Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczyny błędnych wskazań komputera - Spalanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Miałem już sporo samochodów, różnej maści w tym i Fiatów. Generalnie zawsze dziwiłem się wszystkim tym którzy twierdzili, że spalanie średnie z komputera nie zgadza się im z rzeczywistym, u mnie zwykle różnice wynosiły +/- setka dwie. No i masz, Croma mnie zaskoczyła pod tym względem przekłamuje średnio o 0,5 litra w dół znaczy się pokazuje spalanie 6,1 z tankowania wychodzi 6,5, pokazuje 6,4 z tankowania wychodzi 6,9. Jakie mogą być tego przyczyny ?

Rozmiar kół raczej ok, zimówki 16 tki sprawdzę jeszcze profil, ale zdaje się, że ok. Jak u Was wygląda ten aspekt?

Pozdrawiam.

Napisano

Mi z obliczen komputer zawyza o 0,3l/100km.

Napisano
  • Autor

Czyli też nie dobrze w sumie smile.gif

> Mi z obliczen komputer zawyza o 0,3l/100km.

Napisano

> Czyli też nie dobrze w sumie

No nie, ale wiem przynajmniej o ile przeklamuje to nie ma zle,

PS

Jak zdrowko?

Napisano

> No nie, ale wiem przynajmniej o ile przeklamuje to nie ma zle,

> PS

> Jak zdrowko?

Nie spotkałem się jeszcze z autem żeby nie przekłamywało. Gp kłamało, Pastuch kumpla też kłamie. LEon ojca też o 0,2 cygani

Napisano
  • Autor

Oczywiście, że każde praktycznie przekłamuje, ale do tej pory nawet moje GP pokazywało max 0,2 litra. Pół litra to sporo, wiem, że to detal i w sumie nie ma o co bić piany, ale .... usiłuję zrozumieć grinser006.gif

> Nie spotkałem się jeszcze z autem żeby nie przekłamywało. Gp kłamało, Pastuch kumpla też kłamie.

> LEon ojca też o 0,2 cygani

Napisano

a na jakim dystansie wyszło ci te 0,5l ?

Napisano
  • Autor

Zdrówko w sumie już ok, żonka będzie leżała jeszcze przynajmniej do czwartku, synek już monter dziś pierwszy raz od dwóch tygodni w przedszkolu. Powoli wracamy do normalnego rytmu dnia.

Na spota w środę raczej się wybiorę smile.gif

> No nie, ale wiem przynajmniej o ile przeklamuje to nie ma zle,

> PS

> Jak zdrowko?

Napisano
  • Autor

Do tej pory dwa pomiary, tankowanie do pełna + reset trip, zrobione jakieś 850-900 km i znów tankowanie do pełna + obliczenia. Ostatnie tankowanie po sofcie i robocie Cinka, z kompa 6,4 z tankowania 6,9 litra. Poprzednie z kompa 6,1 z tankowania 6,5 smile.gif

> a na jakim dystansie wyszło ci te 0,5l ?

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno grinser006.gif w to, że pastuch kłamie nie uwierzę grinser006.gif to musi być jakaś legenda 20.GIF

> Nie spotkałem się jeszcze z autem żeby nie przekłamywało. Gp kłamało, Pastuch kumpla też kłamie.

> LEon ojca też o 0,2 cygani

Napisano

Raczej w granicy błędu... jak tak patrze to zazwyczaj sie pokrywa czasami +/-0,1 litra....

icon1.png

Z moich obserwacji w Stilo wynikało, ze paliwa premium znacznie bardziej " oszukują" to znaczy komputer pokazuje mniej a auto i tak spali swoje hehe.gif pewnie mają inną gęstość lub lepkość wink.gif

Przyczyny są proste....

Jeśli wiesz, ze ten pomiar jest dokonywany na podstawie przejechanego dystansu i ilości paliwa jakie przelatuje przez wtryskiwacz w określonym czasie przy określonym ciśnieniu na szynie CR..... Inaczej mówiąc komputer sumuje każdą mikrosekundę otwarcia wtryskiwacza i ciśnienie i oblicza ile paliwa spaliłeś...

- Jeśli wtryskiwacze " leją" więcej niż powinny w określonym czasie bo iglica wtryskiwacza się przycina, jest większy otwór wylotowy lub jest większe ciśnienie na szynie CR niż czujnik pokazuje to masz przyczynę błedu...

