Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o silnik 1.9CDTI.

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Przymierzam się do wymiany Zafiry. Widzę, że są dwa silniki diesla 1.9CDTI 100 i 120 KM. Ten pierwszy raczej będzie odpadać, w obecnej mam 100 KM i to jest trochę mało. I teraz pytania. Napiszcie jakie są ich bolączki, na co zwracać uwagę itd. A może jakaś benzynka hmm.gif

Za wszystkie porady wirtualne 20.GIF

Napisano

> Witajcie

> Przymierzam się do wymiany Zafiry. Widzę, że są dwa silniki diesla 1.9CDTI 100 i 120 KM. Ten

> pierwszy raczej będzie odpadać, w obecnej mam 100 KM i to jest trochę mało. I teraz pytania.

> Napiszcie jakie są ich bolączki, na co zwracać uwagę itd. A może jakaś benzynka

> Za wszystkie porady wirtualne

Zawory EGR i kolektory ssące grinser006.gif

Napisano

> Witajcie

> Przymierzam się do wymiany Zafiry. Widzę, że są dwa silniki diesla 1.9CDTI 100 i 120 KM. Ten

> pierwszy raczej będzie odpadać, w obecnej mam 100 KM i to jest trochę mało.

jeszcze masz 150KM.

Bolączki ma większość nowych diesli, nie tylko Ople, więc jak w ogóle decydujesz się na diesla to miej ze 2-3K na koncie na czarną godzinę smile.gif

Acz nie powiedziane że je wykorzystasz akurat na ten cel.

Jak będzie opcja bez DPF - szukaj bez DPF.

Napisano

>Widzę, że są dwa silniki diesla 1.9CDTI 100 i 120 KM.

Jak już to są 3 silniki. 100KM, 120KM i 150KM

>Ten pierwszy raczej będzie odpadać, w obecnej mam 100 KM i to jest trochę mało.

Silnik 100KM i 120KM to ta sama 8 zaworowa jednostka tylko z innym softem. Regulacja zaworów poprzez wymianę płytek zaworowych. Instrukcja przewiduje sprawdzenie/regulację luzu zaworowego co 60kkm/2lata. W większości przypadków silnik 120KM ma większą moc od tej którą podaje producent.

Silnik 150KM to już silnik 16 zaworowy. Na minus klapy w kolektorze które się sypią, w modelach poliftowych podobno problem poprawili. W serii te silniki w większości nie mają 150KM tylko mniej

> A może jakaś benzynka

1.8 140KM nie bardzo nadaję się pod LPG, regulacja zaworów przez wymianę szklanek.

Napisano

> Jak będzie opcja bez DPF - szukaj bez DPF.

Akurat w tym silniku można go usunąć bez żadnych problemów.

Napisano
  • Autor

Ten 150 KM też ma zawory regulowane płytkami? W tym też da radę wywalić DPF? A jaki jest rozrząd?

Napisano

> Akurat w tym silniku można go usunąć bez żadnych problemów.

wszystko można. Ale jak można kupić bez - dlaczego nie skorzystać.

Napisano

> Ten 150 KM też ma zawory regulowane płytkami? W tym też da radę wywalić DPF? A jaki jest rozrząd?

hydrauliczne popychacze waytogo.gif

DPF: da radę wywalić. Da radę przerobić bez wywalania.

Rozrząd: podobny jak w słabszych: pasek, rolka, napinacz, pompa, tragedii nie ma.

Napisano
  • Autor

> hydrauliczne popychacze

> DPF: da radę wywalić. Da radę przerobić bez wywalania.

> Rozrząd: podobny jak w słabszych: pasek, rolka, napinacz, pompa, tragedii nie ma.

Czyli nie ma takiej tragedi. Szkoda tylko, że nie ma łańcucha.

Dwumasa pewnie jest?

Napisano

> Dwumasa pewnie jest?

