Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Webasto ,mokre -suche

Featured Replies

Napisano

Witam ,jakie różnice co znaczy mokre i suche? spineyes.gif

które lepsze ,może sobie sprawię ale jakie.

Napisano

Tak na chłopski rozum: jedno grzeje wodę (ciecz chłodzącą silnik), a drugie powietrze wink.gif.

Chyba, że chcesz kupić i chodzi o to, że jedno leżało na deszczu, a drugie nie grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

No to chyba mokre lepsze bo motor będzie cieplejszy .Teraz co tu kupić do mojego silnika .Wiem że potrzebny piec, pompa paliwa ,wody ,sterowanie np z pilota ale jakie to wszystko żeby dobrze dobrac i kasy nie wtopić .Są jakieś stronki żeby zaciągnąć wiedzy?

Napisano

> Witam ,jakie różnice co znaczy mokre i suche?

> które lepsze ,może sobie sprawię ale jakie.

suche to jak by nie było dmuchawa do wnętrza waytogo.gif i mało praktyczne w zwykłej osobówce bo zbyt duzo miejsca zajmuje grinser006.gif

Mokre to juz pewnie sie domyslasz ,montowane w przedziale silnika ,podgrzewa płyn w ukł.chłodzenia i zalancza wentylator wnetrza co daje po ok20min ciepło w kabinie zlosnik.gif

potrzebujesz piecyk ,pompke paliwa ,wody ,sterowanie pilotem lub panel we wnętrzu .wszystko zależy jaki masz budżet na to i na jaka firme sie zdecydujesz webasto czy eberspaecher eber w większosći ma wszystko zintegrowane w piecyku czyli piecyk ,pompa wody i czasem pompa paliwa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No to jak zintegrowane to Eber, a cena wiadomo ,nie chciałbym mocno przepłacić ale tez wiem że skąpstwo nie popłaca więc może używkę ale w dobrym stanie .Tylko traf taką .Nie dam tez 2600 pln, za graty do autka wartego 11-12 koła .

Jak coś bym kupił to montaż we własnym zakresie tzn ,kolegi .

Kiedyś to montował ale wypadł z branży ,jak pytałem co i jak to owszem powiedział ze pomoże ale graty sam muszę kupić -zobaczymy co z tego wyjdzie .

Jeśli Eber to tylko piec ( w komplecie pompki i co -sterowanie tak?

Reszta to podłączenie i węże ?

Napisano

> No to jak zintegrowane to Eber, a cena wiadomo ,nie chciałbym mocno przepłacić ale tez wiem że

> skąpstwo nie popłaca więc może używkę ale w dobrym stanie .Tylko traf taką .Nie dam tez 2600

> pln, za graty do autka wartego 11-12 koła .

> Jak coś bym kupił to montaż we własnym zakresie tzn ,kolegi .

> Kiedyś to montował ale wypadł z branży ,jak pytałem co i jak to owszem powiedział ze pomoże ale

> graty sam muszę kupić -zobaczymy co z tego wyjdzie .

> Jeśli Eber to tylko piec ( w komplecie pompki i co -sterowanie tak?

> Reszta to podłączenie i węże ?

przy uzywce to juz chyba malo istotne jakiej firmy itd ważne by było sprawne i w miare kpl. najczęściej brak w takich zestawach przewodów paliwowych no i węży ale to nie problem dobrać . Podstawa to to ze muszisz miec do diesla jeśli chcesz to montować do auta z podpisu waytogo.gif no i chyba raczej zapomni o sterowaniu pilotem bo sa to nowsze modele które w sumie cięzko trafić na wtórnym rynku ale może ci sie uda . Ja mam zegar i nie narzekam zlosnik.gif

inna opcją jeśli masz dostęp do prądu jest montaż zestawu defy na 230v

Napisano
  • Autor

Auto z podpisu,Może być i zegar jeśli tak ,przecież można sobie nastawić i też będzie ok.Nie wiedziałem że na pilota to nowsze są .

A jak wrażenia ,warto zakładać, ja mam dośc zimnego diesla i skrobania szyb więc może będzie zadowolenie claps.gif

Napisano

> Auto z podpisu,Może być i zegar jeśli tak ,przecież można sobie nastawić i też będzie ok.Nie

> wiedziałem że na pilota to nowsze są .