Tak czy inaczej im większy ten błąd tym większe "zużycie lub problemy" w systemie wtryskowym auta..

Aaaa opony nie mają znaczenia dla tej wartości bo nie zależnie od ich średnic i tak poda ci w km czyli w liczbach obrotu koła a to czy przejechałeś 100 a pokazał 110 km nie ma tu znaczenia ... bo i tak na koniec przy tankowaniu powinno się pokryć

Napisano

> Do tej pory dwa pomiary, tankowanie do pełna + reset trip, zrobione jakieś 850-900 km i znów

> tankowanie do pełna + obliczenia. Ostatnie tankowanie po sofcie i robocie Cinka, z kompa 6,4 z

> tankowania 6,9 litra. Poprzednie z kompa 6,1 z tankowania 6,5

> > a na jakim dystansie wyszło ci te 0,5l ?

mnie Croma przed chipem przekłamywała o około 0.1 l/100km, czyli np komp 6.4 a tankowanie 6.5; po chipie przekłamuje max o 0.4, czyli np komp 6.9 tankowanie 7.3, chociaż to się zmienia. Zauważyłem, że jak pierwsze 200-300km zrobię spokojnie, tak że średnie spalanie utrzymuję na poziomie 5.8-6.2 (np tankując na trasie i jadąc 300km) to potem jak już wjeżdżam w miasto i wyjeżdżam resztę zbiornika w mieście to przekłamuje mniej, a nawet się czasem pokrywało spalanie). Jak tankuje w mieście i robię kilometry po mieście, to średnie zaraz skacze w okolice 7.8 i później żeby zeszło na 6.4-6.9 to muszę trochę pojeździć. Ogólnie rzecz biorąc, nie patrzę na wskazania kompa, tylko na wyliczenia z tankowania.

Co do przekłamywania, to chyba rekordzistą jest Ducato w firmie (2.3 MJ 100KM), które przekłamuje o 2 litry na 100km, więc naiwnie myślisz sobie że spalanie to 8 litrów podczas gdy wciąga 10l - maskra sciana.gif

Napisano

> mnie Croma przed chipem przekłamywała o około 0.1 l/100km, czyli np komp 6.4 a tankowanie 6.5; po

> chipie przekłamuje max o 0.4, czyli np komp 6.9

Pytanie czy te dawki są w innej mapie i czy ten co modyfikował te mapy zmienił również mapę spalania chwilowego... raczej nie zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie czy te dawki są w innej mapie i czy ten co modyfikował te mapy zmienił również mapę

> spalania chwilowego... raczej nie

Nie ma czegoś takiego.

Napisano
  • Autor

Coś mi tam porobił sensej grinser006.gif Nie zmianiłeś mapy chwilowego? No ładnie grinser006.gif A tak poważnie Cromka śmiga aż miło, spalanie spalaniem w zasadzie nie ma na co narzekać, przy tej wadze i mocy do 7 litrów to raczej na mszę powinienem dać, a nie martwić się. Kolejny zbiornik zatankowany, w tej chwili ...... 6.0 z kompa więc jakieś 6,4 - 6,5 średnia i to po mieście, kto da mniej przy 180 KM ?? grinser006.gif

> Nie ma czegoś takiego.

Napisano

Średnie spalanie po mieście 6,5 icon_eek.gif, ja po Katowicach teraz to jak mam 8,5 średiego spalania to się cieszę.

Napisano
  • Autor

No cóż grinser006.gif czasami owszem się toczę , ale generalnie zawalidrogą nie jestem. Jazda na chwilowym i testowanie ustawień pedału czynią cuda przy dystrybutorze grinser006.gif Polecam.

> Średnie spalanie po mieście 6,5 , ja po Katowicach teraz to jak mam 8,5 średiego spalania to się

> cieszę.

Napisano

Pepcio to mistrz eko jazdy wink.gif mi też krówka 7,2 pokazuje przy mocno mieszanej jezdzie, dzisiaj po skasowaniu trip i pokręceniu się 15km po mieście pokazała 8,5l.

