Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda 1.1. 2004 jak to jeździ ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam okazję kupić w rodzinie Pande 1.1. 2004 rok 80 tys. przebiegu.

Problem jest taki że będę musiał włożyć do tego gaz (1700 km miesięcznie).

Chciałem zaciągnąć opinii jak to jeździ z gazem ? jaką instalację do tego założyć? I ile może brać tego podtlenku ?

Osobiście obawiam się że może to być trochę za słaby silnik, ale chciałem zobaczyć opinię ludzi którzy tak jeżdzą.

aha...na 1/4 mili żona się nie wybiera wink.gif

dzięki

pozdr.

Napisano

porządna sekwencja np STAG 400 zamonotana w porządnym zakładzie, oryginalne świecie zapłonowe zmieniane co 20 tkm połączone z regulacją luzu zaworowego i żonka będzie zadowolona- samochód - wbrew pozorom sprawnie się porusza- do miasta w sam raz a i w trasie też pojedzie - jak na swoje możliwości- pisze to były właściciel pandy 1.1 przez 7 lat i 90 tkm przebiegu

Napisano

> Osobiście obawiam się że może to być trochę za słaby silnik, ale chciałem zobaczyć opinię ludzi

> którzy tak jeżdzą.

Do kulania po mieście w sam raz . Do stówy w miare się zbiera , gorzej powyżej , ale przeca to trochę ponad 50 KM

Napisano

Siemka ...

Wlasnie w tym samym celu szukalem swojej Pandy.

Mam Pande z 2003 z silnikiem 1.1 (przebieg 160kkm) oraz instalka II generacji ..zakladana jeszcze w ASO przez poprzedniego wlasciciela.

Jest OK .. do miasta swietnie sie nadaje ... spalanie mam 7.2/100km .. przy 100% jazdy po W-wie.

Jednej rzeczy brakuje mojej zonie ... wspomagania ....

aha ... koniecznie trzeba dbac o zawory .. przeglady co 20kkm.

Napisano

Na upartego da radę.

Mam taki sprzęt w wersji Van z 2gen lpg.

Średnio 7,7l/100km lpg wciąga, min 6,1 max 9 zima miasto waytogo.gif

Napisano

> no to nastawiliście mnie pozytywnie. dzieki

Zerknij kostkę świateł przy body, czy nie ma pinów wypalonych swiety.gifzlosnik.gif

Dodam, że nie staram się jeździć oszczędnie - taka charakterystyka mojej trasy biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> aha ... koniecznie trzeba dbac o zawory .. przeglady co 20kkm.

?????

Rocznik 2004, Właśnie dojeżdzam do 200 tys. Spalanie w zasadzie bez zmian, wciąż orygialny tłumik, wymienione tylko wahacze przód i amortyzatory przód (padly gdzieś po 120 tys. -ale to nic dziwnego przy tym przebiego, a wymiana tania, no i pasek rozrzadu w tym samym terminie). No i bębny się zużyły ostatnio i jakaś rurka przy chłodnicy przerdzewiała. Olej zmieniam... rzadko. Części tanie, serwis prosty, auto niezawodne (a się z nim nie cackam zbytnio). Klocki 2x, Tarcze przód 1x na razie.

Dbać o zawory co 20 tys?? Co to ma znaczyć na Boga?Jak ktoś nie ma co robić chyba i innych problemów w życiu brakuje. :D

Kiedyś miałem wątpliwości, ale po 8 latach nie żałuję zakupu.

Napisano

> ?????

> Rocznik 2004, Właśnie dojeżdzam do 200 tys. Spalanie w zasadzie bez zmian, wciąż orygialny tłumik,

> wymienione tylko wahacze przód i amortyzatory przód (padly gdzieś po 120 tys. -ale to nic

> dziwnego przy tym przebiego, a wymiana tania, no i pasek rozrzadu w tym samym terminie). No i

> bębny się zużyły ostatnio i jakaś rurka przy chłodnicy przerdzewiała. Olej zmieniam... rzadko.

> Części tanie, serwis prosty, auto niezawodne (a się z nim nie cackam zbytnio). Klocki 2x,

> Tarcze przód 1x na razie.

> Dbać o zawory co 20 tys?? Co to ma znaczyć na Boga?Jak ktoś nie ma co robić chyba i innych

> problemów w życiu brakuje. :D

icon_eek.gifrotfl.gifz_lol1.giffacepalm%5B1%5D.gif

to że drutujesz i dojeżdżasz autko do upadłego to nie znaczy, że każdy tak czyni.

chciałbym zobaczyć tarcze hamulcowe ( koszt oryginału ok 40 pln w ASO) po przebiegu 100 tkm- - pewnie grubości listka- no ale pewnie nie rozpadły się w czasie jazdy to nie ma problemu.

Co do regulacji zaworów- doczytaj dokładnie post piszącego- raczej nie miał na myśli regulacji luzów zaworowych co 20 tkm- no chyba że jest LPG.

Ale generalnie jak dla mnie żaden kłopot - nie musisz z autem nic robić a jak zużyjesz opony to odwracaj je na lewą stronę - w sumie czy guma z bieżnikiem czy bez - to przecież bez znaczenia i tak jest gumowa.

Napisano

> to że drutujesz i dojeżdżasz autko do upadłego to nie znaczy, że każdy tak czyni.