Jest

Napisano
  • Autor

> Jest

Czyli tak ogólnie nie bać się tego 150KM hmm.gif

Napisano

> Czyli tak ogólnie nie bać się tego 150KM

nie. W porównaniu do 100/120KM może dodatkowo paść kolektor ale nie musi. A jak padnie - też różnie bywa, ja cięgło klapek od 35tkm mam w bagażniku, klapki się tak ustawiły że nie wiem co to problemy z kolektorem.

A 150KM ładnie jedzie. I nie pali strasznie.

Napisano
  • Autor

> nie.

O to mi chodziło. Rozumiem, że taki silnik masz u siebie. Więc pochwal się ile przejechałeś i co robiłeś smile.gif

Napisano

> Czyli tak ogólnie nie bać się tego 150KM

Bez obaw waytogo.gif, użytkuję już trochę taki silnik, 90% przebiegu na autostradach. Jak dla mnie jednostka bardzo udana.

Napisano

> O to mi chodziło. Rozumiem, że taki silnik masz u siebie. Więc pochwal się ile przejechałeś i co

> robiłeś

Nie ma czym się chwalić wink.gif

Kupiona: 105690km (03.2010)

Obecnie: 142600km

robiłem to co pewnie większość: dwumasa i sprzęgło facepalm%5B1%5D.gif - trochę na wyrost chyba ale pewnie teraz musiałbym zlosnik.gif

Termostat - typowe.

Alternator - częste.

Rozrząd + pompa wody: eksploatacja. Filtry raz w roku, bez paliwa.

Klocki tył - j.w.

1 świeca żarowa.

Ze spraw silnikowych to wszystko.

Gdyby nie ta cholerna dwumasa to koszt utrzymania całkiem przyzwoity. I teraz trzeba zadać sobie pytanie czy diesel jest potrzebny, wszystko to co zaoszczędzone na paliwie (póki co, koszt przejechania 100km to ok 30-32PLN - bardzo średnio, wersja bez DPF spalanie spokojnie poniżej 6L, trasa 80%. Ale bez kapelusza 033102bebe_1_prv.gif) przez tą dwumasę poszło do lasu. I jeszcze klika miesięcy nie odrobię. A ON tylko zdrożeje.

Oczywiście przy założeniu że benzynowy absolutnie nie będzie się psuć - a tu też jest kilka "kwiatków".

Auto na kilka ładnych lat, Astrę X14NZ miałem 9 lat, nie zmieniam często samochodów więc pewnie finalnie bilans wydatków w porównianiu to Vectry C powiedzmy 1.8 będzie zbliżony.

Ubóstwiam ten 150KM silnik :D

PS: byłem w szoku że tą "krową" można spalać - wg kompa - 4.5L średnio - ale tu już głęboki kapelusz, walka z powiekami, zero przyjemności z jazdy a nie o to przecież chodzi.

Napisano

Ja tylko alternator miałem padnięty.

Żadnych innych objawów psucia się (odpukać panic.gif), a mam sporo większy przebieg. Olej i filtry wymieniam co 10 tys km.

Napisano
  • Autor

> Bez obaw , użytkuję już trochę taki silnik, 90% przebiegu na autostradach. Jak dla mnie jednostka

> bardzo udana.

Cieszy mnie to. Więc chyba takiego będę szukał waytogo.gif

Jakie ma on oznaczenie?

Napisano
  • Autor

Czyli eksploatacja w miarę normalna.

Co do awarii mam takie samo zdanie. Moja astra ma 220 tys. zafira 300tys. i cały osprzęt silnika jest nie ruszany. A takie niby te 2.0 DTI są awaryjne. Benzynowe to też nie ideał bezawaryjności.

Zafira potrzebna jest mi na dłuższy czas, więc chyba będę szukał właśnie z tym silnikiem smile.gif

Napisano

> Jakie ma on oznaczenie?

Z19DTH drive.gif

Napisano

> O to mi chodziło. Rozumiem, że taki silnik masz u siebie. Więc pochwal się ile przejechałeś i co

> robiłeś

Ja kupiłem swój przy przebiegi 149kkm prawie 3 lata temu w tej chwili ma 190 kkm z kawałkiem.