Napisano
  • Autor

Szczerze mówiąc staram się oszczędnie jeździć bo szkoda $$$ z dymem puszczać, odziwo zima i gorsza pogoda u mnie wpływają pozytywnie na spalanie bo znacznie wolniej jeżdżę. Latem niech no mnie ktoś spróbuje wyprzedzić....... ekologia idzie w odstawkę. Raz jadąc poprzednią Borą TDi po sofcie u Cinka śmignęła mnie (pocieszę się - nieznacznie) A 4 2.0 TDI na 88 z Gliwic w stronę Bytomia, jakbym mógł to bym się nogami odpychał żeby tylko, jeszcze kilometr więcej grinser006.gif Jakoś tak mam, że zdecydowanie wolę kiedy mnie gonią, niż gdy ja gonię. Dlatego też nigdy nie wsiądę na motor, życie mam tylko jedno a za mało hamulców w głowie grinser006.gif> Pepcio to mistrz eko jazdy mi też krówka 7,2 pokazuje przy mocno mieszanej jezdzie, dzisiaj po

> skasowaniu trip i pokręceniu się 15km po mieście pokazała 8,5l.

Napisano

Co prawda ja szaleństw jakichś specjalnie nie uprawiam, jednak jak chwile pojeżdżę Pandą żony to jest dla mnie najlepsza lekcja pokory i jak przesiadam się do Cromci to czasami mam problem z opanowaniem prawej nogi biglaugh.gif. Co do mojego średniego spalania to winduje je z pewnością krótkie odcinki około 10 km do pracy, teraz to akurat się zagrzeje do 90 stopni i jusz koniec drogi.

Napisano

> Aaaa opony nie mają znaczenia dla tej wartości bo nie zależnie od ich średnic i tak poda ci w km

> czyli w liczbach obrotu koła a to czy przejechałeś 100 a pokazał 110 km nie ma tu znaczenia

> ... bo i tak na koniec przy tankowaniu powinno się pokryć

Trudno się z tym zgodzić Lisek .....po wymianie 18" 225 na 16" koła spalanie u mnie spadło o 0.8 l smile.gif

Napisano

> Trudno się z tym zgodzić Lisek .....po wymianie 18" 225 na 16" koła spalanie u mnie spadło o 0.8 l

a 16" też masz 225?

Napisano

Nie wiem jak Ty to robisz ze masz tak niskie spalanie.Ja na trasie mam od 5,7 do 6l/100km, a u nas w Katowicach spalanie wychodzi kolo 7,3l/100km.

Napisano

> a 16" też masz 225?

nie 205 . Teraz spalanie mam w granicach rozsądku .Srednio od 6.4 do 6.8 .Przy większych kołach nigdy nie zszedłem poniżej 7.2

Napisano
  • Autor

Uczeń czarnoksiężnika grinser006.gif czary Panie czary grinser006.gif

> Nie wiem jak Ty to robisz ze masz tak niskie spalanie.Ja na trasie mam od 5,7 do 6l/100km, a u nas

> w Katowicach spalanie wychodzi kolo 7,3l/100km.

Napisano

> nie 205 . Teraz spalanie mam w granicach rozsądku .Srednio od 6.4 do 6.8 .Przy większych kołach

> nigdy nie zszedłem poniżej 7.2

to masz odpowiedź na swój dylemat - przy tej masie różnica w kapciach 205 vs 225 objawia się wyższym spalaniem...

Napisano

> Trudno się z tym zgodzić Lisek .....po wymianie 18" 225 na 16" koła spalanie u mnie spadło o 0.8 l

Ale przeczytaj co napisałem.... zlosnik.gif

Wielkość kół nie ma znaczenia na różnicę miedzy wskazaniem komputera a wyliczeniem pod dystrybutorem.... o to tu chodziło zlosnik.gif

Napisano

> Uczeń czarnoksiężnika czary Panie czary

> > w Katowicach spalanie wychodzi kolo 7,3l/100km.

Ciągle toczę sie za tirami hehe.gif

Co ciekawe wszyscy którzy ze mną jeżdżą twierdzą że jeżdżę szybko... a ja po prostu jeżdżę płynnie ( często zmieniam pasy bo tu w 3-wsi to prawy jest szybszy ) i korzystam z skrzyni biegów bardzo - bardzo często zlosnik.gif praktycznie moja ręka ciągle spoczywa na lewarku... i w przeciwieństwie do pepcia wolę gonic zajączka niż być zajączkiem... hehe.gif

Napisano

> to masz odpowiedź na swój dylemat - przy tej masie różnica w kapciach 205 vs 225 objawia się

> wyższym spalaniem...

