i ciężarówkach.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> a jesteś pewny, że to nie 13 cali? bo coś mi śmierdzi zbyt dużym balonem jak na takie małe auto.

> Poza tym, to jest opona o profilu nadającym się do małej terenówki a nie na drogi utwardzone.

14-stka na pewno, ale gość sprzedający tak mnie zasugerował tym 185/80, ze może rzeczywiście wyczytałem 80...

zaraz zadzwonię i pojadę znowu...

Napisano

> Ogólnie rzadko spotykane, przecież drugi parametr to procentowy stosunek do szerokości - takie

> wartości to raczej się trafiają w autach terenowych i ciężarówkach.

80 to standardowy profil opony. Często gęsto trafiają się indeksy "krótkie" np. 135R13, 145R13, ... itp. To oznacza, że opona jest właśnie "na" 80.

Ciężarówki mają raczej 17.5 zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie,

> mam nastepujące pytanie:

> Według rozmiarów znalezionych w necie do Megane Classic pasuje 4x100x60 ET36, rozmiar fabryczny

> 175/65/R14.

> Mam możliwość kupna opon 185/80/R14 na felgach 4x100x57 ET38.

> Czy to podpasuje? A jak nie komplet to czy same opony mogę założyć na felgach które posiadam?

Felgi nie założysz a same opony... to zależy zlosnik.gif

Napisano

Pijany byłem jak to pisałem, proszę o wybaczenie, aczkolwiek troche prawdy napisałem 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.