Z usterek:

-alternator (padła jedna dioda)

-świeca żarowa szt 1

-termostat

do tego olej, filtry, rozrząd z pompą wodną, klocki z tarczami czyli typowa eksploatacja. A właśnie padły dwie żarówki do podświetlenia tablicy tzn jedna po drugiej, wczoraj wymieniłem jedną dzisiaj nie świeci druga hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, coraz bardziej jestem przekonany do tego silnika. Szkoda tylko, że ten rozrząd jest na pasku. Ale nie jest tak źle waytogo.gif

Napisano

> Dzięki, coraz bardziej jestem przekonany do tego silnika. Szkoda tylko, że ten rozrząd jest na

> pasku. Ale nie jest tak źle

koszt calosci masz 750 z wymiana co 5 lat albo 150 000 km wiec nie ma tragedii. z19dth ze sprawnym egr i klapkami naprawde milo jezdzi. jak bede zmienial to tylko na taki.

Napisano
  • Autor

> koszt calosci masz 750 z wymiana co 5 lat albo 150 000 km wiec nie ma tragedii.

Dokładnie waytogo.gif

Napisano

> koszt calosci masz 750 z wymiana co 5 lat albo 150 000 km wiec nie ma tragedii.

Za rozrząd z paskiem Contitech, rolki i napinacz INA, pompa Termotec dałem coś ponad 400 zeta, wymieniłem sam zlosnik.gif

> z19dth ze sprawnym

> egr i klapkami naprawde milo jezdzi. jak bede zmienial to tylko na taki.

Szczera prawda zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za rozrząd z paskiem Contitech, rolki i napinacz INA, pompa Termotec dałem coś ponad 400 zeta,

> wymieniłem sam

> Szczera prawda

Przekonaliście mnie waytogo.gif

Napisano

> Nie ma czym się chwalić

> Kupiona: 105690km (03.2010)

> Obecnie: 142600km

> robiłem to co pewnie większość: dwumasa i sprzęgło - trochę na wyrost chyba ale pewnie teraz

> musiałbym

jak to zrobiłeś ? obecnie mam 160 kkm i żadnych oznak kończącego się sprzęgła. Pytałem ostatnio w serwisie, mówili, że do 200 kkm nie ma co myśleć o temacie.

> Rozrząd + pompa wody: eksploatacja. Filtry raz w roku, bez paliwa.

o to też robiłem. Po przebiegu 150 kkm

> Ubóstwiam ten 150KM silnik :D

> PS: byłem w szoku że tą "krową" można spalać - wg kompa - 4.5L średnio - ale tu już głęboki

> kapelusz, walka z powiekami, zero przyjemności z jazdy a nie o to przecież chodzi.

to jest bardzo dobry motor. Ze spalaniem można naprawdę sporo zejść i to nie jeżdżąć jak kapelusz. Ja przy średniej prędkości z tras 85-90 km/h potrafię mieć spalanie ok. 5,3 - 5,4 litra.

Napisano
  • Autor

obecnie mam 160 kkm i żadnych oznak kończącego się sprzęgła.

Widzisz,ja mam w Zafirze prawie 300 tys. i sprzęgło oryginał i żadnych oznak do jego wymiany smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanko. Może jakies sugestie odnoście skrzyni automatycznej z tym silnikiem 150km? Bo sporo takich jest smile.gif

Napisano

Ja mam taką skrzynię. Opinię są różne, znam takiego co "zainwestował" już chyba około 3tys i nadal ma problem z tą skrzynią.

Ja nie miałem żadnych problemów do dnia dzisiejszego waytogo.gif, pomimo tego, że auto jest bardzo intensywnie eksploatowane. Przy kupnie auta z automatem trzeba dokładnie zwrócić uwagę na stan techniczny skrzyni, ewentualne naprawy są drogie pad.gif

Napisano
  • Autor

> Przy kupnie auta z automatem trzeba dokładnie zwrócić uwagę na stan

> techniczny skrzyni, ewentualne naprawy są drogie

To znaczy serwis hmm.gif

Napisano
  • Autor

Ciągnę dalej temat.