Prosta matematyka - 225 ma większą średnicę od 215, więc przejeżdża więcej drogi, mimo mniejszych wskazań drogomierza! Zawsze spalanie, przyśpieszenia i prędkość maksymalna, będą wskazywane bardziej optymistyczne dla kół o mniejszej średnicy. To zjawisko jest dość często wykorzystywane przez nieuczciwych producentów, dodając do tego zaniżanie spalania przez komputery pokładowe, otrzymujemy auta doskonałe icon_eek.gif - producentów stosujących takie praktyki jest sporo. Nie należy mylić tego zjawiska, z zawyżaniem/fałszowaniem prędkości przez prędkościomierz - taki wymóg eurokołchozu: 4 km + 7% screwy.gif. Jadąc 183 km/h, na liczniku widnieje 200km/h.

Napisano
  • Autor

Poczekam do lata, użyję magii i tira jak Ty, w baku zacznie pewnie przybywać, więc ........ oszczędności sprzedam mobili oszczędności grinser006.gif

> Ciągle toczę sie za tirami

> Co ciekawe wszyscy którzy ze mną jeżdżą twierdzą że jeżdżę szybko... a ja po prostu jeżdżę płynnie

> ( często zmieniam pasy bo tu w 3-wsi to prawy jest szybszy ) i korzystam z skrzyni biegów

> bardzo - bardzo często praktycznie moja ręka ciągle spoczywa na lewarku... i w

> przeciwieństwie do pepcia wolę gonic zajączka niż być zajączkiem...

Napisano

ja słyszałem że TDi mają taką przypadłość że jak ruszasz w trase to po 100km musisz sie zatrzymać i spuścić 5l bo sie wylewa z baku

Napisano

> ja słyszałem że TDi mają taką przypadłość że jak ruszasz w trase to po 100km musisz sie zatrzymać i

> spuścić 5l bo sie wylewa z baku

Aaa to dlatego ostatnio z Gdyni do Redy cała droga pokryta była paliwem... pewnie ktoś zapomniał upuścić... hehe.gif

Ja sie smieje ale faktycznie rekord polski "jeździe na kropelce" padł w Skodzie Octavi w zeszłym roku i wynosi 1,8 litra na 100 km icon_eek.gif

Napisano

Średnice koła dla poszczególnych wymiarów, przy założeniu że opony są nowe:

205/55/16 - 631,9 mm

215/55/16 - 642,9 mm + 1,71 %

215/50/17 - 646,8 mm + 2,30 %

225/45/18 - 659,7 mm + 4,21 %

Tak więc co najmniej takie korekty należy zrobić, przy porównywaniu spalania.

Napisano
  • Autor

No pewnie że słyszałeś, sam Ci mówiłem grinser006.gif

> ja słyszałem że TDi mają taką przypadłość że jak ruszasz w trase to po 100km musisz sie zatrzymać i

> spuścić 5l bo sie wylewa z baku

Napisano

> Średnice koła dla poszczególnych wymiarów, przy założeniu że opony są nowe:

> 205/55/16 - 631,9 mm

> 215/55/16 - 642,9 mm + 1,71 %

> 215/50/17 - 646,8 mm + 2,30 %

> 225/45/18 - 659,7 mm + 4,21 %

> Tak więc co najmniej takie korekty należy zrobić, przy porównywaniu spalania.

Ale to nie ma nic wspólnego z różnica miedzy wskazaniem spalania przez komputer a obliczonym przy dystrybutorze... to ciągle powinno być to samo spalanie

Napisano

> Średnice koła dla poszczególnych wymiarów, przy założeniu że opony są nowe:

> 205/55/16 - 631,9 mm

> 215/55/16 - 642,9 mm + 1,71 %

> 215/50/17 - 646,8 mm + 2,30 %

> 225/45/18 - 659,7 mm + 4,21 %

Który rozmiar w Cromie jest nominalnym? Nie ten 215/50/17??