> A jak wrażenia ,warto zakładać, ja mam dośc zimnego diesla i skrobania szyb więc może będzie

> zadowolenie

ja jestem zdania ze warto i jak bede zmieniał auto to pewnie wymontuje ogrzewanie ze swojego zlosnik.gif

generalnie nie spotkałem sie z opinią by ktoś byl niezadowolony po zamontowaniu postojowego ,chyba że pustka w portfelu zlosnik.gif po kupnie np nowego zlosnik.gif

Napisano

Ważne jest aby piec byl sterowany analogowo (duzo jest na aukcjach na allegro tanich piecow sterowanych poprzez can) demontowane sa z aut grupy VW, montowane czesto w standardzie w silnikach TDI jako dogrzewacze plynu (sam piec, pracuje dopiero po uruchomieniu silnika ) Co do sterowania to mozna dokupic sterowanie na pilota do kazdego pieca (potrzebny jest moduł wpinany do pieca antena i pilot) Ja mialem ogrzewanie z wypas pilotem pokazujacym temperature w aucie, ale zwykle i tak ustawialem zegar, a pilot lezal sobie w schowku. No i ogrzewanie wodne ciagnie wecej energii niz powietrzne, wiec do pracy trzeba miec kawalek aby aku zdarzyl sie doladowac smile.gif

Napisano

> Witam ,jakie różnice co znaczy mokre i suche?

> które lepsze ,może sobie sprawię ale jakie.

mam wstawione w swojej astrze webasto thermo top c. montowałem sam. umiejscowiłem je z przodu auta po prawej stronie za drezakiem. pompka paliwa zamontowana pod samochodem w okolicy baku paliwa, zasilanie paliwem bezpośrednio ze zbiornika samochodu. polecam kazdemu kto mieszka w regionie polski gdzie zima jest praktycznie co roku( mazury ełk ). sterowanie mam standardowo z programatora owalnego. chciałem dokupić zdalne sterowanie ale było dość drogie. na dniach bede montował dodatkow sterowanie telefonem komórkowych. dostałem dialer gsm od kolegi i chce go wykorzystac. diale gsm na stole przeszedł próby pozytywnie i jak najbardziej sie do tego nadaje. ogrzewanie postojowe szczerze moge polecic kazdemu. jesli bedziesz motował ogrzewanie sam to musisz wiedziec ze jest z tym trochę roboty ale wszystko jest do przejscia bez wiekszych problemów. poszukaj gdzie mojego tematu o webasto tam są zdjecia jak ja to montowałem. pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki wszystkim za podpowiedzi,zastanawiam się jednak po przeczytaniu wszystkiego czy jest sens ,boję się że aku nie będzie dawał rady bo do pracy mam 10 minut i to jest problem .Jednak miło by było siadać do ciepłego i nie skrobać.

Napisano

> Ok dzięki wszystkim za podpowiedzi,zastanawiam się jednak po przeczytaniu wszystkiego czy jest sens

> ,boję się że aku nie będzie dawał rady bo do pracy mam 10 minut i to jest problem .Jednak miło

> by było siadać do ciepłego i nie skrobać.

Jak masz dobre aku to sie nie przejmuj , ja mam 1 km do pracy i daje radę zlosnik.gif wiadomo po pracy jeździ sie trochę wiecej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

A taki komplecik podpasuje ,nie ma w nim chyba tylko instalacji ale to by obleciał jakoś no i ten zegar z T5-ki trochę inny ale fajny webasto

Napisano

> A taki komplecik podpasuje ,nie ma w nim chyba tylko instalacji ale to by obleciał jakoś no i ten

> zegar z T5-ki trochę inny ale fajny webasto

kolega wyżej opisal ci bys omijał zestawy które sa na CANie a z T5 sa , szukaj całego zestawu jak jest sam piecyk z kilkoma klamotami jak tu to najczęściej jest właśnie z canem waytogo.gif

Napisano

> ,boję się że aku nie będzie dawał rady bo do pracy mam 10 minut i to jest problem

Zapodaj drugi aku tylko do webasto. Miałem tak fabrycznie zrobione w VW T4.

Altek ładował oba aku ale webasto na postoju chodziło tylko na jednym . Raz na jakiś czas podładujesz profilaktycznie prostownikiem i będzie dobrze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.