Jaka rozsądna benzyna do Zafiry? Nie będzie gazu, nie za duża, nie za mała, taka do normalnej jazdy.

Dzięki za wszystkie porady smile.gif

Napisano

> Jaka rozsądna benzyna do Zafiry?

Za dużego wyboru to nie masz.

1.6, 1.8 i 2.0T

Napisano
  • Autor

> Za dużego wyboru to nie masz.

> 1.6, 1.8 i 2.0T

A jakieś doświadczenia, porady, na który patrzeć hmm.gif

Napisano

> > Rozrząd + pompa wody: eksploatacja. Filtry raz w roku, bez paliwa.

>o to też robiłem. Po przebiegu 150 kkm

Panowie,

widzę, że większość wymienia rozrząd co 150kkm.

Mam w Cromie silnik 1,9 JTDM 150KM - taki sam jest w Waszych Vectrach (cześć chyba nawet z fabryk FIATa).

W ksiażce serwisowej również jest wskazana wymiana co 150 kkm, ale większość userów, jak i ASO zaleca wcześniej (przed 100 kkm).

No i mam dylemat - mam obecnie 80 kkm, auto z 2007, więc i tak wymiana w tym roku ze względu na 5 lat. Kwestia, czy teraz, czy pod koniec roku przy około 100kkm.

Jestem ciekaw Waszych opinii.

pozdrawiam

Napisano

> Panowie,

> widzę, że większość wymienia rozrząd co 150kkm.

> Mam w Cromie silnik 1,9 JTDM 150KM - taki sam jest w Waszych Vectrach (cześć chyba nawet z fabryk

> FIATa).

> W ksiażce serwisowej również jest wskazana wymiana co 150 kkm, ale większość userów, jak i ASO

> zaleca wcześniej (przed 100 kkm).

> No i mam dylemat - mam obecnie 80 kkm, auto z 2007, więc i tak wymiana w tym roku ze względu na 5

> lat. Kwestia, czy teraz, czy pod koniec roku przy około 100kkm.

> Jestem ciekaw Waszych opinii.

> pozdrawiam

nikt ci nie da gwarancji ze nic sie nie stanie ale na moje mozesz smialo dobic do konca roku. wymieniam rozrzady w 1.9 u czesto ludzie przyjezdzaja jak maja 150 000 przejechane.

Napisano

> W ksiażce serwisowej również jest wskazana wymiana co 150 kkm, ale większość userów, jak i ASO

> zaleca wcześniej (przed 100 kkm).

Kompletnie nie potrafię zrozumieć, dlaczego ludzie chcą robić inaczej niż zaleca producent ??? ASO również nie stosuje się do zaleceń producenta ?

Napisano

> Kompletnie nie potrafię zrozumieć, dlaczego ludzie chcą robić inaczej niż zaleca producent ??? ASO

> również nie stosuje się do zaleceń producenta

U mnie w książce jest wpis o wymianie rozrządu przez Belgijskie ASO przy przebiegu 120kkm

• 2 tygodnie później...
Napisano

> U mnie w książce jest wpis o wymianie rozrządu przez Belgijskie ASO przy przebiegu 120kkm

Ja wymieniałem przy 148tyś i jeszcze nie wyglądał najgorzej.

Więc następna wymiana za 150tyś. Chyba ze wcześniej sprzedam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Przymierzam się do wymiany Zafiry.

Odświezam temat.

Jak na razie wybór raczej mizerny. Żadna Zafira 2007-2008 nie wpada w oko, to co się widzi to masakra, przynajmniej w okolicach W-wy. Wiec szukam dalej.

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam.

Jako ,że myślę o zmianie samochodu to właśnie ciekawi mnie vectra z silnikiem 1.9 cdti 150km, Przeczytałem co wyżej i już dużo więcej wiem,ale nie wszystko. Piszecie by nie brać auta z DPF, więc pytanie Co to jest? Jak to wygląda i do czego służy? I na koniec jak sprawdzić czy dany model to ma? Zależy to od rocznika? O czego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.