Napisano

Inżynier Lajkonik pyta (może odpowiedzi na pytania podstawowe nakierują kogoś na ostateczną odpowiedź smile.gif):

1. Jak odbywa się pomiar zużycia paliwa? Pewnie nie jest to mini-wodomierz założony na przewód paliwowy, no i pewnie ten nie-wodomierz ma swoją dokładność...

2. W poprzednim aucie (Lancia Lybra) regularnie obserwowałem różnice wskazań przebiegu "od resetu" - wartość pokazywana na desce rozdzielczej i w komputerze różniły się o kilkaset metrów na każde 100 km. To sugerowałoby, że pomiar odległości także może być w jednym aucie wykonywany na różne sposoby. Czy ktoś zna podobne zjawisko i jego wytłumaczenie?

Napisano

> Ale to nie ma nic wspólnego z różnica miedzy wskazaniem spalania przez komputer a obliczonym przy

> dystrybutorze... to ciągle powinno być to samo spalanie

A to przejechany dystans się nie zmienia? Bo przecież dystans bierzesz z licznika kilometrów i musiałbyś uwzględniać zmianę średnicy koła do obliczenia spalania... (ale tego chyba nikt nie liczy)

Napisano

> 1. Jak odbywa się pomiar zużycia paliwa? Pewnie nie jest to mini-wodomierz założony na przewód

> paliwowy, no i pewnie ten nie-wodomierz ma swoją dokładność...

Masz odpowiedź u mnie .... na początku wątku ale moge jeszcze raz bardziej łopatologicznie zlosnik.gif

Jeśli odkręcisz kran na 100% w łazience ( wtryskiwacze są albo otwarte albo zamknięte on/off) to przy tym samym ciśnieniu wody i temperaturze w ciągu minuty naleje się do wanny podobna ilość wody.... Jeśli będziesz wiedział ile razy i na jak długo otwierałeś kran będziesz wiedział ile w nalałeś wody do wanny wink.gif I tak to robią komputery w autach... sumują te czasy i na podstawie zaprogramowanych wartości zliczają każdy wtrysk paliwa... jest to bardziej skomplikowane bo dochodzi do tego zmienność ciśnienia na szynie od 270 do 1600 i więcej Bar i temperatury oraz lepkości paliwa ale na podstawie tych danych można obliczyć ile litrów na godzinę pali auto.. ( dla informacji podam, ze jest to 0,5 litra na godzinę pracy silnika na biegu jałowym po nagrzaniu bez klimy dla 1,9 MJTD 150 KM) a na podstawie przejechanych kilometrów ile przypada na kilometr... cała filozofia ale przy obecnych dokładnych systemach wtrysku dość dokładna

> 2. W poprzednim aucie (Lancia Lybra) regularnie obserwowałem różnice wskazań przebiegu "od resetu"

> - wartość pokazywana na desce rozdzielczej i w komputerze różniły się o kilkaset metrów na

> każde 100 km. To sugerowałoby, że pomiar odległości także może być w jednym aucie wykonywany

> na różne sposoby. Czy ktoś zna podobne zjawisko i jego wytłumaczenie?

Nie nie znam i nie wiem z czego to mogło wynikać - sygnał prędkości najczęściej jest podawany z czujnika hala umieszczonego w skrzyni biegów i jest wspólny dla całego auta.... nie słyszałem aby jakiś układ korzystał z czujników ABS w kołach wink.gif może po prostu błąd w oprogramowaniu navi ... zaokrąglał wink.gif

Napisano

> A to przejechany dystans się nie zmienia? Bo przecież dystans bierzesz z licznika kilometrów i

> musiałbyś uwzględniać zmianę średnicy koła do obliczenia spalania... (ale tego chyba nikt nie

> liczy)

Oczywiście że jak masz różnice w szerokości i obwodzie opon to ma to bardzo duże znaczenie na spalanie i na dokładność... im szersza opona tym spalanie będzie większe bo rosną opory toczenia. Im średnica większa tym większe zakłamanie i mimo tego że fizycznie przejedziesz 100 km to na liczniku pokaże się np 6% mniej bo koło wykonało o 6% mniej obrotów niż powinno przy swojej nominalnej średnicy... ( niż jest wyskalowany licznik ) a skoro komputer stwierdził, ze przejechałeś nie fizycznie 100km a tylko odczytane 94 km i w tym czasie spaliłeś 10 litrów to zaraz pokaże że spalanie zamiast 10 litrów/100 wyszło 10,6 litra na 100km zlosnik.gif no bo jeszcze te 6 km na czymś musisz przejechać....