> chciałbym zobaczyć tarcze hamulcowe ( koszt oryginału ok 40 pln w ASO) po przebiegu 100 tkm- -

> pewnie grubości listka- no ale pewnie nie rozpadły się w czasie jazdy to nie ma problemu.

> Co do regulacji zaworów- doczytaj dokładnie post piszącego- raczej nie miał na myśli regulacji

> luzów zaworowych co 20 tkm- no chyba że jest LPG.

> Ale generalnie jak dla mnie żaden kłopot - nie musisz z autem nic robić a jak zużyjesz opony to

> odwracaj je na lewą stronę - w sumie czy guma z bieżnikiem czy bez - to przecież bez znaczenia

> i tak jest gumowa.

Darku przecież to nie była wina kierowcy czy też luzów zaworowych tylko luzu na ulicy drive.gif ani wina opon bo te były waytogo.gif z drutami mają lepszą przyczepność nie słyszałeś o tym hehe.gif tylko braku skrzydeł chipsy.gif

285670420-women-driver-parked-her-fiat-panda-in-the-bathroom_Gofyd_3868.jpg

post-145126-14352515206157_thumb.jpg

Napisano

> chciałbym zobaczyć tarcze hamulcowe ( koszt oryginału ok 40 pln w ASO) po przebiegu 100 tkm- -

> pewnie grubości listka- no ale pewnie nie rozpadły się w czasie jazdy to nie ma problemu.

jakiś mądry wzór na zużycie tarcz masz? Pierwsza zmiana tarcz była po ok 130 tys. (klocki po 70 tys. ok. się zużyły dopiero pierwszy raz - taka trasa codzienna - mało hamowania). Na podstawie normalnego regularnego corocznego przeglądu wymiana.

z zaworami nie doczytałem fakt, nie mam gazu.

Reszty nie skomentuję co by się na "rzeczowy" komentarz nie nadziać kolejny raz.

Napisano

> aha...na 1/4 mili żona się nie wybiera

> dzięki

> pozdr.

no to masz odp na silnik facepalm%5B1%5D.gif jeżeli żona nie jeździ szybciej niż 150 to starczy jej ok.gif jak dla mnie panda jest bardzo trwała ok.gif tylko tankuje lpg i jadę dalej ok.gif

Napisano

przebieg 146 tyś, na gazie IV gen 135 tyś

zawory nigdy nie były regulowane.

Czekam na komentarz.

Napisano

> Czekam na komentarz.

Jeśli wszystko gra to bomba ok.gif

Nie jest powiedziane, że trzeba co chwile regulować, tylko sprawdzać czy w normie. Za przproszeniem 'ufać ale kontrolować'.

Napisano

> przebieg 146 tyś, na gazie IV gen 135 tyś

> zawory nigdy nie były regulowane.

> Czekam na komentarz.

mówiąc o regulacji mam na myśli kontrolę luzów zaworowych- ja dwukrotnie przy 40 tkm i przy 85 sprawdzałem- nic nie wymagało regulacji

Napisano

> przebieg 146 tyś, na gazie IV gen 135 tyś

> zawory nigdy nie były regulowane.

> Czekam na komentarz.

128kkm , tyle samo na gazie , zawory nie ruszane , zimny lekko klekocze , ale nie tak mocno ok.gif

Napisano
  • Autor

> 128kkm , tyle samo na gazie , zawory nie ruszane , zimny lekko klekocze , ale nie tak mocno

a jaką instalację polecacie do tego .? dzwoniłem po paru zakładach i w każdym polecali co innego. W jednym zwykłą "mieszalnikową" w innym sekwencję... nie musi być tanio.... ma być dobrze

Napisano

> a jaką instalację polecacie do tego .? dzwoniłem po paru zakładach i w każdym polecali co innego. W

> jednym zwykłą "mieszalnikową" w innym sekwencję... nie musi być tanio.... ma być dobrze

only sekwencja - polecam stag-a 400 waytogo.gif

Napisano

> a jaką instalację polecacie do tego .? dzwoniłem po paru zakładach i w każdym polecali co innego. W

> jednym zwykłą "mieszalnikową" w innym sekwencję... nie musi być tanio.... ma być dobrze

Dla ułatwienia dodam, że jest to ten sam silnik co w seju 1,1mpi

• 1 miesiąc później...
Napisano

1.1, 2004r

instalacja z parownikiem bez wtrysku i czujnika temp. założona, po przejechaniu 1000km

pali 7-8l gazu/100km + 0,5-1,5l benzyny/100km w zależności od pory roku.

+ taniej

- koło zapasowe w piwnicy, w bagażniku zestaw naprawczy

- spalona pompa paliwa po 40kkm (350zł), druga działa do tej pory (odpukać)

- wymiany filtra gazu i regulacje minimum 1 na rok (50-100zł)

- wytarta fajka parownika po 80kkm, śmierdzi gazem, po wymianie pomogło (7zł+ przesyłka),

- uszkodzony przewód pomiędzy parownikiem a filtrem po 110kkm, śmierdzi gazem, po wymianie pomogło (35zł)

Podsumowując, popsuły się drobiazgi, koszt naprawy niski, poziom uciążliwości średni (głównie z braku kompetencji serwisu, sporo czasu zajęło mi znalezienie porządnego gazownika), oszczędność znaczna.

Wbrew pozorom moja Panda zbiera się lepiej na LPG niż na benzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.