Ale tak jak mówię to wszystko nie ma znaczenia jeśli porównasz zużycie paliwa z komputera i z dystrybutora podzielone przez wskazanie km na liczniku - ta wartość nadal powinna być identyczna old.gif nie zaleznie czy wyjdzie 10 litrów / 100 km czy tylko 5 litrów/100 km.

Owszem jest tu pewien myk... pistolety odbijają w różnym momencie na różnych dystrybutorach a pochylenie auta również ma znaczenie podczas tankowania - nawet prędkość tankowania ( odpowietrzenie zbiornika ) ..... ale jak sie porównuje kolejne kilka tankowań i uśredni to wyjdzie prawidłowość ...

I u mnie wychodzi to ładnie ...mam 46 tankowania do pełna więc to widać wink.gif Po zatankowaniu na stacji Auchan komputer wskazuje dokładnie tyle samolub o 0,1 litra mniej.... ale jak zatankuję juz na Shellu to nagle ta różnica skacze do 0,2-0,3 litra hmm.gif co ciekawe jak zatankuję paliwo premium to jest to 0,5 litra na 100 km... czyli inaczej mówiąc te paliwa są "rzadsze", mają mniejszą lepkość lub jeszcze coś innego i w efekcie kierowcy mówią że auta im mniej pala ale pod dystrybutorem i tak muszą dołożyć te 0,5 litra na każde 100 km hehe.gif ciekawe czy jest to specjalny zabieg koncernów czy tylko przypadek wink.gif

Napisano

>Po zatankowaniu na stacji Auchan komputer wskazuje dokładnie tyle samolub o 0,1 litra mniej....

zmienię nieco temat...

dużo tankujesz na Auchan? Dobrej jakości jest tam ON?

Kiedyś słyszałem, że na A mają dobry ON, ale noPB lepiej nie tankować..

Zastanawiam się ostatnio, czy nie zmienić BP na Auchana jako dostawcę ON do Cromy... confused.gif

Napisano

> zmienię nieco temat...

> dużo tankujesz na Auchan? Dobrej jakości jest tam ON?

> Kiedyś słyszałem, że na A mają dobry ON, ale noPB lepiej nie tankować..

> Zastanawiam się ostatnio, czy nie zmienić BP na Auchana jako dostawcę ON do Cromy...

Sprawdzałem w stilo jak i Cromie filtr paliwa / po rozcięciu i nic niepokojącego nie znalazłem..

W moim odczuciu to paliwo nie jest specjalnie złe ale przy niskich temperaturach silnik bardziej klekocze wiec jak sa mrozy -10C to nie tankuje tam... a poza tym i tak leje dodatek Szwedzki do ON... ADD - czarna szczała .... jakieś 100 ml / 1 tankowanie w okresie zimowym...

Napisano

> Ale tak jak mówię to wszystko nie ma znaczenia jeśli porównasz zużycie paliwa z komputera i z

> dystrybutora podzielone przez wskazanie km na liczniku - ta wartość nadal powinna być

> identyczna nie zaleznie czy wyjdzie 10 litrów / 100 km czy tylko 5 litrów/100 km.

Przejechany dystans, wskazywany przez drogomierz będzie się różnił, w zależności od średnicy koła i należy to brać pod uwagę przy obliczaniu zużycia paliwa. Rożnica po zmianie kół, z zimowych w średnim stanie 215/55/16 na letnie w dobrym stanie 225/45/18, będzie wynosić 5% i to jest już sporo.

Napisano

> Przejechany dystans, wskazywany przez drogomierz będzie się różnił, w zależności od średnicy koła i

> należy to brać pod uwagę przy obliczaniu zużycia paliwa. Rożnica po zmianie kół, z zimowych w

> średnim stanie 215/55/16 na letnie w dobrym stanie 225/45/18, będzie wynosić 5% i to jest już

> sporo.

Lepszym rozwiązaniem jest jeśli komuś bardzo zależy na dokładnych pomiarach na stosowaniu urządzeń z GPS-em... są znacznie dokładniejsze i nie wrażliwe na zmianę ciśnienia w oponie lub zużycie bieżnika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.